返回列表 發帖

HEHA十大2018

第十位: 盧凱彤 - 荒原

混沌、矛盾
和寂寞的空中花園
已回不去
要讓新一批租客來住.........

曲:盧凱彤
詞:林夕
編:蔡德才@人山人海 / 盧凱彤
監:蔡德才@人山人海 / 盧凱彤

留一塊樂土給廣東歌,留一塊樂土給最好的盧凱彤

第九位: Serrini - Pink Song

牀頭那扇窗
總看見月亮
問誰願同享
明瞭相戀 悲喜參半.......
渴望安定 卻有種野心 仍然在長夜 發亮......

曲:Serrini
詞:Serrini
監製/編曲:Olivier Cong

陽光、公園、鱈魚以及紅粉緋緋的春天
遇上他,從此覺得粉紅原來很可愛
我愛他
我愛我的詩人Serrini

第八位: 章尾而 - 已回不去

花園的風景 要 被新一批稀客懷念
空中的花園 要讓新一批租客來住

作曲: 章尾而
填詞: 章尾而/黃綺琳
編曲: 許創基/何山/孔奕佳
監製: 許創基/何山

第七位: JUNO - 勇悍‧17

仍未知 的滋味 先可對抗乏味
匆匆一世必須飛快轉換場地
為何才十八歲要計較八十幾歲回望
要報答世界大多數期望
襯托你我這極少數 活得猖狂

詞:林夕
曲:澤日生
編曲:王雙駿
監製: 王雙駿/JUNO

第六位: 謝安琪 - 一個女人 和浴室

原來非因 孤單 顯得淒涼
而是裝快樂 有點牽強

曲:Bert
詞:黃偉文
編:陳哲廬
監:JUNO/陳哲廬

第五位:  The Boogie Playboys - 親親你面頰

決意厚面皮 我要親親你
嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟

作曲:飛力士 Felix Shu     作詞:飛力士 Felix Shu
編曲:The Boogie Playboys   監製:譚逸洋 Barry Tam

第四位:  洪嘉豪 - 半天空檔

甜笑已是最佳答案

曲:洪嘉豪
詞:陳詠謙
編:Larry Wong
監:Larry Wong

第三位:  RubberBand - 未來見

是誰能讓我可
在寬廣的未來
無懼的 去唱著歌
無憾的 可做我?

曲:RubberBand
詞:Tim Lui
編:RubberBand
監:正@RubberBand

第二位:  鄧小巧 - 芭樂

唱倦了 我就似一洗 從前罪孽

曲:馮穎琪
詞:黃偉文
編/監:謝國維

至尊歌: My Little Airport - 再殺一個人

有理想嘅文青到某個階段開始變得深奧
簡單嘅字句要有學術字眼先表達到
每個作家都覺得自己嘅作品最純粹最樸素
市面賣得好嘅一般都有危害社會嘅元素
無人會諗自己嘅才能係咪需要進步
但總會覺得自己嘅地位有待提高

曲詞 林阿p
編 林阿p 夏日浪漫 阿科 阿賢 kit@22cats

評分人數

歡迎各大公司/粉絲買我個十大

第十二位 - $30
第十一位 - $50
第十位 - $99
第九位 - $199
第八位 - $299
...
HOTMAN 發表於 2018-12-3 00:45

我比8000買第二TANG SIU HAU 任何一首歌

異靈壹八我最喜愛歌曲十大,排名不分先後:
一二三,三二一 楊千嬅
無雙-楊千嬅
天地一沙鷗-Gin Lee
風靡-G ...
黃家正 發表於 2018-12-4 06:44

Gin Lee好勁

1st Kylie Minogue - Stop Me From Falling feat. Gente De Zona

愛上佢既Catchy 愛上佢既Energetic
愛 ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-12-2 22:37

如果唔計英文歌
廣東歌係咪即係Gin Lee 侘寂至尊

HEHA 外文十大 2018

10. Nicki Minaj Ft. Foxy Brown - Coco Chanel

9. Julia Holter - I Shall Love 2

8. Lana Del Rey - Venice Bitch

7. Beach House - DARK SPRING

6. Troye Sivan - Dance To This ft. Ariana Grande

5. Ariana Grande - no tears left to cry

4. Dj Koze - Pick Up

3. Low - Rome (Always In The Dark)

2. Car Seat Headrest - Beach Life-In-Death

1. Kacey Musgraves - Butterflies

評分人數

係側埋一邊,利申:Kay鐵粉!唔少都係電影歌曲,今年香港電影係好出色!
蝦蛋之星 發表於 2018-12-31 21:12

明眼人都知啦!

你開幾十萬個account!

下年12月5?
HOTMAN 發表於 2018-12-30 13:27

已updated.

btw
唔寫tag了
好歌係聽就夠
就好似903頒十大比Come with Me同沉默的士高咁

至尊歌
謝安琪 - 一個女人和浴室
纏於孤單與自由間的糾結,各部分都做得精準,好loop。

HOTMAN 發表於 2019-2-15 18:00

希望你經歷完一個很堅強女人係浴室入面心之科學既2018
2019 可以奉愛之名咁沐春風!

幾時有2019 你o既年度十大最愛