返回列表 發帖

本地
#10 許志安 - 教我這麼愛下去  | 安式情歌 冇失手而且cum聽
#9 陳奕迅 - 漸漸  | 詞就中規中矩啦 Eason足以搭救一切 編曲令我諗起披風
#8 王菀之 - 沉默的士高  | 初次聽有少少似Jamiroquai(?) 好驚喜有呢類音樂出現係廣東樂壇 由於離遊記上年出所以唔計今年十大榜
#7 林欣彤 - 重光紀念日  | 編曲做到個mood好慘加上mag臨近崩潰嘅演繹 聽到好揪心 反映佢有好明顯突破 相比之下忍亳無特色可言
#6 麥浚龍 - 勇捍17  | 密密麻麻嘅歌詞好搶耳 加上個曲嘅flow好順 但其實對個故事興趣不大
#5 王嘉儀 - 翩翩  | 用trap trap地嘅arrangement乘載住鼓舞嘅訊息而又增添氣質 sophy搵到自己要做嘅音樂 恭喜
#4 謝安琪 - 一個女人和浴室 | 唱腔加咬字加編曲嘅鼓製造一份好懶懶閒好chill嘅感覺 聽咁多次都係咁新鮮
#3 AGA - 小問題  | 中國式曲風加R&B第一次時以為係聽緊周董 AGA good try但陳詠謙嘅詞填得太密實同用字粗糙 但無損對AGA創作嘅欣賞
#2 AGA - 無期  | 一開頭覺得個曲好拖但點知越聽越錐心 編曲做得好華麗同埋AGA唱得好有味道 本年度慢歌之最 另外MV加分               
#1 Rubberband - 未來見  | 年度之歌 冇野發表 呢首必勝

外語
#10 Snail Mail - Pristine // #9 Calvin Harris & Dua Lipa - One Kiss // #8 Ella Mai - Trip // #7 Troye Sivan feat. Ariana Grande - Dance To This // #6 米津玄師 - Lemon // #5 Dusty Bottle feat. 王嘉儀 - Don't You Know // #4 Lady Gaga - Always Remember Us This Way // #3 Arctic Monkeys - Four Out Of Five // #2 Christina Aguilera - Unless It's With You // #1 Sufjan Stevens - Mystery of Love

好聽或者欣賞而又未算最喜愛嘅作品
Supper Moment - 不要死在崇拜裡 // Rubberband - 發麻 // per se - 天空塌下前 & Wonderline // 陳蕾 - Runaway // 何韻詩 - 極夜後 // Jazvolution - So Many Stars // Norah Jones - Wintertime // The Fratellis - Laughing Gas // Franz Ferdinand - Glimpse Of Love // Tom Misch feat. De La Soul - It Runs Through Me

評分人數

Weekly Pick(s):
陳健安 - 一吻穿越四十六億歲 / 告別的藝術 / 在錯誤的宇宙尋找愛
Rubberband - 孤島人
AGA - Tonight