返回列表 發帖
全 女 班 音 樂 流 行 榜
Y18 W49

女中光華 — 全女班冠軍歌巡禮
Q1Wonder Woman / 美麗新世界 / 一晃眼 / 緣.兩半 / 跳舞的梵谷 / 無敵 / 世界對我們 / 那一年零一個月 / 無期 / 一二三三二一 / 一二三三二一 / 風衣 / 風衣
Q2Leaving Home / 生涯規劃 / 很堅強 / / 灰色 / / 尾站天國 / 尾站天國 / 慢慢喜歡你 / 慢慢喜歡你 / 如初之光 / 心之科學 /
Q3人妻的偽術 / 人妻的偽術 / 自我感覺還好 / 小問題 / 翩翩 / 心之科學 / 天地一沙鷗 / 終生女友 / 千年如一日 / Creo en Mi / Creo en Mi / 冷淡 / 侘寂

Q4Let Us Go Then You And I / 天陰,間中有陽光 / 你的你 / 心之科學 / 心之科學 / 揮揮手 / 孤單喧嘩 / 容光 / 答案之書 / 極美

完整榜單 — 2018 年 第 49 週
RK LW NW PK
01 05 05 01 孫燕姿 — 極美
02 04 05 02 Robynn & Kendy — 荷光
03 09 03 03 衛蘭 — 在月台上等你
04 08 03 04 梁佑嘉 — 有種傷害叫無心
05 03 05 01 JW — 揮揮手
06 02 02 02 容祖兒 — 優秀
07 07 03 07 容祖兒 — 綁夢
08 01 04 01 容祖兒 — 答案之書
09 NE 01 09 容祖兒 — 單人遊
10 NE 01 10 容祖兒 — 幸福不急

×× Eliminated ××
     06 05 01 容祖兒 — 容光
     10 01 10 謝安琪 — 嘟嘟街

本週精選 — 616's Weekly Pick
極美 / 孫燕姿 (2017)

上榜記錄 — 孫燕姿 Stefanie Sun
2018 — 跳舞的梵谷 1 | 我很愉快 2 | 風衣 1(2) | 充氧期 5 | 天越亮,夜越黑 3 | 天天年年 3 | 極美 1
2016 — 在,也不見 5 | 半句再見 2
2015 — 無限大 5 | RADIO 9 | 簡愛 3
2014 —
克卜勒 1(3) | 天使的指紋 1(3) | 尚好的青春 1(3)
二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

全女班男員工大爆賽果 李幸倪勢再度成大贏家

【本報訊】臨近年尾,又到咗派發樂壇成績表嘅季節,二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮日前就開始接受投票,等樂迷一人一票選出自己今年嘅心水好歌。提到今年嘅頒獎禮會係最後一屆,榜主都好唔捨得:「因為出年開始會好忙,真係無辦法兼顧到,始終都要有取捨,我都覺得好遺憾。」臨別依依,正當大家都喺度傷春悲秋之際,一位自稱係「全女班男員工」嘅網民 727.2425,就大爆賽果一早已經內定好,仲將「完整得獎名單」放咗上網!

環球大戰英皇 李幸倪 VS 容祖兒

一向同英皇關係好嘅全女班,舊年開始向環球靠攏,環球旗下嘅實力唱將李幸倪 (Gin Lee) 更加憑住大碟《Live In The Moment》橫掃六項大獎,撼贏英皇旗下嘅容祖兒同泳兒。根據「男員工」所講,今年嘅頒獎禮依然係英皇同環球嘅戰場,「雖然祖兒首〈心之科學〉攞咗四個禮拜冠軍,英皇又科水俾榜主等佢上曬成隻《答案之書》,但係阿 Gin 頭三季一直 Plug 接 Plug Lead 住,所以睇好阿 Gin 可以再次摙贏祖兒連莊『全女班歌手金獎』!」至於銅獎就會係同屬環球嘅孫燕姿同陳慧琳之爭。據悉祖兒雖然痛失「女金」,但就會得到「至尊歌曲大獎」作為補償,其他入選十大嘅歌曲仲有楊千嬅〈一二三,三二一〉、AGA 嘅〈無期〉、謝安琪嘅〈人妻的偽術〉等等。

唱片獎鬧雙胞 R&K 鄧小巧 徐加晴 無懸念獲獎

至於「至尊唱片大獎」,「男員工」就話榜主為咗唔令遠道而來嘅孫燕姿空手而回,將會破天荒俾兩隻唱片同時獲獎,分別係 Gin 嘅《Bold & Beautiful》同燕姿嘅《No.13作品:跳舞的梵谷》。組合獎由於無對手,所以 100% 肯定 Robynn & Kendy 會蟬聯。喺 CM 大受歡迎嘅鄧小巧同得到另一位非共榜主 kel_kelvin 加持嘅徐加晴就會分別奪得「傑出表現大獎」同「生力軍金獎」。

「男員工」預測得獎名單 信不信由你
全女班至尊歌曲大獎:容祖兒〈心之科學〉
全女班十大:
第二位—楊千嬅〈一二三,三二一〉
第三位—陳慧琳〈尾站天國〉
第四位—李幸倪〈信〉
第五位—鄭秀文〈Creo en Mi〉
第六位—謝安琪〈人妻的偽術〉
第七位—徐佳瑩〈灰色〉
第八位—江海迦〈無期〉
第九位—王嘉儀〈翩翩〉
第十位—林欣彤〈忍〉
全女班至尊唱片大獎:
1. 李幸倪《Bold & Beautiful》
2. 孫燕姿《No.13作品:跳舞的梵谷》
全女班生力軍金獎:徐加晴
全女班傑出表現大獎:鄧小巧
全女班組合金獎:Robynn & Kendy
全女班歌手三甲:
金獎—李幸倪
銀獎—容祖兒
銅獎—孫燕姿/陳慧琳

支持 03 04 05 06

洗唔洗咁快就放晒風
支持生力軍金獎
至尊唱片咁分豬肉 ...
kel_kelvin 發表於 2018-12-2 01:13

9 up 下叫大家投票姐
個名單堅定流就要密切留意啦

Jason's Playlist 2018

2018年度冠軍歌巡禮
WK01-13: 奉愛之名 / 一晃眼 / 咖啡因萬歲 / 曌 / 離遊記 / 初 ...
JasOh103 發表於 2018-12-2 02:43

又唔見你空降 Gin Lee?
好想 HURRRRR 爆個榜

假新聞
答案G輸差唔多隻隻歌都上晒點會撼唔贏bold&beautiful
放空 發表於 2018-12-2 10:50

今個禮拜開始正式上齊十首喇

冇 serrini = 唔洗睇
bagfgfcde 發表於 2018-12-2 13:35

仲以為你會 Comment 張相話大山婆真係好醜樣之類添

成堆joey好似便秘咁堆晒喺榜尾
Yan 發表於 2018-12-2 14:16

唔好形容得咁核突啦
小道消息話下個禮拜都係繼續便祕

原來已經最後一屆
miss u
ed8671ed 發表於 2018-12-2 21:09

多謝 Ed
我都會好 Miss 大家
15 16 17 18
由真係有 Po 榜開始計
原來都喺度玩咗四年
時間真係過得好快
年年頒膠都好多 Idea
但最後都偷懶無實行到 Hea 頒就算
(除咗 2016年叫做好少少之外
希望今次可以認真少少

Billboard Top 20 Week 49 (CM Week 48)
RK LW AP SONGS    SINGERS        REMARKS
01 09 25 揮揮手     ...
RVHOCPC 發表於 2018-12-3 20:05

支持丁悅!
又一個發明星夢嘅祖粉

唔再搞唔緊要
不過要keep 住上黎留言
放空 發表於 2018-12-3 08:14

多謝 會盡量抽時間上嚟
成隻答案之書上曬咁濟都無女金真係人神共憤
帥小寶` 發表於 2018-12-3 18:44

15年成隻艷羨上曬咁濟都無女金同至尊碟
希望可以流出填詞人獎項內幕
RVHOCPC 發表於 2018-12-3 19:58

聽講係林夕第四次獲獎

二 〇 一 八 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮
三 大 投 票 獎 項 走 勢 速 報

「全女班我最喜愛的演唱會」暫時領先六強
按入圍編號序,排名不分先後
01. Gin Lee 李幸倪 First Of All Live
04. Serrini 便服日 陀地歌姬Serrini香港音樂會
07. 王菀之下北沢的北極光2018音樂會
13. 楊千嬅三二一GO! 演唱會2017
17. 衛蘭 Oh My Janice World Tour 2018

18. 鄧小巧 Inner Strength 音樂會 (new)

「全女班我最喜愛的歌手」暫時領先五強
02. Gin Lee
04. Serrini
09. 容祖兒
11. 徐佳瑩
16. 楊千嬅

20. 謝安琪 (new)

「全女班我最喜愛的歌曲」暫時領先五強
03. Gin Lee — 天地一沙鷗
05. Gin Lee — 很堅強
09. Serrini — Let Us Go Then You And I
13. 容祖兒 — 心之科學
18. 楊千嬅 — 一二三,三二一

20. 謝安琪 — 人妻的偽術 (new)

有無你嘅心水呢?無就快啲投票喇!

WYTV Music Chart 2018

冠軍歌巡禮
Week 01-13: 世界對我們 / 一晃眼 / 咖啡因萬歲 / 奉愛之名 / 徠卡味 / ...
kevinlai1621 發表於 2018-12-7 21:19

支持冠軍歌
支持榜主

2018 Kelv's 摯愛十大 第49周 (01/12/18 - 07/12/18)

2018年度冠軍歌曲
第01-13周:放假 / 勉強共勉之 /  ...
kel_kelvin 發表於 2018-12-8 00:23

揮揮手好慘
希望會谷底反彈

2018年度冠軍歌巡禮

一晃眼/ 草原 / 跳舞的梵谷 / I Just Wanna Stay With You / 奉愛之名 / 奉愛之名 [2 ...
放空 發表於 2018-12-8 09:00

侘寂好慘
支持 Joey (Wong)