返回列表 發帖

2018 你o既年度十大最愛

話咁快又年尾....
今年好多好歌
期待睇到各會員今年既十大喜好:D

照規矩
不限派台 不限語言 只要係今年 只要係你最愛 就有得上榜
歡迎打埋感想原因 打得好有分加嫁<3
歡迎大家互相交流下

2017:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=13922

2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=12341&extra=page%3D3

2015:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10385

2014:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=7625

2018 你o既年度十大最愛

1st Kylie Minogue - Stop Me From Falling feat. Gente De Zona

愛上佢既Catchy 愛上佢既Energetic
愛上佢個MV 愛上佢個Choreography
2018禾既至尊!
兩個版本 愛合唱版多D
原版實在太似首單DANCING
RELEASE個時係有小小失望
但當佢連埋個MV一齊放個合唱版上黎就真係完全愛上
本身首歌已經好POP POP得泥又有小小COUNTRY味
合唱版踢走埋首單DANCING陣味再加西文(食正西風 加多番)
CHORUS一起就想落場跳番隻舞既感覺就更強烈 加埋個氣氛極好既MV
每次聽每次睇佢個MV 心情都會變好
LOOP足成年!! 今年心情咁靚 實在靠佢:D

BTW 痴線嫁 50啦 仲要係乳癌康復者 實在太西飛利

2nd Janelle Monáe – Make Me Feel

Bisexual Anthem!
2018 彈舌聲令我愛上兩種完全唔同風格
可以係陰森驚悚既祖孽 可以係無比性感既Make Me Feel
齋係開頭個intro就已經想.....
即係如果 可以一路聽住 一路 UM.....
   Good God! I can't help it! Agh!
救命啊 JanelleBB真係好性感啊
That's just the way you make me feel

3rd Gin Lee - 侘寂

第一次聽第一句個時我仲估我聽緊薩頂頂
(當年勁鐘意天地記okay?)
估唔到美gin都會出首咁驚豔既歌
好鐘意中段段bridge 後半段d keyboard攪到我以為係AF
出色既編曲 一流既詞 夕爺有佐新歡唔好唔記得美之啊
年中以為ginlee第一首我既十大會係天地一沙鷗
點知之後兩plug都咁正
今年廣東歌既最愛

4th 王菀之 - 沉默的士高

美之第一年跌出頭二
其實諗佐好耐究竟第三第四點排好
雖然第四 但美之永遠係禾心目中都係女金男金最男最女至尊最歌
美之 + AF = ART PIECE 其實都唔洗多講
齋係第一段AHHHH就已經聽到融曬
雖然一月一唔係香港聽唔到你唱十大LIVE 但我會在遠處食住好野支持你嗄

5th Eminem - Not Alike
// 搵唔到原版utube link sad......

感謝各方單位今年提供大量花生
特別係RAP界真係夠甘香~ 卜卜脆~
首先當然係 GOD VS DEVIL
SHADY上年隻碟比人插到趴曬地
今年九月無啦啦失驚無神彈隻KAMIKAZE出黎
連珠爆發式狂插班後生
雖然好想揀NORMAL/LUCKY YOU
但係鐘意食花生既我都係揀番花生味最香最濃既NOT ALIKE
唔講SHOW OFF式既FAST RAP
由VERSE 2開始完美展示點樣去教訓褻瀆神既MGK
講DISS講插人 其他人真係望塵莫及 齋係聽佢點插人就已經夠曬頂癮
神 果然係不可侵犯
究竟香港幾時先D咁有香脆既歌

6th Nicki Minaj - Chun-Li

有GOD點可以冇QUEEN
除佐EMINEM同MGK 另一PAIR熱辣辣花生就緊係NICKI同CARDI
出歌DISS都唔夠 鞋都要飛埋 "bitch come here" * infinity
NICKI為佐鞏固女RAPPER既王者地位 特登出番隻QUEEN出黎
其實真係好難揀.. 好多隻歌都巧鍾意
本身想揀MAJESTY EM段RAP再加LABRINTH段CHORUS其實好搶眼 但太搶反而NICKI好似失色佐
BARBIE DREAMS一次過玩曬咁多人其實都幾爽
GOOD FORM 搵BADDIE G&JADE DISS炸爆CARDI B仲爽
不過最後都係揀番CHUN LI 段CHORUS實在太洗腦.....
其實個MV頭兩隻字已經贏佐

7th Willow Sage Hart -
A Million Dreams(Reprise)

FULL OF LOVE既一首歌
"I'm glad I had you"
齋係張圖就已經美到不行
雖然只係翻唱 但WILLOW實在太可愛啦 唔比十大唔得
好期待佢大個女可以同P!nk一齊出番首歌

8th Céline Dion  - Ashes

究竟係邊個諗到搵 CELINE DION唱DEADPOOL主題曲
之前睇佢上JIMMYFALLON就覺得佢好FUNNY好玩得
但都估唔到拍埋落RYAN REYNOLDS到可以咁攪笑
歌就好難唔好聽 襯埋落套戲到
明明完全OUT OF PHASE
但正正就係依種對比先特顯到DEADPOOL個種攪笑無厘頭得泥又好似有小小深度既意境!
簡直PERFECT MATCH

9th 陳蕾  - Run Away feat. Jan Curious

當初其實係留意佢個MV先
覺得依種唔知佢拍緊乜但唔知點解又好有感覺唔知佢做乜影舊火機但又唔知點解唔覺得好奇怪既手法好正
之後睇得多聽落又覺得幾好UN 然後唔知點解就LOOP佐幾個月....
唔知點解好似上佐癮咁 嗯....真係唔知

10th 鄭融  - 死不了的

雖然我都係鐘意醜醜D跳舞快歌 但今年依首的確係正
希望佢係香港樂壇真係死不了的
同新斗記可以一齊再戰樂壇!

Honorable Mention

好可惜....出碟出得太遲... Plug佐個堆除佐anywhere之外 其他都唔太中
佢早d plug依首咪好咯

玩得泥又唔會覺老尷其實已經夠曬正

另一首貼題主題曲 SZA把聲好凸出搶耳 個MV真係好靚

童年回憶<3

Guilty Pleasure

Where is 沉默的士高
stephybest 發表於 2018-12-3 16:36

好明顯未打完啦

唔信,美之都慘食白果誰逼佢做個可憐蟲
stephybest 發表於 2018-12-3 17:10

美之向我樹從來都唔會食白果

如果唔計英文歌
廣東歌係咪即係Gin Lee 侘寂至尊
hehehaha 發表於 2018-12-6 06:38

請ginlee留步 今年出佐咁多高質歌曲既你
得到本人女歌手金獎一個

鍾意 Pynk 多啲
bagfgfcde 發表於 2018-12-6 08:43

Pynk對我黎講實在太遙遠
雖然唔係話冇可能 但始終make me feel 中D

多謝美版主支持李幸兒啊!要幫李幸兒拉下票!
stephybest 發表於 2018-12-8 12:23

唔計跨年 美之今年出得一首歌 太懶

上年出得咁密都冇女金,比著係我都心灰意冷,出一首搏十大算9數
stephybest 發表於 2018-12-8 18:20

就好似美長咁
陰公豬

努力做人 休息埋下年 2020再努力

幾時有2019 你o既年度十大最愛
hehehaha 發表於 2019-12-3 04:07

依家