返回列表 發帖
回復  sampras625

碟入面攝多左隻 Alfred 自家製嘅停半分鐘聽一闕歌嘅Single
Alanalan 發表於 2018-12-23 10:56

Busker version
其中三隻閃光版只要搵到佢簽名認證
仲可以入紅館後台

停半分鐘聽一闋歌(Busker Version) Music Video
Bluejays 發表於 2018-12-24 19:56

喺TVB長大嘅人,自然會嚮往 CAllStar 嘅成長模式
過左咁多年之後,終於可以變相地做翻 CAllStar 出道時做嘅野

巨聲出身,始終好難放低有戰友圍住嘅安慰感
單飛,喺情感上唔易適應 (諗起 Hubert 第一首歌就係 雙飛)

同埋,Alfred 太鍾意有人唱主音,等佢可以喺旁邊玩 和音 同 ad lib 喇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

有無人買到特別版呀?
Alanalan 發表於 2018-12-22 22:40

完全揾唔到

完全揾唔到
steven891026 發表於 2018-12-24 22:16

即係舊版(包膠:bonus single)
CD warehouse都係店員自己包膠~~~~

所以店員應該知邊隻係閃光版
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

所以店員應該知邊隻係閃光版 ...
l00540 發表於 2018-12-24 22:44

乜係cd店職員包膠架?

乜係cd店職員包膠架?
kayzzz 發表於 2018-12-24 23:10

唔係 Alfred自己去 Cd舖攝嘅咩?

有分新版同舊版嘅咩?
   係點分架?

再講一句話個編曲比一句話更適合alfred,一句話個編曲啱盧凱彤自己多D

係 Alfred 自己去 CD舖 攝入去的
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

回復 310# Bluejays

即係要知道佢去左邊間CD舖
舞來舞去 不日內開始錄音。

當年幫 Color By Numbers 宣傳嘅時候
已經講到話 覺得自己變到 唔識唱歌咁
佢從來冇隱瞞過 ...
Bluejays 發表於 2018-12-24 19:54

隻碟佢將CC的歌唱到一舊舊,成隻碟最好聽已經係護航。
剛聽完港台Uncle Ray個節目,佢唱左漣漪,陪著你走同埋有心人都好好聽。其實可以繼續兩類歌一齊做。講番隻碟,三首歌,鬼,笨拙的人即係消失同花倫同學,愈聽愈正,轉會華納最大的收穫,係唱功進步左好多。

隻碟佢將CC的歌唱到一舊舊,成隻碟最好聽已經係護航。
剛聽完港台Uncle Ray個節目,佢唱左漣漪,陪 ...
Ching2015 發表於 2018-12-25 00:26

原來我都係由時光開始無買佢d碟直至轉公司
太多tbb 歌
Colour by numbers 有買digital
到watermark劑買咗頭幾plug single
其實佢呢兩隻應該賣得好差
到藍血人先開始覺得佢有返d火

閃光版已經有兩隻俾人買咗
得返一隻

限量 500隻 嗰隻特別版 .. 係 CDWareHouse 賣 係無擺出黎 要問職員仲有無 賣$149
風箏斷線...方可飛到很遠:)
放低從前黑暗...完成昨天...等待日出光線=]

唔係 Alfred自己去 Cd舖攝嘅咩?
Alanalan 發表於 2018-12-24 23:21

宣傳片嚟㗎

你唔信去CD舖望吓
原版CD (未開封)加Single
再重新用透明膠袋封埋

Alfred段片有誤導之嫌

係 Alfred 自己去 CD舖 攝入去的
Bluejays 發表於 2018-12-24 23:35

拍片嗰隻先係咋

我都買左一隻新版碰運氣
點知望住CD倉員工即場包

心想就算有閃光版,未賣都已經被員工扣起啦
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

有分新版同舊版嘅咩?
   係點分架?
Alanalan 發表於 2018-12-24 23:24

完全一樣

只係現在買,會包多一隻single俾你

閃光版已經有兩隻俾人買咗
得返一隻
Stanley 發表於 2018-12-25 01:09

唔係有消息話三隻都已經俾人買曬啦咩?

完全一樣

只係現在買,會包多一隻single俾你
l00540 發表於 2018-12-25 10:15

而家CD倉仲有?

而家CD倉仲有?
Alanalan 發表於 2018-12-25 13:12

我前日買,葵芳店應該仲有
你可以打電話問咗有無先
免白行一趟

我前日買,葵芳店應該仲有
你可以打電話問咗有無先
免白行一趟
l00540 發表於 2018-12-25 13:59

Thanks ^^
    等我打去問下先
    網上有人賣到235一隻

當年幫 Color By Numbers 宣傳嘅時候
已經講到話 覺得自己變到 唔識唱歌咁
佢從來冇隱瞞過 ...
Bluejays 發表於 2018-12-24 19:54

Color By Numbers 好明顯係佢最差既一張碟

多謝各大大提醒,啱啱係屯門CD Warehouse買到張
依家仲有隻編號345,佢係攞咗係架度

原來我都係由時光開始無買佢d碟直至轉公司
太多tbb 歌
Colour by numbers 有買digital
到watermark劑買咗 ...
Stanley 發表於 2018-12-25 01:07

但係Watermark好似喺市面都賣七七八八喎

我買左2隻 都中唔到特別版

唔係有消息話三隻都已經俾人買曬啦咩?
Alanalan 發表於 2018-12-25 13:12

唔知喎,見佢IG話簽左兩隻

許生人氣似乎在CM很高
在民間卻輸比賣口水歌碟第一的譚嘉儀
可惜

許生人氣似乎在CM很高
在民間卻輸比賣口水歌碟第一的譚嘉儀
可惜
onceuponatime 發表於 2018-12-26 02:00

唔係講左話 得譚嘉儀一個有 HMV 計,而 HMV 佔 30%
當一冇得計 HMV,譚嘉儀就由 No.1 直接跌出榜嗎?

唔係講左話 得譚嘉儀一個有 HMV 計,而 HMV 佔 30%
當一冇得計 HMV,譚嘉儀就由 No.1 直接跌出榜嗎? ...
Bluejays 發表於 2018-12-26 03:22

Week 49唱片商會個銷量榜係譚嘉儀number one, 11月29號星期四先出碟不足一星期的Alfred number two。 但30號我去過HMV見根本Alfred的碟就無訂貨, 整間鋪個樣似就摺,唔明點解HMV只賣譚的碟重計唱片商會30%? 譚小姐唔該還番個一週冠比金堅。

但係Watermark好似喺市面都賣七七八八喎
Alanalan 發表於 2018-12-25 14:37

17年大陸網友叫我帮佢買Watermark, 搵左幾間鋪都無貨,最後要二手市場網購。
Colour by Numbers 同 Watermark分別攞左15同16年度IFPI十大廣東唱片銷售獎,話佢地差,應該有唔少唱片更差。

Week 49唱片商會個銷量榜係譚嘉儀number one, 11月29號星期四先出碟不足一星期的Alfred number two。 但3 ...
Ching2015 發表於 2018-12-26 05:18

點都好。呢隻碟賣得好過上隻

我買左2隻 都中唔到特別版
hin0526 發表於 2018-12-25 16:53

我今日見到太古cd倉都仲有2隻特別版擺出嚟

17年大陸網友叫我帮佢買Watermark, 搵左幾間鋪都無貨,最後要二手市場網購。
Colour by Numbers 同 Waterm ...
Ching2015 發表於 2018-12-26 05:25

我見到而家Yahoo拍賣有全新現貨賣喎

當一冇得計 HMV,譚嘉儀就由 No.1 直接跌出榜嗎? ...
Bluejays 發表於 2018-12-26 03:22

是嗎?我沒有看到這個回覆,所以不知道呀。原來如此!唔怪得三冠啦!

聽左一個月:即刻消失>白紙>花輪>鬼>一句話>恐怖情人>演員>體操>>>>>(可聽線)>>>停半分鐘>北極熊

我今日見到太古cd倉都仲有2隻特別版擺出嚟
Alanalan 發表於 2018-12-26 15:31

特別版有咩特別?
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

特別版有咩特別?
joey2009 發表於 2018-12-30 19:16

特別版係多左隻 Busker verison ge 停半分鐘聽一闕歌 Single

聽左一個月:即刻消失>白紙>花輪>鬼>一句話>恐怖情人>演員>體操>>>>>(可聽線)>>>停半分鐘>北極熊 ...
HOTMAN 發表於 2018-12-29 13:57

我係 即刻消失>花輪>鬼>停半分鐘>再講一句話>恐怖情人>演員>一句話>體操>白紙>北極熊

即刻消失>鬼>花輪>再講一句話>體操>北極熊>一句話>演員>白紙>停半分鐘>恐怖情人

特別版係多左隻 Busker verison ge 停半分鐘聽一闕歌 Single
Alanalan 發表於 2018-12-30 23:58

華納竟然有咁多錢

華納竟然有咁多錢
onceuponatime 發表於 2019-1-24 07:49

華納要話俾tvb知,可以捧佢上一線

見 Alfred 次次做訪問,提親「鬼」裡面嘅「蟻」嘅來源時,都講得好吃力 ....

部短片係有中文名的
叫 一條安德魯犬 或 一條安達魯狗
雖然導演同編劇都係西班牙人,但部片的確係法國片(1929年)
影片類型係 超現實主義 前衛電影
唔好再叫佢 文藝片 或者 愛情片 喇 救命