返回列表 發帖
順住作曲填詞tracklist?
恐怖情人好後
hehehaha 發表於 2018-11-22 17:23

但雷頌德好前 (track 9),朱俊傑又好後 (track 3)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

一句話可能係Ellen?
hehehaha 發表於 2018-11-22 17:35

我會咁估

我而家係驚緊 Sophy 作/監 嗰首,係作比 Sophy 個 Kai仔 Alfred,咁我就夢碎喇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

《鬼》應該係王嘉儀x王樂儀
王樂儀之前ig post過首叫《出鬼》
可能後來改咗歌名 ...
sampras625 發表於 2018-11-22 17:49

多謝你比翻啲希望我

我就咁估,就會估呢兩首係 巨聲幫 (Sophy, Vivian) 會寫比佢嘅歌:
又笨掘又自大的人,即刻消失
邪惡博士與花輪同學

乜唔係當坐喺牙醫椅咩?

癡線,華納幫佢出11隻歌嘅碟
叫周柏豪情何以堪
Btw: 好_想大大力咁_佢
Lewis 發表於 2018-11-23 07:56

係 Alfred vs StarzPeople 嘅 budget,唔關華納事

你呢句說話係對任何歌手最強的擊敗說話
samsam 發表於 2018-11-23 08:40

你有得佢啦 ... TVB有TVB睇野嘅角度

我講左好多次,佢喺邊間公司,都係會做呢種歌
我諗如果全香港嘅公司聯手 ban 佢自資製作,佢就會轉獨立發行

華納同星夢嘅分別,係喺發行同宣傳上面,而唔係喺歌度

點解Alfred 係 ig係寫27號出嘅
咁究竟隻碟係27定29出架?
Alanalan 發表於 2018-11-25 11:15

唔知會唔會係 itunes 27,實體 29
Warner 應該係最準確嗰個 source,但到今日都仲未出 post on 隻碟

WARNER員工話星期三既
艾石仔 發表於 2018-11-25 15:17

仲 high,生個 28 出嚟

Alfred 喺 Warner嘅經理人 剛出 post,佢就話 27
有冇發行部嘅 post,可以統一佢?
係咪凌晨出 itunes 就叫 27?

So far .... 歌手、監製統籌、經理人 post 就話 27

Alfred IG + Warner IG repost:

11月26號 全碟試聽
11月27號 網上各大平台全線上架
11月28號 [金堅哥欠]分享會 + FB 首張同名專輯 Q&A
11月29號 實體碟上架 突襲你隔離 隨時一齊買碟
11月30號 IG 直擊成就呢張專輯既人

咁咪好囉 ... post 得清清楚楚

我覺得華納/Alfred/Sdoor 100%有睇CM, i g明顯係回應番CM會員的問題。
Ching2015 發表於 2018-11-25 23:04

通常見到有關發行上嘅硬性問題,都應該會第一時間攪清楚,然後統一資料回覆
有時資料未齊,盡拖,見到有人問,都知拖無再拖架喇

邪惡博士與花輪同學

我等左八年嘅 夢想成真小城鎮2.0
我講左八年 佢得架 ~ 佢得架 ~
Thank you so much ~ 我想喊 ~

又笨掘又自大的人,即刻消失 + 鬼

咁先係 vocal 呀!
vocal as an instrument 所需要有嘅 music sense
迷失左咁耐,終於肯用翻喇!

冇plug既:即刻消失>鬼>一句話>最後一對=花輪
Plug左既:白紙>演員的自我修養>體操=恐怖情人>停半分鐘(全 ...
HOTMAN 發表於 2018-11-27 00:54

應該出兩隻EP ... 一隻比我地聽,一隻比睇TVB嘅人聽

即刻消失 > 花輪同學 > 鬼

如果做個主流歌手就係要唱其他嗰啲歌
咁我可以講,我唔再 care 佢攞唔攞獎,有冇 hit 歌,上唔上一線

呢三首歌先係 worthy of 佢 as a vocalist 嘅 potential

許廷鏗 2018 全新概念2EPs < 0 - 1 >
神奇之旅後,由零開始,重新認識一千零一個許。廷鏗 Alfred Hui

CD ...
hehehaha 發表於 2018-11-27 04:18

文案簡潔清晰,好過原裝嗰篇睇極都睇唔完,仲要睇到瞓著覺 :P

不過唔該將 最後一對北極熊 踢翻過去 CD1
然後 一句話 同 再講一句話 都係 CD2

同埋 花輪同學 係要排 體操 前面先啱 flow

其實做vocalist同上一線,攞獎,有hit歌係無衝突,最緊要歌夠多,實有一樣。 ...
Ching2015 發表於 2018-11-27 07:37

你試下如果佢 plug 呢三首 睇下會有乜野後果
連903都可能撐 演員的自我修養 多啲

其實可以兩類歌一齊做。所以我話兩者無衝突。hit歌for攞獎,另類歌for演唱會。 ...
Ching2015 發表於 2018-11-27 07:48

所以我地上面咪分左 CD1 CD2 囉
係方便大家各取所需,可以收起一隻碟唔駛聽

Track 7 , 8 正到癲
王嘉儀 我要敬拜你
mtrccc 發表於 2018-11-27 23:29

8 正 有心理準備
但 7 真係一個好大嘅 surprise

我 loop 4 7 8 loop 左成日,到而家淨係 單 loop 7

我已經數唔出我上次 loop 得到嘅 Alfred 歌了,總之已經係好耐好耐之前

7入面D GET OUT 我諗起佢唱過既一首兒歌
艾石仔 發表於 2018-11-27 23:49

你係咪 8 呀? :)

CD聽日出?
hehehaha 發表於 2018-11-27 23:59

實體係星期四 ... 我正日生日

之前朋友問我要乜野生日禮物,我話未諗到
而家知喇 ... 係叫佢地每人買一隻比我
唔知最後加埋會有幾多隻呢?

即刻消失真係正到癡線
轉會咁耐 呢隻歌終於俾我見到金堅係handle到其他類型嘅歌 唔係歌有歌去  ...
JayantL 發表於 2018-11-27 23:59

我一直都冇懷疑過佢 handle 唔到,而係等緊隻固執嘅金牛仔肯唱

固執嘅金牛仔
呢個TERM我鍾意 星期五會咁叫佢
艾石仔 發表於 2018-11-28 00:14

固執嘅金牛仔 終於都肯唱 7 同 8 喇
順便幫我多謝佢肯唱 4,還左我8年嚟嘅心願 :)

未聽隻碟 覺得派台歌得白紙係合格
但一堆面向市場嘅主派歌+一啲自己想做想唱嘅歌
同以前喺星夢一堆劇集歌+ ...
nicholashin 發表於 2018-11-28 04:37

你攪錯了
現在面向市場嗰堆歌,係佢自己想做嘅歌
而現在面向樂迷呢幾首歌,係要佢團隊出盡力 先游說到佢肯去唱

即係佢想要嘅野,係介乎「Herman」同「真音樂」嘅中間
而家就睇 佢嘅團隊同朋友 能否引導佢去實現佢 真正嘅 可能性 了

你攪錯了
而現在面向樂迷呢幾首歌,係要佢團隊出盡力 先游說到佢 ...
Bluejays 發表於 2018-11-28 11:07

強迫症進行曲、鬼 ... 都係佢嘅朋友覺得佢 不止於此 而 氹/迫 佢唱的
即刻消失、花輪同學 ... 亦係佢嘅 策劃藝術總監 安排比佢的

你以前話佢 未足夠去自主做歌 呢一點 依然有效
大家係等緊佢幾時過到 Herman 呢個創傷
肯重新放手比人做,同埋要放手比啱嘅人

你攪錯了
而現在面向樂迷呢幾首歌,係要佢團隊出盡力 先游說到佢 ...
Bluejays 發表於 2018-11-28 11:07

我上面用「真音樂」呢個 term
好似講到佢自己想做嗰啲歌唔係音樂咁

的確,我會叫嗰批歌做
「真概念」「真文案」,但唔會叫佢做「真音樂」

究竟舒文幫alfred錄花輪同學聽住份詞會有乜感覺?
ksquare 發表於 2018-11-28 12:28

好貼切囉
要請梁栢堅食飯

你試下聽全隻碟
可能會發現之前拎去派台d歌都順耳左好多
John 發表於 2018-11-28 13:28

呢樣係真嘅
我唔鍾意嘅嗰幾首,全隻碟順序聽,嗰幾首係好左嘅

神奇之旅 就冇呢個效果

即刻消失好deserves一個mv
HOTMAN 發表於 2018-11-28 16:06

不斷 medium shot 接 medium close up
每個 shot 起碼 4秒長 嗰隻?
唔好攪喇,留翻個好印象比大家啦

https://www.instagram.com/p/Bqwf51InGFm/

呢間就係 Alfred 每年出碟第一日 我會去買嗰間
連呢樣都撞中?

我一向唔去連鎖店買,甚至唔去旺角買
就係想啲街舖有 Alfred 客

事先聲明,我每年最多都係喺呢間舖買兩隻
冇托起過個市呀

不過今年冇去呢間舖,因為今晚食生日飯會有幾隻碟收

到現在先有時間去細睇 credits

Jeffero 個 credit 係 vocal recording and engineering for .....
當然係 ... 鬼

又三缺一喇 .... 繼 不藥而癒 之後

同你一樣 單loop7全日
HOTMAN 發表於 2018-11-28 00:08

呢兩日再全碟 loop 左幾次,make sure 我冇聽錯
我今晚可以講,即刻消失 係我覺得 Alfred 出道以嚟最好嘅一首歌
(given 我係 vocal 行先)

成首歌嘅編曲同編排都係 perfect
Alfred 唔係冇用過呢把聲(係講緊頭四句嗰把聲),但今次終於去得夠盡
係佢最能夠令 vocal blend into 音樂嘅一次(強調,唔係講緊假音)

我有更喜歡嘅歌(e.g. 魂遊太虛),但最喜歡嘅唔需要係最好
而我亦發夢都冇諗過,佢至今最好嘅,竟然會係呢個類型嘅歌
我想說服自己係 鬼 好啲,但真係說服唔到(again 因為我係 vocal 行先)

有心想去做好 Alfred 嘅創作人 好多好多
但真係做得到嘅,其實唔多

佢ig做乜private左, profilepic又黑色?
721AXA 發表於 2018-12-4 12:52

今天華納有另外兩個員工出了類近嘅 IG posts
其中一個都係 lock 左 account
新 Hashtag 線索 #一切訊號都終斷
舊 Hashtag 線索 #我不要做你的igstory

我問sophy 咩
佢Send 個心比我lol
艾石仔 發表於 2018-12-4 17:58

Siu_car 同 Alfred 一樣,lock 左 account

但Alfred果句" But don't condone disrespect" 唔似宣傳喎。
Ching2015 發表於 2018-12-4 18:04

我一直以為同 Ellen 有關
但 Siu_car lock IG 太巧合了吧

我都覺得佢唱歌技巧係要再發掘下,
佢得中高音既音色係好聽,低音似讀字,好高音又唔岩佢,加上咬字有D L ...
Garfield 發表於 2018-12-7 10:47

Alfred 變左中高音歌手 :P
佢再唔用翻多啲佢啲招牌低音,冇人會記得佢係靠低音起家

同舊年隻碟一樣
第一個感覺係包裝好花心思 有誠意
但又唔會過度包裝
John 發表於 2018-12-10 00:06

本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽

然後我將 我啲生日禮物碟 cover + booklet 傳閱
我班朋友一向乜 graphic design 都鬧或者恥笑
今次都無話可說 ... 仲不斷微笑,要搵 designer 個 credit
(睇緊 booklet 嗰啲搵唔到,睇緊 cover 嗰啲冇諗過喺 cover)

@艾石仔 ... 幫你宣傳:
https://www.facebook.com/cplusmusichk/videos/277597099551757/

王樂儀 話,鬼 裡面嘅「蟻」,係喺 Un Chien Andalou 度嚟
我一向唔太 buy 呢種 文青 連繫/聯想
但用呢個角度去聽首歌,又唔可以話唔 work 嘅

哈哈哈哈哈哈。身邊人都大讚今次隻碟成件事都正
samsam 發表於 2018-12-11 22:50

你係覺得我講 嗰個喇叭 正吧

https://www.instagram.com/p/BrZeaSxhA2Q/

我一向有條界線 ...
有啲 promotional projects
係會有一份童真、一份衝勁,係冇得阻止的
無論你覺得 work 唔 work,有冇實際效益都好
已經唔可以再去 judge 佢,只能夠支持
因為你支持緊嘅,係童心同信念 本身

阿樂 嗰時,跨越過呢條「要放低 judgement 只去支持」嘅界線
今次更加 totally clear the bar

一個專業歌手,用最純粹嘅方法
去挑戰行業中最大嘅障礙 (即係發行)
逐隻碟燒 燒500隻碟
你仲有乜野可以講?
去啦 ... 去啦 ...

乜野白紙初心,都係得個講字
真正嘅 童心撞地球 出現時
嗰種擲地有聲,係另一個層次來的

聽落佢好似好唔鍾意 Color By Numbers 咁喎
kwanie 發表於 2018-12-24 13:22

當年幫 Color By Numbers 宣傳嘅時候
已經講到話 覺得自己變到 唔識唱歌咁
佢從來冇隱瞞過

停半分鐘聽一闋歌(Busker Version) Music Video

停半分鐘聽一闋歌(Busker Version) Music Video
Bluejays 發表於 2018-12-24 19:56

喺TVB長大嘅人,自然會嚮往 CAllStar 嘅成長模式
過左咁多年之後,終於可以變相地做翻 CAllStar 出道時做嘅野

巨聲出身,始終好難放低有戰友圍住嘅安慰感
單飛,喺情感上唔易適應 (諗起 Hubert 第一首歌就係 雙飛)

同埋,Alfred 太鍾意有人唱主音,等佢可以喺旁邊玩 和音 同 ad lib 喇

即係舊版(包膠:bonus single)
CD warehouse都係店員自己包膠~~~~

所以店員應該知邊隻係閃光版 ...
l00540 發表於 2018-12-24 22:44

係 Alfred 自己去 CD舖 攝入去的

許生人氣似乎在CM很高
在民間卻輸比賣口水歌碟第一的譚嘉儀
可惜
onceuponatime 發表於 2018-12-26 02:00

唔係講左話 得譚嘉儀一個有 HMV 計,而 HMV 佔 30%
當一冇得計 HMV,譚嘉儀就由 No.1 直接跌出榜嗎?

聽左一個月:即刻消失>白紙>花輪>鬼>一句話>恐怖情人>演員>體操>>>>>(可聽線)>>>停半分鐘>北極熊 ...
HOTMAN 發表於 2018-12-29 13:57

我係 即刻消失>花輪>鬼>停半分鐘>再講一句話>恐怖情人>演員>一句話>體操>白紙>北極熊

見 Alfred 次次做訪問,提親「鬼」裡面嘅「蟻」嘅來源時,都講得好吃力 ....

部短片係有中文名的
叫 一條安德魯犬 或 一條安達魯狗
雖然導演同編劇都係西班牙人,但部片的確係法國片(1929年)
影片類型係 超現實主義 前衛電影
唔好再叫佢 文藝片 或者 愛情片 喇 救命