返回列表 發帖

#Cool Cafe 訴苦區9.0#

我暈啦

「HEHA樂壇」我最喜愛的走勢速報 (暫時十強 26/11/2018 ) (第一階段截止時間 30/11/2018 12:00)
我最喜愛的女歌手 - NANCY SIT TANG SIU HAU SERRINI CANDY LO GIN LEE IVANA KAY TSE KARY NG CHEER CHEN KAREN MOK

投票呢邊: https://www.youtube.com/watch?v=P84dgKGM55A&t=1170s

好慘
我覺得未差到要咁比人評擊
好多盲反
hehehaha 發表於 2018-11-26 22:31
認同
好多人連唔啱音同用字不當都未分到 更唔好講睇前文後理
某一首歌某一句某一個字/詞語填得唔好 所以佢填詞好廢
為咗捧其他填詞人踩陳詠謙 「很堅強很堅強很堅強很堅強」呢句突然又係填得好

「HEHA樂壇」我最喜愛的走勢速報 (暫時十強 26/11/2018 ) (第一階段截止時間 30/11/2018 12:00)
我最喜愛 ...
hehehaha 發表於 2018-11-26 23:33

where's Fotan Laiki
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

我暈啦
屮SiU霖屮 發表於 2018-11-26 23:28

安仔
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

我最喜愛 ...
hehehaha 發表於 2018-11-26 23:33

掌心雷黎既
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

我暈啦
屮SiU霖屮 發表於 2018-11-26 23:28

不得了安凌配真係好bl

認同
好多人連唔啱音同用字不當都未分到 更唔好講睇前文後理
某一首歌某一句某一個字/詞語填得唔好 所以佢 ...
nicholashin 發表於 2018-11-26 23:44

很堅強唱得好
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

很堅強唱得好
John 發表於 2018-11-27 00:55
難得一遇都係 但因為係陳詠謙填詞 會有人夾硬想像首歌係sweet歌去話份詞寫得唔好

難得一遇都係 但因為係陳詠謙填詞 會有人夾硬想像首歌係sweet歌去話份詞寫得唔好  ...
nicholashin 發表於 2018-11-27 01:54

好嘔心呀佢地。。。唔識中文又要評價

不得了安凌配真係好bl
stephybest 發表於 2018-11-27 00:34
笑死,tbb幾時學mbc整個最佳couple獎,投爆佢哋

原來已經去到9.0
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

woo
花開堪折直須折
wa
莫待無花空折枝

woo
花開堪折直須折
wa
莫待無花空折枝
一個小子 發表於 2018-11-27 10:22

想嘔

原來非因 啞忍 顯得淒涼
而是裝快樂 有點牽強

酒店佬係咪開分身返咗黎

酒店佬係咪開分身返咗黎
mamakin 發表於 2018-11-27 23:43

喜來登都係酒店

喜來登都係酒店
bagfgfcde 發表於 2018-11-28 00:00

希望快啲再BAN 下次以新酒店集團回歸

https://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20181127/640121
  • 【林夕力撐】加入女歌手爭獎混戰 GinLee搵朋友吹水減壓

很堅強嘅Gin Lee,撐住呀!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

一句「大劫在頭上不堪設想」,謝安琪被指趁機抽水炒作;事實上一出道就以《姿色分子》講瘦身整容,之後的《囍帖街》講城市重建,《十二月二十》講貧富懸殊,她的歌路一直緊貼社會現象,更因此被封草根天后。「好想去表達嘅嘢,我都一定會去講,我覺得冇嘢唔可以創作歌曲。過去幾年香港經歷嘅大小事件,為香港人帶嚟好多反思同反應,大家嘅感受好多時都係負面嘅,又有好多對立聲音。喺咁嘅環境下創作嘅歌,反而令大家更沉重,並唔係我想做嘅事。我想帶出嚟嘅視野廣闊啲,對於你嚟講乜嘢係嗰道高牆呢?可以人人都唔同,希望可以喺呢隻碟建議多一個角度去觀察我哋嘅生活。」

Kay Tse is dead.
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

喜來登都係酒店
bagfgfcde 發表於 2018-11-28 00:00

Kay Tse is dead.

一句「大劫在頭上不堪設想」,謝安琪被指趁機抽水炒作;事實上一出道就以《姿色分子》講瘦身整容,之後的《 ...
John 發表於 2018-11-28 00:52

我覺得唔單止今個project
甚至以後 佢都會決定轉型

始終上次數愛個tour爛尾 大陸no show 同埋邁亞嗰幾年不斷各種原因而走數
我諗應該對佢打擊幾大
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%A4%8F%E6%A3%AE%E7%BE%8E

無意中click入夏森美嘅wiki
一定係kay啲fans整嘅
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

• 【林夕力撐】加入女歌手爭獎混戰 GinLee搵朋友吹水減壓

很堅強嘅Gin Lee,撐住呀! ...
    JasOh103 發表於 2018-11-28 00:30

•     gin gin前幾日都係ig話唔開心

我覺得唔單止今個project
    甚至以後 佢都會決定轉型

始終上次數愛個tour爛尾 大陸no show 同埋邁亞嗰幾年 ...
    JayantL 發表於 2018-11-28 01:08

草根天后個浴室大過劏房
    真係好唔慣
    唔止係邁亞個佢
    愁人節果個佢都已經無影無蹤

草根天后個浴室大過劏房
    真係好唔慣
    唔止係邁亞個佢
    愁人節果個佢都已經無影無蹤 ...
    John 發表於 2018-11-28 01:35

若你為求風光去鞠躬 祝福你成功

草根天后個浴室大過劏房
    真係好唔慣
    唔止係邁亞個佢
    愁人節果個佢都已經無影無蹤 ...
    John 發表於 28/11/2018 01:35
    我都覺得呢個女人嗰種靈魂無左
    原本以為人妻的偽術係阿夕想踩線
    但隨住個故仔越揭越多
    都唔係嗰回事

酒店佬係咪開分身返咗黎
    mamakin 發表於 2018-11-27 23:43

應該唔係 依位會員已經有一段歷史 過往都係逢頒獎禮先浦頭

佢係鄕土都有同名acc

本帖隱藏的內容需要積分高於 1111 才可瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
    hehehaha 發表於 2018-11-28 02:19

本帖隱藏的內容需要積分高於 1234 才可瀏覽

John 發表於 2018-11-28 00:56

I'm sorry, the old Kay can't come to the phone right now.

「好想去表達嘅嘢,我都一定會去講,我覺得冇嘢唔可以創作歌曲。過去幾年香港經歷嘅大小事件,為香港人帶嚟好多反思同反應,大家嘅感受好多時都係負面嘅,又有好多對立聲音。喺咁嘅環境下創作嘅歌,反而令大家更沉重,並唔係我想做嘅事。我想帶出嚟嘅視野廣闊啲,對於你嚟講乜嘢係嗰道高牆呢?可以人人都唔同,希望可以喺呢隻碟建議多一個角度去觀察我哋嘅生活。」
    John 發表於 2018-11-28 00:52
    以前嘅謝安琪有主見 單刀直入咁批判
    而家嘅容祖兒謝安琪主力迎合大眾 連擦邊波都唔太談得上
    難免覺得謝安琪變咗玩偽術嘅人妻 歌聲不再如初

但如果撇開謝安琪以往神聖嘅形象
    謝安琪更大程度上只係同香港人一齊由傘運嘅熱血變到而家嘅冷漠
    呢隻合輯以刻意離地嘅角度去睇兩個主角嘅感情生活 大眾反而會覺得貼地同草根

我只係覺得 再好嘅包裝都掩飾唔到音樂嘅不足

無意中click入夏森美嘅wiki
    一定係kay啲fans整嘅
    JayantL 發表於 2018-11-28 01:16

使得夏森美失業至今?

而家嘅容祖兒謝安琪主力迎合大眾 連擦邊波都唔太談得上 ...
    nicholashin 發表於 2018-11-28 04:23

I'm sorry, the old Kay can't come to the phone right now.
    kayzzz 發表於 2018-11-28 02:35
    謝安琪現在唔係無主見, 只係主見可能暫時唔係
    音樂上, 係家庭上 (好似今年年頭講佢D家人唔會打流感疫苗被人秘密錄音, 單野對佢自己應該有D影響, 會有trust issues). 佢而家有仔有埋個細女始終家庭為主. 音樂上, 人大左+復出想有D突破要蜕變, 唔想繼續年年唱D乜乜莫忘初衷/初心/時事歌, 其實係understandable. 亦唔代表佢以後唔再唱 (希望同周博賢合作).

另外, 邁亞倒閉對Kay應該係心靈同經濟上有一定打擊, 簽Juno (好似楊千嬅Amusic時期簽Leon) 專注於唱歌同演繹 (and 演戲 in MVs) 唔駛理製作方面, 人工又應該唔錯 (要養女), 其實對佢work/life/family balance 好 make sense. 以前莫忘初衷/顧念舊情行為 (e.g. 公開支持傘運, stood by 夏森美 for years) 為佢事業帶來好多難處 (i.e. 演唱會大國封殺, conflict with 環球). 佢家庭始終唔係獨立富裕 (like 小Kelly, Khloe Chu), 如果真係做獨家村少少concession都無, 佢一早餓死.

我唔覺得而家嘅佢刻意主力迎合大眾, 只係Juno marketing skills太好, 個J+K Project makes a lot of noise (with 古天樂 makes even more noise). 要迎合大眾就唔會唱D關於中年女人心態嘅歌. 重有人妻首歌係絕對可以被interpret成現今香港同大國嘅關係(但係大眾咁interpret). 女浴室D中女小品同歌聲如初 (e ah 鬼叫根本唔適合改做廣東歌) 點迎合大眾? 反而最迎合大眾係男浴室 (因為首歌pop又有gimmick古天樂).

我自己今年係Gin金, Kay可能有三甲, 可能無. 我覺得, 今年Kay音樂嘅不足 (除了少歌) 係因為我們都停留在2016年生女前Kay. Hopefully the "old" Kay is not dead, she is just on hiatus. It looks like 2019 J+K Project will continue, 希望2020同周博賢合作啦.

難免覺 ...
    nicholashin 發表於 2018-11-28 04:23

心態唔講既角度都可唔一樣,唔洗下下都用「社會歌」「貼地」去形容謝安琪。
    老實講,Juno呢個故由1984到講到2046,
    又用咁多時間線分析佢地唔同時間心態,
    其實講得好白啦?有時唔一定要標題式咁唱果件事先叫做啱既
    用其他方法去講都一樣work

難免覺 ...

呢個訪問係講緊Kontinue

諗左一段時間,我覺得Old Kay個世界都係偏彩色。
    New Kay不停咁沉溺,世界佈滿黑白,
    一首還好,連續幾首都係咁真係有點難頂。

如果佢係keep住香女人、有夢要想咁樣,
    哪怕去政治,我諗我可以照單全收。

諗左一段時間,我覺得鍾意Old Kay既人,個世界都係偏彩色。
    一首還好, ...
    HOTMAN 發表於 28/11/2018 16:20
    太STICK INTO 呢個故事同呢個女人本質已經好唔襯

呢個訪問係講緊Kontinue
    HOTMAN 發表於 2018-11-28 15:53
    我check咗先打嗰個post嘅
    所以覺得而家嘅謝安琪同以前嘅謝安琪之間嘅分別唔係大家講到咁大
    而歌曲無咁好唔一定係因為「無咗靈魂」或者「Old Kay is dead」
    我就覺得係歌曲本身唔出色 而你可能對蒲銘心「佈滿黑白」嘅世界反感大啲

諗左一段時間,我覺得鍾意Old Kay既人,個世界都係偏彩色。
    一首還好, ...
    HOTMAN 發表於 2018-11-28 16:20

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽
    沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

2011年開始上CM
    我到而家先知原來我有分身仲要係國泰BB

本帖隱藏的內容需要積分高於 3500 才可瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
    Bluejays 發表於 2018-11-28 17:39

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

風靡好好聽
    Jason's Playlist 2024
    Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

呢度係咪訴咩苦都得?
    我貢獻仲未夠50分 一個禮拜了

呢度係咪訴咩苦都得?
    我貢獻仲未夠50分 一個禮拜了
    mtrccc 發表於 2018-11-28 23:20

不過呢度都加唔到貢獻

但願你瞞過上帝  
    去玩試一試自制 ~~
    哄騙是某種美藝
    誰人讓你太迷~~
    附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2011年開始上CM
    我到而家先知原來我有分身仲要係國泰BB
    JayantL 發表於 2018-11-28 18:04

直落幾個 post 係咁 Jay會員,攪到我都要睇清楚關唔關我事
    我一向當你係 Jayant 架麻

(我就真係 Blue Jays 咁拆嘅)
    沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

直落幾個 post 係咁 Jay會員,攪到我都要睇清楚關唔關我事
    我一向當你係 Jayant 架麻

(我就真係 Blue Ja ...
    Bluejays 發表於 2018-11-29 02:17

冇人叫過我做Jay LOL
    不過通常喺現實啲人一唔識串我個名
    我都叫人哋從Jay拆開然後慢慢串返埋(BTW 點解呢個世界會有人連Jay點發音都唔識

本來想發揮敬老尊賢精神投華仔一票
    但發覺今年我最喜愛男歌手候選名單中最年長嘅人唔係佢
    所以無計啦