返回列表 發帖

[Nov/29/2018] Alfred Hui - 許廷鏗 (CD)

歌手:許廷鏗
唱片名稱:Alfred Hui
唱片封面:

推出日期:2018/11/29
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 一句話
2. 停半分鐘聽一闋歌
3. 演員的自我修養
4. 邪惡博士與花輪同學
5. 體操
6. 最後一對北極熊
7. 又笨掘又自大的人,即刻消失
8. 鬼
9. 恐怖情人
10. 白紙
11. 再講一句話

附加資料:
許廷鏗 Alfred Hui 首張同名專輯《Alfred Hui》

完成自家神奇之旅,創造許廷鏗的新國度   11月29日 聆聽屬於自己的故事

故事由上回神奇之旅的地圖  延伸向擁有這張地圖的主人翁
同名專輯的概念  專輯聆聽者亦是專輯中的主角
每一位聆聽這張專輯的人  每一首歌的故事都與你們有關

從神奇之旅探索屬於自己的旅程 2018 年,許廷鏗放下自己的行程
嘗試了解不同角色的故事  集結最強音樂團隊
盧凱彤,雷頌德,林一峰,cousinfung ,  于逸堯,黃思彥,王嘉儀,陳考威,
朱俊傑,陳慧敏,黃安弘,黃兆銘,6號 ,林夕,周耀輝,梁栢堅,王樂儀
傾力打造不同人物的內心故事

身處香港繁華鬧市
你有否著眼身邊的事  你有否感受身邊的人
珍惜眼前,用力感受期待這張專輯能敲響你內心的溝通之門

Including : 停半分鐘聽一闋歌 /演員的自我修養 /體操 /恐怖情人 & 最新 single白紙

出處:Sky music
HINZ TOP 20 Week 47
01 大不了一代 - Nowhere Boys
02 R U Naughty? - 鍾舒漫
03 百年樹木 - 張敬軒

ALFRED 西裝真係J死人

11首歌真大碟

我睇個碟名以為星夢幫佢出精選
Jim's Music Selection 2018 WK50
1. 青空 謝霆鋒 2. 殘缺的彩虹 陳綺貞 3. 風靡 李幸倪

好hehe啊

ALFRED 西裝真係J死人

11首歌真大碟
eggsteven 發表於 2018-11-22 14:11

佢專業人士身份加埋佢個樣,著埋西裝真係勁正。

我睇個碟名以為星夢幫佢出精選
放空 發表於 2018-11-22 14:16

上年出左啦,不過星夢應該仲有倉底貨未出吧?

想知邊首係ellen作品
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 49
1. 盡力呼吸 2. (一個男人)一個女人和浴室 3. 掉進海的眼淚

btw 應該得十首歌, 嗰日音樂會佢自己講
一句話/ 再講一句話 可能其中一track係instrumentalmusic/reprise

碟名同封面都好HEA

有11首歌好勁

遲d會更新張大封面
j住先
HINZ TOP 20 Week 47
01 大不了一代 - Nowhere Boys
02 R U Naughty? - 鍾舒漫
03 百年樹木 - 張敬軒

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

又笨掘又自大的人 即刻消失

幾難明白嘅一個歌名

如果唔係張敬軒,今年佢絕對值男金

邪惡博士與花輪同學 睇個名好似幾正咁
fb page 一首歌一個故事http://Facebook.com/one_song_one_story

我第一次見有碟既credit 會放林夕咁後

想知邊首係ellen作品
帥小寶` 發表於 2018-11-22 14:21

+1 好想知道邊首係
我祈求美雅拎女銅一定要發生

周柏豪喺華納十年先出得一張大碟
真 一哥
Jayant Music Chart Week 49
1.陳奕迅 / eason and the duo band - 破壞王
2.Dear Jane - 永遠飛行模式
3.衛蘭 - 在月台上等你

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我估頭、尾兩首係純音樂, 或者唱得幾句就完~

邪惡博士與花輪同學

唔知點解覺得會有強迫症影子~

最後一對北極熊好似好正!

呢個碟名諗起Gin Lee都係第二隻碟先出同名大碟
SSN Chart (7 Dec)  自唱新歌「和每天講再見」(4 Jan)
1. 幻 覺 湖 (1 Week No.1) - 林 一 峰
2. 笑 容 迷 路 了 - 黃 妍
3. 遇 怪 魔 我 急 於 變 大 個 - 劉 卓 軒

我第一次見有碟既credit 會放林夕咁後
HOTMAN 發表於 2018-11-22 15:03

順住作曲填詞tracklist?
恐怖情人好後

個封面呃得下人 幾正
如果佢瘦番 真係不得了
HotCha C AllStar

順住作曲填詞tracklist?
恐怖情人好後
hehehaha 發表於 2018-11-22 17:23

但雷頌德好前 (track 9),朱俊傑又好後 (track 3)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

但雷頌德好前 (track 9),朱俊傑又好後 (track 3)
Bluejays 發表於 2018-11-22 17:33

一句話可能係Ellen?

啲歌名幾新鮮!
封面好好J
必買

一句話可能係Ellen?
hehehaha 發表於 2018-11-22 17:35

我會咁估

我而家係驚緊 Sophy 作/監 嗰首,係作比 Sophy 個 Kai仔 Alfred,咁我就夢碎喇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

《鬼》應該係王嘉儀x王樂儀
王樂儀之前ig post過首叫《出鬼》
可能後來改咗歌名
無愛可失 轉圈轉圈哈姆共你

近兩隻碟D歌名都好吸引人去聽
班底係幾強既
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

《鬼》應該係王嘉儀x王樂儀
王樂儀之前ig post過首叫《出鬼》
可能後來改咗歌名 ...
sampras625 發表於 2018-11-22 17:49

多謝你比翻啲希望我

我就咁估,就會估呢兩首係 巨聲幫 (Sophy, Vivian) 會寫比佢嘅歌:
又笨掘又自大的人,即刻消失
邪惡博士與花輪同學

John 發表於 2018-11-22 17:07
林奕匡最正

呢個碟名諗起謝安琪都係第二隻國語碟先出同名大碟
。Kaykay。Taytay。Kelly。

John 發表於 2018-11-22 17:07

Gin Lee 真係無處不在~

簽名被屏蔽

乜唔係當坐喺牙醫椅咩?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

成班痴線佬出哂黎
個post變哂質
希望板主hinz扣哂你哋Fun

我會咁估

我而家係驚緊 Sophy 作/監 嗰首,係作比 Sophy 個 Kai仔 Alfred,咁我就夢碎喇  ...
Bluejays 發表於 2018-11-22 17:41

我本身冇特別期待呢隻碟,只鍾意恐怖情人同白紙
但見到11首歌好似幾有誠意
希望啲歌入碟會感覺好聽咗