返回列表 發帖
個盒長到 -.-
次次都大包裝

個盒長到 -.-
次次都大包裝
hehehaha 發表於 2018-12-7 16:16

之前正常包裝的(Tales、The next moment)好似滯銷
所以及後改變策略
出了:木盒、梯形、長形包裝
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

真係
呢隻碟個感覺好似翻左去幾年前咁
Plug個幾首 無一首記得
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

今年JASON D歌唔係咁得,不過會聽吓未PLUG果D點

咪出事囉

難得上返黎偏偏做返最霉時期嘅歌出黎
kwanie 發表於 2018-12-7 16:02

佢同佢團隊應該真係好唔鐘意k歌

不過算啦,除左歌,其實出碟宣傳都好有Tales影子,hea到一個點,Sony如果繼續以為佢有好多老本可以食,佢應該好快flop到可以日日返屋企湊女

之前正常包裝的(Tales、The next moment)好似滯銷
所以及後改變策略
出了:木盒、梯形、長形包裝{:4_156 ...
l00540 發表於 2018-12-7 16:22

木盒正呀

佢同佢團隊應該真係好唔鐘意k歌

不過算啦,除左歌,其實出碟宣傳都好有Tales影子,hea到一個點, ...
Crooks 發表於 2018-12-7 16:42

如果棄用Cousin Fung/ 阝東言永言兼
應該會高質好多

懷念昔日陳光榮寫俾Jason一系列嘅經典作
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

如果棄用Cousin Fung/ 月巴言兼
應該會高質好多

懷念以前陳光榮寫俾Jason一系列嘅經典作 ...
l00540 發表於 2018-12-7 17:09

陳光榮都收左皮

佢唔會行返轉頭啦,而且Cousin Fung係Edward Chan愛將,點會棄用,睇返近幾隻碟,Cousin Fung同Phil Lam寫比佢嗰啲歌已經係最K,會拎黎做主打。除非換左Edward Chan,如果唔係個方向同班底都幾難會變

陳光榮都收左皮

佢唔會行返轉頭啦,而且Cousin Fung係Edward Chan愛將,點會棄用,睇返近幾隻碟 ...
Crooks 發表於 2018-12-7 17:32

正是Jason走到樽頸的原因~
Edward chan諗諗佢

陳光榮都收左皮

佢唔會行返轉頭啦,而且Cousin Fung係Edward Chan愛將,點會棄用,睇返近幾隻碟 ...

Make a beat 咪陳光榮囉

陳光榮都收左皮

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
艾石仔 發表於 2018-12-7 17:37

所以林生應該只會收皮同陳生翻生應該係奇蹟

路人乙低音差咁啲,但中段好正喎,歌詞意思第一下都諗起《演員的自我修養》,唔知曲係咪真係CC寫呢﹖ ...
johnny0113 發表於 2018-12-7 14:17

路人乙都反映到陳生要突破既位。起碼唱低音既技巧真係要改善一下,不過呢首歌耐聽性都幾高。

中佬旅行團
曲 song jaekyung
詞 陳詠謙
編  song jaekyung/ RANDY /  kim jin ah
監 Edward / randy

愛他怕他
曲 Micheal Fatkin /Gavin Jones / Jason Chan
詞 林夕
編 Micheal Fatkin / Edward Chan
監 Edward Chan

對人歡笑
曲 溫翰文
詞 林寶
編 溫翰文
監 Edward Chan

一支箭
曲 Jason Chan /Ariel Lai
詞 林寶
編 Ariel Lai
監 Edward Chan / Ariel Lai

路人乙
曲 澤日生
詞 林若寧
編 Edward Chan /黃兆銘
監 Edward Chan /黃兆銘

無 plug 個堆完勝

sony真係唔識派歌。。。。。。
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

路人乙好好聽

Make a beat 咪陳光榮囉
Stanley 發表於 2018-12-7 17:36

我意思係已經乾塘,啲歌再hit唔起

**** 本內容被作者隱藏 ****
艾石仔 發表於 2018-12-7 17:37

呢幾年唔知行咩運比Sony孖寶上到位,又賺到錢,公司高層應該覺得自己好掂,更加唔會求變。佢地會將同一套野循環再用直至唔work為止,就好似當年你瞞我瞞之後咁

所以林生應該只會收皮同陳生翻生應該係奇蹟
Frankiekiekie 發表於 2018-12-7 18:40

係,絕對係奇蹟

我意思係已經乾塘,啲歌再hit唔起

呢幾年唔知行咩運比Sony孖寶上到位,又賺到錢,公司高層應該覺得自己 ...
Crooks 發表於 2018-12-7 23:44

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

路人乙唔plug都會變大熱side cut了吧

路人乙係咪又準備收埋唔派

路人乙plug啦
唔係做想創2.0太可惜

路人乙 除左副歌 個曲其實麻麻喎
同埋vocals係敗筆

反而夕爺嗰首聽得舒服啲
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

路人乙 除左副歌 個曲其實麻麻喎
同埋vocals係敗筆

反而夕爺嗰首聽得舒服啲 ...
JasOh103 發表於 2018-12-8 02:03

主歌其實唱得幾差,低音到好似冇起伏咁

回復 69# Crooks

陳伯儲落fans base大
只不過頭幾年太underated
所以出完別來無恙開始翻生

Phil就行創作路線啱
只不過高山低谷安徒生的錯之後無以為繼

其實陳伯真係把聲差咗
佢自己都承認無之前咁靚聲
而家憑經驗技巧補救
所以係有d嘥咗路人乙
其實曲詞係上乘之作

路人乙plug啦
唔係做想創2.0太可惜
alsonwong 發表於 2018-12-8 01:45

佢啲side track已經多到夠做個show

路人乙 一聽就諗緊係咪cc曲
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

主歌其實唱得幾差,低音到好似冇起伏咁
matthewyky 發表於 2018-12-8 02:20

個outro又係勁flat
Cc有時尾段太拖太長氣
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

中佬旅行團同愛他怕他好好聽
好期待 中佬旅行團 x Jeep/我瞞你們

對人歡笑好似「准我仍然守護你」

路人乙難得CC個曲唔差但高低音都handle唔到
而且中段既music break都太長太累贅

Overall都冇Tales果d歌咁冷門既
不過宣傳真係冇眼睇

佢係咪好鐘意膠套..?

對人歡笑最岩佢把聲嘅RANGE
路人乙低音好辛苦高音又飆得唔似平時嘅佢
但旋律最好聽

回復  Crooks

陳伯儲落fans base大
只不過頭幾年太underated
所以出完別來無恙開始翻生

Phil就行創 ...
Stanley 發表於 2018-12-8 02:33

別來無恙令佢翻生,但首歌比人踩到地底泥咁

講返路人乙,其實係超出佢可以唱到嘅range。首歌個range濶到,仲有咁大段低音,香港男歌手除左陳奕迅我都諗唔到仲有邊個會唱得好聽,所以唔派好過派,派左都唔知點唱live。我最鐘意對人歡笑,做今次演唱會主題曲啱晒,快啲轉plug啦,反正後排慶功宴都冇人播

呢隻碟做得真係好flow
完全冇哂火

路人乙其實好大路
估唔到反而唔plug

講返路人乙,其實係超出佢可以唱到嘅range。首歌個 ...
Crooks 發表於 2018-12-8 13:30

街客我覺得hit wor

暫時最鍾意愛他怕他同對人歡笑
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

講返路人乙,其實係超出佢可以唱到嘅range。首歌個 ...
Crooks 發表於 2018-12-8 13:30

別來無恙 係陳詠謙份詞膠姐
旋律同埋 Jason 個演繹係無問題
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

咁都bit到隻8歌大碟
以為佢全職湊女同做gym
stephybest 發表於 2018-12-3 16:30

早兩年就叫「隱世高手」,而家日日IG洗版放閃、周圍出動賺奶粉錢,隱__世?

仲有陳伯唱歌高音即轉薄,呢隻碟都有此情況,好想知點高手/靚聲法?咁古巨基都靚聲過陶吉吉啦,吹到咁

老老實實,一直覺得陳伯係「偶像派」,靠觀眾緣only,一定唔係叫實力派lol
應該仲可以食多兩年老本既,個樂壇都冇人爭

早兩年就叫「隱世高手」,而家日日IG洗版放閃、周圍出動賺奶粉錢,隱__世?

仲有陳伯唱歌高音即轉薄 ...
onceuponatime 發表於 2018-12-8 19:04

我都覺得佢近年把聲越黎越乾,唔知係咩原因搞到咁,唱方面唔算好突出,
偏偏佢呢幾年人氣最旺盛,Btw成隻碟聽落好有聖誕feel…唔知點解

仲有陳伯唱歌高音即轉薄 ...
onceuponatime 發表於 2018-12-8 19:04

「日日IG洗版放閃」... 你肯定你講緊陳柏宇?佢出名懶update ig,除左個囡出世頭幾日閃個囡之外,幾時日日洗過版,不如你去睇睇先講啦

「周圍出動賺奶粉錢」... 佢近排都係匿埋湊囡,你喺邊度見到佢周圍出動?你唔係講啲廣告呀?藝人唔接廣告食風呀

覺得佢唱歌唔好聽,都唔使講啲唔係事實嘅嘢去抹黑

一支箭 份詞真係世界級,林寶點解咁犀利
端午就到我想拉你做節
願能共你扮裹蒸粽

最好聽係 對人歡笑,明明係聖誕/冬天歌又唔plug
路人乙 真係可以叫做唱得難聽,向夢想出發的忠粉都係咁話

端午就到我想拉你做節
願能共你扮裹蒸粽

...
KITSTON 發表於 2018-12-8 19:43

路人乙成個verse都好似唸經,未至於難聽但係覺得佢好吃力

From Christopher Chak ig: “I’ve always thought that Jason has one of the best voices in Cantopop”

靚唔靚聲好主觀嘅

端午就到我想拉你做節
願能共你扮裹蒸粽

...
KITSTON 發表於 2018-12-8 19:43

路人乙啲高音真心趕客
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

高音轉薄同曲風單調可能關Edward Chan事﹖
陳柏宇係咁,林奕匡都係咁
以前舒文、C.Y. Kong、陳光榮既歌都好似冇呢啲感覺......

路人乙都反映到陳生要突破既位。起碼唱低音既技巧真係要改善一下,不過呢首歌耐聽性都幾高。 ...
joseph0829 發表於 2018-12-7 18:49
路人乙真係好讀書FEEL~
少有聽CC GE歌會覺得悶~

仲要係聽完8首歌好似抄埋一碟咁~分唔到邊首打邊首~
佢D歌路真係咁窄咩???
呢D擺明同李克勤一樣唱歌機器但明顯冇咩心思做音樂

第一次聽 一支箭最入耳
其實Jason應該考慮下換班底

一隻悶過一隻..佢唱多D '乜青' 個TYPE 仲好..

自從ESCAPE之後每況愈下...

爭氣D啦...