返回列表 發帖
好慘
我覺得未差到要咁比人評擊
好多盲反
hehehaha 發表於 2018-11-26 22:31
認同
好多人連唔啱音同用字不當都未分到 更唔好講睇前文後理
某一首歌某一句某一個字/詞語填得唔好 所以佢填詞好廢
為咗捧其他填詞人踩陳詠謙 「很堅強很堅強很堅強很堅強」呢句突然又係填得好

很堅強唱得好
John 發表於 2018-11-27 00:55
難得一遇都係 但因為係陳詠謙填詞 會有人夾硬想像首歌係sweet歌去話份詞寫得唔好

「好想去表達嘅嘢,我都一定會去講,我覺得冇嘢唔可以創作歌曲。過去幾年香港經歷嘅大小事件,為香港人帶嚟好多反思同反應,大家嘅感受好多時都係負面嘅,又有好多對立聲音。喺咁嘅環境下創作嘅歌,反而令大家更沉重,並唔係我想做嘅事。我想帶出嚟嘅視野廣闊啲,對於你嚟講乜嘢係嗰道高牆呢?可以人人都唔同,希望可以喺呢隻碟建議多一個角度去觀察我哋嘅生活。」
John 發表於 2018-11-28 00:52
以前嘅謝安琪有主見 單刀直入咁批判
而家嘅容祖兒謝安琪主力迎合大眾 連擦邊波都唔太談得上
難免覺得謝安琪變咗玩偽術嘅人妻 歌聲不再如初

但如果撇開謝安琪以往神聖嘅形象
謝安琪更大程度上只係同香港人一齊由傘運嘅熱血變到而家嘅冷漠
呢隻合輯以刻意離地嘅角度去睇兩個主角嘅感情生活 大眾反而會覺得貼地同草根

我只係覺得 再好嘅包裝都掩飾唔到音樂嘅不足

呢個訪問係講緊Kontinue
HOTMAN 發表於 2018-11-28 15:53
我check咗先打嗰個post嘅
所以覺得而家嘅謝安琪同以前嘅謝安琪之間嘅分別唔係大家講到咁大
而歌曲無咁好唔一定係因為「無咗靈魂」或者「Old Kay is dead」
我就覺得係歌曲本身唔出色 而你可能對蒲銘心「佈滿黑白」嘅世界反感大啲

盧冠廷?
Kfmusic 發表於 2018-11-29 12:12
呢個支持得過 今年隻碟其實唔錯

話說Gin Lee今年喺我個榜一隻冠軍歌都冇 但好有可能入三甲
為咗唔令Gin零冠軍歌入三甲咁失禮
我應該re Gin ...
JayantL 發表於 2018-11-29 17:02
re冠侘寂然後飛出三甲

提到前晚到中山參與商演,林奕匡說:「我未試過去咁大場館演出,晏晝綵排時仲以為得前面有人坐,點知開騷時見到觀眾坐喺山頂,可以坐成萬六人。」他今年入行八周年踏上Star Hall開騷,到十周年時,希望可以完成紅館夢

佢既歌名普通到真係好難記 我都成日記唔到
HOTMAN 發表於 2018-12-1 11:12
以前嗰啲浮生六記J'adore傷仲永就怪得濟好難記 而家嗰啲就被人話普通得濟好難記

**** 本內容被作者隱藏 ****
HOTMAN 發表於 2018-12-2 01:07
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

艾石仔 發表於 2018-12-2 13:51

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

所以仲肯做唱片真係好值得尊重
John 發表於 2018-12-6 00:49
林奕匡兩年出三隻碟 成功振興唱片業

歌手吳業坤近日接受TVB娛樂新聞台節目《StarTalk》訪問,解釋近年較少自家創作歌曲的原因:「有好多唔好嘅嘢出現,乜都關我事、入我數,搞到好驚唔知點算。呢一兩年成個人感官麻木咗,連寫歌都變得好似冇乜特別。」他指因此較少在社交平台發文,覺得當掌聲過後,世界好似不同了:「黃子華話齋好多Mean嘢,搞到好難拿捏,連白頭髮都多咗。」又感謝田蕊妮在他壓力大時點醒他。

希望香港女歌手、華語男歌手可以好似香港男歌手、華語女歌手咁發力

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

「我漸漸覺得自己不能永遠只說『我不喜歡這個』『不喜歡那個』,其實我想要甚麼呢?以前沒怎麼想過。」

那天在她口中聽到了一個頗有趣的說法,她說其實「Falling」這個字不一定是指下墜,因為所有的傷心或迷失,其實也是一個暫停的機會,讓你反思那些正在做的,以及想要做的。「所以一些不好的事,未必是要摧毀你或推倒你,反而是一個機會讓你去提升自己。」儘管偶爾會感覺像在迴旋處找不到出口,但只要持續往自己所相信的方向去做,就會越來越得心應手,並得到下一步該怎麼走的線索。

kayzzz 發表於 2018-12-17 00:56
本帖隱藏的內容需要積分高於 2000 才可瀏覽

本帖隱藏的內容需要積分高於 3000 才可瀏覽

歌手林奕匡到工展會出席活動,表示開始了樂壇首個頒獎禮,見到朋友上台攞獎都很戥他們開心,尤其是見到Robynn & Kendy講得獎感受時,自己更忍不住感動哭了:「因為我哋一直都好好朋友,知道佢哋一直好用心做音樂,但有時付出同成果唔係成正比。(自己攞獎反而冇喊?)反而係意外,因為我以為自己冇獎,好多歌手都好出色,點知攞咗「CASH最佳創作歌手獎」,我仲以為會係AGA攞,一直都好欣賞佢。(覺得攞獎係個肯定?)都係,都會鞭策自己。」

本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽

祖兒好慘
成日躺著也中槍
John 發表於 2018-12-24 17:08
祖兒好勤力

說來誇張又平常,現今的大熱話題與事物,熱潮也許不過三兩天,有些更短暫得只維持短短數小時,什至只得三分鐘熱度。隨著速食文化造成的轉瞬即逝,流行歌曲的流行性也被受影響。我們每分鐘可在各社交平台接連不斷地吸收到最新且免費的資訊或娛樂,假如當中有一首歌曲作品能在各式各樣的新事物中突圍而出,引起眾人點擊收聽及關注討論一時,大概已算是大成功了。

我卻怕這個需要 嚇怕精緻的你 沉默
嚇得你 不再淺笑 不得
我哪會不顧一切 膽小成問題 太弱
是妄想太過 到盡處 是寂寥
我最愛感覺飄渺 如無從著地 又太累
怕想到這裏哭 多可笑 凝眸的一息間 不得

咁多「了」字 會唔會被批評係爛詞

仲趕緊 Tag
希望今晚有人撐我喇
616.1314 發表於 2018-12-28 14:15
睇黎有美tag睇
留名睇容祖兒力壓李幸倪成為終極大贏家!

有好多文未打 但凍到打唔到。。。。點算
HOTMAN 發表於 2018-12-30 17:46
語音輸入

艾怡良《十四號登機門》hookline咁似Kimberley《愛你》嘅 LOL

Eman個post

其實《哪裡只得我共你》真係完勝2018年嗰堆疑似電子音樂

拍左4年 咁就散左
Kfmusic 發表於 2019-1-12 20:49
隨著當最愛的竟變上個 我怎能平伏自我
誰的安慰亦沒含義 並無什麼幫助 不再計較恐怕要靠新一個
當我細數一個二個 那些人全是路過
Someday I will fly high 在半空得到一顆真心 無需多
Kfmusic 發表於 2019-1-13 00:55
明知戀愛並沒成敗 並無什麼寶座 只要信靠不要怕愛新一個

HOTMAN 發表於 2019-1-19 13:47
本帖隱藏的內容需要積分高於 4700 才可瀏覽

唔夠5000牙
HOTMAN 發表於 2019-1-19 14:35
可能你同學夠5000分呢
BTW edited

HOTMAN 發表於 2019-1-19 17:36
本帖隱藏的內容需要積分高於 4700 才可瀏覽

支持你聽多兩次沙發海
-Prince- 發表於 2019-1-21 13:15
《0》更好聽

我不需要原諒你 (那麼多怨 那麼多債)
誰原諒你
但每一次當我想到以前 糜爛時日多美
我不懂去仇視你

Come with Me
hehehaha 發表於 2019-1-24 14:17
說到這裡,Kary又提起自己造歌時的樂趣,好希望與Alex Fung保持輕鬆的工作環境,「佢係一個香港少有的個性監製,明白市場需要啲乜,我入錄音室好需要熱身,今次唱45分鐘就完成錄音,我好掛住錄音室,2年冇入過去了。我想同Alex fung keep住呢種曲風,我唔會排除再唱情歌,但想做新啲嘅吳雨霏音樂。」

Kary好有實力

hehehaha 發表於 2019-1-24 16:37
本帖隱藏的內容需要積分高於 5555 才可瀏覽

之前好似有首琉璃唔知乜已經試過古風
616.1314 發表於 2019-1-28 03:17
其實呢首好好聽

Who are your favourite rising stars here?
I think Joyce Cheng and Phil Lam are worth paying attention to. They are both supertalented, especially the relationship that Joyce has with this industry, plus her talents in acting. Phil is really good with the audience, plus the songs he writes are wonderful.

組合Robynn & Kendy嘅Robynn(葉晴晴)早幾日被踢爆已跟圈外男友Jonathan在澳洲墨爾本秘密結婚,佢班老友Kendy、林奕匡夫婦、馮允謙(Jay)、AGA都飛晒過去見證重要一刻。

Gin Lee唔去好合理

決定今晚頒獎 有無人G持
帥小寶` 發表於 2019-2-4 18:13
如果林奕匡Serrini有大獎就支持!

無都支持!

自呢首開始香港就再無型同yum既跳舞歌
HOTMAN 發表於 2019-2-9 12:19
首歌太經典 往後五十年應該無一首跳舞歌可以超越到

你笑 逝去

在沙發hai-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i-i

那幾年捱得辛苦,他說最難過不是捱,而是難過於家人需要他的時候,他卻要在香港拚搏。「爹哋有病,肝炎及胃炎,初時輕微,後來好嚴重,我沒有在他身邊,當時他們已賣掉了餐館,生活更加慳儉。加拿大雖然有醫療,但以往用過的藥試過都醫不好,又有後遺症。而新藥猶在試驗階段,要自己花費,簡直是天文數字,根本吃不起。當時我就很責怪自己,為什麼幫不到屋企人,後來還好過了試驗期,政府可以資助新藥,父親的病得以控制。」

請問你這個世界是怎麼了 誰說努力就會海闊天空

容祖兒
專輯《答案之書》
上榜歌曲 6 首:
重生 , 這種天真 , 鏡子說 , 心之科學 , 心之科學 Dear JY Mix ,  ...
John 發表於 2019-2-22 00:48
聽講Joey會同Phil一齊拎最遺憾白果

無舊情舊事無舊身影 寧願繼續寂寞無感應

不安。。。。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊