返回列表 發帖
其實可以兩類歌一齊做。所以我話兩者無衝突。hit歌for攞獎,另類歌for演唱會。 ...
Ching2015 發表於 2018-11-27 07:48

所以我地上面咪分左 CD1 CD2 囉
係方便大家各取所需,可以收起一隻碟唔駛聽
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

所以我地上面咪分左 CD1 CD2 囉
係方便大家各取所需,可以收起一隻碟唔駛聽 ...
Bluejays 發表於 2018-11-27 07:51

再一次証明Alfred轉會決定好正確,因為就算自資出歌,Herman應該ban淨一半度,即刻消失/花輪同學/鬼同體操呢四首歌100%ban同會replaced by劇歌。

好成功...
呢隻碟出左唔夠一日討論數量已經比神奇之旅更多

佢手背係咪水腫
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

邊首係sophy作?

即刻消失 體操 鬼 停半分鐘 正到不得了!!!
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

好成功...
samsam 發表於 2018-11-27 10:04

今次隻碟真心唔錯!可惜plug錯咗恐怖情人

今次隻碟真心唔錯!可惜plug錯咗恐怖情人
daniel1136 發表於 2018-11-27 12:15

反而覺得《體操》留做Side Track仲好,俾真正「識聽」既人發掘出嚟仲好效果btw,會唔會《鬼》係sophy作,個feel有啲似,又好想知舒文監邊首,等睇全厚credit list

你試下如果佢 plug 呢三首 睇下會有乜野後果
連903都可能撐 演員的自我修養 多啲 ...
Bluejays 發表於 2018-11-27 07:43

再睇明白你的意思了。兩類歌一齊做,派大路歌,另類歌唔派或者做夠數後,開演唱會時派一首,即係而家咁囉。其實華納派歌planning做得幾好。
聽聽下覺得首花輪同學幾正,唱腔好特別,另類歌之中又幾好loop.

好成功...
samsam 發表於 2018-11-27 10:04

未出已經好多討論啦

反而覺得《體操》留做Side Track仲好,俾真正「識聽」既人發掘出嚟仲好效果btw,會唔會《鬼》係sophy ...
johnny0113 發表於 2018-11-27 12:26

係呀鬼係sophy嘅

Btw暫時聽落首首都唔錯 有驚喜過晒啲主打歌

個人認為PLUG 錯白紙LA..
最悶係呢隻..

個人認為PLUG 錯白紙LA..
最悶係呢隻..
快劍俠 發表於 2018-11-27 13:46
903男銀應該穩, 可能一月先派碟裡面D好歌呢.

全碟最愛一句話, 曲同編曲都好ELLEN, 完全IMAGINE 到ELLEN 唱係會點.. I MISS ELLEN..

"練習十多天的對白 能完成嗎
臨場仍緊張 心跳是嗎"

"從何時真心需要害怕"

一句話係咪含蓄嘅出櫃歌呢?

903男銀應該穩, 可能一月先派碟裡面D好歌呢.
boy4dudes 發表於 2018-11-27 13:58

其實一句話同花輪同學都應該派。唔派哂左。

全碟最愛一句話, 曲同編曲都好ELLEN
快劍俠 發表於 2018-11-27 14:01
其實一句話同花輪同學都應該派。唔派哂左。
Ching2015 發表於 2018-11-27 15:21
希望一月派一句話啦

聽多幾次, 即刻消失都幾charlieputh feel

最男無投錯
HOTMAN 發表於 2018-11-27 00:30

Me too voted him.

之前聽佢派幾首派台歌嘅時候都覺得比較普通,但成只碟聽反而令好幾首派台都升華晒,全碟loop一次落黎感覺好好聽

未派嘅最後一對北極熊最好聽
Jun. 發表於 2018-11-27 07:50

Agreeeeeeee
近年最正合唱歌

聽咗一下
好似幾正wor
可以唔投古天樂啦
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

嘩,今次隻碟好正,好高汁
上年果隻真係悶到訓著,但今次好驚喜
要回歸做鏗粉

今次隻碟幾正,無plug果幾首都好聽!

許廷鏗 2018 全新概念2EPs < 0 - 1 >
神奇之旅後,由零開始,重新認識一千零一個許。廷鏗 Alfred Hui

CD ...
hehehaha 發表於 2018-11-27 04:18

重可以帶出零同一嘅關係我覺得你可以apply啲job寫文案

佢手背係咪水腫
dongbb2332 發表於 2018-11-27 10:52

有無諗過係佢肥

己plug歌

停>體>演>恐>>>>白

Sidetrack真係唔錯
一句真係好ellen完全幻想到佢點唱
鬼唱到有一陣淫味

一句話
作詞:許廷鏗    作曲:盧凱彤
編曲:盧凱彤
監製:盧凱彤 / 蔡德才@人山人海 / 于逸堯@人山人海

邪惡博士與花輪同學
作詞:梁栢堅    作曲:黃思彥
編曲:黃思彥
監製:舒文@Zoo Music

最後一對北極熊
作詞:梁栢堅    作曲:許廷鏗 / 陳慧敏@Chessman / 黃安弘
編曲:伍卓賢
監製:于逸堯@人山人海 / 伍卓賢

又笨掘又自大的人, 即刻消失
作詞:周耀輝    作曲:陳考威
編曲: 陳考威 / JNYBeatz / 黃兆銘
監製:陳考威

作詞:王樂儀    作曲:王嘉儀
編曲:黃少雍
監製:王嘉儀

再講一句話
作詞:許廷鏗    作曲:盧凱彤
編曲:盧凱彤
監製:盧凱彤 / 蔡德才@人山人海 / 于逸堯@人山人海

from KKBOX
FIGHT for 陳柏宇

未plug最鍾意再講一句話同即刻消失,
plug左....就最鍾意停半.....
FIGHT for 陳柏宇

Agreeeeeeee
近年最正合唱歌
Wing1211 發表於 2018-11-27 19:23

但係邊個係女聲

王嘉儀x王樂儀x黃少雍
希望呢個組合遲啲會更加多作品
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

回復 181# Jun.

好肯定係陳慧敏
KYC0347 發表於 2018-11-27 02:12

慧敏哥把聲真係咁難認咩
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Alfred真係好有自己想法,如果佢一出道就係大公司
應該已經建立到自己既音樂地圖

王嘉儀x王樂儀x黃少雍
希望呢個組合遲啲會更加多作品
dongbb2332 發表於 2018-11-27 22:09

美麗新世界又係超正
完全係做緊新嘢

回復  Jun.

慧敏哥把聲真係咁難認咩
cymusic 發表於 2018-11-27 22:18

無咩聽過佢嘅歌 認唔出

Track 7 , 8 正到癲
王嘉儀 我要敬拜你

Track 7 , 8 正到癲
王嘉儀 我要敬拜你
mtrccc 發表於 2018-11-27 23:29

8 正 有心理準備
但 7 真係一個好大嘅 surprise

我 loop 4 7 8 loop 左成日,到而家淨係 單 loop 7

我已經數唔出我上次 loop 得到嘅 Alfred 歌了,總之已經係好耐好耐之前
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

8 正 有心理準備

我 loop 4 7 8 loop 左成日,到而家淨係 單 loop 7

我 ...
Bluejays 發表於 2018-11-27 23:46

7入面D GET OUT 我諗起佢唱過既一首兒歌

7入面D GET OUT 我諗起佢唱過既一首兒歌
艾石仔 發表於 2018-11-27 23:49

你係咪 8 呀? :)

CD聽日出?

8 正 有心理準備

我 ...

即刻消失真係正到癡線
轉會咁耐 呢隻歌終於俾我見到金堅係handle到其他類型嘅歌 唔係歌有歌去 佢有佢唱
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

你係咪 8 呀? :)
Bluejays 發表於 2018-11-27 23:57

8真係正到暈

CD聽日出?
hehehaha 發表於 2018-11-27 23:59

實體係星期四 ... 我正日生日

之前朋友問我要乜野生日禮物,我話未諗到
而家知喇 ... 係叫佢地每人買一隻比我
唔知最後加埋會有幾多隻呢?

實體係星期四 ... 我正日生日

之前朋友問我要乜野生日禮物,我話未諗到
而家知喇 ... 係叫佢 ...
Bluejays 發表於 2018-11-28 00:02

撞到正一正
預祝生日快樂

即刻消失 體操 鬼 停半分鐘 正到不得了!!!
jaydeng 發表於 2018-11-27 11:15 AM

我都咁話呀巴打
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

即刻消失真係正到癡線
轉會咁耐 呢隻歌終於俾我見到金堅係handle到其他類型嘅歌 唔係歌有歌去  ...
JayantL 發表於 2018-11-27 23:59

我一直都冇懷疑過佢 handle 唔到,而係等緊隻固執嘅金牛仔肯唱

8 正 有心理準備

我 ...

同你一樣 單loop7全日

我一直都冇懷疑過佢 handle 唔到,而係等緊隻固執嘅金牛仔肯唱
Bluejays 發表於 2018-11-28 00:07

固執嘅金牛仔
呢個TERM我鍾意 星期五會咁叫佢

固執嘅金牛仔
呢個TERM我鍾意 星期五會咁叫佢
艾石仔 發表於 2018-11-28 00:14

固執嘅金牛仔 終於都肯唱 7 同 8 喇
順便幫我多謝佢肯唱 4,還左我8年嚟嘅心願 :)

未聽隻碟 覺得派台歌得白紙係合格
但一堆面向市場嘅主派歌+一啲自己想做想唱嘅歌
同以前喺星夢一堆劇集歌+一啲自己想做想唱嘅歌
其實有咩分別 :o)