返回列表 發帖
希望有第二版然後附送Love is Live
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

好期待啊
帥小寶` 發表於 2018-11-15 03:21

其實都冇咩好期待
都已經聽曬成隻碟嘅live
仲日日J緊添
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

今年佢真係值男金
同年資無關
John 發表於 2018-11-15 22:06

真心
全碟都正
高質到分兩年plug曬全碟贏兩年男金都得

明年plug《我們萬歲》《龍舌蘭》《蠢》《海裡睡人》
應該都搵唔到第二個對手

認同
未聽CD version已經覺得啲歌寫得幾好
成件事好統一好有heart
好過逐首派單曲
然後求其搵個人編哂全部 ...
hehehaha 發表於 2018-11-15 22:23

唔計英文 10隻歌
用單曲派法 一年三隻
可以連攞三年男金

但陳奕迅係一個有heart嘅歌手 所以呢隻係大碟
而唔係single collection
亦都唔會突然走數 收返曬啲歌斬件分成兩隻ep

Eason想:當年我個至尊歌獎座都漏左係會展唔記得攞,要咁多男金做咩,讓畀後輩好過
BTW 今次Eason佢近年做 ...
1d14 發表於 2018-11-15 22:50

我就冇針對張敬軒啦
好多歌手都係咁
一早就講好大碟 但係臨出之前就收返幾隻變成兩張EP(今年小巧年頭嗰隻好似都係)
single collection就更加常見啦

讲返呢隻碟
可能因為呢隻碟做咗好耐(連軒仔間廣州studio都已經拆咗好耐)
12年嗰陣Eason造歌仲係好進取 唔係好似《準備中》咁平淡(《無條件》呢啲歌俾作以前應該demo就玩完)
所以你會覺得 有返初心唔係得商業味

01. 8:15 p.m. (Intro)
02. 破壞王
03. 海裡睡人
04. 漸漸
05. Devotion (Interlude)
06. 敬菸
07. 蠢
08.  ...
kingsfacheung 發表於 2018-11-19 20:10

嚴重懷疑track 1係duo同love is live個開場音樂

知唔知點解要延遲呀?
remus 發表於 2018-12-10 15:12

唔知網上會唔會延遲

有得聽未
定中午12點先有?

Spotify 未有
Kennychan324 發表於 2018-12-12 00:06

kkbox joox 大陸搵過曬都未有

我都覺 同埋龍舌蘭都係LIVE正過CD VER
今日終於可以一隻碟咁重複去聽,成個flow好順!
蠢 係老細我撇先個 ...
eason 發表於 2018-12-12 14:36

同意
我最鍾意始終都係 蠢
我們萬歲 同 龍舌蘭 都係俾live version比下去得好犀利

真係好聽到講粗口
成隻碟已經loop咗兩次
連間場嗰幾首都好正

我都係
都正既 只係LIVE出黎先 覺得有啲落差
瘋狂的朋友 海裡睡人 RUN 都好聽
敬菸都唔錯 係啲歌詞差D  ...
eason 發表於 2018-12-12 20:18

其他幾首新出嘅都冇咁明顯
就係我們萬歲同龍舌蘭落差最大
兩隻個編曲都比live平淡咗好多
我們萬歲個key都高咗 冇eason啲低音炮俾我J

其實全碟都正 揀唔到邊首最正
不過 敬菸 同 Run 呢兩隻 我就從live到而家都仲未loop得起
可一可再 聽耐咗有啲厭 暫時都未想點loop

瘋狂的朋友 接 蠢 真係好正
雖然啲詞膠膠哋 但都ok match歌名嘅

海裡睡人live版都完勝cd版
timc524 發表於 2018-12-13 00:20

都唔係嘅
CD version海裡睡人啲樂器編排冇嗰兩首留力留得咁明顯

其實我覺得陳詠謙俾人反得太誇張
呢隻碟嘅詞填得唔算話好好 但一定唔會好似有啲comments咁話係呢隻碟嘅 敗筆 / 老鼠屎

成隻碟都填得幾free 反而同隻碟嘅風格其實幾夾
因為本身隻碟嘅目的都唔係話要講啲咩人生大道理

要講老鼠屎 佢師傅呢幾年嘅情況更嚴重啦

破壞王d歌詞唔同左既
qazxswedc123 發表於 2018-12-21 16:51

點唔同
未買

Eason夥拍好戲之人佘詩曼拍攝歌曲《我們萬歲》MV,二人飾演一對平凡的愛侶,真摯的演技把愛侶之間的日常表 ...
remus 發表於 2018-12-23 15:32

阿佘好慘
俾Eason寸電視味濃XD

我們萬歲真係好大歌feel
唔plug嘅話真係晒曬,但903 ban硬
Lewis 發表於 2018-12-24 13:42

我反而認為呢隻唔plug都會hit mv仲要有阿佘拍
不如plug其他歌仲好啦

今時今日仲賣到四萬張
仲要係國語碟
真係犀利

《敬菸》音樂上應該係全碟最正,發揮得最盡,和音寫得最好
但啲歌詞真係聽到好尷尬,好似中學生作文以為自 ...
just11256 發表於 2019-1-9 12:53

年輕的這對手 張敬軒

可唔可以拍埋蠢mv
艾石仔 發表於 2019-3-20 20:56

《任我行》style MV LOL

BTW
《蠢》係全碟最正
可惜冇plug 希望年尾跨年會唱