返回列表 發帖
係時候喪谷其實寂寞
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

解放下
kwanie 發表於 2019-3-11 18:49

睇緊愛回家
bonnie好賤格
成日蝦安仔 又扮七把叉
心地差冇得救
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

睇緊愛回家
bonnie好賤格
成日蝦安仔 又扮七把叉
心地差冇得救
John 發表於 11/3/2019 18:50
女人係咁

睇緊愛回家
bonnie好賤格
成日蝦安仔 又扮七把叉
心地差冇得救
John 發表於 2019-3-11 18:50

我覺得金城安做戲好裝作
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

睇緊愛回家
bonnie好賤格
成日蝦安仔 又扮七把叉
心地差冇得救

應該要去道德訓練營!!

睇緊愛回家
bonnie好賤格
成日蝦安仔 又扮七把叉
心地差冇得救

安仔真係好charm

應該要去道德訓練營!!
stephybest 發表於 2019-3-11 18:51

想用毛筆寫康華少女體既字

今個星期排第十二
第十一係心之科技
bagfgfcde 發表於 2019-3-11 18:47

唔喜心之科技
我們的總和

女人係咁
kwanie 發表於 2019-3-11 18:51

安仔仲要縱佢
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

我都谷得好辛苦
John 發表於 2019-3-11 18:48

Pretty Crazy你應該唔會比分了
我們的總和

睇緊愛回家
bonnie好賤格
成日蝦安仔 又扮七把叉
心地差冇得救

其實bonnie好衰格
同朱ling分手嗰陣仲屈9 venus偷嘢
係唔知點解後尾突然冇寫安仔繼續追venus 改咗追bonnie先將bonnie洗咗底
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

我覺得金城安做戲好裝作
JasOh103 發表於 2019-3-11 18:51

有雜誌吹到話佢係周星星接班人

其實bonnie好衰格
同朱ling分手嗰陣仲屈9 venus偷嘢
係唔知點解後尾突然冇寫安仔繼續追venus 改咗追bonni ...
JayantL 發表於 2019-3-11 18:57

偷銀包
TB Club
七把叉

三宗罪

之後佢都冇做過咩好事

偷銀包
TB Club
七把叉

三宗罪

之後佢都冇做過咩好事
John 發表於 11/3/2019 19:00
金城安真係好盲目-.-

偷銀包
TB Club
七把叉

三宗罪

之後佢都冇做過咩好事
John 發表於 2019-3-11 19:00

反正bonnie都要拍降魔的2
G持編劇寫譚道德棒打鴛鴦掉佢出劇組
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

G持編劇寫譚道德棒打鴛鴦
JayantL 發表於 11/3/2019 19:03
唔係就拍完啦咩

唔係就拍完啦咩
kwanie 發表於 2019-3-11 19:04

林美香本身都話拍法證4先走啦
結果咪一樣冇得返 繼續接下一部劇

雖然我鍾意睇垃圾清多啲XD

有雜誌吹到話佢係周星星接班人
stephybest 發表於 2019-3-11 18:57

咁又差太遠
不過我覺得佢做戲幾好睇
特別係vs 熊尚善嗰陣

林美香本身都話拍法證4先走啦
結果咪一樣冇得返 繼續接下一部劇

雖然我鍾意睇垃圾清多啲XD ...
JayantL 發表於 11/3/2019 19:06
垃圾清好似再蠢D

G持編劇寫譚道德棒打鴛鴦掉佢出劇組
JayantL 發表於 2019-3-11 19:03

棒打鴛鴦篇
幾時求婚篇

ig story比某兩首四字魔音洗版

垃圾清好似再蠢D
kwanie 發表於 2019-3-11 19:07

想打佢

久安慣了曾迷信 福樂是恆常
怎想到昨日還有
會剎那變走 像千噸雪霜
降在頭上

期待你會唔會2>X
共和又會唔會10>X
JasOh103 發表於 2019-3-11 18:35

應該都會, 至少我唔會俾分
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

唔明呢首歌re黎re去做乜
帥小寶` 發表於 2019-3-11 15:41

其實呢首歌好拖, 聽一兩次都好, 聽多幾次就頂唔順d扭音
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

YY係咪多左
陳曉東 初戀無限 Touch 點會係佢年代 點會係佢回憶

YY 把聲好好聽

鍾雪做呢啲劇好聽過聖艾粒嗰陣好多

YY 把聲好好聽

鍾雪做呢啲劇好聽過聖艾粒嗰陣好多
放空 發表於 11/3/2019 22:59
佢夾唔到嗰四個uncle

佢夾唔到嗰四個uncle
kwanie 發表於 2019-3-11 23:00

同埋做劇 佢終於唔離咪

Gin Lee 幾時宣布退出樂壇

其實寂寞 就如自己一個看山火???

點解霏霏首吳哥崛無唱過LIVE

艾石仔 發表於 2019-3-12 00:28

可能知自己唱唔到

可能知自己唱唔到
John 發表於 2019-3-12 00:33

想聽就有就有

想聽就有就有
艾石仔 發表於 2019-3-12 00:34

渴市型男有買趁手
肯不肯一隻駱駝換了他

HOTMAN 發表於 2019-3-12 00:25

好有意境

好有意境
帥小寶` 發表於 2019-3-12 00:38

張潤衡

看火山好似浪漫啲

看火山好似浪漫啲
hehehaha 發表於 2019-3-12 00:49

聽講於冰島可以逛火山

聽講kay想喝點gin

聽講於冰島可以逛火山
John 發表於 2019-3-12 00:50

聽講許志安睡過很多火山

其實寂寞 就如一個人戴哂兩邊耳筒聽歌

陳詠謙填詞:為押韻而硬塞字、「呢個世界唔會有一個人睇山火」、過份直白
林夕填詞:生活化、用字創新、意境優美、配合故事

聽講許志安睡過很多火山
hehehaha 發表於 2019-3-12 00:58

許志安見得最多係跑道

許志安見得最多係跑道
JasOh103 發表於 2019-3-12 01:13

誰若拆你的跑道 其實教你親手鋪

艾石仔 發表於 2019-3-12 00:28

降兩度都唱得多過吳雨霏

許志安見得最多係跑道
JasOh103 發表於 2019-3-12 01:13

你可以好犀利
你可以改造你

陳詠謙填詞:為押韻而硬塞字、「呢個世界唔會有一個人睇山火」、過份直白
林夕填詞:生活化、用字創新、意 ...
nicholashin 發表於 2019-3-12 01:05

夕夕世界第一

探討女性主義

Kay的音樂作品多以香港民生為題材,如描繪露宿者悲哀的《愁人節》、談及保育問題的《囍帖街》、表達男女平等的《祝英台》、以及講及社會議題的《雞蛋與羔羊》,她的歌曲大多探討當下的社會政治敏感話題,往往引發樂迷討論與思考。正正是這種特質,與喜歡講故事的Juno不謀而合。

「我和Juno每天都聊很多關於創作意念的話題,例如我過往可能有一些題材很想做,但我一直都還未做,例如關於『偽善』,關於『女性主義』,就是女生在不同的人生階段,是否真的可以拋開很多世俗的眼光呢?或者社會給女生的一些規範去做她自己一些決定呢?而每當女生要做一些決定的時候,他夠不夠勇敢呢?或者他能否附得上代價呢?這一張專輯都說到這些題材,亦都會探討婚姻,探討男女之間的關係、感情,許多都是我之前沒有機會仔細地去表達的,所以這次在這張專輯裏面很深入地探討。」

說到女性主義,編輯認為由Kay來說最好不過,她既是「人妻」、兩個孩子之母,又是歌手,形象健康且熱心公益,曾獲選為香港十大傑出青年,亦廣受年輕人歡迎。由她的自身解構這件事最好不過了。「我有很多朋友,尤其是學歷較高的朋友,其實他們覺得自己的生活真的好好,她們會認為,『我不一定需要有一個伴侶』。 或者有一些是比較前衛的人,甚至會覺得 『我不需要一個固定的伴侶』。他們有很多想法,亦有一些是會去想 『我亦不需要去有一個伴侶才可以有小孩』其實有很多選擇的。 但如果一講出來,大家就會很驚訝 ,這個世界的接受能力是有偏差的,不一定這麼容易去接受。 有人會問,『那你老的時候該怎麼辦呢?沒有人去照顧你,又或者那你老的時候該怎麼辦呢?你沒有下一代,那你怎麼辦呢?』 很多很有趣的問題會去問這些女士。而我自己就覺得,我會尊重這些朋友的決定。我覺得如果一個人他可以獨立生存,他又很享受他自己的生活價值,那其實有沒有家庭、有沒有另一半、或者有沒有下一代,其實全部都可以是一個選擇。」

李幸兒主唱:為押韻而硬塞字、「呢個世界唔會有一個人睇山火」、過份直白
謝安琪主唱:生活化、用字創新、意 ...
nicholashin 發表於 2019-3-12 01:05