返回列表 發帖

(一個男人) 一個女人和浴室 - 古天樂/謝安琪

單選投票, 共有 165 人參與投票
67.88% (112)
1.21% (2)
1.21% (2)
2.42% (4)
27.27% (45)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: love1314~

派台日期: 08/11/2018

http://www.joox.com/hk/en/single/Ct0jI19LS3JSayk2CdzxZw=

作詞: 黃偉文
作曲: B e r t
編曲: Ted Lo
監製: 麥浚龍/陳哲廬

一邊脫衣 一邊卸妝        並沒甜蜜對望
和你卻有默契 水怎放
沒言沒語 已一起跳進缸
香檳喝光 便極純熟 睡哪一邊牀
每個結婚記念
祈求維繫到 今晚境况

摺起 我的 剃刀 Hmmm~
你可 安心放下乳霜
你白裡透香
就在世間最亂時 你是最穩的牆
同處一室 常情就是禮讓

滿室鏡子 凝視我倆 很精彩稱不上
但是亦算安定
霎眼看極理想
默默求上帝 這生也這樣 (曾 期望會這樣)

陪我 一世背負著 一百種創傷
陪我 一世發夢或淋浴 衰老亦成雙
埋藏浴室裡真相
Ha~是害怕卻又期待 十萬個這樣平淡的晚上 (怕你一天背叛我 只可以冷靜中槍)
身處空間 夠溫暖 冷槍何故又迴響
如離開他 得到解脫 在我家 為何自傷 (被愛寵 仍然自傷)
只盼 這安穏 被你欣賞
太幸福吧 會引起妄想 (不過你 也許更想)
尋回舊對象

笑婚姻 不外就是 苦極悶極 也都一齊
如常為你 儲半件 蘋果批
算責任 還算約誓

其實我知 你春天 不是現在 等著沐浴 花季 (能扮愛妻 奈何 像作弊)
你怕給幽閉 新的世界 沒有舊巢 的矜貴 (為幸福虛偽 比起 金婚 送的禮物 大概加倍 實際)

但願你瞞過上帝 去玩試一試自制 (心裡和誰尚 有著聯繫)
哄騙是某種美藝 (才絕了口不提)
誰人讓你太迷
明白你溫柔 哪個能代替

願共你還有下世 怕就 過不了現世 (先講這一夜 怎麼解救三個 才談下世)
這故事已有些淒厲 在當初說一齊 (難道你不執迷 想一世共處一室)
想早晚伴你梳洗 分一個櫃 (想一世伴我梳洗 不惜一切)
我願意 凝視你的身體 天天看個仔細
不管歲月流逝 (待我這麼好太浪費)

原來非因 啞忍 顯得淒涼
而是裝快樂 有點牽強

明晨朗日升上 最雪白襯衫我換上 (牀頭那扇窗 總看見月亮 問誰願同享 明瞭相戀 悲喜參半)
再以合理角色出場 浴室一對璧人 多正常 (若這刻 誠實問心 三角跟一對 亦也不想)
不要揭那一扇窗 為你我 願意掩上 (渴望安定 卻有種野心 仍然在長夜 發亮)

Juno喺訪問講過,
藍定凌角色設定係一個成熟穩重嘅男人,
望住有過往有故事嘅妻子,
縱使唱歌唱得唔好,
但都想伴住浦銘心唱,
陪佢一直行落去,
個角色搵古天樂真係幾match.

之前一個女人 和浴室派台嗰陣,
有啲人話首歌唔K唔大眾,
所以就整個較K嘅編曲,
加上古天樂開金口呢個綽頭,
雖然古天樂把聲生晒鏽十幾年冇開聲唱過歌,
但係妨間起碼有迴響有新聞,
多啲人知道算係一件好事,
反正我唔會點聽呢個合唱版.

光頭呢隻歌兩個版本填得都好好難得

我就覺得呢個版本唔錯啦
因為我覺得除咗浴室 新曲嗰part都幾好聽

但如果903咁都計同一隻歌就真係有啲過分
因為成半都同浴室唔同
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

光頭呢隻歌兩個版本填得都好好難得

我就覺得呢個版本唔錯啦
因為我覺得除咗浴室 新曲嗰part都幾好 ...
JayantL 發表於 2018-11-11 12:13

肥y不嬲同kay特別夾

換左編曲好好多,雖然男聲唱得好差

http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/Ct0jI19LS3JSayk2CdzxZw==

補返D歌詞
作詞:黃偉文    作曲:Bert
編曲: Ted Lo
監製: 麥浚龍/陳哲廬

一邊脫衣 一邊卸妝 並沒甜蜜對望
和你卻有默契 水怎放
沒言沒語 已一起跳進缸
香檳喝光 便極純熟 睡哪一邊牀
每個結婚記念
祈求維繫到 今晚境况

摺起 我的 剃刀
Hmmm~
你可 安心放下乳霜
你白裡透香
就在世間最亂時 你是最穩的牆
同處一室 常情就是禮讓

滿室鏡子 凝視我倆 很精彩稱不上
但是亦算安定
霎眼看極理想
默默求上帝 這生也這樣
曾 期望會這樣

陪我 一世背負著 一百種創傷
陪我 一世發夢或淋浴 衰老亦成雙
埋藏浴室裡 真相
Ha~
是害怕卻又期待 十萬個這樣平淡的晚上
怕你一天背叛我 只可以 冷靜中槍
身處空間 夠溫暖 冷槍何故又迴響
如離開他 得到解脫 在我家 為何自傷
被愛寵 仍然自傷
只盼 這安穏 被你欣賞
太幸福吧 會引起妄想
不過你 也許更想 尋回舊對象

笑婚姻 不外就是 苦極悶極 也都一齊
如常為你 儲半件 蘋果批
算責任 還算約誓

其實我知 你春天 不是現在 等著沐浴 花季
能扮愛妻 奈何 像作弊
你怕給幽閉 新的世界 沒有舊巢 的矜貴
為幸福虛偽 比起 金婚 送的禮物 大概加倍 實際

但願你瞞過上帝 去玩試一試自制
心裡 和誰尚 有著聯繫
哄騙是某種美藝
才絕了口不提
誰人讓你太迷
明白你溫柔 哪個能代替
願共你還有下世 怕就 過不了現世
先講這一夜 怎麼解救三個 才 談下世
這故事已有些淒厲 在當初說一齊
難道你不執迷 想一世共處一室
想早晚伴你梳洗 分一個櫃
想一世伴我梳洗 不惜一切
我願意 凝視你的身體 天天看個仔細 不管歲月流逝
待我這麼好太浪費

原來非因 啞忍 顯得淒涼
而是裝快樂 有點牽強

明晨朗日升上 最雪白襯衫我換上
牀頭那扇窗 總看見月亮 問誰願同享 明瞭相戀 悲喜參半
再以合理角色出場 浴室一對璧人 多正常
若這刻 誠實問心 三角 跟 一對 亦也不想
不要揭那一扇窗 為你我 願意掩上
渴望安定 卻有種野心 仍然在長夜 發亮

評分人數

古天樂把聲一出來,加埋編曲同份靚詞
「藍定凌」噶形象真係躍然紙上
呢d咪就叫藝術家創造噶藝術品
香港樂壇真係要多謝有謝安琪同麥浚龍噶存在
我祈求美雅拎女銅一定要發生

好鐘意kay 唱嘅 「如常為你 儲半件蘋果批」
不過我覺得首歌有 gimmick 多於好聽同合拍
4分啦

男聲幾難頂. 浦銘心第二任丈夫叫藍定凌, 希望董折新愛叫凌定壹

份歌詞既誠意已經值滿分,古生唱功麻麻,但 Kay 既冧聲又填補到不足之處

OT講幾句 版主出完post可唔可以proofread下
已經唔係一次post唔晒歌詞

雖然ok古天樂,但係唱歌真係唔係佢既強項

編曲好似迪士尼卡通歌

post返youtube

值得比5分,
kay唱果part真係>100分之作
覺得佢把聲真係好適合唱呢類搭嘴式一人一句既合唱歌
把聲超靚又易夾
新編曲又pop. 正呀~
古仔果part 都係果句, 投入到個故仔就會覺得係接受到既~
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

聽完古天樂,覺得原來juno把聲幾好聽不過太多二部唔同歌詞,聲疊聲唔睇歌詞唔知唱乜

KAY: 我想做我新歌中的角色,浦銘心。我好鍾意Juno寫的這個角色,浦銘心是個好有型的女人,她的人生好有色彩,雖是一個素人,在我眼中她是個勇敢、瀟灑而又聰明的女人,如果我能夠像她就好了。

好 gimmick, 男聲好難聽... 原來 juno 都唔係唱得咁差...

你白
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我願意 凝視你的身體 天天看個仔細
你就好啦藍生

待我這麼好太浪費 唱得好好聽
呢句已經值5分
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

藍定凌唔會係最尾
准我喜愛的都可伸手抱抱

謝安琪唱情歌令人十分 陶醉

全日狂聽「你是最穩的牆」好聽到癲
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

真係好難聽 好難聽呀

愛Kay

評分人數

我的年度最喜愛歌曲

雖然古唱歌真係唔叫好聽
但呢首歌個編曲我覺得正過女人版

KAY: 我想做我新歌中的角色,浦銘心。我好鍾意Juno寫的這個角色,浦銘心是個好有型的女人,她的人 ...
kayzzz 發表於 2018-11-11 22:47

暗示自己想做淫妻出軌, 仲要叻到唔俾老公識穿?

不過你 也許更想 尋回舊對象
搵返董折?
=================

啱啱聽返訪問 原來真係會遇返董折
係咪要放棄古仔

簽名被屏蔽

暗示自己想做淫妻出軌, 仲要叻到唔俾老公識穿?
Lewis 發表於 2018-11-12 12:29

唔怪得女版無人之境要銷毀...原來5出得街==
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

KAY: 我想做我新歌中的角色,浦銘心。我好鍾意Juno寫的這個角色,浦銘心是個好有型的女人,她的人 ...

我想謝安琪做謝安琪
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我想謝安琪做謝安琪
John 發表於 2018-11-13 01:45

我想我做張繼聰

我想謝安琪做謝安琪

做左啦
派台唔用浦銘心用返謝安琪

我想謝安琪做謝安琪

做番謝安琪咪得番CM中意~ 不了

#樂壇已死 #CM無人睇 #無人睇但死都要上黎

我聽咗幾次都還是接受不了古天樂把聲
現在當佢系首歌係聲演就算了
不過真的贏足噱頭

成件事都係gimmick野
古天樂唱得差真係好出戲
就算用"唱歌唱得唔好都想伴住唱"都好
真係sell橋將難聽合理化

聽完呢個版本突然覺得獨唱版其實都幾好聽
好想聽一次用新編曲唱獨唱版

做左啦
派台唔用浦銘心用返謝安琪
hehehaha 發表於 2018-11-13 07:07

係囉點解唔學余春嬌 ?
然後拍埋電影版 拎影后!

整首合唱版有D多餘..拿拿臨PLUG下一首好過

古生唱得好難聽

聲男真係非一段咁難聽

係咪暗示自己想偷情
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

係咪暗示自己想偷情
616.1314 發表於 2018-11-14 00:01
又「勇敢」又「有型」 Kay應該想做Bold and Beautiful嘅Gin Lee

古sir把聲真系唔得 但又好鐘意呢版編曲 3分

古生唱到好似甩BEAT咁

留名等睇JUNO第日會拎呢個project黎拍電影
之後同美淫床戰

這原來是湯怡的故事

gimmick野

先講這一夜 怎麼解救三個 才談下世

聽咁多次 總結出最好聽係呢句

留名等睇JUNO第日會拎呢個project黎拍電影
之後同美淫床戰
Lewis 發表於 2018-11-15 15:48

咁益佢呀