返回列表 發帖

永遠飛行模式 - Dear Jane

單選投票, 共有 50 人參與投票
84.00% (42)
2.00% (1)
6.00% (3)
0.00% (0)
8.00% (4)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 21/11/2018

作曲:Howie@Dear Jane
填詞:陳詠謙
編曲:Dear Jane、黃兆銘
監製:Howie@Dear Jane、Tim@Dear Jane、周錫漢

等我飲醉酒
你要解釋 等我飲醉酒
我也許不會深究
隨時重獲你自由

不要牽我手
大局已經 沒權利左右
沒意見 沉默地退後

誰願意證實有沒有
寧願在黑暗中顫抖
難道要 乞討的愛
分點給我 知不知醜

如果愛你要放下自尊
不必了 我沒埋怨
明日我 如常過
沒想起你丁點
如多了我會變混亂
不打攪了 我知分寸
離別你 無限遙遠
即將一切訊號都中斷

走了不要追
我最怕輸 別胡亂得罪
全怪我 全部是血淚

誰料你跌入往事裡
仍然在守那幅廢墟
然後我 嘔心瀝血
傾出所有 多此一舉

如果愛你要放下自尊
不必了 我沒埋怨
明日我 如常過
沒想起你丁點
如多了我會變混亂
不打攪了 我知分寸
離別你 無限遙遠
即將一切訊號都中斷

平靜到接近無痛
平靜到只想放空
無奈我心中颳風
念舊時不怎樣出眾
平靜卻這樣沉重

如果愛你要放下自尊
不必了 我沒埋怨
明日你 成為我
舊記憶那污點
如多了我會變混亂
不必給我 這些溫暖
離別你 無限遙遠
今生今世我們都不見

呢首好聽過之前嘅三部曲
「微笑之中 接受還未有 答案。」

幾好聽! 但洪嘉豪首第二部好似拖跨咗佢
In any other world

首歌都ok,唔夠身體語言正
但見到以下呢埋歌詞真係無言

走了不要追
我最怕輸 別胡亂得罪
全怪我 全部是血淚

念舊時不怎樣出眾
平靜卻這樣沉重
【This is MC】澳門見

連續篇三首裡面最搶耳最K一首
同埋聯想到其實呢首同"寧願當初不相見"都夾
不過咁快plug呢首好似蓋過左Janice同Kaho兩首同埋"身體語言"
有預感坊間反應一家係呢首好過"身體語言"

YT views
35萬 (在月台上等你)
7(掉進海的眼淚)
17萬 (永遠飛行模式)   vs   8萬 (身體語言)

好難得係編曲仲有突破,今年 DEAR JANE 係唔錯

好難得係編曲仲有突破,今年 DEAR JANE 係唔錯
賴爽 發表於 2018-11-25 12:29

DJ今啲編曲音效開始有啲歐美感覺
算係搵到條新路

Se Zeda 3 天前
dear jane自己作返詞啦屌 陳詠謙D詞真係好撚柒

Robin Chi 2 天前
What makes u think it’s 7? Really curious

笑咗, 華納a&r忍唔住回應
btw K得幾正

雖然大家都話個編曲ok
但都掩蓋唔到個melody好罐頭
個bridge一聽就可以入《哪裡只得我共你》
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

本來都唔知點投
一聽到嘔心瀝血 即刻投5分 歌詞有呢四個字既都係好歌
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

好鐘意編曲個好似海鷗叫 咁GE 電音

好正
出咗到而今單曲循環咗過百次

等我飲醉酒
你要解釋 等我飲醉酒

陳詠謙寫緊咩? 概念好但恕我唔明呢兩句
今年Dear Jane啲歌唔錯 編曲上有多啲電子元素

等我飲醉酒
你要解釋 等我飲醉酒

今年Dear Jane啲歌唔錯 編曲上有 ...
johnny0113 發表於 2018-11-26 20:13

呢兩句真係好肉酸
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

等我飲醉酒
你要解釋 等我飲醉酒

今年Dear Jane啲歌唔錯 編曲上有 ...
johnny0113 發表於 2018-11-26 20:13

震懾吓人嘛

回復 13# johnny0113

嘥咗首歌

呢首好模糊
好似好多首DJ夾埋

曲很正!!

我覺得dear jane好被underrated
係咁 5分

Dear Jane 今年啲歌都好正

佢地今年無論自己既歌同作比人既歌都好正
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

佢地今年無論自己既歌同作比人既歌都好正
我等我在 發表於 2018-12-1 19:28

好彩心之科學唔係今年作

Howie填返語一定好好多
「微笑之中 接受還未有 答案。」

典型dear jane曲風

好鐘意佢個電音編曲
曲就普普通通罐頭嘢
仲有 平靜到接近無痛 係想點?

榜都上唔到?

榜都上唔到?
8283 發表於 2018-12-8 03:30

好多臺都猛播
但齋上身體語言
坊間咁受歡迎
可能係2019先力plug 呢

其實DJ啲MK情歌我不嬲都好受得落
今年啲歌直情係無得彈,編曲一流

Dear Jane一貫高質

Maybe too K la

K歌得嚟但加埋電音 冇咁悶 唔錯
不過詞就...

覺得三首入面呢首最差
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

謙哥呢個三部曲真係冇譜冇跟開一定唔會知

那裡無人被嫌棄 那裡無人被人欺
浪漫溫馨一世紀 那裡只得我共你
勝過絕美的晨曦
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你