返回列表 發帖
GIN LEE >>>>> AGA confirmed
最受歡迎女歌星 HANA 慘被無視,地位仲低過大巧  ...
616.1314 發表於 2019-2-27 15:58
跟2018年叱咤女歌手三甲次序

50000th scrobble: 雷同二友《白雲會告訴我》

香港無我嘅事

准我被這空氣遺留
准我尚有不被領略自由
准我做我想做的一種人
但偏偏有人逼我內疚

准我被這空氣遺留
准我尚有不被接納自由
准我做難討人歡心的人
但怎麼你還想我自救

嘉賓:歌手 陳蕾
受惠機構:麥當勞叔叔之家慈善基金

1 當我迷失時聽著的歌 陳蕾
2 自己 許鈞
3 釋放自己 Mr.
4 生活還欠你什麼 新青年理髮廳 (??????)
5 全世界失眠 陳奕迅
6 可惜你是個人 鄧小巧
7 一呼一吸 林憶蓮
8 慌 陳蕾

我已經有愛人
香港無我嘅事
HOTMAN 發表於 2019-3-7 00:36
你愛人係邊個

幸倪
HOTMAN 發表於 2019-3-7 00:54
我不是幸福的人兒

食完「好西」,他再提議到街口的小食檔買炸燒賣:「去食燒賣好唔好?」有Fans斗膽潑冷水:「吓,燒賣咁Cheap……」至愛燒賣的「尊嚴」被踐踏,坤坤邊黑面邊暴走說:「有咩理由燒賣Cheap呢?燒賣係陪伴我成長,一個好好食嘅美食,佢哋真係唔識嘢,唉……嬲呀,自己買嚟食。」

被嚇到O嘴的Fans即時追住坤坤「撲火」,他才笑稱只是扮嬲:「我係咪好演技呢?」不過Fans亦說只是扮嫌棄「玩」他。見他鯨吞三粒炸燒賣,一時話「好好食」,一時又自責說:「對唔住健身教練。」為演唱會要速瘦的他,充滿罪疚感。

我都好鍾意燒賣

約你個輝輝食
帥小寶` 發表於 2019-3-9 22:14
邊個係輝輝?周耀輝?

坤坤說以『Burn sell』叫作燒賣,純粹是鍾意,「好似我個英文名咁,隨時都可以改!」原來坤坤曾經同郭富城一樣叫Aaron:「其實讀小學時係叫Aaron,我都覺得太型,唔適合我,到中一之後冇再用,去到中六有個外籍老師幫我叫做James。」

林漢輝
帥小寶` 發表於 2019-3-10 00:00
一直以來,林奕匡(Phil)都希望在創作上給予樂迷更多的驚喜,去年便試過找不同的音樂人合作寫歌,寫下〈生之頌〉、〈從世界到我家〉、〈花灑下的歌〉等多首大熱作品 。為了伸延Phil作曲類型的領域,監製Edward Chan 便找來溫翰文(Raymond)跟Phil攜手譜寫全新派台歌曲〈買不到的快樂〉。

Phil回想認識經過,說:「去年為了準備演唱會的結他演奏環節,我通過監製Edward Chan認識了Raymond,找他惡補結他技術。我倆年紀相若十分投契,所以也造就了首度合作。」雖說是合作譜曲,但其實更似合作完成老師給予的功課,事關Edward向他們出題,將一段兩小節、帶有騷靈感覺的敲擊樂片段給Phil及Raymond,並希望他們在節奏上以結他創作新的旋律。就在這樣的前設下,Phil與Raymond寫出了盛載騷靈音樂那份開懷與放下的旋律,讓人聽起來也能感應當中那份開心與慰藉的元素。

基於旋律的架構,Edward希望編曲能富有一份激情在內 ,所以他與Phil及Raymond便花了很多時間錄製及編製大量的和音素材,此外,Edward又找來敲擊樂能手Chris Polanco與Phil一同研究如何利用敲擊樂令歌曲變得更加精彩,Edward表示,這個過程,既包含眾人的熱血態度,成品也充滿驚喜 ,他說:「Chris曾為Phil的首個個唱擔任和音,今次合作,會聽得出二人有著很深厚的相互感應。」

〈買不到的快樂〉的旋律與編曲都予人很Chill的感覺,但林若寧所寫的歌詞,卻是跟大眾談論清空物質,讓心靈得到快樂的靈性歌詞。Phil收到歌詞時,卻巧正在搬家,所以對歌詞份外有感覺,他更回想起小時候,家裡只有兩對鞋:一對日常穿著,一對表演穿著 ,但他與家人及朋友的相處卻是無價,令他擁有快樂、難以忘懷的童年。歌詞更令他對生活與物質有更深層次的領悟,他說:「每個人對快樂的定義不同,有些人可能是對事業上的拼搏,有些人可能是經濟能力上的安全感,但在我而言,卻是物質與心靈兩者之間找一個平衡點。事業上可以讓我用心地做到想做的,又可挑戰自己,成功了也讓我引以為傲,過程中即使捱過了無數個通宵,但我都很快樂。工作以外,有朋友及家人分享喜悅,已是很快樂的事。這歌提醒我,凡事都要找個平衡點,找出自己存在的價值。」Phil也希望樂迷聽過〈買不到的快樂〉後,在追求事業上的成功感以外,也能同時兼顧家庭與朋友之間的相處融洽,甚或進一步體驗生活,感受世界。

聽林奕匡歌曲既快樂係買唔到架

份文案寫得好差 唔係講笑
帥小寶` 發表於 2019-3-10 00:36
Sony文案向來都有好大段無人想知既「幕後花絮」
不過最好笑係 首歌本身想跟潮流講「斷捨離」 但文案就寫到勁老土

解散公司算啦
艾石仔 發表於 2019-3-10 00:56
咁小塵埃會好慘

好似搵唔到壹步hot hits post?
Kfmusic 發表於 2019-3-10 19:17
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=15792

林奕匡好專一好長情 呢個世代嘅即食樂迷唔會識得欣賞非罐頭K歌

都要好聽先得架
帥小寶` 發表於 2019-3-11 16:33
Phil又唔係sell每首歌都係駕馭唔到嘅新嘗試 曲風係無咁大驚喜 但做得正正常常都好夠做啦
市場 (即係唔係CM) 接受到 自己又鍾意唱 其實都OK啦

新嗰首算唔錯

好過好好的聊個天/從世界到我家
放空 發表於 2019-3-11 16:43
算幾舒服 不過都係攝時間plug
咁佢d生之頌一世同學都算K歌既
John 發表於 2019-3-11 16:45
但無咁即食 拎《有人共鳴》隻碟比較就好明顯
佢呢兩年d點擊率跌得好勁
John 發表於 2019-3-11 16:45
我覺得係歌詞題材轉左
而家大愛左
之前專心lum女所以好多文青同mk會使用隻歌

一世同學d詞又太噴 ...
John 發表於 2019-3-11 16:51
其實問題喺填詞人度
陳詠謙寫嘅詞文學上為人詬病 但其實好符合呢個年代嘅人嘅口味 (甚至係最符合嘅一個) 於是大家邊罵邊聽
但佢走去休息半年 畀林若寧寫嘅太娘 林寶畀唔畀topic佢都係寫出垃圾 要紅歌都難

放假 - 伍富橋
John 發表於 2019-3-11 17:19
是日休息絕不工作 - 林奕匡

其實寂寞 就如自己一個看山火???
HOTMAN 發表於 2019-3-12 00:25
陳詠謙填詞:為押韻而硬塞字、「呢個世界唔會有一個人睇山火」、過份直白
林夕填詞:生活化、用字創新、意境優美、配合故事

你討厭吃水果 吃到會裹縮 寂寞才找我

你無需去猜未來的答案
人生並沒有你說的這麼難

MTR車廂有人好大聲播謝安琪版Shallow副歌

災難係Gin嘅,不過我認為你更Gin

XXX也是歷年積分最低的女歌手或男歌手三甲得主。
John 發表於 2019-3-16 02:25
估唔到你調林一峰過Eason/Alfred/Hins

It don't matter how hard I try
24-7 I'm on my grind
Happiness was a one-take I forgot to press on record

版主可唔可以開個叫春台
Kfmusic 發表於 2019-3-17 19:14
用黎探討你「好想要」邊個另一半?
A. 吳業坤
B. 舒文
C. 陳詠謙
D. 梁文禮
E. Howie@Dear Jane
F. 以上皆是

C!想同佢瘋狂做飯!
艾石仔 發表於 2019-3-17 19:20
謙覺得你是零

睇完某個post要靜坐禪修一下
HOTMAN 發表於 2019-3-18 12:15
買不到的快樂?

**** 本內容被作者隱藏 ****
艾石仔 發表於 2019-3-19 09:55
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

一直以來,無歌好聽要找即食歌,容祖兒是不錯的選擇,她的歌很快就能耳熟能詳,很快會覺得好聽,然後就好像食香口膠般,會突然覺得無味,過後又不想再聽!

好多強國人著
electric 發表於 2019-3-21 20:21
「這是一個失敗者、變態、負面的、被束縛的、性虐待以及 A 片愛好者的牌子。」

Draw夠Pika未=.=
HOTMAN 發表於 2019-3-21 18:47
開始出現其他卡通人物

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好hxxxy
Kfmusic 發表於 2019-4-1 16:52
Happy係小確幸

其實無端白事FOLLOW 梁文禮IG 做乜勁=,=
kwanie 發表於 2019-4-1 20:04
可能想增加自信

不安

林宥嘉今年會唔會出新碟
hehehaha 發表於 2019-4-2 23:11
希望終於拎到金曲歌王

自問做自己都有很多個
就是做回真得似假的我
不忍傷害著別人才藏起我
是人類美好的錯

吳業坤(坤哥)將於8月紅館開個唱消息傳出後,即引來網友質疑「邊有咁多歌可以唱?」另有網友擔心個騷得個半月時間宣傳,坤哥接受訪問時就霸氣回應:「一日都賣晒啦!」事後,坤哥可能自覺「瀨嘢」,口氣過大,急急於fb上載一張頭盔相並留言:「我以後唔再講笑,因為唔好笑。」強調自己「一日都賣晒啦!」呢句只係講笑。

吳業坤就夠揮低其它一線哥手取得暑假紅館檔期,原因是今次坤哥獲旅遊發展局邀請開騷,香港演出業協會就負責統籌及策劃,屬於旅發局「夏日流行音樂節」的其中一個表演項目,所以坤哥可以一完紅館開騷夢。

喺坤坤上次演唱會個post見到呢幅圖 點解今次演唱會好似無咁落力散飛

hehehaha 快歌評分 chart:

10 /10   Come with Me
9.6 / 10   Girls Girls Girls
9.1 / 10   逆蒼生, ...
hehehaha 發表於 2019-4-5 02:30
真過份呢

誰在一雙雙鬆開之後
John 發表於 2019-4-6 06:04
握成拳頭 能捱下去

本帖隱藏的內容需要積分高於 1500 才可瀏覽

Joey好慘

羽翹
John 發表於 2019-4-8 23:29
支持林奕匡作曲作品!

王菀之當年出道其實都幾樣衰
只係睇耐咗麻木哂

依家每次開ig見到鄧小巧啲selfie
真係那來的自信?
好心有 ...
hehehaha 發表於 2019-4-9 21:34
可能佢想學林奕匡行親民路線!

呢幾日loop
You dont know me 同pretty crazy
天氣一熱啲慢歌聽唔入耳
hehehaha 發表於 2019-4-9 23:07
我屋企開冷氣 所以會聽慢歌

唔鐘意都唔使話人垃圾既

垃圾只適合形容199_同唱歌_依兩舊膠
kayzzz 發表於 2019-4-10 01:25
蕭叔叔同登登呢

Jace Chan好似樣衰版J.Arie
JayantL 發表於 2019-4-10 20:29
mean到

密切留意星期六 CM台新節目
CM Cool Cafe專業發姣推介