返回列表 發帖

[Nov/20/2018] 音樂大本型 - 譚詠麟 (CD)

歌手:譚詠麟
唱片名稱:音樂大本型
唱片封面:

推出日期:2018/11/20
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1) 天塌下來也能睡
2) 移動人
3) 回來以後
4) 濁世漩渦
5) 光影約誓
6) 廢青
7) 大大世界小小愛
8) 你不會知
9) 大氣
10) 父親

附加資料:
譚詠麟 傳承廣東歌文化
公開邀歌 發掘創作新血
全新廣東專輯《音樂大本型》
收錄10首新晉之作,主打歌《天塌下來也能睡》、《廢青》
.
首批特別紙殼裝潢 (7.5” x 5.5”)
內附24頁歌詞小畫冊一本首批限量附贈20”x30”大海報

出處:Mini shop
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

估唔到碟內既移動人咁正
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

分唔清佢嘅target係三十年前嘅fans
定係新聽眾
janjac 發表於 2018-12-4 22:01

不知道,不過d「新」歌,經過打做後,有點兒像30年前既歌咁囉 (曲詞編唱都係)。

至於個封面大合照,就好似80年代好興成班電台DJ出合輯一班人郁手郁腳擺post影cover+各自每人一格(同background)獨立相
80年代come back了
倫伯出品,十分正路

分唔清佢嘅target係三十年前嘅fans
定係新聽眾

我好耐以前其實係呢度一個非共和榜既榜主,都玩左成四五年,今日我就成為左呢張唱片封面入面既其中一位~ 好 ...
蘿莉愛蜜莉 發表於 2018-11-15 03:03
支持,希望遲D係其他環球歌手專輯聽到你的曲

我好耐以前其實係呢度一個非共和榜既榜主,都玩左成四五年,今日我就成為左呢張唱片封面入面既其中一位~ 好 ...

聽左
melody幾易上口,鍾意個chorus
唔知你當時demo同現在差唔多定點
現在連編曲聽少少諗起Mr.
可惜後段chorus有d重複

加油! 等聽將來更多出版作品

大氣,只係 side track 黎
蘿莉愛蜜莉 發表於 2018-11-15 17:48

希望你有日出現係Gin Lee大碟裡面

回復 2# boy4dudes

kelly 同環球淨得唱片合約,校長係環球全權幫佢發行,做法唔同

蘿莉愛蜜莉 發表於 2018-11-15 05:48 PM

旋律好聽加油
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

濁世漩渦、你不會知、大氣好聽
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

...睇到d歌名
有部分認真時光倒流3x年
side tracks就未聽過
plug果兩首
聽完流汗

第一plug,即刻覺得回帶 ...
onceuponatime 發表於 2018-11-16 00:17

其實我在徵歌前已一早認識《廢青》既作曲人同填詞人(唔包括簡嘉明),所以我知道呢首歌成為今日你聽到呢個版本既背後係有少少故事既,但我認為自己唔太方便代表佢地響度講~
音樂創作人
FB 群組作曲填詞(廣東歌詞)交流區版主
愛蜜莉自由推介榜主

作曲定係填詞呀?支持
stephybest 發表於 2018-11-15 18:04

多謝~ 本來參加徵歌時我係曲詞交晒,但最後佢只要我個曲,詞就改由簡嘉明填左~
音樂創作人
愛蜜莉自由推介榜主

...睇到d歌名
有部分認真時光倒流3x年
side tracks就未聽過
plug果兩首
聽完流汗

第一plug,即刻覺得回帶去返<漁舟唱晚>果期....唔係差呀,不過係83年feel

第二plug,個歌名唔係呀化....好想同麟伯講:位唔係咁上的,內容....... 好老氣...貼地唔係、好有哲理又唔係,唔識形容...好怪

呢d project,只可以話好有意義,反而想知麟伯d fans點評

回復 16# 蘿莉愛蜜莉

希望下一次李勁霆side track都可以睇到你嘅創作!
舞來舞去 不日內開始錄音。

好犀利!CM人才輩出!
舞來舞去 不日內開始錄音。

CM一小步
樂壇一大步

作曲定係填詞呀?支持

邊一首係你
CM果然人才輩出
hehehaha 發表於 2018-11-15 03:17

音樂創作人
愛蜜莉自由推介榜主

邊一首係你
CM果然人才輩出

我好耐以前其實係呢度一個非共和榜既榜主,都玩左成四五年,今日我就成為左呢張唱片封面入面既其中一位~ 好老實講,以前我聽歌果陣都批評過一啲歌,今日換左角色寫返歌畀人聽其實都真係有啲心理壓力,尤其自問真係未算夠班
希望大家專注在個歌手同埋啲榜同獎之餘,都不妨留意下我地呢班唔太起眼既創作人la~ 我同校長雖然肯定有啲觀點好唔同,但佢確實一個係肯畀機會年輕人既前輩~
音樂創作人
愛蜜莉自由推介榜主

冇《型人道》
風見志郎 發表於 2018-11-14 14:26

上隻碟咪出左囉
「微笑之中 接受還未有 答案。」

校長喺咪仲想摞男金?

今時今日仲有10首全新廣東大碟!

原意係好嘅
但個碟名點解仲係咁老土
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

細既擺埋一二邊,d老既係咁出

支持ALAN

髮力到呢
好似時光倒流30年咁

冇《型人道》
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

校長燈力勁啲定燈神燈力勁啲

校長爆seed,出碟勤力過樂壇一眾歌手

點解個feel完全抄Eason《L.O.V.E》一樣

點解佢又可以出實體大碟, Kelly 就要出 digital album