返回列表 發帖

白紙 - 許廷鏗

單選投票, 共有 96 人參與投票
48.96% (47)
3.12% (3)
6.25% (6)
3.12% (3)
38.54% (37)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 07/11/2018

http://www.joox.com/hk/en/single/lKvNZjxfV+Tvq7xV3zZAyg==

作詞:林夕
作曲:于逸堯@人山人海
編曲:孔奕佳
監製:于逸堯@人山人海

捱過訓示 知道怕雷電
嚐過訓練 懂得裝笑臉
回復到出生當年
夜涼如夢 只依戀毛毯
那樣純潔 卻膚淺

除去往事 總會有殘念
流過眼淚 洗不清掛念
承受記憶的薰陶
自然明白 開心講條件
誰仍活在昨天
誰循序被這世界改變

人生若空白 心事清白 將白紙任填
人成長卻不免 因為經驗 哭笑也熟練
願我只知夢甜 不必識見
不管眼前 再過十數年
仍然 如白雪最初未污染

捱過世面 知道看情面
嚐過試煉 想堅守信念
能做到哭得坦然
像搖籃內 不必分場面
無奈負累太多
如何逃避這世界感染

人生若空白 心事清白 將白紙任填
願我只知夢甜 不必識見
不管眼前 再過十數年
仍然 如白雪最初未污染

可以從頭 讓我塗改一遍
沒法知 又會被什麼色彩渲染

誰生命空白 心事清白 將白紙任填
願我只懂睡眠 懵懂不變
不必發現 到處亦有塵埃污染
乾淨的心永不中箭
純如白紙

中意白紙多過恐怖情人同停半分鐘
5分

不必發現 到處亦有塵埃污染
乾淨的心永不中箭
love wins!

啊于作嘅曲不嬲都好岩聽,歌詞要再細味一下。
不過唔知點解Chrous有《一千零一個》感覺

恐怖情人>停半分鐘>體操>演員>白紙

Alfred 算唔算林夕新男愛將?

我覺得阿于既melody跌左watt,冇左以前既"美感"(唔識點形容)
難怪佢冇作歌咁耐

好好聽,好有意義!!

恐怖情人>停半分鐘>體操>演員>白紙
kio0909 發表於 2018-11-11 14:16

點解同我ranking完全一樣? 呢首唔想comment同唔比分了,因為要比都係一分。

5分
kayzzz 發表於 2018-11-11 11:36

你的意見同我相反,我唔中意呢類歌。曲唔搶,同埋的詞唔知做咩。

5分
kayzzz 發表於 2018-11-11 11:36

same 呢首聽到幾舒服

願我只知夢甜 不必識見
不管眼前 再過十數年

活了這一千天 已完成宏願 儘管苦短
情話若果一早已說完
童話亦逼不得已 講過便算

唔知點解諗起千

不過唔知點解Chrous有《一千零一個》感覺 ...
johnny0113 發表於 2018-11-11 11:52

yess!!! 我都係即刻諗起一千零一個
明明chrous 個direction都唔同...但下一句loop 活了這一千天 已完成宏願

完全幻想到段verse楊千嬅唱會係點

個編曲略嫌花巧 堅堅繼續歌有歌去 佢有佢唱

3 fun ...
nicknicknick 發表於 2018-11-11 21:14

好賤呀你
不過真心今次曲詞單位都唔算hea佢 我覺得聽得過既

你的意見同我相反,我唔中意呢類歌。曲唔搶,同埋的詞唔知做咩。
Ching2015 發表於 2018-11-11 20:41

我同你d歌曲排序好唔同
0鏗唔同歌吸到唔同人都好既

chorus頭兩句反而有D似車婉婉首不必剎掣
之後就接一千零一個

都係佢d拿手題材

唱左咁耐又係依種...

今年佢d歌算係唔錯
好過上年好多

不過唔知點解Chrous有《一千零一個》感覺 ...
johnny0113 發表於 2018-11-11 11:52

我都覺同埋個班底都好美瑞

完全幻想到段verse楊千嬅唱會係點

個編曲略嫌花巧 堅堅繼續歌有歌去 佢有佢唱

3 fun ...
nicknicknick 發表於 2018-11-11 21:14

歌其實唔差但佢演繹上kary唔到首編同首歌
又去返眼淚極黑個情況

唱左咁耐又係依種...
chh2006 發表於 2018-11-12 10:35

講到尾又係成長咩咩咩就快啲成長歌多到夠開個mini concert

講到尾又係成長咩咩咩就快啲成長歌多到夠開個mini concert
Frankiekiekie 發表於 2018-11-12 21:21

白紙
演員的自我修養
我的志願
神奇之旅

青春頌
重新長大
時光
仲有冇

呢首好聽喎

(出自我把口係咪好無說服力)

白紙
演員的自我修養
我的志願
神奇之旅

青春頌
重新長大
時光
仲有冇  ...
721AXA 發表於 2018-11-12 22:33

仲有成長中嘅負面情緒:光害  誤解
呢兩首可以撼贏你個list裡面一半嘅歌
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

仲有成長中嘅負面情緒:光害  誤解
呢兩首可以撼贏你個list裡面一半嘅歌
Bluejays 發表於 2018-11-13 06:18
呢首歌可以加落你個list
但Alfred應該睇唔出初心歌包裝下嘅意思

唔知點解,許廷鏗近年唱歌愈唱愈FLAT,有時又唱到一舊舊,聽唔到佢D感情

唔知點解,許廷鏗近年唱歌愈唱愈FLAT,有時又唱到一舊舊,聽唔到佢D感情 ...
Garfield 發表於 2018-11-13 17:50

可能近年無愛情滋潤, 所以唱歌越來越無感情

呢首歌可以加落你個list
但Alfred應該睇唔出初心歌包裝下嘅意思  ...
nicholashin 發表於 2018-11-13 17:39

要林夕識填,就唔會係 Alfred 想要嗰隻

我再一次強調,林夕除左 愛到透明 之外,冇 hea 過 Alfred
問題唔喺 hea 度,而係喺識唔識填嗰度
就係要好似 白紙 咁樣扭一扭,林夕先可以搵到個位入

Alfred 要嘅嗰個世界,其實係考起好多創作人,因為搵唔到藝術創作嘅位去入
林夕試左兩次之後,最後決定唔鬼理佢,做自己野算 .... 咁就冇事了
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

咁多1分咩事

要林夕識填,就唔會係 Alfred 想要嗰隻

我再一次強調,林夕除左 愛到透明 之外,冇 hea 過 Alfr ...
Bluejays 發表於 2018-11-13 19:58

請直接評價首歌

請直接評價首歌
kayzzz 發表於 2018-11-13 21:11
我搶答。我覺得曲唔搶,詞唔知佢想表達咩,聽左N次都無記憶點。至於vocal還算合格,因為唱呢首歌唔需要太多技巧。唔好聽,最後都係決定比一分,夠直接嗎? 今年出左4首歌係停半分鐘最好聽,同可以loop得下,點知到第5 plug又還原神奇之旅大碟基本步。

其實咁樣淡淡然唱法都幾舒服!
不過都想聽返魂遊太虛,藍血人,光害個種dark dark地嘅pop rock

美霏就有自戀式快歌系列
美鏗就有瘋狂成長初心系列
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

美鏗就有瘋狂成長初心系列
帥小寶` 發表於 2018-11-16 15:31

可能美鏗想做 Peter Pan (never grows up)

佢不如唱返痛醒果啲。

千篇一律 1分
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

竟然冇人講猜情尋
sad jor
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

林夕勁既地方 係可以幫歌手寫出弦外之音
而個歌手係不自覺 好似天地一沙鷗咁

林夕勁既地方 係可以幫歌手寫出弦外之音
而個歌手係不自覺 好似天地一沙鷗咁 ...
HOTMAN 發表於 2018-11-25 22:24

我只係講 Alfred 個 case:

歌手有意識地比 guideline 創作人,永遠都搵唔到佢自己嘅潛意識
到頭來,只有無視佢嘅意識,直接去搵 佢嘅潛意識 嘅創作人,先幫到佢

對 Alfred 嚟講,要拋開意識嚟擁抱潛意識,實在好難 ... 強迫症進行曲 已經解釋左
諗翻轉頭,我一直嘈 Alfred 啲自主MV拍到咁差,可能都係因為太過被意識主宰

轉plug啦 呢首真係一般
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

真係好一般 我覺得
我反而想要番出走果種style嘅歌

份詞越聽越神,
表面係講緊主角希望保持初心,純如白紙,
但實際全首歌都寸緊主角過於天真,
係度逃避緊現實,世上邊有可能一塵不染

份詞越聽越神,
表面係講緊主角希望保持初心,純如白紙,
但實際全首歌都寸緊主角過於天真,
係度逃避緊現 ...
HOTMAN 發表於 2018-11-28 22:30

我諗你諗多咗

我諗你諗多咗
kayzzz 發表於 2018-11-28 22:46

咁人人解讀都唔同既,
我亦唔想逐句講我既version
只係,如果純看待呢首為初心歌,
我會覺得好多位都唔通唔順,
解讀成自欺欺人先明

咁人人解讀都唔同既,
我會覺得好多位都唔通唔順,
解讀成自欺欺人先明
HOTMAN 發表於 2018-11-28 23:04
我同你嘅解讀一樣 而且覺得林夕寫呢個角度寫得幾清晰
開頭寫明「回復到出生當年 夜涼如夢 只依戀毛毯 那樣純潔 卻膚淺
副歌就寫「願我只知夢甜 不必識見 / 願我只懂睡眠 懵懂不變」
而對於社會帶黎嘅衝擊 其實都有寫「捱過世面 知道看情面 / 嚐過試煉 想堅守信念」 呢啲比較正面嘅句子
就算睇起黎負面嘅句子 (「捱過訓示 知道怕雷電 / 嚐過訓練 懂得裝笑臉」) 都可以係成熟嘅表現 問題唔會大過「心事清白」但「生命空白」
白紙無受到「渲染」 就唔會其他顏色 上面無實質內容 只係自我感覺良好

呢個「anti初心」角度唔會受歡迎 但咁樣可能先係人生

咁人人解讀都唔同既,
我會覺 ...
HOTMAN 發表於 2018-11-28 23:04

有冇例子 邊個位有解唔通

屢敗屢戰嘅衝刺 vs 屢戰屢敗嘅無力
意識唔認輸,但潛意識知道一早已經輸了

我未至於覺得林夕想譴責個主角
只係想講 個主角係知嘅,但唔肯認

呢個「anti初心」角度唔會受歡迎 但咁樣可能先係人生
nicholashin 發表於 2018-11-28 23:29

從 女神 回望到 高山低谷,我一直都 argue 緊
irony 同 bitterness 先至有共鳴
白紙有 irony,但少左份 bitterness,所以依然共鳴有限

再討論落去,就係意識
女神,高山低谷 個主角 其實知唔知?
係 意識默認 定只係 潛意識知道?
咁喺邊個層面知道,會有共鳴啲?