返回列表 發帖

重陽 - 鄧小巧

單選投票, 共有 79 人參與投票
87.34% (69)
3.80% (3)
2.53% (2)
0.00% (0)
6.33% (5)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: WZA111

派台日期: 12/11/2018

https://www.joox.com/hk/zh_hk/single/fANayxBKAtnHAbkJsjpRHA==

作詞:黃偉文
作曲:林家謙
編曲:林家謙、謝國維
監製:謝國維

仍舊為你 登高掃墓
如常為你 穿上白袍
祈望讓往生的上路 渾忘 今生 喜怒

誰又及我 這種氣度
從前就算 被誰施暴
燒衣過後 原地跳舞

奠下這杯汾酒 敬你
別用我的餘生 祭你
要儘快忘掉你
毋庸來日再灰
就是當君已死

限定我於重陽 嘆氣
其餘夜晚將 絕不 念記
思憶都帶著 屍體的氣味 我想斷尾

前度像你 假使太壞
形而上去 將你活埋
重燃舊愛 這種作賤 念頭 不可 長大

寧願杜撰 風急雪大
情人路過 大橋崩壞
草草揮别 人類世界

奠下這杯汾酒 敬你
別用我的餘生 祭你
要儘快忘掉你
毋庸來日再灰
就是當君已死

限定我於重陽 嘆氣
其餘夜晚不用 再念記
思憶都帶著 屍體的氣味 也因為你

獻上這束黄花 送你
就地割捨無底 怨氣
要是再重遇你
明明同樣五官
但是你經已死

慢慢我將重陽 放棄
誰人又要整日去 想你
如傷心非節目 失戀非節日 再不用記

下雨的九月 孤身一個人 亦不等你

旋律非常動人又感性
5分肯定比手指長嘅林家謙

理據:對手手指長好大可能作到好作品,令到彈琴揮灑自如

唔係講笑 個MV真係今年最靚
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

曲詞都係鍾意芭樂多啲

旋律非常動人又感性

理據:對手手指長好大可能作到好作品,令到彈琴揮灑自如 ...
hehehaha 發表於 2018-11-24 23:57

林家謙作嘅歌真係好正絕對5分

評分人數

曲詞都係鍾意芭樂多啲
721AXA 發表於 2018-11-25 00:03
同我一樣,今年佢咁多歌,我最鍾意都係芭樂,可惜港台和商台都冇冠軍,新城冇留意好耐﹗
任我行 失憶蝴蝶

旋律非常動人又感性

理據:對手手指長好大可能作到好作品,令到彈琴揮灑自如 ...
hehehaha 發表於 2018-11-24 23:57

我都手指長
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

同我一樣,今年佢咁多歌,我最鍾意都係芭樂,可惜港台和商台都冇冠軍,新城冇留意好耐﹗ ...
remus 發表於 2018-11-25 00:35

芭樂新城#5 only, 加拿大至 HIT 中文歌曲排行榜#1
希望重陽在香港有好成績啦

芭樂新城#5 only, 加拿大至 HIT 中文歌曲排行榜#1
希望重陽在香港有好成績啦  ...
boy4dudes 發表於 2018-11-25 05:56

冠軍要等明年了
任我行 失憶蝴蝶

點解今年黃偉文包碟咁滯?
舞來舞去 不日內開始錄音。

點解今年黃偉文包碟咁滯?
黃家正 發表於 2018-11-25 07:22
真係好有可能 通常係 5-song EP, 而家已經 3 out of 5, 希望下兩隻歌填詞人係 someone else.

vocals 進步咗好多
依然好多技巧,但冇咗以前嗰種做作

真係好有可能  通常係 5-song EP, 而家已經 3 out of 5, 希望下兩隻歌填詞人係 someone else. ...
boy4dudes 發表於 2018-11-25 08:45

早幾日903訪問講左,新碟都係5歌EP,wyman包碟,而且石頭芭樂係五首之一
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

早幾日903訪問講左,新碟都係5歌EP,wyman包碟,而且石頭芭樂係五首之一 ...
sampras625 發表於 2018-11-25 09:07
下? 4 songs + 1 remix EP, 點解寰亞咁cheap架

下? 4 songs + 1 remix EP, 點解寰亞咁cheap架
boy4dudes 發表於 2018-11-25 09:30

要靠大家多多支持

boy4dudes 發表於 2018-11-25 09:30

我聽到都好失望,仲諗住今年谷佢有機會出返隻大碟添,點知仲縮皮過上年
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

呢首正呀,情感自然好多

終於有post可以講.
本身隻歌曲編唱好都非常詩意幽怨,肥Y份詞唔係唔好,硬係可以再好D
但係呢個MV絕對係今年數一數二最好MV,
黑白鏡頭,尤其是構圖,非常靚,
只聽隻歌純粹明白個感覺,但係個MV係睇到眼濕濕,好感動,
將首歌昇華左
要是再重遇果個shot,好感動
FIGHT for 陳柏宇

肥y 比小巧Ge詞 已經算係佢近年ge佳作.
我偏好四大發明多d

雖然肥Y啲詞好hea 都阻止唔到我俾5分

高质作品

唱進步左, 細節位比以前處理得更好
但旋律唔及之前D歌
MV有為首歌加分

我聽到都好失望,仲諗住今年谷佢有機會出返隻大碟添,點知仲縮皮過上年 ...
sampras625 發表於 2018-11-26 00:11

有歌出已經好好
Keep住水準
啲Single artwork, MV又高質,起碼呢十三首歌完全冇Hea你嘅感覺
可能仲蝕住做
佢自己都話唱得一首得一首

越聽越有味道。。5分
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

小巧真係一個好值得香港人留意既女歌手

唱功同演繹又進步左 編曲營造到個意境 但據聞今次又係出細EP... 有少少失望

感性

鄧小巧三隻字已經係品質保證
五分

有時真係為撐而撐 小巧真係高質到無理由唔撐

有時真係為撐而撐 小巧真係高質到無理由唔撐
帥小寶` 發表於 2018-11-27 23:27

vocal未必次次合格 (心靈作家etc. )
但average成個production交到貨
同埋呢首個melody好stylist

點解要痴堆肥y度
點聽都係o岩林夕填多d

黃偉文小聰明主題作文好厭

4分
依然保持到一貫高質 但唔多夠hit

希望佢可以成為林夕塊肉

希望佢可以成為林夕塊肉
帥小寶` 發表於 2018-11-28 11:03
暫時只有心靈作家係林夕填 Sadly, 今次專輯係肥Y塊肉
林夕塊女肉list:
Faye
Fa
Ivana
Gin
Will Siu Hau make the list???

暫時只有心靈作家係林夕填  Sadly, 今次專輯係肥Y塊肉
林夕塊女肉list:
Faye
Fa ...
boy4dudes 發表於 2018-11-29 07:11

但YMAN既歌容易HIT D,小巧需要谷人氣

個vocal越聽越覺得不得了

但YMAN既歌容易HIT D,小巧需要谷人氣
愛我別走 發表於 2018-11-29 11:05

可能預左佢concert YY 2
「微笑之中 接受還未有 答案。」

個vocal越聽越覺得不得了
hehehaha 發表於 2018-11-30 03:22

真係唱得好好

想問點解個陽字要變調
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

首歌成績值得更好 同天地一沙鷗一樣

首歌成績值得更好 同天地一沙鷗一樣
帥小寶` 發表於 2019-1-17 22:48

我仲聽緊
流行榜成績可能只係last到一兩個月
但好歌值得一聽再聽

重陽 真係唱得好_好!

我仲聽緊
流行榜成績可能只係last到一兩個月
但好歌值得一聽再聽

重陽 真係唱得好_好! ...
hehehaha 發表於 2019-1-17 22:56

無錯!我一定唔會放棄重陽呢首歌