返回列表 發帖

Wonders 發表於 2019-4-3 21:48

有錢仔 confirmed

hehehaha 快歌評分 chart:

10 /10   Come with Me
9.6 / 10   Girls Girls Girls
9.1 / 10   逆蒼生, ...
hehehaha 發表於 2019-4-5 02:30

好多好慢既快歌

某會員新簽名: iamsingingwong 憑佢一貫膠論 榮獲CM 2019年最噴水會員奬 恭喜恭喜

...
hehehaha 發表於 2019-4-7 00:17

2020 最喜愛簽名 confirmed

無上過
攞完女金後flop到一個點
kevinlai1621 發表於 2019-4-9 22:27

我都冇上
好悶

象好佢少少,但都好快厭
Kfmusic 發表於 2019-4-9 22:57
呢首聽多排已經覺得悶
另一首悶歌係嗰隻象
放空 發表於 2019-4-9 22:56

我覺得象差啲
好老套既港式流行曲旋律
雲吞好少少

個人鍾意節奏明快d,唔鍾意拖拖拉拉
Kfmusic 發表於 2019-4-9 23:00

拖拖拉拉原來漸已經燒光我耐性

預咗
佢啲慢歌除咗一
全部悶到喊
hehehaha 發表於 2019-4-9 23:13

若超正
哈囉 is a bop too

勁鍾意 認
雖然份詞垃圾
但佢後面啲nonono yeahyeahyeah 唱得好好聽

若雖然節奏慢 但首歌好touching

...
放空 發表於 2019-4-9 23:58

若雖然唔太適合 loop
但每次聽都會覺得好有重量
情況同一晚長大有少少似

如果愛是霸佔 摧毀 破壞
你說那也都是我們的一部分

**** 本內容被作者隱藏 ****
SA弟林 發表於 2019-4-14 16:36

加油呀SA版主
無論發生乜事大家都會支持你

hehehaha 發表於 2019-4-22 22:26

#揀一個死法
#關心妍成個音樂生涯最大貢獻

點解organic chem難到咁
Yan 發表於 2019-4-23 23:16

Organic synthesis?!

我也認真過了 付出多過獲得

忙到不知幾點
John 發表於 2019-5-2 13:31

平常不過的夜晚

講到我好似反kay聯盟成員之一咁
明明得我一個榜可以嘔心到:

人妻的偽術 1
一個女人和浴室 1
沫春 ...
JasOh103 發表於 2019-5-8 22:14

同我對蔡健雅一樣

又痴咗線寫千字文...
JasOh103 發表於 2019-5-12 14:56

我今個星期都寫咗1000字左右
好勁

其實並不難
是你太悲觀

某會員係咪開咗兩個分身

評分人數

• 放空

啊!!!!!!!!!!!! 多渴望 ahhhhhhhhhhh

想八下點解舊垃圾會俾人扣到剩番10幾分
有冇傳送門
kayzzz 發表於 2019-7-12 12:59

http://www.cmusichart.com/discuz ... &authorid=44412

澳葡政府對一二·三事件和港英政府對六七暴動的應對方法不同,前者認罪道歉,後者則絕不妥協並且一直堅持平亂,直到中共當局強行下令香港左派終止暴動為止。兩種不同的應對手段直接導致澳門和香港兩個殖民地在暴亂後的20年走上各異的發展軌跡。澳葡政府失去統治意志後,澳門一度陷於政治、經濟、社會、文化各方面全面停頓甚至沒落的狀態,親共勢力亦隨之興起,在澳門回歸前,當地居民大多不表示反對,並希望藉「回歸」來改變澳葡政府不作為的局面;另一方面,港英政府在挫敗左派的暴動後,統治意志越加堅定且民望高企,港英政府經過對六七暴動深層次原因的檢討,進行大規模政治、經濟、社會領域上的深刻改革,在1970到80年代的黃金20年間發展成為「亞洲四小龍」之一。

在對事件的論述上,澳門「一二·三事件」與香港「六七暴動」存在定性上的差異,前者普遍稱之為「事件」,後者則普遍稱之為「暴動」,在歷史論述上,「六七暴動」多讓人聯想到暴徒、「土製菠蘿(炸彈)」和「左仔」等,香港左派當年所用的「反英抗暴」一稱,在現時左派之間也甚少出現,左派也一般對此避而不談。

真係好苦苦
返唔到工添

哎喲喲

蔡健雅《我要給世界最悠長的濕吻》

我也是對這張專輯是失望的,不過其實專輯前半部很不錯,但後半部就有點垮掉了。不過原因倒也不是甚麼企劃與構思出了問題,比較像是詞曲不如以往。

身為御用填詞人,小寒在這張專輯貢獻的兩首詞不太符合她的水平。葛大為與青峰兩首法文為歌名的歌曲,也在聽覺上形成了隔閡。再加上後半部旋律都比較平淡一些。在這一連串的Combo下,後半段是有點難以在聽眾耳朵留下記憶點,導致聆聽上缺乏共鳴,一直到最結尾才拉回來,就有點太晚了,編曲也救不回來。

縱使契合度不夠,還是可以聽出專輯的主題性還在,且製作與編曲上還是有用心的。從上一張《失語者》能知道蔡健雅開始玩了電音,而且風格相當地灰暗陰冷,這張則是有點反過來,明亮的電音編曲與暢遊、城市的主題,依舊有不少元素在以前的蔡健雅中是沒有的。

從亞神回歸環球的首作有點滑鐵盧,是有點可惜,但所幸她依舊是那個敢於挑戰的蔡健雅,希望她下張能夠恢復了。

若只想接觸單曲,我推薦:「舞步」、「我要給世界最悠長的濕吻」、「遺書」、「半途」、「原諒」、「喘一口氣」

hehehaha 發表於 2019-8-13 14:50

Sorry

今如舊的
昨天比較新

越黎越討厭AG把聲
屮SiU霖屮 發表於 2019-9-17 23:17

Ariana Grande??

就瞓著
hoic1102 發表於 2019-10-28 14:18

我都係

突然間好懷念以前排榜個段日子
如果反口頒翻膠有無人會睇同support me ...
616.1314 發表於 2019-11-10 19:19

希望可以睇到你有哂完整 tag 既頒獎典禮

又一個youtuber自爆
kayzzz 發表於 2019-11-16 23:10

Who?

kayzzz 發表於 2019-11-16 23:32

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

Shuffle聽歌變得越黎越唔暢順
今年開始除咗許志安必飛 而家仲要加個习柏豪

自由意志 點聽得落{:1_ ...
JasOh103 發表於 2019-11-17 07:52

我shuffle成日聽到蔡健雅、蛋堡同Kacey Musgraves
所以冇乜問題

我宣佈我係 kay 粉
and 唔再係容祖國粉
616.1314 發表於 2019-11-19 22:22

佢出咗声明之後我已經 unfollow 咗佢 ig

祖兒黑曬所有獻世派
祖兒犧牲自己救香港
祖兒好偉大 嗚嗚
616.1314 發表於 2019-11-25 02:24

垃圾歌手

James Ng = BARF!

你同唔同佢割席?

要同支持咗咁耐嘅偶像割又真係難啲
會難受
kaman921 發表於 2019-11-27 14:23

我又唔覺
我喜歡咗祖兒九年都割到

我喜歡過祖兒
hehehaha 發表於 2019-11-27 18:03

點解後黎開始唔喜?

hehehaha 發表於 2019-11-27 21:57

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

有會員被看上了

CM越黎越無聊
睇咗十年都仲係千嬋前容粉後
有冇得革新

Serrini 係咪同火XX琪不和?
hehehaha 發表於 2019-12-13 23:13

火XX琪係咪同dxxxxboy割咗蓆?

唔知千嬅握完手有冇溫暖全身呢
小伙子. 發表於 2019-12-19 23:51

千千好紅!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊