返回列表 發帖
停半分鐘聽一闕歌
揮揮手

終止戀愛
未來見
小問題
初心
在月台上等你
青春、戀愛和意外

評分人數

第十位:破壞王 -- 陳奕迅
充滿玩味的編曲,配上Eason鬼馬的演繹,是Eason今年最出色的歌曲!
第九位:Run Away -- 陳蕾 (feat. Jan Curious)
個人風格越來越明顯的陳蕾交上這首十分型格的作品,無論歌手的演繹又或是編曲都很出色!
第八位:四大發明 -- 鄧小巧
一聽就很震撼的歌曲,雖則歌詞有點奇怪,但其他方面足以補救有餘~
第七位:愛情是一種法國甜品 -- 林二汶
有點淡雅的歌曲,二汶的歌聲又容易打動聽者的心,成為了今年一首最感動的歌曲。
第六位:小問題 -- AGA
當AGA作的曲遇上中國風編曲,有點煥然一新的感覺,chorus密集的音也很洗腦~
第五位:侘寂 -- Gin Lee
本年在音樂上做出多方面嘗試的Gin Lee最吸引我的作品就是侘寂!歌詞和編曲是整首歌的亮點,雖然Gin未能夠完美地演繹,但已是一首很高質的歌。
第四位:困獸·28 -- 麥浚龍
一直都很喜歡CC作的曲,再配合著故事的情節發展自然很吸引~
第三位:未來見 -- RubberBand
一聽就已經覺得很動人心弦,配著6號的深情演繹,只能說太厲害了
第二位:一個女人和浴室 -- 謝安琪
很洗腦的一首歌,經常不自覺地哼著「由我一個去伴著 一百枝乳霜」,是一首曲詞編唱都很極出色的作品~
至尊歌曲
沉默的士高 -- 王菀之!!!!
儘管今年只有1首派台歌,但如此高質也就沒問題了~

評分人數

我的年度top10(不分先後)
無期
心之科學
未來見
漸漸
身體語言
to whom
慢慢喜歡你
年少有為
雪落下的聲音
一個女人和浴室

評分人數

一個人原來都可以盡興

好明顯未打完啦
屮SiU霖屮 發表於 2018-12-3 16:52

唔信,美之都慘食白果誰逼佢做個可憐蟲

Where is 沉默的士高
stephybest 發表於 2018-12-3 16:36

好明顯未打完啦

愛情是一種法國甜品
離游記
沈默的士高
一二三三二一
停半分鐘聽一闕歌
重陽
揮揮手
四大發明

心之科學

評分人數

誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

7th Willow Sage Hart - A Million Dreams(Reprise)

FULL OF LOVE既一首歌
"I'm glad I had you"
齋係張 ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-12-2 22:38

Where is 沉默的士高

黑彩虹
將沙拋給一片海
橙海
Run Away
小問題
潛水
自我感覺還好
天地一沙鷗
天衣
未來見
Creo En Mi
愛情是一種法國甜品
荷光

加多首近期大愛 - 花灑下的歌

今年太多好歌,得十個位真係唔夠

評分人數

你快樂過生活 我著襪浸溫泉

個人十大

第十位-張敬軒《潛水》 副歌十分洗腦 係電台聽過幾次已經深深記得副歌嘅旋律 差唔多可以背出嚟

第九位-Gine Lee《天地一沙鷗》好聽 Gin Lee嘅演繹都好好

第八位-陳奕迅《我們》個人認為cd版係世界級演繹 無可挑剔 演繹難道極高 連呼吸聲都有感情 可惜首歌本身偏悶而且Eason本身都有好多類似嘅歌 所以排名較低

第七位-衛蘭《在月台上等你》典型蘭式情歌

第六位-林一峰《出走》好旅行feel嘅歌 聽完個人會好放鬆

第五位-麥俊龍《勇悍·17》我對Christopher Chak嘅歌根本係0抵抗力 佢大部分嘅歌都好好聽呢首都唔例外

第四位-Rubberband《未來見》 CM神歌 每次聽都好感動

第三位-謝安琪《一個女人和浴室》 十分喜愛呢首嘅旋律編曲  Kay 嘅演繹配合首歌嘅味道

第二位-楊千嬅《一二三三二一》Live版 演繹十分感人 歌曲都好高質素

至尊歌曲-陳奕迅《龍舌蘭》Love is live版 前奏有《一絲不掛》嘅影子 outro 十分好聽好有feel 演繹富感情感染力  (當然歌詞係呢首歌嘅明顯缺點 但個人聽歌唔太留意歌詞 所以歌詞瑕不掩瑜)

評分人數

她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

本人十大

四大發明 – 鄧小巧
- 好難揀,今年小巧太多好歌,不過呢首搵倒一個唔同既佢,希望佢頒獎禮有好既成績

龍舌蘭 – 陳奕迅
- Eason狀態回勇既一年,呢個音域既佢真係冇得輸,另外唔該佢唔好再搵陳詠謙填詞

深化危機 - Dear Jane
- Dear Jane擺脫舊有框框既首作,突破得黎唔會覺得突兀

心之科學 - 容祖兒
- 美祖終於搵番自己既定位,做岩自己既音樂

一個女人和浴室 - 謝安琪
- 好有畫面,好想一路聽一路喝點GIN

未來見 - Rubberband
- 令人好感動既一首歌,希望佢地會一路堅持做自己既音樂

自我感覺還好 – Gin Lee
- 好鐘意歌者同自己對話果種感覺,林夕既詞真係高幾班

重光紀念日 – 林欣彤
- Mag係一個可塑性好高既歌手,呢首歌果種慘到盡既感覺唔係人人都可以唱倒

停半分鐘聽一闋歌 – 許廷鏗
- 今年最勤力既男歌手之一,後生一代聽佢啲歌最有共鳴

優秀 - 容祖兒
- 好希望容祖兒知道佢其實都可以有好優秀既一面,因為呢首歌真係佢咁多年黎最有誠意既作品,可惜呢首係國語歌,永遠都只會係side track

評分人數

本人十大
第一位:身體語言 - Dear Jane(曲、編、MV值100分,每日狂LOOP)
第二位:橙海 - Supper Moment (Chorus洗腦,上半年最愛)
第三位:永遠飛行模式 - Dear Jane  (DJ式一貫動人情歌)
第四位:未來紀念館 - Robynn & Kendy (編曲好特別,讓人對未來充滿期待、遐想)
第五位:死不了的 - 鄭融   (Chorus搶耳,融E新曲式)
第六位:深化危機 - Dear Jane(編曲型格)
第七位:千年如一日 - 鄭秀文(MV加分,調位入十大)
第八位:心之科學 - 容祖兒(近年祖祖最好聽既派台歌,沒有之一)
第九位:一個女人和浴室 - 謝安琪(輕快曲式,Chorus一聽就會識唱)
第十位:未來見 - Rubberband(CM至尊歌,不能不選)

今年香港組合既歌高質到癡線,反而男歌手既歌無首鐘意,男歌手下年繼續努力。

評分人數

Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

年度top 10

Lady gaga - I’ll never love again(電影畫面1+歌聲太有質感)
Gin lee - 自我感覺還好(好有畫面)
Hush - 對等關係(淡淡黑暗)
Supper moment - 橙海(好有感染力)
Dear jane - 深化危機(好認同)
張敬軒 - 缺(年度搶耳之作)
李榮浩 - 年少有為(共鳴1)
A-Lin - 有一種悲傷(電影畫面2)
盧凱彤 -荒原(懷念)
楊千嬅 -123321(共鳴2)

評分人數

本人年度十大
1.人妻的偽術-謝安琪  小品曲,雖然曲較為普通,但詞和唱無懈可擊,今年最好的歌曲.
2. 漸漸-陳奕迅         回勇之作, 越聽越有味道
3. 缺- 張敬軒           k歌典範, 聽極不厭
4. 橙海- Supper moment  腦海中不停想著哼
5. 城市當代配樂團- Rubber Band  曲詞都是今年最出色的作品
6. 芭樂-鄧小巧     小巧聲線真的好靚, 詞稍為偏鋒
7. 忍- 林欣彤       今年最喜歡的K歌
8. 極夜後-何韻詩   如果無黃絲的背景, 這曲肯定是何韻詩的最佳作品
9. run away-陳蕾  一首好好loop 的歌曲
10.凱旋門- 吳業坤  一首迷茫的作品, 但意境十分到位, 如果疊詞無咁累贅, 成績會更加好.
至尊: 人妻的偽術
女金: 謝安琪
男金: 陳奕迅

評分人數

本人年度十大(排名不分先後)
1. 謝安琪 一個女人和浴室
2. 陳奕迅 可一可再
3. Rubberband 未來見
4. SupperMoment 橙海
5. 王菀之 沉默的士高
6. Lady Gaga/Bradley Cooper Shallow
7. 容祖兒 心之科學
8. 張敬軒 天才兒童 1985
9. Lady Gaga Always Remember Us This Way
10. 麥浚龍 勇悍·17

評分人數

Top 10
鄧小巧 - 芭樂
莫文蔚 - 慢慢喜歡你
楊千嬅 - 一二三,三二一
李幸倪 - 侘寂
麥浚龍 - 勇悍·17
林欣彤 - 重光記念日
陳奕迅 - 漸漸
許廷鏗 - 又笨拙又自大的人,即刻消失
鄭秀文 - Creo On Mi (featuring Jackson Wang)
Rubberband - 脫軌時刻

評分人數

Lm
FIGHT for 陳柏宇

MY TOP 10:

鄧小巧 - 重陽
Rubberband - 未來見
張敬軒 - 缺
林二汶 - 愛情是一種法國甜品
Supper Moment - 不要死在崇拜裡
Per Se - 天空塌下前
Gin Lee - 風靡
王菀之 - 沉默的士高
Within Temptation - Raise Your Banner
Bring Me The Horizon - MANTRA

評分人數

出住 頭三位 先 ... 後面未砌掂

(1) 破壞王 - 陳奕迅
(2) 求生 - 關楚耀
(3) Creo en Mi - 鄭秀文
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

本地
#10 許志安 - 教我這麼愛下去  | 安式情歌 冇失手而且cum聽
#9 陳奕迅 - 漸漸  | 詞就中規中矩啦 Eason足以搭救一切 編曲令我諗起披風
#8 王菀之 - 沉默的士高  | 初次聽有少少似Jamiroquai(?) 好驚喜有呢類音樂出現係廣東樂壇 由於離遊記上年出所以唔計今年十大榜
#7 林欣彤 - 重光紀念日  | 編曲做到個mood好慘加上mag臨近崩潰嘅演繹 聽到好揪心 反映佢有好明顯突破 相比之下忍亳無特色可言
#6 麥浚龍 - 勇捍17  | 密密麻麻嘅歌詞好搶耳 加上個曲嘅flow好順 但其實對個故事興趣不大
#5 王嘉儀 - 翩翩  | 用trap trap地嘅arrangement乘載住鼓舞嘅訊息而又增添氣質 sophy搵到自己要做嘅音樂 恭喜
#4 謝安琪 - 一個女人和浴室 | 唱腔加咬字加編曲嘅鼓製造一份好懶懶閒好chill嘅感覺 聽咁多次都係咁新鮮
#3 AGA - 小問題  | 中國式曲風加R&B第一次時以為係聽緊周董 AGA good try但陳詠謙嘅詞填得太密實同用字粗糙 但無損對AGA創作嘅欣賞
#2 AGA - 無期  | 一開頭覺得個曲好拖但點知越聽越錐心 編曲做得好華麗同埋AGA唱得好有味道 本年度慢歌之最 另外MV加分               
#1 Rubberband - 未來見  | 年度之歌 冇野發表 呢首必勝

外語
#10 Snail Mail - Pristine // #9 Calvin Harris & Dua Lipa - One Kiss // #8 Ella Mai - Trip // #7 Troye Sivan feat. Ariana Grande - Dance To This // #6 米津玄師 - Lemon // #5 Dusty Bottle feat. 王嘉儀 - Don't You Know // #4 Lady Gaga - Always Remember Us This Way // #3 Arctic Monkeys - Four Out Of Five // #2 Christina Aguilera - Unless It's With You // #1 Sufjan Stevens - Mystery of Love

好聽或者欣賞而又未算最喜愛嘅作品
Supper Moment - 不要死在崇拜裡 // Rubberband - 發麻 // per se - 天空塌下前 & Wonderline // 陳蕾 - Runaway // 何韻詩 - 極夜後 // Jazvolution - So Many Stars // Norah Jones - Wintertime // The Fratellis - Laughing Gas // Franz Ferdinand - Glimpse Of Love // Tom Misch feat. De La Soul - It Runs Through Me

評分人數

Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

歡迎各大公司/粉絲買我個十大

第十二位 - $30
第十一位 - $50
第十位 - $99
第九位 - $199
第八位 - $299
...
HOTMAN 發表於 2018-12-3 00:45

我比8000買第二TANG SIU HAU 任何一首歌

歡迎各大公司/粉絲買我個十大

第十二位 - $30
第十一位 - $50
第十位 - $99
第九位 - $199
第八位 - $299
第七位 - $499
第六位 - $599
第五位 - $999
第四位 - $1399
第三位 - $5999
第二位 - $7999
至尊 - 再議

第十位:林奕匡 - Hold You Tight
第九位:林奕匡 - 沒有你還沒有你
第八位:林奕匡 - 匯聚社群
第七位:林奕匡 - 花灑下的歌
第六位:林奕匡 - 就到終點
第五位:林奕匡 feat. Paula - 從世界到我家
第四位:林奕匡 - 榮辱戰爭
第三位:林奕匡 - 一世同學
第二位:林奕匡 - Miracle
第一位:林奕匡 - 生之頌

恭喜得獎歌手

評分人數

先留定名等First of All演唱會嘅十大
或者我評緊先

第十位:(評選中)
第九位:(評選中)
第八位:(評選中)
第七位:(評選中)
第六位:(評選中)
第五位:(評選中)
第四位:(評選中)
第三位:(評選中)
第二位:(評選中)

Gin Lee 請留步

至尊歌曲:Falling
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

勇悍.17
未來見

慢慢喜歡你

一個女人和浴室
恐怖情人

簡唔到10首
男金:0鏗
女金:莫文蔚
至尊:慢慢喜歡你

評分人數

洪卓立 - 獻醜
古天樂 謝安琪 - (一個男人) 一個女人 和浴室
AGA - 自由
鄧小巧 - 芭樂
Gin Lee - 天地一沙鷗
容祖兒 - 心之科學
莫文蔚 - 慢慢喜歡你
鄭融 - 死不了的
顏卓靈 feat DJ King - 逆成長
Serrini - Don't Text Him
Rubberband - 未來見

年度歌曲:鄧小巧 - 芭樂
年度女歌手:鄧小巧
年度男歌手:從缺

組合:1
女歌手:8
男歌手:2

評分人數

HEHA十大2018

第十位: 盧凱彤 - 荒原

混沌、矛盾
和寂寞的空中花園
已回不去
要讓新一批租客來住.........

曲:盧凱彤
詞:林夕
編:蔡德才@人山人海 / 盧凱彤
監:蔡德才@人山人海 / 盧凱彤

留一塊樂土給廣東歌,留一塊樂土給最好的盧凱彤

第九位: Serrini - Pink Song

牀頭那扇窗
總看見月亮
問誰願同享
明瞭相戀 悲喜參半.......
渴望安定 卻有種野心 仍然在長夜 發亮......

曲:Serrini
詞:Serrini
監製/編曲:Olivier Cong

陽光、公園、鱈魚以及紅粉緋緋的春天
遇上他,從此覺得粉紅原來很可愛
我愛他
我愛我的詩人Serrini

第八位: 章尾而 - 已回不去

花園的風景 要 被新一批稀客懷念
空中的花園 要讓新一批租客來住

作曲: 章尾而
填詞: 章尾而/黃綺琳
編曲: 許創基/何山/孔奕佳
監製: 許創基/何山

第七位: JUNO - 勇悍‧17

仍未知 的滋味 先可對抗乏味
匆匆一世必須飛快轉換場地
為何才十八歲要計較八十幾歲回望
要報答世界大多數期望
襯托你我這極少數 活得猖狂

詞:林夕
曲:澤日生
編曲:王雙駿
監製: 王雙駿/JUNO

第六位: 謝安琪 - 一個女人 和浴室

原來非因 孤單 顯得淒涼
而是裝快樂 有點牽強

曲:Bert
詞:黃偉文
編:陳哲廬
監:JUNO/陳哲廬

第五位:  The Boogie Playboys - 親親你面頰

決意厚面皮 我要親親你
嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟

作曲:飛力士 Felix Shu     作詞:飛力士 Felix Shu
編曲:The Boogie Playboys   監製:譚逸洋 Barry Tam

第四位:  洪嘉豪 - 半天空檔

甜笑已是最佳答案

曲:洪嘉豪
詞:陳詠謙
編:Larry Wong
監:Larry Wong

第三位:  RubberBand - 未來見

是誰能讓我可
在寬廣的未來
無懼的 去唱著歌
無憾的 可做我?

曲:RubberBand
詞:Tim Lui
編:RubberBand
監:正@RubberBand

第二位:  鄧小巧 - 芭樂

唱倦了 我就似一洗 從前罪孽

曲:馮穎琪
詞:黃偉文
編/監:謝國維

至尊歌: My Little Airport - 再殺一個人

有理想嘅文青到某個階段開始變得深奧
簡單嘅字句要有學術字眼先表達到
每個作家都覺得自己嘅作品最純粹最樸素
市面賣得好嘅一般都有危害社會嘅元素
無人會諗自己嘅才能係咪需要進步
但總會覺得自己嘅地位有待提高

曲詞 林阿p
編 林阿p 夏日浪漫 阿科 阿賢 kit@22cats

評分人數

飛入嚟留個美言支持我老公先
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

2018 你o既年度十大最愛

話咁快又年尾....
今年好多好歌
期待睇到各會員今年既十大喜好:D

照規矩
不限派台 不限語言 只要係今年 只要係你最愛 就有得上榜
歡迎打埋感想原因 打得好有分加嫁<3
歡迎大家互相交流下

2017:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=13922

2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=12341&extra=page%3D3

2015:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10385

2014:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=7625