返回列表 發帖

[hide=1999][/hide]

2011年8月,容祖兒推出新作《花千樹》,有網民認為當中旋律有抄襲張宇舊作《情有獨鍾》的嫌疑。其後更以《花千樹》與《情有獨鍾》及其粵語版《不再悲觀》(馬浚偉主唱)作一個remix,讓網民在當中作出比較。

最終此比較在很快就在《蘋果日報》上報。

面對《花千樹》被指抄襲,容祖兒指有留意有關新聞。她辯解說此新歌的作曲人不是本地任何一位音樂人,是從外國公司收歌回來,所以沒有懷疑過由外國人作的是涉抄襲,用了後反應很好,這報道當是另一層面宣傳。不過報導其中有提及有網友指是楊千嬅的Fans在網上四出搞事。據悉撒播此言論者,就是號稱容祖兒頭號粉絲的垃圾瓊姐。

同年10月中,《花千樹》在YouTube的MV突遭 IFPI(國際唱片業協會)投訴版權有問題,最後連另外兩個 MV都被刪除,引起祖兒迷及網友極度不滿。IFPI表示只因仍未更新紀錄,才導致刪MV。但亦有猜想起因與《花千樹》的抄襲爭議有關。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

未曾捉緊你那樣放開
Jason's Playlist 2019 Q1
LOVE IS NEARBY / 在月台上等你 / 若然冬天沒有花 / 沐春風 / 守口如瓶 / To Whom / 風靡 / Forever Young

The Bright Lights - 鞭子下的勞動者 (C)

Yum song of da Year!

好奇一問
DJ king remix個首歌計廣東歌派台?
但係又上左外語榜
WYTV Music Chart(Week 7)
WYTV Music Award 2018(完整名單)

好奇一問
但係又上左外語榜
kevinlai1621 發表於 2019-2-2 16:21

好明顯首歌既歌手唱咩語言就計咩歌
所以係日文歌 (香港人編曲唔計廣東歌)

好奇一問
但係又上左外語榜
kevinlai1621 發表於 2019-2-2 16:21

Sorry
尋晚聖艾粒少爺占淨係話callstar 又多一位成員派咗新歌上台
所以我計咗
等陣改番
Jim's Music Selection 2019
WK 7: 腦公 / 一種永遠 / 亂世情侶

Sorry
尋晚聖艾粒少爺占淨係話callstar 又多一位成員派咗新歌上台
所以我計咗
等陣改番 ...
放空 發表於 2019-2-2 19:06

其實最大問題係下午外語榜播左上榜, 唔知係ne定以remix黎播先順口問下
睇黎唔係個個case都係to whom咁計

無言的 親親親 侵襲我心
Jason's Playlist 2019 Q1
LOVE IS NEARBY / 在月台上等你 / 若然冬天沒有花 / 沐春風 / 守口如瓶 / To Whom / 風靡 / Forever Young

無人知但我願意
逾越那無窮永遠
一種永遠

新年流流唔怪得唔播
逾咩越? 死左啦依家?

決定今晚頒獎 有無人G持
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 08
1. 下一位前度 2. 裝睡的情人 3. 黑人問號

決定今晚頒獎 有無人G持
帥小寶` 發表於 2019-2-4 18:13
如果林奕匡Serrini有大獎就支持!

無都支持!

Whoever said money can't solve your problems
Must not have had enough money to solve em

頒獎中 得閒睇睇
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 08
1. 下一位前度 2. 裝睡的情人 3. 黑人問號

2007係咪冇賀年歌

即刻諗得起得虎 龍 羊 呢三年有tag落歌

ho chi is
43. 誰最Gin強 誰最善良 誰就會更高尚?
2019Week8
1殘缺的彩虹2假行僧3下一位前度

2007係咪冇賀年歌

即刻諗得起得虎 龍 羊 呢三年有tag落歌

ho chi is
b01091018 發表於 2019-2-5 14:02

請飛吻 紅噹噹多麼醉人

熱到要開冷氣既新年
係咩天氣黎

請飛吻 紅噹噹多麼醉人
林仔 發表於 2019-2-5 14:37

冇DJ 會播
2019Week8

熱到要開冷氣既新年
係咩天氣黎
屮SiU霖屮 發表於 2019-2-5 23:10

請愛護地球

尋日幾乎睇完所有上畫賀歲片
整體入座率非常唔好

過年D SUMMARY 甩 _ 晒
恭喜恭喜
唔關你呢條垃圾事 :D
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 6 (16/02/2019)
1. 我們萬歳 - 陳奕迅  2. 亂世情侶 - 古巨基  3. 當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾  4. 如若我 - Pandora  5. 花花草草 - 王菀之

尋日幾乎睇完所有上畫賀歲片
整體入座率非常唔好
林仔 發表於 2019-2-6 13:48

上年黃子華神奇地4000萬,今年太多片分散哂?
恭喜楊千嬅成為新增影后巨星手印壓扁三大膠
及奪得最高銷量女歌手大獎
叱吒大滿貫無人認同好可憐

過年D SUMMARY 甩 _ 晒
恭喜恭喜
kwanie 發表於 2019-2-6 14:00

基本上而家連平日都無人mark

kevinlai1621 發表於 2019-2-6 18:10

節目都唔齊
2019Week8

kevinlai1621 發表於 2019-2-6 18:10

希望CM轉型搞 CM GRAMMYS

節目都唔齊
b01091018 發表於 2019-2-6 18:16

又係雞先定蛋先問題

咁即係903節目吸引唔到人聽

又係雞先定蛋先問題

咁即係903節目吸引唔到人聽
kevinlai1621 發表於 2019-2-6 18:54

以前幾垃圾都有人mark
因為要睇住條數
依家年年未到1月都知會點頒

以前幾垃圾都有mark
因為要睇住條數
依家年年未到1月都知會點頒
hehehaha 發表於 6/2/2019 20:23
好在都仲係人
唔關你呢條垃圾事 :D
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 6 (16/02/2019)
1. 我們萬歳 - 陳奕迅  2. 亂世情侶 - 古巨基  3. 當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾  4. 如若我 - Pandora  5. 花花草草 - 王菀之

只為生存 我曾如何埋沒我的心願

吳雨霏咩人黎架?
明明已經好耐冇聽佢啲歌
但近排一聽返又loop到停唔到
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

吳雨霏咩人黎架?
明明已經好耐冇聽佢啲歌
dongbb2332 發表於 2019-2-7 21:52

香港樂壇碩果僅存既良心歌手

李幸倪 你很偽
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

吳雨霏咩人黎架?
明明已經好耐冇聽佢啲歌

me 2
好想睇佢開show啊
幾時復出啊

吳雨霏咩人黎架?
明明已經好耐冇聽佢啲歌

希望可以快啲睇到come with me嘅Live!
我已經練好隻手指舞

希望可以快啲睇到come with me嘅Live!
我已經練好隻手指舞
hehehaha 發表於 2019-2-9 02:27

自呢首開始香港就再無型同yum既跳舞歌

冇DJ 會播
b01091018 發表於 2019-2-5 23:22

vani播咗
如何問責

HOTMAN 發表於 2019-2-9 12:19
首歌太經典 往後五十年應該無一首跳舞歌可以超越到

吳雨霏咩人黎架?
明明已經好耐冇聽佢啲歌

人若變記憶便迷人

HOTMAN 發表於 2019-2-9 12:19

風靡 唔係咩
恭喜Kay成為2010年代第一位雙料女金 (女金 最女)(亦係2004年之後都未出現過既雙料女金)
亦都恭喜Kay成為叱咤史上首位大滿貫女歌手
再恭喜Kay首奪最優秀流行女歌手大獎!

蝦餃老母team啲人係咪仲停留上世紀?開個facebook live 可以lag到咁
。Kaykay。Taytay。Kelly。

AGA呢個外籍女歌手點解可以咁懶
成13個月無出過全新歌曲

風靡 唔係咩
kayzzz 發表於 2019-2-9 16:22

唔yum

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2019-2-9 23:08

唔開都知邊首啦

Sorry if I'm up and down a lot (Yeah)
Sorry that I think I'm not enough
And sorry if I say sorry way too much
You can go ahead and call me selfish (Selfish)
But after all this damage, I can’t help it (Help it)
But what you can trust is I need your touch

。Kaykay。Taytay。Kelly。

**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2019-2-9 23:08

what an insult to stef and windbreaker
二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

今年金像獎最佳華語電影是否可以改名做最佳大陸電影

今年金像獎最佳華語電影是否可以改名做最佳大陸電影
林仔 發表於 2019-2-12 15:07

嘉年華都入到

d新account 留言可唔可以唔好咁悶
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
~*恭喜容祖兒首奪叱咤至尊歌*~
20周年強勢主打:一種永遠
2019 不容錯失 叱咤女金指數: 50*

美千廣州tour揀咗喺海心沙搞
係咪即係之後冇機開四面台?
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 7
1.G.E.M. - 睡皇后 (1 Week No.1)
2.古巨基 - 亂世情侶 (1 Week No.1)
3.容祖兒 - 一種永遠

喊左出黎
KFMusic Choice WK 8
1 當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾 | 2 Ride Along - 黎曉陽 | 3 13樓的大笨象 - 鄭融 | 4 致旅途中的我 - Nowhere Boys | 5 一吻穿越四十六億歲 - 陳健安