返回列表 發帖

(一個男人) 一個女人和浴室 - 古天樂/謝安琪

單選投票, 共有 165 人參與投票
67.88% (112)
1.21% (2)
1.21% (2)
2.42% (4)
27.27% (45)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: love1314~

派台日期: 08/11/2018

http://www.joox.com/hk/en/single/Ct0jI19LS3JSayk2CdzxZw=

作詞: 黃偉文
作曲: B e r t
編曲: Ted Lo
監製: 麥浚龍/陳哲廬

一邊脫衣 一邊卸妝        並沒甜蜜對望
和你卻有默契 水怎放
沒言沒語 已一起跳進缸
香檳喝光 便極純熟 睡哪一邊牀
每個結婚記念
祈求維繫到 今晚境况

摺起 我的 剃刀 Hmmm~
你可 安心放下乳霜
你白裡透香
就在世間最亂時 你是最穩的牆
同處一室 常情就是禮讓

滿室鏡子 凝視我倆 很精彩稱不上
但是亦算安定
霎眼看極理想
默默求上帝 這生也這樣 (曾 期望會這樣)

陪我 一世背負著 一百種創傷
陪我 一世發夢或淋浴 衰老亦成雙
埋藏浴室裡真相
Ha~是害怕卻又期待 十萬個這樣平淡的晚上 (怕你一天背叛我 只可以冷靜中槍)
身處空間 夠溫暖 冷槍何故又迴響
如離開他 得到解脫 在我家 為何自傷 (被愛寵 仍然自傷)
只盼 這安穏 被你欣賞
太幸福吧 會引起妄想 (不過你 也許更想)
尋回舊對象

笑婚姻 不外就是 苦極悶極 也都一齊
如常為你 儲半件 蘋果批
算責任 還算約誓

其實我知 你春天 不是現在 等著沐浴 花季 (能扮愛妻 奈何 像作弊)
你怕給幽閉 新的世界 沒有舊巢 的矜貴 (為幸福虛偽 比起 金婚 送的禮物 大概加倍 實際)

但願你瞞過上帝 去玩試一試自制 (心裡和誰尚 有著聯繫)
哄騙是某種美藝 (才絕了口不提)
誰人讓你太迷
明白你溫柔 哪個能代替

願共你還有下世 怕就 過不了現世 (先講這一夜 怎麼解救三個 才談下世)
這故事已有些淒厲 在當初說一齊 (難道你不執迷 想一世共處一室)
想早晚伴你梳洗 分一個櫃 (想一世伴我梳洗 不惜一切)
我願意 凝視你的身體 天天看個仔細
不管歲月流逝 (待我這麼好太浪費)

原來非因 啞忍 顯得淒涼
而是裝快樂 有點牽強

明晨朗日升上 最雪白襯衫我換上 (牀頭那扇窗 總看見月亮 問誰願同享 明瞭相戀 悲喜參半)
再以合理角色出場 浴室一對璧人 多正常 (若這刻 誠實問心 三角跟一對 亦也不想)
不要揭那一扇窗 為你我 願意掩上 (渴望安定 卻有種野心 仍然在長夜 發亮)

其實呢首有自己新既A段同B段, 已經夠編一首獨立既歌, 加上編曲同一個女人完全唔同, 放左多心機, 抵讚

最歌可惜了
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

A bit ordinary at the beginning
But now deeply touch my heart
5 marks

Juno講過要搵一把聲音,係適合藍定凌個角色,唔使唱得叻。古天樂以角色設定去切入,唱出來效果真係唔錯。如果叱咤最喜愛歌曲咁都贏到,反映到影帝吸票能力超勁啦!

睇得出落咗唔少心機

故事好老土,出概念碟好心劇本就寫得有新意些少啦

古生technique......

古生把聲突顯到key把聲更靚

愈聽愈好聽
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

Gimmick同心機都有其實

今期流行古天樂
夠哂noise

其實好聽 不過唔好單純睇Gimmick支持人
佛壇麗淇

呢首真係越聽越正
除咗Kay把聲演繹得好甜之外
我覺得古天樂唱得唔太好但正正代入咗個角色有種苦苦哀求嘅無奈感覺
將我帶入咗個故事聽到好感動
原版編曲正好多
但呢首感染力絕對完勝
5分

回復 47# Lewis

Juno應該唔會演,可能係搵古天樂呢
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復 70# tomsontse

係囉 明明可以照派 但到依家都冇咩聲氣
呢首好好loop呀真係

首歌俾古天樂帶到hit 唔怪幻國唔想轉plug
kyx163 發表於 2018-11-28 11:27

其實唔關事, KAY都可以照派歌之前JUNO +KAY + 男浴室 咪又係咁

首歌俾古天樂帶到hit 唔怪幻國唔想轉plug

先講這一夜 怎麼解救三個 才談下世

聽咁多次 總結出最好聽係呢句
mamakin 發表於 2018-11-21 01:50

不能同意更多 kay真係唱得好好
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

近排播返起又聽返 都係咁正
雖則古天樂vocal麻麻 但異常好loop !

越听越有味

點解個浴室可以誇張到仲大過個廳?
放張乒乓波枱入去都得
hehehaha 發表於 2018-11-23 21:11

會唔會係同藍生結婚之後搬咗新屋 ?
結咗婚之後先裝兩個花灑

諗諗下個MV冇出現「己一起跳進缸」
懷疑古天樂係唱比Juno聽
期待下一plug 兩個男人 和浴室! ...
hehehaha 發表於 2018-11-27 08:28

希望董折新愛係個小鮮肉叫凌定壹 or 凌惑壹 (即時想起林保怡)
有無可能有最歌五強? 定係會同女浴室分開曬D票?

諗諗下個MV冇出現「己一起跳進缸」
懷疑古天樂係唱比Juno聽
期待下一plug 兩個男人 和浴室!

點聽都唔係同一首歌BO
話AP要雙計個班應該都只係唔睇好又播到194姐
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

點解個浴室可以誇張到仲大過個廳?
放張乒乓波枱入去都得

開始有D厭麥老闆呢個project, 又長又尋.....
~蛋撻~ 發表於 2018-11-21 23:05

Same thought...千字文文案+婆乸連續劇情zzzz

露肉搶金可恥 5 分

開始有D厭麥老闆呢個project, 又長又尋.....
FIGHT for 陳柏宇

好正呀 Kay 把聲唱到好舒服好冧
musiccc 發表於 2018-11-21 14:29

真係甜到好似唱迪士尼歌咁^3^
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

好正呀 Kay 把聲唱到好舒服好冧

咁益佢呀
abcxyz302006 發表於 2018-11-21 03:13

光頭佬有錢真係為所欲為
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

留名等睇JUNO第日會拎呢個project黎拍電影
之後同美淫床戰
Lewis 發表於 2018-11-15 15:48

咁益佢呀

先講這一夜 怎麼解救三個 才談下世

聽咁多次 總結出最好聽係呢句

gimmick野

這原來是湯怡的故事

留名等睇JUNO第日會拎呢個project黎拍電影
之後同美淫床戰

古生唱到好似甩BEAT咁

古sir把聲真系唔得 但又好鐘意呢版編曲 3分

係咪暗示自己想偷情
616.1314 發表於 2018-11-14 00:01
又「勇敢」又「有型」 Kay應該想做Bold and Beautiful嘅Gin Lee

KAY: 我想做我新歌中的角色,浦銘心。我好鍾意Juno寫的這個角色,浦銘心是個好有型的女人,她的人 ...
kayzzz 發表於 2018-11-11 22:47

係咪暗示自己想偷情
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

聲男真係非一段咁難聽

古生唱得好難聽

整首合唱版有D多餘..拿拿臨PLUG下一首好過

做左啦
派台唔用浦銘心用返謝安琪
hehehaha 發表於 2018-11-13 07:07

係囉點解唔學余春嬌 ?
然後拍埋電影版 拎影后!