返回列表 發帖

[Dec/7/2018] Present - 陳柏宇 (CD)

歌手:陳柏宇
唱片名稱:Present
唱片封面:

推出日期:2018/12/7
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 後排慶功宴
02. 中佬旅行團
03. 愛他怕他
04. 認真如初
05. 對人歡笑
06. 一支箭
07. 無限大  
08. 路人乙

附加資料:
8首精彩作品包括:
(無限大) 陳柏宇寫給囡囡的歌曲,
(一支箭) 是對未來長大後的女兒之對話,
(認真如初) 是兩人相處點滴, 認真對待彼此, 如初般真緻
(中佬旅行團) 是結婚育兒後, 心智漸成熟, 喜歡同朋友交流(首次與韓國音樂人合作),
(後排慶功宴) 歌詞表達了Jason心底對身邊曾經合作或幫助他的人, 無言的感激
(對人歡笑) 給身邊既人多一點笑容,
(路人乙) Jason錄得最長時間及感覺最難演繹既歌曲
(愛他怕他) 林夕老師再次為Jason 填詞 (之前曾填寫-你瞞我瞞, 理智與感情等作品)
Jason首次與瑞典音樂人合作譜寫之歌曲

首批附送海報一張

出處:Echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

路人乙好正

派左中佬 , 去左瑞典旅行拍MV

Sony孖寶都開始食老本嗎

希望派多首
對人歡笑 或者 路人乙

隻碟越聽越出味
舒舒服服咁
其實好多都好聽
愛他怕他、對人歡笑、無限大

成隻碟都好平淡
又唔係唔好聽
但就好似會響salon, botique 聽到d背景音樂咁

終於買左
其實今隻碟都ok, 成隻碟loop係loop得過

完全唔覺得sony plug錯歌
成隻碟聽過一次都冇乜記憶點
淨係記得plug嗰幾隻

曲又唔好聽 詞又唔好 編曲冇特別 vocal take得又唔好
曲詞編監唱衰曬咁滯

#EdwardChanOut
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

感覺上路人乙副歌有少少um耳,但係旋律最正嘅

如果話陳詠謙填詞膠,睇下林寶就高下立見,一支箭要聽兩次先知講緊乜,又成日冇左個主語,文法又唔通 ...
powerful 發表於 2018-12-15 11:35

林寶好神經刀, 寫畀R&K同當年倒刺係超高質
FIGHT for 陳柏宇

今隻碟都係聽flow啦, 8首歌style都幾夾,
成隻碟黎聽係舒服既, 但係逐首聽就差D,
的確係無I同Escape果時D歌咁好loop,
所以點解明明今年做咁多野都畀人覺得hea,因為根本唔係爭獎feel既歌,
下年真係要努力D, 唔好好似隔籬Phil咁食老本食到無野好食
最鍾意對人歡笑,溫翰文畀佢D曲都唔差

P.S. 路人乙D低音聽聽下都幾好聽ar
上面咋自稱忠粉既睇下咩叫忠粉
FIGHT for 陳柏宇

如果話陳詠謙填詞膠,睇下林寶就高下立見,一支箭要聽兩次先知講緊乜,又成日冇左個主語,文法又唔通

我意思係已經乾塘,啲歌再hit唔起

呢幾年唔知行咩運比Sony孖寶上到位,又賺到錢,公司高層應該覺得自己 ...
Crooks 發表於 2018-12-7 23:44

陳光榮又唔可以話係乾塘wor
只係佢而家主力做電影配樂咋
佢上年作俾陳綺貞嗰隻電影歌《我喜歡上你時的內心活動》正到傻 仲幾hit添
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

自從ESCAPE之後每況愈下...

爭氣D啦...

一隻悶過一隻..佢唱多D '乜青' 個TYPE 仲好..

第一次聽 一支箭最入耳
其實Jason應該考慮下換班底

路人乙都反映到陳生要突破既位。起碼唱低音既技巧真係要改善一下,不過呢首歌耐聽性都幾高。 ...
joseph0829 發表於 2018-12-7 18:49
路人乙真係好讀書FEEL~
少有聽CC GE歌會覺得悶~

仲要係聽完8首歌好似抄埋一碟咁~分唔到邊首打邊首~
佢D歌路真係咁窄咩???
呢D擺明同李克勤一樣唱歌機器但明顯冇咩心思做音樂

高音轉薄同曲風單調可能關Edward Chan事﹖
陳柏宇係咁,林奕匡都係咁
以前舒文、C.Y. Kong、陳光榮既歌都好似冇呢啲感覺......

一支箭 份詞真係世界級,林寶點解咁犀利
端午就到我想拉你做節
願能共你扮裹蒸粽

...
KITSTON 發表於 2018-12-8 19:43

路人乙啲高音真心趕客
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

From Christopher Chak ig: “I’ve always thought that Jason has one of the best voices in Cantopop”

靚唔靚聲好主觀嘅

端午就到我想拉你做節
願能共你扮裹蒸粽

...
KITSTON 發表於 2018-12-8 19:43

路人乙成個verse都好似唸經,未至於難聽但係覺得佢好吃力

端午就到我想拉你做節
願能共你扮裹蒸粽

最好聽係 對人歡笑,明明係聖誕/冬天歌又唔plug
路人乙 真係可以叫做唱得難聽,向夢想出發的忠粉都係咁話

早兩年就叫「隱世高手」,而家日日IG洗版放閃、周圍出動賺奶粉錢,隱__世?

仲有陳伯唱歌高音即轉薄 ...
onceuponatime 發表於 2018-12-8 19:04

「日日IG洗版放閃」... 你肯定你講緊陳柏宇?佢出名懶update ig,除左個囡出世頭幾日閃個囡之外,幾時日日洗過版,不如你去睇睇先講啦

「周圍出動賺奶粉錢」... 佢近排都係匿埋湊囡,你喺邊度見到佢周圍出動?你唔係講啲廣告呀?藝人唔接廣告食風呀

覺得佢唱歌唔好聽,都唔使講啲唔係事實嘅嘢去抹黑

早兩年就叫「隱世高手」,而家日日IG洗版放閃、周圍出動賺奶粉錢,隱__世?

仲有陳伯唱歌高音即轉薄 ...
onceuponatime 發表於 2018-12-8 19:04

我都覺得佢近年把聲越黎越乾,唔知係咩原因搞到咁,唱方面唔算好突出,
偏偏佢呢幾年人氣最旺盛,Btw成隻碟聽落好有聖誕feel…唔知點解

咁都bit到隻8歌大碟
以為佢全職湊女同做gym
stephybest 發表於 2018-12-3 16:30

仲有陳伯唱歌高音即轉薄,呢隻碟都有此情況,好想知點高手/靚聲法?咁古巨基都靚聲過陶吉吉啦,吹到咁

老老實實,一直覺得陳伯係「偶像派」,靠觀眾緣only,一定唔係叫實力派lol
應該仲可以食多兩年老本既,個樂壇都冇人爭

別來無恙令佢翻生,但首歌比人踩到地底泥咁

講返路人乙,其實係超出佢可以唱到嘅range。首歌個 ...
Crooks 發表於 2018-12-8 13:30

別來無恙 係陳詠謙份詞膠姐
旋律同埋 Jason 個演繹係無問題
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

暫時最鍾意愛他怕他同對人歡笑
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

講返路人乙,其實係超出佢可以唱到嘅range。首歌個 ...
Crooks 發表於 2018-12-8 13:30

街客我覺得hit wor

路人乙其實好大路
估唔到反而唔plug

呢隻碟做得真係好flow
完全冇哂火

回復  Crooks

陳伯儲落fans base大
只不過頭幾年太underated
所以出完別來無恙開始翻生

Phil就行創 ...
Stanley 發表於 2018-12-8 02:33

講返路人乙,其實係超出佢可以唱到嘅range。首歌個range濶到,仲有咁大段低音,香港男歌手除左陳奕迅我都諗唔到仲有邊個會唱得好聽,所以唔派好過派,派左都唔知點唱live。我最鐘意對人歡笑,做今次演唱會主題曲啱晒,快啲轉plug啦,反正後排慶功宴都冇人播

對人歡笑最岩佢把聲嘅RANGE
路人乙低音好辛苦高音又飆得唔似平時嘅佢
但旋律最好聽

佢係咪好鐘意膠套..?

中佬旅行團同愛他怕他好好聽
好期待 中佬旅行團 x Jeep/我瞞你們

對人歡笑好似「准我仍然守護你」

路人乙難得CC個曲唔差但高低音都handle唔到
而且中段既music break都太長太累贅

Overall都冇Tales果d歌咁冷門既
不過宣傳真係冇眼睇

主歌其實唱得幾差,低音到好似冇起伏咁
matthewyky 發表於 2018-12-8 02:20

個outro又係勁flat
Cc有時尾段太拖太長氣
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

路人乙 一聽就諗緊係咪cc曲
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

路人乙plug啦
唔係做想創2.0太可惜
alsonwong 發表於 2018-12-8 01:45

佢啲side track已經多到夠做個show

其實陳伯真係把聲差咗
佢自己都承認無之前咁靚聲
而家憑經驗技巧補救
所以係有d嘥咗路人乙
其實曲詞係上乘之作

回復 69# Crooks

陳伯儲落fans base大
只不過頭幾年太underated
所以出完別來無恙開始翻生

Phil就行創作路線啱
只不過高山低谷安徒生的錯之後無以為繼

路人乙 除左副歌 個曲其實麻麻喎
同埋vocals係敗筆

反而夕爺嗰首聽得舒服啲 ...
JasOh103 發表於 2018-12-8 02:03

主歌其實唱得幾差,低音到好似冇起伏咁

路人乙 除左副歌 個曲其實麻麻喎
同埋vocals係敗筆

反而夕爺嗰首聽得舒服啲
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

路人乙plug啦
唔係做想創2.0太可惜

路人乙係咪又準備收埋唔派

路人乙唔plug都會變大熱side cut了吧

呢幾年唔知行咩運比Sony孖寶上到位,又賺到錢,公司高層應該覺得自己 ...
Crooks 發表於 2018-12-7 23:44

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

Make a beat 咪陳光榮囉
Stanley 發表於 2018-12-7 17:36

**** 本內容被作者隱藏 ****
艾石仔 發表於 2018-12-7 17:37

呢幾年唔知行咩運比Sony孖寶上到位,又賺到錢,公司高層應該覺得自己好掂,更加唔會求變。佢地會將同一套野循環再用直至唔work為止,就好似當年你瞞我瞞之後咁

所以林生應該只會收皮同陳生翻生應該係奇蹟
Frankiekiekie 發表於 2018-12-7 18:40

係,絕對係奇蹟

路人乙好好聽

sony真係唔識派歌。。。。。。
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

無 plug 個堆完勝