返回列表 發帖
回復 95# Alanalan

Alfred自己出咗post話26號全碟試聽,27號係網上平台上架,29號係實體CD上架

我都最鍾意恐怖情人
CM冇人鍾意
hehehaha 發表於 2018-11-25 20:48

我最鐘意
恐怖情人>停半分鐘>體操>演員>白紙

我最鐘意
恐怖情人>停半分鐘>白紙>演員>體操

許生醒目在
入左華鈉都少用陳詠謙
【This is MC】澳門見

Alfred IG + Warner IG repost:

11月26號 全碟試聽
11月27號 網上各大平台全線上架
11月28號 [金堅哥欠]分享會 + FB 首張同名專輯 Q&A
11月29號 實體碟上架 突襲你隔離 隨時一齊買碟
11月30號 IG 直擊成就呢張專輯既人

咁咪好囉 ... post 得清清楚楚
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

11月26號 全碟試聽
11月28號 [金堅哥欠]分 ...
Bluejays 發表於 2018-11-25 22:56

我覺得華納/Alfred/Sdoor 100%有睇CM, i g明顯係回應番CM會員的問題。

我覺得華納/Alfred/Sdoor 100%有睇CM, i g明顯係回應番CM會員的問題。
Ching2015 發表於 2018-11-25 23:04

通常見到有關發行上嘅硬性問題,都應該會第一時間攪清楚,然後統一資料回覆
有時資料未齊,盡拖,見到有人問,都知拖無再拖架喇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

陰公
太遲先發現呢個帖
冇得睇甜 POST 全部被屏蔽
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

發生咩事 屏蔽咗咁多個回復?
steven891026 發表於 2018-11-25 20:32
陰公
太遲先發現呢個帖
冇得睇甜 POST 全部被屏蔽
Our_Souvenir 發表於 2018-11-26 13:52

同個靚靚CD cover有關
Anyway, 期待專輯裡面D相

許生醒目在
入左華鈉都少用陳詠謙
lemontea1069 發表於 2018-11-25 22:30

華鈉似比$佢自己做歌咁, 應該唔會有任何干預~
見大毒榴3部曲都冇佢份不知幾開心~

華鈉似比$佢自己做歌咁, 應該唔會有任何干預~
見大毒榴3部曲都冇佢份不知幾開心~ ...
kenny1102 發表於 2018-11-26 15:24

Alfred唔係用華納A & R. 所以三部曲唔關佢事。

我都最鍾意恐怖情人
CM冇人鍾意
hehehaha 發表於 2018-11-25 20:48

恐怖情人認真好好聽,個vocal係近年最好

好期待ellen個首
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

11月26號 全碟試聽
11月28號 [金堅哥欠]分 ...
Bluejays 發表於 2018-11-25 22:56

全碟試聽出左未?

今年牙醫幾發力 支持男銀
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好期待ellen個首
帥小寶` 發表於 2018-11-26 21:23

一句話
再講一句話

ITUNES READY

聽緊 :)

一句話好正
最後一對北極熊 有慧敏哥

即咳消失?不過好正

一句話好正
最後一對北極熊 有慧敏哥
hehehaha 發表於 2018-11-27 00:16

JAMES  WONG

暫時感覺
一句話/邪惡博士與花輪同學 --> 佢把聲唔太handle到, 唱得好硬
最後一對北極熊 --> K歌 有女聲合唱, 幾好聽
又笨掘又自大的人, 即刻消失 --> 幾正幾型!
鬼 --> 呢首又幾match佢

派個幾首係啱,其他未曝光作品一句話最正。邪惡博士,即刻消失,鬼都係新嘗試,有d唔太慣,但真係好過舊年強迫症。

痴線一句話真係好ellen

最男無投錯

即咳消失?不過好正
Stanley 發表於 2018-11-27 00:18

一加一別理他 硬tag gingin

派個幾首係啱,其他未曝光作品一句話最正。邪惡博士,即刻消失,鬼都係新嘗試,有d唔太慣,但真係好過舊年 ...
teennum1 發表於 2018-11-27 00:27

完全同意,其他歌手我都唔會咁講,但以佢班C9 fans接受能力之低,真係plug得越保守越好,體操相比其他剩低嘅歌已經算大路,但都...
btw,個tracklist咁排係有特別用意?感覺上停半分鐘好似排尾二比較好(再講一句話要擺最尾做首尾呼應)
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

完全同意,其他歌手我都唔會咁講,但以佢班C9 fans接受能力之低,真係plug得越保守越好,體操相比其 ...
sampras625 發表於 2018-11-27 00:35

最後一對北極熊/即刻消失 大路過體操好多wor
北極熊 似返佢以前啲慘情K歌

知唔知合唱的女聲是誰?

最後一對北極熊/即刻消失 大路過體操好多wor
北極熊 似返佢以前啲慘情K歌 ...
721AXA 發表於 2018-11-27 00:41

K歌首先要易唱 最後一對北極熊男聲個key高到
不過大路過體操係真嘅 可能唔plug體操plug呢首會好啲掛
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

知唔知合唱的女聲是誰?
Ching2015 發表於 2018-11-27 00:41

慧敏哥?

《又笨掘又自大的人, 即刻消失》vocal hoho j

K歌首先要易唱 最後一對北極熊男聲個key高到
不過大路過體操係真嘅 可能唔plug體操plug呢首會好 ...
sampras625 發表於 2018-11-27 00:43

但合唱歌只計一半AP

冇plug既:即刻消失>鬼>一句話>最後一對=花輪
Plug左既:白紙>演員的自我修養>體操=恐怖情人>停半分鐘(全碟最差)

有plug同冇plug既歌差太遠 而家拼唔到一齊評

鬼 真係side track of da Year

邪惡博士與花輪同學

我等左八年嘅 夢想成真小城鎮2.0
我講左八年 佢得架 ~ 佢得架 ~
Thank you so much ~ 我想喊 ~

聽左一次,未派的歌之中,暫時覺得都係一句話同最後一對北極熊最正。有歌詞再comment.

又笨掘又自大的人,即刻消失 + 鬼

咁先係 vocal 呀!
vocal as an instrument 所需要有嘅 music sense
迷失左咁耐,終於肯用翻喇!

ok喎隻碟 同神奇之旅一樣唔錯

冇plug既:即刻消失>鬼>一句話>最後一對=花輪
Plug左既:白紙>演員的自我修養>體操=恐怖情人>停半分鐘(全 ...
HOTMAN 發表於 2018-11-27 00:54

應該出兩隻EP ... 一隻比我地聽,一隻比睇TVB嘅人聽

知唔知合唱的女聲是誰?
Ching2015 發表於 2018-11-27 00:41

同問!

即刻消失 > 花輪同學 > 鬼

如果做個主流歌手就係要唱其他嗰啲歌
咁我可以講,我唔再 care 佢攞唔攞獎,有冇 hit 歌,上唔上一線

呢三首歌先係 worthy of 佢 as a vocalist 嘅 potential

其實真係笨「掘」咩??

同問!
wintrezeguet 發表於 2018-11-27 01:20

好肯定係陳慧敏
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

北極熊叫人唱K 點唱 =,=
痴線一句話真係好ellen
帥小寶` 發表於 27/11/2018 00:28
再見一句話個結他底  

應該出兩隻EP ... 一隻比我地聽,一隻比睇TVB嘅人聽
Bluejays 發表於 2018-11-27 01:10

許廷鏗 2018 全新概念2EPs < 0 - 1 >
神奇之旅後,由零開始,重新認識一千零一個許。廷鏗 Alfred Hui

CD1: Zero

1. 一句話
2. 演員的自我修養
3. 停半分鐘聽一闕歌
4. 恐怖情人
5. 白紙

CD2: One

1. 體操
2. 即刻消失
3. 鬼
4. 邪惡博士與花輪同學
5. 最後一對北極熊
6. 再講一句話

許廷鏗 2018 全新概念2EPs < 0 - 1 >
神奇之旅後,由零開始,重新認識一千零一個許。廷鏗 Alfred Hui

CD ...
hehehaha 發表於 2018-11-27 04:18

文案簡潔清晰,好過原裝嗰篇睇極都睇唔完,仲要睇到瞓著覺 :P

不過唔該將 最後一對北極熊 踢翻過去 CD1
然後 一句話 同 再講一句話 都係 CD2

同埋 花輪同學 係要排 體操 前面先啱 flow

即刻消失 > 花輪同學 > 鬼

如果做個主流歌手就係要唱其他嗰啲歌
咁我可以講,我唔再 care 佢攞唔攞獎,有 ...
Bluejays 發表於 2018-11-27 01:33

其實做vocalist同上一線,攞獎,有hit歌係無衝突,最緊要歌夠多,實有一樣。

其實做vocalist同上一線,攞獎,有hit歌係無衝突,最緊要歌夠多,實有一樣。 ...
Ching2015 發表於 2018-11-27 07:37

你試下如果佢 plug 呢三首 睇下會有乜野後果
連903都可能撐 演員的自我修養 多啲

你試下如果佢 plug 呢三首 睇下會有乜野後果
連903都可能撐 演員的自我修養 多啲 ...
Bluejays 發表於 2018-11-27 07:43

其實可以兩類歌一齊做。所以我話兩者無衝突。hit歌for攞獎,另類歌for演唱會。plug呢三首個結果會係似去年派大雄同強迫症囉。

未派嘅最後一對北極熊最好聽