返回列表 發帖

[hide=1999][/hide]

2011年8月,容祖兒推出新作《花千樹》,有網民認為當中旋律有抄襲張宇舊作《情有獨鍾》的嫌疑。其後更以《花千樹》與《情有獨鍾》及其粵語版《不再悲觀》(馬浚偉主唱)作一個remix,讓網民在當中作出比較。

最終此比較在很快就在《蘋果日報》上報。

面對《花千樹》被指抄襲,容祖兒指有留意有關新聞。她辯解說此新歌的作曲人不是本地任何一位音樂人,是從外國公司收歌回來,所以沒有懷疑過由外國人作的是涉抄襲,用了後反應很好,這報道當是另一層面宣傳。不過報導其中有提及有網友指是楊千嬅的Fans在網上四出搞事。據悉撒播此言論者,就是號稱容祖兒頭號粉絲的垃圾瓊姐。

同年10月中,《花千樹》在YouTube的MV突遭 IFPI(國際唱片業協會)投訴版權有問題,最後連另外兩個 MV都被刪除,引起祖兒迷及網友極度不滿。IFPI表示只因仍未更新紀錄,才導致刪MV。但亦有猜想起因與《花千樹》的抄襲爭議有關。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

未曾捉緊你那樣放開

The Bright Lights - 鞭子下的勞動者 (C)

Yum song of da Year!

好奇一問
DJ king remix個首歌計廣東歌派台?
但係又上左外語榜

好奇一問
但係又上左外語榜
kevinlai1621 發表於 2019-2-2 16:21

好明顯首歌既歌手唱咩語言就計咩歌
所以係日文歌 (香港人編曲唔計廣東歌)

好奇一問
但係又上左外語榜
kevinlai1621 發表於 2019-2-2 16:21

Sorry
尋晚聖艾粒少爺占淨係話callstar 又多一位成員派咗新歌上台
所以我計咗
等陣改番
JIM’S MUSIC SELECTION 2019
WK34: 悲觀生物學 (2 Weeks No.1) / 北京的夜晚 (1 Week No.1) / 最後的信仰

Sorry
尋晚聖艾粒少爺占淨係話callstar 又多一位成員派咗新歌上台
所以我計咗
等陣改番 ...
放空 發表於 2019-2-2 19:06

其實最大問題係下午外語榜播左上榜, 唔知係ne定以remix黎播先順口問下
睇黎唔係個個case都係to whom咁計

無言的 親親親 侵襲我心

無人知但我願意
逾越那無窮永遠
一種永遠

新年流流唔怪得唔播
逾咩越? 死左啦依家?

決定今晚頒獎 有無人G持
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 34
1. 5:59PM 2. 十號儲物櫃 3. 最後的信仰

決定今晚頒獎 有無人G持
帥小寶` 發表於 2019-2-4 18:13
如果林奕匡Serrini有大獎就支持!

無都支持!

Whoever said money can't solve your problems
Must not have had enough money to solve em

頒獎中 得閒睇睇
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 34
1. 5:59PM 2. 十號儲物櫃 3. 最後的信仰

2007係咪冇賀年歌

即刻諗得起得虎 龍 羊 呢三年有tag落歌

ho chi is
44. 如漆黑天際看到閃電
Week34
1559pm2安全著陸3逆流成河

2007係咪冇賀年歌

即刻諗得起得虎 龍 羊 呢三年有tag落歌

ho chi is
b01091018 發表於 2019-2-5 14:02

請飛吻 紅噹噹多麼醉人

熱到要開冷氣既新年
係咩天氣黎

請飛吻 紅噹噹多麼醉人
林仔 發表於 2019-2-5 14:37

冇DJ 會播
Week34

熱到要開冷氣既新年
係咩天氣黎
屮SiU霖屮 發表於 2019-2-5 23:10

請愛護地球

尋日幾乎睇完所有上畫賀歲片
整體入座率非常唔好

過年D SUMMARY 甩 _ 晒
恭喜恭喜
歡迎嚟到單機版 CM
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 33 (17/08/2019)
1. 最後的信仰 - 林二汶  2. 波點女皇 - 王菀之  3. 願 - 方皓玟  4. 我們與愛的距離 - 許廷鏗  5. ¿醒未? - RubberBand

簽名被屏蔽

過年D SUMMARY 甩 _ 晒
恭喜恭喜
kwanie 發表於 2019-2-6 14:00

基本上而家連平日都無人mark

kevinlai1621 發表於 2019-2-6 18:10

節目都唔齊
Week34

kevinlai1621 發表於 2019-2-6 18:10

希望CM轉型搞 CM GRAMMYS

節目都唔齊
b01091018 發表於 2019-2-6 18:16

又係雞先定蛋先問題

咁即係903節目吸引唔到人聽

又係雞先定蛋先問題

咁即係903節目吸引唔到人聽
kevinlai1621 發表於 2019-2-6 18:54

以前幾垃圾都有人mark
因為要睇住條數
依家年年未到1月都知會點頒

以前幾垃圾都有mark
因為要睇住條數
依家年年未到1月都知會點頒
hehehaha 發表於 6/2/2019 20:23
好在都仲係人
歡迎嚟到單機版 CM
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 33 (17/08/2019)
1. 最後的信仰 - 林二汶  2. 波點女皇 - 王菀之  3. 願 - 方皓玟  4. 我們與愛的距離 - 許廷鏗  5. ¿醒未? - RubberBand

只為生存 我曾如何埋沒我的心願

吳雨霏咩人黎架?
明明已經好耐冇聽佢啲歌
但近排一聽返又loop到停唔到
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

吳雨霏咩人黎架?
明明已經好耐冇聽佢啲歌
dongbb2332 發表於 2019-2-7 21:52

香港樂壇碩果僅存既良心歌手

李幸倪 你很偽
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

吳雨霏咩人黎架?
明明已經好耐冇聽佢啲歌

me 2
好想睇佢開show啊
幾時復出啊

吳雨霏咩人黎架?
明明已經好耐冇聽佢啲歌

希望可以快啲睇到come with me嘅Live!
我已經練好隻手指舞

希望可以快啲睇到come with me嘅Live!
我已經練好隻手指舞
hehehaha 發表於 2019-2-9 02:27

自呢首開始香港就再無型同yum既跳舞歌

冇DJ 會播
b01091018 發表於 2019-2-5 23:22

vani播咗
如何問責

HOTMAN 發表於 2019-2-9 12:19
首歌太經典 往後五十年應該無一首跳舞歌可以超越到

吳雨霏咩人黎架?
明明已經好耐冇聽佢啲歌

人若變記憶便迷人

HOTMAN 發表於 2019-2-9 12:19

風靡 唔係咩
iamsingingwong 憑佢一貫膠論 榮獲CM 2019年最噴水會員奬 - CM會員投票認證三大膠之一
今次叻左架喇 頂到發帖榜頒獎禮被人選為噴水會員先被bam 可惜下年唔可以用同一個account嬋聯

蝦餃老母team啲人係咪仲停留上世紀?開個facebook live 可以lag到咁
。Kaykay。Taytay。Kelly。

AGA呢個外籍女歌手點解可以咁懶
成13個月無出過全新歌曲

風靡 唔係咩
kayzzz 發表於 2019-2-9 16:22

唔yum

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2019-2-9 23:08

唔開都知邊首啦

Sorry if I'm up and down a lot (Yeah)
Sorry that I think I'm not enough
And sorry if I say sorry way too much
You can go ahead and call me selfish (Selfish)
But after all this damage, I can’t help it (Help it)
But what you can trust is I need your touch

。Kaykay。Taytay。Kelly。

**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2019-2-9 23:08

what an insult to stef and windbreaker
二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

今年金像獎最佳華語電影是否可以改名做最佳大陸電影

今年金像獎最佳華語電影是否可以改名做最佳大陸電影
林仔 發表於 2019-2-12 15:07

嘉年華都入到

d新account 留言可唔可以唔好咁悶
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
光復樂壇 紅館革命
一連18場 容祖兒Pretty Crazy演唱會
8月5日 全城震撼示威

美千廣州tour揀咗喺海心沙搞
係咪即係之後冇機開四面台?
Jayant Music Chart 2019 Week 33
1.容祖兒 - 悲觀生物學 (1 Week No.1)
2.林二汶 - 最後的信仰
3.鄭秀文 - 我們都是這樣長大的

喊左出黎
霏.共和 KFMUSIC Choice 第34週
冠軍歌: 野木蘭 - 泳兒
亞軍歌: 最後的信仰 - 林二汶
季軍歌: 在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安