返回列表 發帖

花灑下的歌 - 林奕匡

單選投票, 共有 44 人參與投票
61.36% (27)
6.82% (3)
6.82% (3)
4.55% (2)
20.45% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 28/11/2018
收錄大碟: A Touch Of

http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/jgkDGfSR5XdDEZZhL0iF0Q==

作曲:林奕匡 / Cousin Fung
填詞:林寶
編曲:Cousin Fung@emp / 黃兆銘
監製:Edward Chan / Cousin Fung@emp

下雨天 交不低工作 浸個熱湯
流過汗 補充養分了麼
由花灑 散落我的頭殼
零碎那事情 匆匆擦過
人疲倦了便從蒸氣 覓點溫燙

為何思想頃刻失控 為何洶洶湧湧
連流水都察覺 沒道理的煩惱
想到星河圖 想到未見的元素
林林總總 圓圓方方 和無答案的好

為何統統 根本阻不到 回憶的轉數
明明早知道世上沒太多 完美番梘泡
難捉到 可卻讓我 仍會想起
最終還是你

夜已深 於丁方一角 這個地方
尋快樂 低聲唱著了歌
回音中 看瀑布的流向
明了有幸能想你 是種空曠

沒有人 聽見
如文字仍膚淺
隨旋律繼續演變

為何水點可築起拼圖 靈感早滿佈
明明早知道世上沒太多 完美番梘泡
難捉到 可卻讓我 仍再想起
始終還是你

花開遍地 或每段曙光 多從黎明時升起
下秒鐘見你 若塵俗滿身怎去 緊抱起

為何思想頃刻失控 為何洶洶湧湧
連時光都察覺 外面某位投訴
想到不疲勞 想到共你的無數
林林總總 圓圓方方 原來到了清早

從來只想好好的清掃 才向你相告
床旁的一個你睡著了嗎 怕你不知道
誰一生 漂泊萬里 仍會想起
恐怕全是你

《一世同學》:因為這種真摯的友誼,令他想到「一日同學一世同學」的關係,也希望透過〈一世同學〉這首歌,道出他的這番心底話。至於歌名的另一層意義,就是「一世一同學習」的意思,也同樣道出這份難得的友情關係。
《花灑下的歌》:「我嘗試在幻想Phil想寫歌,但靈感未到便去了洗澡,在花灑下想到自己愛的人,shower thoughts就出現了!」充滿諗頭的林寶更將歌名隱藏了另一層意義,他說:「歌名有『花』灑下來的歌,詩意一點的角度去看,就是每首歌的創作,都是上天給予Phil的靈感。」

林寶係咪無idea到咁

希望可以換下班底,好悶

好聽呀呢首
搞乜鬼擺到咁後先plug
5分

大家係咪唔小心鍾意咗呢款千篇一律嘅慢歌 驚自打嘴巴 唔敢入黎留言?

《一世同學》:因為這種真摯的友誼,令他想到「一日同學一世同學」的關係,也希望透過〈一世同學〉這首歌, ...
nicholashin 發表於 2018-12-4 00:25

同一隻碟用同一concept幾連貫

全碟最好聽最順耳係呢首

證明大家係睇歌唔睇人
無因為佢係祖粉而放棄佢

假祖粉 見謝安琪沖涼佢又沖埋一份

證明大家係睇歌唔睇人
無因為佢係祖粉而放棄佢
放空 發表於 2018-12-8 12:26
見Phil邀請大家同佢沖涼就畀5分 擺明睇人啦   

nicholashin 發表於 2018-12-8 12:35

你係咪排定隊同佢肉帛相見

唔好離題先, 呢首歌個曲順過生之頌好多

假祖粉 見謝安琪沖涼佢又沖埋一份
HOTMAN 發表於 2018-12-8 12:29
明明知道世上沒太多 完美番梘泡

一分啦
見個打手咁勤力開工

係幾好聽,有人共鳴後第一隻會loop嘅歌

正正常常暖男歌
但對比對上幾首暖男歌 總係好似覺得仲係差咗啲嘢
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

好聽嘅

其實咁大路嘅曲點解啲詞唔寫得再K啲
反而覺得而家嘅佢應該要有翻首Hit歌先
btw 林寶嘅詞真係好麻麻,佢唔講都唔知佢想寫嘅係咩

其實咁大路嘅曲點解啲詞唔寫得再K啲
反而覺得而家嘅佢應該要有翻首Hit歌先
btw 林寶嘅詞真係好麻麻 ...
sunnyay1231 發表於 2018-12-10 01:02
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=327020158120282&id=121322721385624

林寶極速亂寫歌詞 胡亂堆砌意境 結果連自己定嘅topic「無創作靈感」都寫到1999
林奕匡同佢老婆都當首歌係情歌 Edward Chan就當首歌係初心歌
無論點睇首歌 呢份詞都寫得好表面 對Phil嘅世界毫無建樹
陳詠謙為林奕匡填嘅詞好過林寶好多倍

陳詠謙為林奕匡填嘅詞好過林寶好多倍
nicholashin 發表於 2018-12-10 18:19

其實一世同學已經想Diu7林寶,明明畢業歌近年無乜,又適合Phil嘅形象
咁大條水路就俾林寶份詞毀咗,完全無共鳴(利申今年中學畢業)
陳詠謙啲詞雖然都唔叫好,但寫俾框嘅已經算係咁,除咗草原之外其他起碼唔使佢解我都明佢想講咩先

nicholashin 發表於 2018-12-8 12:35

做洗頭仔陰公
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

聽咗《A Touch Of》唔少次,我會記得「萬隻歌 在探戈」嘅奇怪咬字,會恥笑「一世的難關 假使感嘆 尚有幾個彎」詞不達意,會知道林奕匡已經強調太多次「我永遠虔誠地信」,其他三首side track聽多幾次都有一定存在感,就係load唔到呢首歌嘅任何部份。呢首歌係全碟最過耳即忘嘅一首,就算睇住份詞,我都唱唔到任何一句出黎。

難怪大家要全日狂聽

其實一世同學已經想Diu7林寶,明明畢業歌近年無乜,又適合Phil嘅形象
咁大條水路就俾林寶份詞毀咗,完全無 ...
sunnyay1231 發表於 2018-12-10 22:53

林寶個樣幾handsome,完。

只可以話好係佢style 既歌

幾好聽!
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

希望呢首歌嘅MV可以睇到浴室地下開花

祖粉叛變,親身為Kay演繹一個男人和浴室下集

真係好, 終於唔使再生滋
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

阻住 發表於 2018-12-21 00:34

正wor

正wor
HOTMAN 發表於 2018-12-22 12:50
係咪畀匡匡出浴色誘左

不過不失啦

MV同首歌會唔會太唔夾
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

MV同首歌會唔會太唔夾
b01091018 發表於 2018-12-23 22:24

夾硬迫人露肉
其實不如唱多啲英文歌

可能真係完全無留意佢,你地唔講都唔佢係祖粉

要樣貌冇樣貌
要唱功冇唱功
仲要係祖粉添
可唔可以快d返去加拿大啊,唔想再見到佢啊
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納