返回列表 發帖

[Dec/7/2018] Present - 陳柏宇 (CD)

歌手:陳柏宇
唱片名稱:Present
唱片封面:

推出日期:2018/12/7
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 後排慶功宴
02. 中佬旅行團
03. 愛他怕他
04. 認真如初
05. 對人歡笑
06. 一支箭
07. 無限大  
08. 路人乙

附加資料:
8首精彩作品包括:
(無限大) 陳柏宇寫給囡囡的歌曲,
(一支箭) 是對未來長大後的女兒之對話,
(認真如初) 是兩人相處點滴, 認真對待彼此, 如初般真緻
(中佬旅行團) 是結婚育兒後, 心智漸成熟, 喜歡同朋友交流(首次與韓國音樂人合作),
(後排慶功宴) 歌詞表達了Jason心底對身邊曾經合作或幫助他的人, 無言的感激
(對人歡笑) 給身邊既人多一點笑容,
(路人乙) Jason錄得最長時間及感覺最難演繹既歌曲
(愛他怕他) 林夕老師再次為Jason 填詞 (之前曾填寫-你瞞我瞞, 理智與感情等作品)
Jason首次與瑞典音樂人合作譜寫之歌曲

首批附送海報一張

出處:Echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

其實佢今年都好hea下,但係商台谷到俾人感覺好勤力。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

d cover好hea
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

咁都bit到隻8歌大碟
以為佢全職湊女同做gym

按附加資料咁排幾好
其實Echo系咩嚟?
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

按附加資料咁排幾好
其實Echo系咩嚟?
Qmen 發表於 2018-12-3 16:33

Echo cd shop
Sino地底 cd鋪
Fb 自己search
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

碟名封面歌名都好陳柏宇

Echo cd shop
Sino地底 cd鋪
Fb 自己search
hinz 發表於 2018-12-3 04:37 PM

好的
多謝版主大人解答
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

碟名封面歌名都好陳柏宇
721AXA 發表於 2018-12-3 16:39

其實我諗到吳雨霏先
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

其實佢今年都好hea下,但係商台谷到俾人感覺好勤力。
風見志郎 發表於 2018-12-3 16:27
我就覺得出八首歌大碟勤力過班女歌手淨係出幾首單曲hea宣傳唔出碟

愛他怕他

hehe歌?

其實真係好有誠意,8首新歌5首未曝光~

幾多年冇搵過林夕?
今次應該冇肥Y喇啩

(中佬旅行團) 是結婚育兒後, 心智漸成熟, 喜歡同朋友交流(首次與韓國音樂人合作),

下, 要心智成熟先鍾意同朋友交流?

我就覺得出八首歌大碟勤力過班女歌手淨係出幾首單曲hea宣傳唔出碟
nicholashin 發表於 2018-12-3 16:42

出一隻8歌碟+年尾開幾場star hall concert都叫hea...
我諗今年樂壇勤力過佢既人兩隻手數得曬

希望路人乙人係K歌啦
好餓陳伯唱K歌

sony真係好勁
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

明明今年搞咁多野,有戲上有concert有碟出,

硬就係覺得今年無乜點發力,收曬火咁
FIGHT for 陳柏宇

Ok 丫
Cover簡簡單單 我收貨
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

幾多年冇搵過林夕?
今次應該冇肥Y喇啩
uran 發表於 2018-12-3 17:19

五六年左右
上次好似係繭

個Cover Hea到喊
好似邊個籠底搵返啲過期相Photoshop咁
係咪太長時間做Tour會時間影Cover

同埋感覺佢今年真係Hea
但出到八首歌咁多

明明今年搞咁多野,有戲上有concert有碟出,

硬就係覺得今年無乜點發力,收曬火咁 ...
~蛋撻~ 發表於 2018-12-3 17:53

最男完全超出佢預期所以佢真係得閒唱兩嘴之後收工玩B養生算

啲歌名由最多字排到最少字
係咪專登

要加返個THE 字先至係樂壇A 級水準

佢今年算係咁架la
有八隻歌既大碟
聖誕又有show
仲想點
希望佢下年再勤力少少
拎次男金完夢
btw 個封面我收貨
夠哂陳柏宇

其實我諗到吳雨霏先
風見志郎 發表於 2018-12-3 16:39

俾個5我~
好掛住霏霏

愛他怕他睇落幾正咁

又12月.....

Sony到今時今日都仲肯堅持有side track其實真係好值得專重

(一支箭) 是對未來長大後的女兒之對話,
(路人乙) Jason錄得最長時間及感覺最難演繹既歌曲
(愛他怕他) 林夕老師再次為Jason 填詞 (之前曾填寫-你瞞我瞞, 理智與感情等作品)
Jason首次與瑞典音樂人合作譜寫之歌曲

Plug左o個D都麻麻,對呢3首都有D期望
林夕填詞都要個曲好聽先得

個封面如果係佢抱住個女就帶到主題出黎D,可能佢唔想勞動個女太多啦

要加返個THE 字先至係樂壇A 級水準
kwanie 發表於 2018-12-3 20:44

The Hours
The Alfred Hui
The L.O.V.E.
The Present
The Album
The 答案之書
The #meme
音樂THE本型

d歌名好整齊,554444333。
舞來舞去 不日內開始錄音。

(愛他怕他) 林夕老師再次為Jason 填詞

呢句HEA到

掛住霏妹the present
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

今年幾首plug歌都唔太搶耳 (可能無共鳴喇)
希望d side cut會好d

中佬旅行團 好rubberband feel

點解唔plug路人乙

點解唔plug路人乙
timothy1704 發表於 2018-12-7 00:33

D低音有少少甩碌, 唔太穩

全部歌都好陳柏宇,
認真如初算最K, plug得啱

中佬旅行團 好rubberband feel
hehehaha 發表於 6/12/2018 04:57
一班中佬heha 講過去

路人乙d低音咁都出得街

最正一支箭
聽編曲已經值回票價

路人乙係cc曲?

路人乙係cc曲?
alsonwong 發表於 2018-12-7 08:29

似喎

錄得最長時間及感覺最難演繹既歌曲
看到这个就直觉会是CC曲

其實<路人乙>係咪抄 <演員的自我修養>條橋

路人乙正wor
留番下年派

路人乙低音差咁啲,但中段好正喎,歌詞意思第一下都諗起《演員的自我修養》,唔知曲係咪真係CC寫呢﹖

無plug個堆好聽好多!!

路人乙應該係佢上年講嗰首Christopher Chak作品,錄極都唔滿意,所以最後決定唔落上年隻碟,改plug閲後即焚

未plug嗰啲都正呀,其實隻碟除左認真如初同路人乙,好有Tales嘅feel。路人乙可以唱得再好啲,不過係幾難唱嘅,同埋聽訪問佢話呢隻碟用左一個「講野」式唱腔,都知會出事,功力唔係Eason個level都唔好試啦

路人乙應該係佢上年講嗰首Christopher Chak作品,錄極都唔滿意,所以最後決定唔落上年隻碟,改plug閲後即焚

未plug嗰啲都正呀,其實隻碟除左認真如初同路人乙,好有Tales嘅feel。路人乙可以唱得再好啲,不過係幾難唱嘅,同埋聽訪問佢話呢隻碟用左一個「講野」式唱腔,都知會出事,功力唔係Eason個level都唔好試啦
Crooks 發表於 7/12/2018 15:59
咪出事囉

難得上返黎偏偏做返最霉時期嘅歌出黎