返回列表 發帖
唔系話廣東大碟咩
大卷子2018 發表於 2018-12-5 09:12

似係分拆成2EP,我又想起CAS 2017都係咁,如果爛尾就搞笑

希望two 會收返致少年時代
【This is MC】澳門見

其實唔收致少年時代有乜問題?好明顯唔係呢個project,我寧願全新十首歌好過湊夠數啦,你哋鍾意呢首歌的話可以去iTunes 買返啦,唔會等四年出實體啩,感覺大家好似為批評而批評。

冇致少年時代真係有啲失望 仲要係ep....

其實唔收致少年時代有乜問題?好明顯唔係呢個project,我寧願全新十首歌好過湊夠數啦,你哋鍾意呢首歌的話 ...
Serendipity 發表於 2018-12-5 20:06

完全同意,KKK一向以概念大碟聞名,夾硬收錄舊歌e.g. 致少年時代落去只會破壞專輯完整性。
令人失望嘅反而係蛋記竟然將隻碟一開二,其實以佢江湖地位咁做真係有少少失禮
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

Play It Loud, Kiss me Soft 2.0, 仲要少咁隻碟

以前興雙CD單碟價, 而家興半CD大碟價.

致少年時代講緊嘅係好多七八九十年代香港人少年嘅回憶同故事
喺屋邨跑黎跑去
一齊睇頒獎禮
考試等
咁都唔關呢個project 事?
我直頭覺得應該要當做點題作

但個概念都好格硬?
啲歌又關香港乜事
初心同香港有咩關係。。。
子華說又關香港事?

其實唔收致少年時代有乜問題?好明顯唔係呢個project,我寧願全新十首歌好過湊夠數啦,你哋鍾意呢首歌的話 ...
Serendipity 發表於 2018-12-5 20:06

As the others have said, 致少年時代 is at least as much of a Hong Kong story than 初心 / 子華說. I think the other two both qualify, but the lyrics of 致少年時代 have great Hong Kong imagery like 屋邨 / 頒奬禮歌星要角逐比賽 that would immediately strike recognition to those growing up in Hong Kong in the 80s and 90s . 初心's lyrics could basically apply to any country or time.

致少年時代 Match 隻碟個主題喎其實
甚至佢派初心嗰陣我以為佢今年嘅 Project 就係延續翻致少年時代呢個 Concept
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

N 年前 plug 致少年時代佢系話想做隻 EP 每隻歌寫比吾同時間嘅自己 (細個/結婚/etc.) 所以佢想留番嗰隻碟? 但系我覺得嗰個 project 以經爛咗尾

回復 62# phderek

知吾知咩原因爛尾

回復 63# 筠筠

拎晒budget做左國語碟
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復  筠筠

拎晒budget做左國語碟
黃家正 發表於 2018-12-6 19:51

甘佢都可以用而加呢隻碟個budget去做嫁

唉 之前話出翻唱碟又吾出

唉 之前話出翻唱碟又吾出
筠筠 發表於 2018-12-6 20:19

係囉,又話有隻錄好既翻唱碟queen,完全冇消息。。。

係囉,又話有隻錄好既翻唱碟queen,完全冇消息。。。
stephybest 發表於 2018-12-6 20:45

Queens 應該冇乜機會翻生... 嗰陣話歌差吾多錄晒封面都影咗少少但當時有其他人出得快過佢撞 concept 所以 (無限期?) hold 住先?

N 年前 plug 致少年時代佢系話想做隻 EP 每隻歌寫比吾同時間嘅自己 (細個/結婚/etc.) 所以佢想留番嗰隻碟?  ...
phderek 發表於 2018-12-6 15:34

咁即係果張 EP
1. 致少年時代
2. 我與你
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

Queens 應該冇乜機會翻生... 嗰陣話歌差吾多錄晒封面都影咗少少但當時有其他人出得快過佢撞 concept ...
phderek 發表於 2018-12-6 22:10

可能費事同軒仔撞concept

其實古巨基《時代》專輯已經講緊香港故事,當年完全男金質素,呢一隻單計3首出左嘅都明顯差幾皮,不如繼續玩fever系列好過

唔好講咁遠丫, 近五年黎英皇得《告別我的戀人們》係一隻及水準嘅碟
其他碟FLOW 又無CONCEPT 又無

唔好講咁遠丫, 近五年黎英皇得《告別我的戀人們》係一隻及水準嘅碟
其他碟FLOW 又無CONCEPT 又無 ...
kwanie 發表於 2018-12-7 20:52

爆了嗰隻ep廢到喊,而嗰年拎tvb最男簡直係不知所謂……

其實古巨基《時代》專輯已經講緊香港故事,當年完全男金質素,呢一隻單計3首出左嘅都明顯差幾皮,不如繼續 ...
1d14 發表於 2018-12-7 14:09

我覺得初心好高質, 只不過佢flop曬咁解

其實KKK D主題大碟唔少都係表面主題
好似純粹遊戲, 星戰, 電影對白包裝大雜燴
所以 我生/moment/時代/告別我的戀人們 算係做得唔錯

其實古巨基《時代》專輯已經講緊香港故事,當年完全男金質素,呢一隻單計3首出左嘅都明顯差幾皮,不如繼續 ...
1d14 發表於 2018-12-7 14:09

呢隻當年話出四隻EP, 點知兩隻就爛尾

我覺得初心好高質, 只不過佢flop曬咁解

其實KKK D主題大碟唔少都係表面主題
好似純粹遊戲, 星 ...
721AXA 發表於 2018-12-7 21:07

基仔只需要唱翻k歌就夠贏了,所謂的突破都唔多掂,爆了周星呢啲膠歌間接令佢直flop,
唱返告別我的戀人們/戀無可戀嗰啲就可以啦,再唔係翻兜清新路線,雖然五十路會比較難頂,但適合佢既

Queens 應該冇乜機會翻生... 嗰陣話歌差吾多錄晒封面都影咗少少但當時有其他人出得快過佢撞 concept ...
phderek 發表於 2018-12-6 22:10

其實我都唔明點解唔出,反正而家興翻唱,唔會要等佢唔續約先出啩。

致少年時代 Match 隻碟個主題喎其實
甚至佢派初心嗰陣我以為佢今年嘅 Project 就係延續翻致少年時代呢個 C ...
616.1314 發表於 2018-12-6 11:32

我覺得唔關match 唔match事,事實上係佢做致少年時代隻歌時唔係諗住做呢隻碟。
佢今次想做香港故事,都冇特別話要懷舊題材,所以唔入致少年冇乜問題。
至於拆開兩隻EP,可能因為要做演唱會part 2有關,等到時再出新歌新碟,如果唔係我讖佢唔駛趕住出呢隻。

亂世情侶好正既k歌率先聽左

回復 79# stephybest

哪里有听?

回復  stephybest

哪里有听?
abu1981 發表於 2018-12-10 22:44

剛剛新碟發佈會現場首唱了

爆了嗰隻ep廢到喊,而嗰年拎tvb最男簡直係不知所謂……
stephybest 發表於 2018-12-7 21:04

咪係咯,咁都可以四連霸,2012反而仲值

亂世情侶好正既k歌率先聽左
stephybest 發表於 2018-12-10 20:46

Wow 好陳輝陽?

Wow 好陳輝陽?
721AXA 發表於 2018-12-10 23:44

Itunes已經有得聽了,k到盡

亂世情侶好聽

亂世情侶個vocal好似麻麻 而且佢把聲唔同咗
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

陳輝陽 x 林夕

好有2000後嘅大路K歌feel

亂世情侶正到喊,衣家香港樂壇應該冇咩人可以唱到夕陽作品同埋可以一開聲就將人帶返果個輝煌嘅香港樂壇

亂世情侶個vocal好似麻麻 而且佢把聲唔同咗
JayantL 發表於 2018-12-11 00:17

應該冇變, 只係幾raw
以前陳輝陽有啲歌vocal都係特別raw

陳輝陽都幾畀面KKK, 願意作+編返以前感覺 (又或者純粹冇人搵陳輝陽作歌)
似係重複犯錯x告別我的戀人們

我Spotify亂世情侶得40秒聽
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

Jw首歌好聽過呢隻碟

簽名被屏蔽

回復 92# iamsingingwong

2009又唔值  咁佢得2008 2010值咯

實物係咪真係一個紙袋

回復 89# 721AXA

点解冇人搵陳輝陽作歌?

實物係咪真係一個紙袋
阿mark 發表於 2018-12-11 11:24

透明膠袋連貼紙,包住一個綠色紙袋,入面有張菲林歌詞紙+相+相簿比你自己攝翻啲相入去+隻碟

透明膠袋連貼紙,包住一個綠色紙袋,入面有張菲林歌詞紙+相+相簿比你自己攝翻啲相入去+隻碟 ...
stephybest 發表於 2018-12-11 13:15

真係幾特別

陳輝陽果首唔好聽wor
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

簽名被屏蔽

其實2008年補番2004年,得一年值,錢錢錢錢及爆了令其事業直flop落地核,唔覺方皓玟有幫過古事業,作俾古 ...
iamsingingwong 發表於 2018-12-11 14:56

有一首戀無可戀啊~當年都算HIT啊

全碟都唔差 除左子華說
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak