返回列表 發帖

[Dec/21/2018] L.O.V.E. - 陳奕迅 (and the duo band) (CD)

歌手:陳奕迅 (and the duo band)
唱片名稱:L.O.V.E.
唱片封面:

推出日期:2018/12/12 ==> 2018/12/21
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 8:15pm (Intro)
02. 破壞王
03. 海裡睡人
04. 漸漸
05. Devotion (Interlude)
06. 敬菸
07. 蠢
08. 瘋狂的朋友
09. Unity (Interlude)   
10. R U N
11. 龍舌蘭
12. 我們萬歲
13. Originality (Interlude)
14. 與你常在
15. 可一可再

附加資料:
預購版贈品: 徽章 (獨立裝潢)

為歡笑與淚水留下印記・刻劃來自團隊間深厚的愛
DUO團隊傾心打造全新大碟《L.O.V.E.》時隔6年,一首首具個人色彩的作品逐漸誕生,讓這個願望不再只是紙言片語。全新大碟《L.O.V.E.》一共收錄8首廣東作品、2首國語作品,以及1首英語作品,由DUO團隊成員包辦曲詞編監全碟製作。6年間先後在英國、廣州及香港三地錄音室進行現場錄音(Live Recording),歷經無數次的反覆錄製及編排後,終讓這批風格多樣的「臣」曲呈現大家眼前。由陳奕迅帶你走進11個「愛」的故事

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

等咗八年

支持蘭蘭龍舌蘭
原來係live recording
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

個 cover 係 Alan Tam《音樂大本型》happy 60s hippies version

最底個行字好肉酸
希望真嘅封面唔係咁
明明duo band有自己嘅logo 點解唔用
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

真係好似校長2.0

如果有晒Duo Band member簽名就好了
可一不可再
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

重要等多一個月囉好無..

為左避開同校長個cover一齊俾人攞出黎?

重要等多一個月囉好無..

為左避開同校長個cover一齊俾人攞出黎?
星夢情真 發表於 2018-11-14 20:26

關咩事 就算遲一個月出咪又係被人講

關咩事 就算遲一個月出咪又係被人講
timc524 發表於 2018-11-14 20:40

應該唔會係呢個封面啦,啲衫應該係演唱會成員嗰啲衣服款式,不過唔知有幾多個造型唧
任我行 失憶蝴蝶

應該唔會係呢個封面啦,啲衫應該係演唱會成員嗰啲衣服款式,不過唔知有幾多個造型唧 ...
remus 發表於 2018-11-14 21:46

可能有多個封面造型照片 slip cards, 可以自己更換封面

可能有多個封面造型照片 slip cards, 可以自己更換封面
boy4dudes 發表於 2018-11-14 21:52
L.O.V.E. is Live演唱會啲衫我好鍾意, 可惜係非賣品囉
任我行 失憶蝴蝶

咩事男歌手都揀12月出碟

updated
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

終於等到 仲有唔夠一個月

Ellen 好可惜

希望有第二版然後附送Love is Live
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

Live聽龍舌蘭/我們萬歲, 好正

希望有第三版然後附送Love is Live Blu Ray同紀錄片

點都會買如果送埋演唱會dvd就好啦
「微笑之中 接受還未有 答案。」

好期待啊
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

希望有第二版然後附送Love is Live
JayantL 發表於 2018-11-15 00:50

環球應該會獨立出
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

至尊碟PLS
寂寞就如 / 雲吞 / 當我迷失時聽著的歌

希望有第四版 L.O.V.E. and M.O.R.E 聖誕慶功版
Bonus Track : 可一可再三奪銀 (與Gin Lee合唱)

好期待啊
帥小寶` 發表於 2018-11-15 03:21

其實都冇咩好期待
都已經聽曬成隻碟嘅live
仲日日J緊添
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

今年佢真係值男金
同年資無關
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

今年佢真係值男金
同年資無關
John 發表於 2018-11-15 22:06

認同
未聽CD version已經覺得啲歌寫得幾好
成件事好統一好有heart
好過逐首派單曲
然後求其搵個人編哂全部曲扮concept album

今年佢真係值男金
同年資無關

真心
全碟都正
高質到分兩年plug曬全碟贏兩年男金都得

明年plug《我們萬歲》《龍舌蘭》《蠢》《海裡睡人》
應該都搵唔到第二個對手

認同
好過逐首派單曲
然後求其搵個人編哂全部 ...
hehehaha 發表於 2018-11-15 22:23

唔計英文 10隻歌
用單曲派法 一年三隻
可以連攞三年男金

但陳奕迅係一個有heart嘅歌手 所以呢隻係大碟
而唔係single collection
亦都唔會突然走數 收返曬啲歌斬件分成兩隻ep

唔計英文 10隻歌
用單曲派法 一年三隻
可以連攞三年男金
JayantL 發表於 2018-11-15 22:47

Eason想:當年我個至尊歌獎座都漏左係會展唔記得攞,要咁多男金做咩,讓畀後輩好過
BTW 今次係Eason近年做得最好嘅碟,把聲清返好多,有返初心唔係得商業味

仲有,點解樓上幾位咁憎張敬軒,佢得罪你咩,只係因為D獎?
Fans們好心啦,都攞獎咁多年,Eason都唔想爭,你地就唔好再為呢D嘢操心,張學友碟做得再好都唔會話要男金。

唔計英文 10隻歌
用單曲派法 一年三隻
可以連攞三年男金

但陳奕迅係一個有heart嘅歌手 所以呢隻係大碟
...
JayantL 發表於 2018-11-15 22:47

一早講咗keep住做「大碟」而唔會做single
值得欣賞

今年佢真係值男金
同年資無關

我都支持佢男金
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

一早講咗keep住做「大碟」而唔會做single
值得欣賞
hehehaha 發表於 2018-11-15 10:53 PM

某位萬年都好似系咁
雖然無得同呢個比
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

Eason想:當年我個至尊歌獎座都漏左係會展唔記得攞,要咁多男金做咩,讓畀後輩好過
BTW 今次Eason佢近年做 ...
1d14 發表於 2018-11-15 22:50

我就冇針對張敬軒啦
好多歌手都係咁
一早就講好大碟 但係臨出之前就收返幾隻變成兩張EP(今年小巧年頭嗰隻好似都係)
single collection就更加常見啦

讲返呢隻碟
可能因為呢隻碟做咗好耐(連軒仔間廣州studio都已經拆咗好耐)
12年嗰陣Eason造歌仲係好進取 唔係好似《準備中》咁平淡(《無條件》呢啲歌俾作以前應該demo就玩完)
所以你會覺得 有返初心唔係得商業味

真心
全碟都正
高質到分兩年plug曬全碟贏兩年男金都得

明年plug《我們萬歲》《龍舌蘭》《蠢》《海裡睡人 ...
JayantL 發表於 2018-11-15 10:40 PM

救命
難怪做萬年啦
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

Great!!

評分人數

• hinz

認同
好過逐首派單曲

eason的確好有心
但張敬軒碟都未出, 就話人哋求其出, 你份人都幾風趣

環球應該會獨立出
l00540 發表於 2018-11-15 07:24

個live掛住慈善名義
專登分開賣會唔會冇咁好

eason的確好有心
但張敬軒碟都未出, 就話人哋求其出, 你份人都幾風趣
721AXA 發表於 2018-11-15 23:00

請各位臣迷唔好唔記得,呢張專輯好多歌都係張敬軒嘅studio錄,因為咁先可以咁靚聲,句句有骨都幾好笑

請各位臣迷唔好唔記得,呢張專輯好多歌都係張敬軒嘅studio錄,因為咁先可以咁靚聲,句句有骨都幾好笑 ...
1d14 發表於 2018-11-15 23:03

唔去張敬軒個錄音室錄咪去第二個地方錄囉
講到呢個世界好似得張敬軒一個錄音室咁
張敬軒啲fans 唔係咁打要打飛x吖?

唔去張敬軒個錄音室錄咪去第二個地方錄囉
講到呢個世界好似得張敬軒一個錄音室咁
張敬軒啲fans 唔係咁打 ...
timc524 發表於 2018-11-15 23:06

我從來無話呢個世界無其他studio,但呢個studio出名行內最靚聲係事實,而且咁講只係叫你唔好句句係度攻擊人,起碼人地都算係專輯有份貢獻。
況且,人地Eason都唔需要獎項加持,好心學吓學友fans咁專注聽好音樂好過,張敬軒同陳奕迅既係兩個年代,陳奕迅都高軒仔好多班,軒仔呢刻仍需要獎但Eason已經唔需要。

仲有,點解樓上幾位咁憎張敬軒,佢得罪你咩,只係因為D獎?
Fans們好心啦,都攞獎咁多年,Eason都唔想爭,你地就唔好再為呢D嘢操心,張學友碟做得再好都唔會話要男金。
1d14 發表於 2018-11-15 22:50

我睇返#1至#29
冇人提過「張敬軒」三隻字喎
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

認同
好過逐首派單曲

呢D歌手真係好唔要得,無concept就唔好扮有啦,睇吓Eason幾勁

我睇返#1至#29
John 發表於 2018-11-15 23:32

其實提張敬軒嘅人就係1d14
佢嘅logic係陳奕迅攞獎覺得佢表現好=憎張敬軒

我睇返#1至#29
John 發表於 2018-11-15 23:32

睇清楚啦
有條友講有歌手搵同一個人編全隻碟,今年係得張生搵mac chew咁做
宜家擺明係對號入座,當然你地可以唔承認既
陳生都睇化哂,係呢度啲人咁鍾意針對人
碟都未出,已經可以踩人隻碟,低質到喊

我從來無話呢個世界無其他studio,但呢個studio出名行內最靚聲係事實,而且咁講只係叫你唔好句句係度攻擊 ...
1d14 發表於 2018-11-15 23:15

Okok 陳奕迅fans的確要向張敬軒五體投地跪拜
好心香港人用東江水就要知恩圖報啦 反咩共姐 唔係連水都冇得你飲

睇清楚啦
有條友講有歌手搵同一個人編全隻碟,今年係得張生搵mac chew咁做
宜家擺明係對號入座,當然你 ...
721AXA 發表於 2018-11-16 00:03

聽歌係咁主觀㗎啦 全世界都要認同張敬軒啲歌好高質?唔可以唔by佢啲歌㗎?
你呢啲思想箝制咪仲低質

聽歌係咁主觀㗎啦 全世界都要認同張敬軒啲歌好高質?唔可以唔by佢啲歌㗎?
你呢啲思想箝制咪仲低質 ...
timc524 發表於 2018-11-16 00:13

用下你隻眼睇下我講乜, 睇埋嗰條友講乜
佢絕對可以踩張敬軒啲歌垃圾
但係連隻碟都未出, 就話人哋隻碟求其做, what? 定係佢係英皇內部人員已經聽曬?

樂壇只有Eason同Mi係有heart的真歌手

其實是咪2012年已經錄哂d歌....