返回列表 發帖
未聽隻碟 覺得派台歌得白紙係合格
但一堆面向市場嘅主派歌+一啲自己想做想唱嘅歌
同以前喺星夢一堆劇集歌+ ...
nicholashin 發表於 2018-11-28 04:37

有邊個主流歌手唔係做一堆面向市場嘅主派歌+一啲自己想做想唱嘅歌 lol
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

聽左兩次
即刻消失>>鬼>>一句話>>>演員>>體操>>>>其他

堆未plug既歌高質很多
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

nicholashin 發表於 2018-11-28 04:37

你攪錯了
現在面向市場嗰堆歌,係佢自己想做嘅歌
而現在面向樂迷呢幾首歌,係要佢團隊出盡力 先游說到佢肯去唱

即係佢想要嘅野,係介乎「Herman」同「真音樂」嘅中間
而家就睇 佢嘅團隊同朋友 能否引導佢去實現佢 真正嘅 可能性 了
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

你攪錯了
而現在面向樂迷呢幾首歌,係要佢團隊出盡力 先游說到佢 ...
Bluejays 發表於 2018-11-28 11:07

強迫症進行曲、鬼 ... 都係佢嘅朋友覺得佢 不止於此 而 氹/迫 佢唱的
即刻消失、花輪同學 ... 亦係佢嘅 策劃藝術總監 安排比佢的

你以前話佢 未足夠去自主做歌 呢一點 依然有效
大家係等緊佢幾時過到 Herman 呢個創傷
肯重新放手比人做,同埋要放手比啱嘅人
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

覺得Alfred太想撇除原來嘅星夢味
一次過想呈現更多音樂元素
但好似每種元素都未去盡
有d豐富但唔夠深刻
不過最後一對北極熊以歌論歌係好歌
即刻消失都幾洗腦,聽兩次會跟住un

你攪錯了
而現在面向樂迷呢幾首歌,係要佢團隊出盡力 先游說到佢 ...
Bluejays 發表於 2018-11-28 11:07

我上面用「真音樂」呢個 term
好似講到佢自己想做嗰啲歌唔係音樂咁

的確,我會叫嗰批歌做
「真概念」「真文案」,但唔會叫佢做「真音樂」

即刻消失同鬼真係唔錯

紅字
紅冷衫

睇嚟佢真係好想擺脫Herman
以前碟全部都係藍色

究竟舒文幫alfred錄花輪同學聽住份詞會有乜感覺?

呢隻碟我覺得ok wor認真...
好過"神奇之旅"幾條街
d快歌幾唔錯,幾好un

ksquare 發表於 2018-11-28 12:28

好貼切囉
要請梁栢堅食飯

你試下聽全隻碟
可能會發現之前拎去派台d歌都順耳左好多
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

你試下聽全隻碟
可能會發現之前拎去派台d歌都順耳左好多
John 發表於 2018-11-28 13:28

呢樣係真嘅
我唔鍾意嘅嗰幾首,全隻碟順序聽,嗰幾首係好左嘅

神奇之旅 就冇呢個效果

即刻消失好deserves一個mv

即刻消失好deserves一個mv
HOTMAN 發表於 2018-11-28 16:06

不斷 medium shot 接 medium close up
每個 shot 起碼 4秒長 嗰隻?
唔好攪喇,留翻個好印象比大家啦

因為呢隻碟2019我要去紅館支持Alfred

好難聽 佢功力咁差 學咩人玩另類
=)

好難聽 佢功力咁差 學咩人玩另類
Chun2009 發表於 2018-11-28 21:35

邊方面功力差?
咁JUNO, 盧巧音, 藍奕邦, 鄧小巧功力差唔差?
廷鏗咁versatile都唔比人試一試新嘢

最後一對北極熊邊段係黃霑作曲?

最後一對北極熊邊段係黃霑作曲?
PP(alex+miriam) 發表於 2018-11-28 22:45

黃安弘(英語:James Wong),香港流行音樂監製、編曲人及作曲人。黃安弘憑許廷鏗唱的《仁至義盡》奪得2015年度香港電台十大中文金曲[1],及於2010年憑《落差》奪得第二十二屆CASH流行曲創作大賽亞軍[2]。其最為人熟悉的作品有《螞蟻》、《我沒有傷心》、《有故事的人》等。他出道初期主要為星煥國際及星夢娛樂旗下歌手製作音樂,期後簽約EMP及Warner/Chappell。黃安弘於2001年畢業於英皇書院[註 1]預科。他其後於2001年至2004年在香港大學修讀心理學學士課程。畢業後到美國德克薩斯州德州大學奧斯汀分校修讀教育心理學碩士,並於2007年畢業。在學期間開始創作歌曲,之後於2007年至2008年在香港一所中學任教英文科。為了在作曲方面有所發展和騰空時間作曲,他於是應徵大學研究助理。黃安弘在2009年參加了柏斯琴行原創歌曲創作比賽,結果獲得作曲及編曲組冠軍。他因此得到東亞音樂的老闆賞識而成為旗下的作曲人。其第一首作品為鄭欣宜的主打歌〈有故事的人〉。[3]此外,黃安弘為香港中文大學專業進修學院和香港大學專業進修學院保良局何鴻燊社區書院的心理學課程講師/客座教授。[4][5]

黃霑(英語:James Wong Jum-sum,1941年3月16日-2004年11月24日),原名黃湛森,表字亦芹,另有筆名劉傑、陸郎、不文霑、詹嘯、久流、鐵樹等[9]。香港作曲家和填詞人,同時身兼廣告人、作家、藝人等多種身份,被視為香港跨媒體的代表人物[10][11];並與金庸、倪匡、蔡瀾一起,獲傳媒冠以「香港四大才子」之譽[12][13]。

笑到我肺癆

終於諗到即刻消失似邊首歌!!!!

無話係抄 只係似
估陳考威有做reference
兩首都正

黃安弘(英語:James Wong),香港流行音樂監製、編曲人及作曲人。黃安弘憑許廷鏗唱的《仁至義盡》 ...
kingsfacheung 發表於 2018-11-28 23:41

moov個credits真係咁寫

見大家講到有幾首歌唔錯
專登上Kkbox聽 即刻消失唱得幾好
一句話都正
成隻碟順住聽 啲歌係順耳咗
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

ksquare 發表於 2018-11-28 12:28

首歌應該要叫《舒文》

https://www.instagram.com/p/Bqwf51InGFm/

呢間就係 Alfred 每年出碟第一日 我會去買嗰間
連呢樣都撞中?

我一向唔去連鎖店買,甚至唔去旺角買
就係想啲街舖有 Alfred 客

事先聲明,我每年最多都係喺呢間舖買兩隻
冇托起過個市呀

不過今年冇去呢間舖,因為今晚食生日飯會有幾隻碟收

連呢樣都撞中?

我一向唔去連鎖店買,甚至唔去 ...
Bluejays 發表於 2018-11-29 17:43

Happy Birthday!
隻碟賣得好似唔錯。剛想post.

連呢樣都撞中?

我一向唔去連鎖店買,甚至唔去 ...
Bluejays 發表於 2018-11-29 17:43
睇黎HMV好似就執,全鋪大減價同完全無新碟。早排先見法庭新聞話有一間分店欠幾十萬租未交。而家想買CD都難。聽日去始創買。

隻碟好勁油漆味

今日係kkbox 聽番體操好聽左一萬倍
MV真係好敗筆 好心佢唔好上鏡

Btw 今次隻碟幾正

睇黎HMV好似就執,全鋪大減價同完全無新碟。早排先見法庭新聞話有一間分店欠幾十萬租未交。而家想買CD都難 ...
Ching2015 發表於 2018-11-29 19:12

宜家仲係減25嗎?

kkbox同moox都改咗
正確歌名係:《又笨拙又自大的人,即刻消失》
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

kkbox同moox都改咗
正確歌名係:《又笨拙又自大的人,即刻消失》
JayantL 發表於 2018-11-29 20:09

咁CD係印「掘」定「拙」?

宜家仲係減25嗎?
阿mark 發表於 2018-11-29 20:02

暫時重係。

hehehaha 發表於 2018-11-29 20:13

有冇人已經買咗嘅可以睇下
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

CD 係印掘 ga

Cd係掘喎

Cd係掘喎
艾石仔 發表於 2018-11-29 20:42

係咪專登印錯歌名致敬返舊公司啲習慣XD

本身網上都係掘 但今日我見全部平台都改返曬做拙
而且歌詞都係唱 笨拙

華納話係拙

支持一下。
即刻消失不錯哦

體操入碟真係好聽咗
仍然至愛恐怖情人

鬼愈聽愈正
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

連歌詞簿內文都寫左掘
即係真係打錯字
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

笨拙 變 笨掘邊個出錯呀,即炒啦

買咗硬體碟
硬咗

到現在先有時間去細睇 credits

Jeffero 個 credit 係 vocal recording and engineering for .....
當然係 ... 鬼

又三缺一喇 .... 繼 不藥而癒 之後

同你一樣 單loop7全日
HOTMAN 發表於 2018-11-28 00:08

呢兩日再全碟 loop 左幾次,make sure 我冇聽錯
我今晚可以講,即刻消失 係我覺得 Alfred 出道以嚟最好嘅一首歌
(given 我係 vocal 行先)

成首歌嘅編曲同編排都係 perfect
Alfred 唔係冇用過呢把聲(係講緊頭四句嗰把聲),但今次終於去得夠盡
係佢最能夠令 vocal blend into 音樂嘅一次(強調,唔係講緊假音)

我有更喜歡嘅歌(e.g. 魂遊太虛),但最喜歡嘅唔需要係最好
而我亦發夢都冇諗過,佢至今最好嘅,竟然會係呢個類型嘅歌
我想說服自己係 鬼 好啲,但真係說服唔到(again 因為我係 vocal 行先)

有心想去做好 Alfred 嘅創作人 好多好多
但真係做得到嘅,其實唔多

回復 178# Frankiekiekie

全碟最正鬼,唱到有浸淫零味

終於諗到即刻消失似邊首歌!!!!

無話係抄 只係似
估陳考威有做reference
兩首都正 ...
mtrccc 發表於 2018-11-29 00:12

我都諗左呢個問題好耐…
「求即刻消失」 呢幾個音實在太熟

岩岩終於搵到LOL