返回列表 發帖

直至12/12 12:30 中國數碼專輯預購超過197638
球記fatfat
華語天皇陳奕迅
2016-2018 Spotify香港點擊率第一
讓我留在你身邊-2017年台灣kkbox播放次數no.1

有無全碟詞曲編監名單?
我祈求美雅拎女銅一定要發生

真係好聽到講粗口
成隻碟已經loop咗兩次
連間場嗰幾首都好正
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 16
1.麥浚龍 - 寂寞就如 (1 Week No.1)
2.陳輝陽 / 女聲合唱 - 終身美麗
3.Dusty Bottle - You Don't Know Me

真係好耐都無一隻全碟都好聽既碟
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 16
1. 致旅途中的我 2. You Don't Know Me 3. 很久不見

任我行 失憶蝴蝶

心目中既至尊碟

有無人同我一樣最鍾意海裡睡人?
聽live 嗰陣已經最鍾意

同意
我最鍾意始終都係 蠢
我們萬歲 同 龍舌蘭 都係俾live version比下去得好犀利 ...
JayantL 發表於 2018-12-12 15:24

我都係
都正既 只係LIVE出黎先 覺得有啲落差
再次證明佢live真係正過cd
原本我們萬歲係最愛
今日完整聽哂隻碟 最鍾意係蠢
瘋狂的朋友 海裡睡人 RUN 都好聽
敬菸都唔錯 係啲歌詞差D 有啲韻又怪怪地
但個曲同演繹係正既 全碟都好好loop

我都係
都正既 只係LIVE出黎先 覺得有啲落差
瘋狂的朋友 海裡睡人 RUN 都好聽
敬菸都唔錯 係啲歌詞差D  ...
eason 發表於 2018-12-12 20:18

其他幾首新出嘅都冇咁明顯
就係我們萬歲同龍舌蘭落差最大
兩隻個編曲都比live平淡咗好多
我們萬歲個key都高咗 冇eason啲低音炮俾我J

其實全碟都正 揀唔到邊首最正
不過 敬菸 同 Run 呢兩隻 我就從live到而家都仲未loop得起
可一可再 聽耐咗有啲厭 暫時都未想點loop

瘋狂的朋友 接 蠢 真係好正
雖然啲詞膠膠哋 但都ok match歌名嘅
Jayant Music Chart 2019 Week 16
3.Dusty Bottle - You Don't Know Me

終於知點解實體delay

陳奕迅(Eason)最新專輯《L.O.V.E.》原定今日(12月12日)面世,不過卻因為一件值得紀念的事件改期,順延止12月21日推出。事源2012年12月20日是整個《DUO陳奕迅演唱會》的最後一站演出,Eason在剛完成的廣州發佈也說:「其實我都等唔切(實體碟發佈),但真係特別有意義!」除此之外,《L.O.V.E.》專輯頭尾兩首單曲的錄音日子也不謀而合在4月22日發生,Eason興奮說:「呢隻碟有好多嘢係緣份,第一隻歌喺2012年4月22日錄音,而最尾一首歌喺今年4月22日錄音,冇夾定㗎!」

from hk01

其他幾首新出嘅都冇咁明顯
就係我們萬歲同龍舌蘭落差最大
兩隻個編曲都比live平淡咗好多
我們萬歲個key都 ...
JayantL 發表於 2018-12-12 20:27

海裡睡人live版都完勝cd版
華語天皇陳奕迅

timc524 發表於 2018-12-13 00:20

都唔係嘅
CD version海裡睡人啲樂器編排冇嗰兩首留力留得咁明顯

都唔係嘅
CD version海裡睡人啲樂器編排冇嗰兩首留力留得咁明顯
JayantL 發表於 2018-12-13 00:26

但eason嘅演繹明顯live版更深刻富感情
華語天皇陳奕迅

剩係個intro已經啲回憶返哂黎

有無全碟詞曲編監名單?
787491313 發表於 2018-12-12 16:33

破壞王
作曲:王雙駿 / 作詞:陳詠謙 / 編曲:The Duo Band / 監製:王雙駿

海裡睡人
作曲:盧凱彤 / 孫偉明 / 作詞:盧凱彤 / 編曲:The Duo Band / 監製::王雙駿   

漸漸
作曲:張傑邦 / 作詞:陳詠謙 / 編曲: The Duo Band / 監製: 王雙駿

Devotion - Interlude
作曲:YWY 袁慧妍 (Cherrie Yuen) / 作詞:陳詠謙 / 編曲: Charatay / 監製: 王雙駿

敬菸
作曲:蘇德華 / 作詞:陳詠謙 / 編曲:The Duo Band / 監製:王雙駿

作曲:JoyTrendySound 在草地上 / 作詞:陳詠謙 / 編曲:The Duo Band / 監製:王雙駿

瘋狂的朋友
作曲:恭碩良 / 作詞:陳詠謙 / 編曲:The Duo Band / 監製:王雙駿

Unity - Interlude
作曲:YWY 袁慧妍 (Cherrie Yuen) / 作詞:陳詠謙 / 編曲:Charatay / 監製:王雙駿

R U N
作曲:岑寧兒 / 作詞:岑寧兒 / 編曲:The Duo Band / 監製: 王雙駿

龍舌蘭
作曲:Chris Polanco (陳杰) / 作詞:陳詠謙 / 編曲:The Duo Band / 監製:王雙駿

我們萬歲
作曲:翁瑋盈 / 作詞:陳詠謙 / 編曲:The Duo Band / 監製:王雙駿

Originality - Interlude
作曲:YWY 袁慧妍 (Cherrie Yuen) / 作詞:陳詠謙 / 編曲:Charatay / 監製:王雙駿

與你常在
作曲:Charles Arthur Huntley / Mark James Fortin / 作詞:陳詠謙 / 編曲:The Duo Band / 監製: 王雙駿

可一可再
作曲:陳奕迅 / 作詞:陳詠謙 / 編曲:The Duo Band / 監製:王雙駿

海裡睡人同專輯都唔夾好突兀囉
同埋點解擺第三?擺最尾我都嫌棄
唔系唔好聽而系太奇怪啦
有兩首國語已經破壞咗整體風格
仲要list排得好唔掂
啲歌本身OK但按住呢個聽感覺真系好差囉
唔知聽緊啲乜要自己重新排過list先得
龍舌蘭又系突兀唔知接咩歌好
整體好堆砌的感覺
一種永遠 19>X>05>02>01 AP73*
Pretty Crazy coming soon

timc524 發表於 2018-12-13 00:20

我覺得CD版聽得出多啲details   而且最後嗰句 悠然自在 個“在” CD版好正

全碟唯一敗筆我覺得係填詞 特別我們萬歲最後幾句
我要好好珍惜你...從頭享受愛你
小學生造句呀,簡直浪費咗個曲

成隻碟都好好聽!
陳詠謙d 詞都唔算太差啦,有幾首都填得幾好,
同埋音樂底本身已經好好聽,eason唱乜都覺得好聽
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

歌多而且高質 簡直係今年既至尊碟!

Eason造碟真係好有誠意
iamsingingwong 憑佢一貫膠論 榮獲CM 2019年最噴水會員奬 - CM會員投票認證三大膠之一
今次叻左架喇 頂到發帖榜頒獎禮被人選為噴水會員先被bam 可惜下年唔可以用同一個account嬋聯

原來DeIuxe版(附T-shirt)要出碟嗰日先有得買
任我行 失憶蝴蝶

有冇人同我一樣覺得隻碟好散亂?
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

remus 發表於 2018-12-12 19:21

樂器拍子係 7/4…… 神級

好豐富
我們萬歲, 蠢, 敬菸最正,  我們萬歲好啱冬天plug
與你常在, 可一可再冇聽一排仲好好loop
同意係散+大雜燴, 不過今次唔係主打主題性完整性, 所以都okay

我反而聽落好順,如果無間場可能都會覺得好混亂,
但依家有埋Vocal去間場,又解決左呢個問題,
同埋呢隻唔係咩主題性概念碟,要編向邊種類型,
每人交一首歌,唔理廣東國語還是英文,
再成班人一齊編,所以我又覺得無乜問題。

「夕陽組合」都輸
華語天皇陳奕迅

我以為呢隻都賣晒 嚇死

希望eason 唔好再用cwh
暗中傾慕你也是我有的自由

其實我覺得陳詠謙俾人反得太誇張
呢隻碟嘅詞填得唔算話好好 但一定唔會好似有啲comments咁話係呢隻碟嘅 敗筆 / 老鼠屎

成隻碟都填得幾free 反而同隻碟嘅風格其實幾夾
因為本身隻碟嘅目的都唔係話要講啲咩人生大道理

要講老鼠屎 佢師傅呢幾年嘅情況更嚴重啦

好_大盒

破壞王d歌詞唔同左既

買左,好大盒lol

我都買咗 係連登有人發現破壞王歌詞有唔同
華語天皇陳奕迅

破壞王d歌詞唔同左既
qazxswedc123 發表於 2018-12-21 16:51

album version

破壞王d歌詞唔同左既
qazxswedc123 發表於 2018-12-21 16:51

點唔同
未買

想問下係咪有tee version可以買到?

點唔同
未買
JayantL 發表於 2018-12-21 17:54

主副歌都有一兩句唔同
華語天皇陳奕迅

想問下係咪有tee version可以買到?
Shadowtc 發表於 2018-12-21 18:00

今日拎碟時唔覺眼喎
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

呢隻碟嘅詞填得唔算話好好 但一定唔會好似有啲comments咁話係呢隻碟嘅 敗 ...
JayantL 發表於 2018-12-20 22:43

謙GOR真係好有魔力
每一首歌 見到佢個名都即刻期望度減90%
每一首歌聽到D詞係膠既, 都會自動覺得係佢作

希望佢唔好再搞Eason
我d唔算好密切留意樂壇既fd 都插爆佢, 真係未必關盲反事~
佢實在太多不知所云既歌詞 聽到人好忟
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

啲interludes幾好聽啵

破壞王唔同左

呢隻碟嘅詞填得唔算話好好 但一定唔會好似有啲comments咁話係呢隻碟嘅 敗 ...
JayantL 發表於 2018-12-20 22:43
陳詠謙嘅詞真係稱得上敗筆,有啲差詞系聽完冇印象,唔影響聽歌,陳詠謙係差而且un耳

就咁拎龍舌蘭同無人之境比
你就知陳詠謙D詞幾言之無物 仲未計D病句奇怪term
冠軍歌 Ride Along - 黎曉陽 (40)
亞軍歌 Pretty Crazy - 容祖兒 (32)
季軍歌 告別的藝術 - 陳健安 (24) [ week 16 ]

破壞王變到好政治正確
正到

24號有我們萬歲MV
任我行 失憶蝴蝶

24號有我們萬歲MV
remus 發表於 2018-12-22 23:26

最期待呢首
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 16
1. 致旅途中的我 2. You Don't Know Me 3. 很久不見

破壞王變到好政治正確
正到
不瑕 發表於 2018-12-22 19:54

網上版係咪冇唔同?要cd先有分別?
fb page 一首歌一個故事http://Facebook.com/one_song_one_story

破壞王 chorus 新歌詞

頑童在破壞 搞破壞   挑戰古老的妖怪
頑童在破壞 搞破壞   拯救失勢的新派
頑童在破壞 搞破壞   扭正改革的車呔

主歌仲有改動,大家快D買CD版聽返

Eason夥拍好戲之人佘詩曼拍攝歌曲《我們萬歲》MV,二人飾演一對平凡的愛侶,真摯的演技把愛侶之間的日常表露無遺。Eason表示佘詩曼的演技令他很深刻:「佘詩曼比我嘅感覺係屬於電視機裡面嘅人物,宜家好似我都入埋電視機入面,感覺好得意、好過癮!」MV明天上架,希望能為大家送上充滿愛意的聖誕禮物,與最愛的人一同渡過幸福佳節。
(From : umwebzine ig)
任我行 失憶蝴蝶

Eason夥拍好戲之人佘詩曼拍攝歌曲《我們萬歲》MV,二人飾演一對平凡的愛侶,真摯的演技把愛侶之間的日常表 ...
remus 發表於 2018-12-23 15:32

阿佘好慘
俾Eason寸電視味濃XD

阿佘好慘
俾Eason寸電視味濃XD
JayantL 發表於 2018-12-23 15:37
佢呢排話好鍾意睇跳躍生命線等無線劇集,已經變咗電視精啦,真攪笑
任我行 失憶蝴蝶