返回列表 發帖
亂世情侶正到喊,衣家香港樂壇應該冇咩人可以唱到夕陽作品同埋可以一開聲就將人帶返果個輝煌嘅香港樂壇 ...
teennum1 發表於 2018-12-11 00:49

同意呀!基仔個vocal好有feel

亂世情侶掂喎 個strings同鼓好有十幾年前夕陽黃金組合果段感覺
偶爾懷舊下都好有feel

亂世情侶掂喎 個strings同鼓好有十幾年前夕陽黃金組合果段感覺
偶爾懷舊下都好有feel ...
johnny0113 發表於 2018-12-12 11:55

如果早啲派會有好成績
「微笑之中 接受還未有 答案。」

之前又話有林奕匡作品,去左邊

亂世情侶普通到

告別我的戀人們>>>>>>>>>
nicknicknick 發表於 2018-12-11 19:56

好似好夾硬咁,又唔夠當年咁k,陳輝陽真係唔掂啦

簽名被屏蔽

回復 107# 阿mark

今年佢都作過首K歌不過唔係派俾基仔唱

https://www.youtube.com/watch?v=It26u0KIVek

leo 2004 2006 2012
eason 2005 2007 2009-2011 2013
hins 2008真正好表現應該這樣,Human 戀人們都是好的大碟

論包裝呢隻碟係今年其中一隻最有心思嘅,
曬相的確係當年嘅日常生活兼集體回憶,80後老餅表示鍾意曝露自己年紀 XD

我懷疑五首歌係順次序做嘅,所以《香港勁揪》錯過左世界盃個檔期冇得派台,
Plug佢好過plug《子華說》,寧願收埋佢做side track仲有驚喜
《太空艙》係好聽,但係小明重用小肥隻《觸景傷城》個melody呢樣野好turn off,扣左分,
變相《初心》反而係全碟最高分嘅歌 XD

作為陳輝陽忠粉表示《亂世情侶》絕對唔係佢2000-2002高峰期嘅作品水準,
極其量接近佢04至06年作俾其他歌手、水準回回地塘嘅雞肋side tracks
同埋陳輝陽換左第二隻鼓聲去編曲,招牌鼓聲唔見左
(唔識形容,有聽開輝陽K歌作品會get到係邊隻鼓聲,正如伍樂城隻鼓聲又係好招牌一聽就知)
重點係古巨基唱得好raw好粗魯,唔明輝陽點解想佢咁樣唱法

告別我的戀人們 > 重複犯錯 > 心跳回憶 > 赤川次郎夜想曲 > 亂世情侶 > 特效藥

leo 2004 2006 2012
eason 2005 2007 2009-2011 2013
hins 2008真正好表現應該這樣,Human 戀人們都是好的 ...
小布丁 發表於 2018-12-15 12:20

2008 明顯係方大同天下,hins 高峰係07、09,比eason還要好

講返隻新碟,古sir已經好多隻碟類似主題,曲風似停留左k歌大熱之時,落後於時代。不過唔求新鮮突破既話,好似亂世情侶呢種對於支持佢既歌迷一定受落,好過玩gimmick,子華說係佢歌唱生涯作品既最差果堆。

希望聽晚moov live唱亂世情侶
「微笑之中 接受還未有 答案。」

笑死大部分人估古隻新碟銷量最低仆直
iamsingingwong 發表於 2018-12-12 21:48

你自己就好笑囖,個估榜講緊榜上最低位置,你唔比大家覺得乜許廷鏗周柏豪全部out?

簽名被屏蔽

2008 明顯係方大同天下,hins 高峰係07、09,比eason還要好

講返隻新碟,古sir已經好多隻碟類似主題,曲 ...
powerful 發表於 15/12/2018 13:32
子華說呢粒老鼠屎真係出晒事

其他四首做得好都無用
同周星呢差唔多-_-

講返隻新碟,古sir已經好多隻碟類似主題,曲 ...
powerful 發表於 2018-12-15 13:32

其實我又唔覺子華說好差,唱嘅部份旋律同編曲都唔係行貨,演唱會演出時唱仲加咗分,我覺得只係唔適合派台。
周星呢同爆了呢啲先係敗筆。

咁請問頭9位係邊位咁勁?
iamsingingwong 發表於 2018-12-15 14:22

你都係未理解個估榜規則。你自己慢慢6+1.

簽名被屏蔽

好有心思嘅一張EP
期待Part Two
唔知又會用咩形式出呢?

論包裝呢隻碟係今年其中一隻最有心思嘅,
曬相的確係當年嘅日常生活兼集體回憶,80後老餅表示鍾意曝露自己 ...
Riverfish 發表於 2018-12-15 13:29

輝陽忠粉表示知你講緊邊隻鼓聲, 今次冇左係有D SAD亂世情侶的確冇高峰果陣果D咁正, 不過可能餓得太耐夕陽既歌, 依然覺得好殺食同狂LOOP

輝陽忠粉表示知你講緊邊隻鼓聲, 今次冇左係有D SAD亂世情侶的確冇高峰果陣果D咁正, 不過可能餓 ...
Kyle_ 發表於 2018-12-16 15:05

輝陽鼓聲!知音!
菲林紙袋設計發現左個問題,就係唔知可以點擺,好驚爛

輝陽鼓聲!知音!
菲林紙袋設計發現左個問題,就係唔知可以點擺,好驚爛 ...
Riverfish 發表於 2018-12-16 18:21

首先個膠套唔可以掉,唔係實好快黃

銷量係高於我哋大家嘅預期

今日先買, 包裝真係靚到PK, 完全還原哂細個曬完相拎相果種感覺

其實點解佢從金牌到而家次次玩概念都玩得咁表面
得《告別我的戀人們》係成功 仲要可能係因為全情歌
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

得《告別我的戀人們》係成功 仲要可能係因為全情歌 ...
JayantL 發表於 2019-1-8 18:47

Human 我生最成功喎

Human 我生最成功喎
powerful 發表於 2019-1-8 19:20

呢隻碟好聽
但我覺得有啲歌都係同佢個concept有少少唔match
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

得《告別我的戀人們》係成功 仲要可能係因為全情歌 ...
JayantL 發表於 2019-1-8 18:47

咩呢隻好表面咩
human 時代 告別我的戀人們 都好高質wo

咩呢隻好表面咩
human 時代 告別我的戀人們 都好高質wo
maksiuhong 發表於 2019-1-8 19:55

呢隻同 時代 差唔多concept
但兩隻都講得唔深入

時代 部分歌只係純粹描述咗有啲咩事 / 現象發生only
而 維多利亞 雖然有啲歌格局大咗(eg. 初心 亂世情侶) 但我覺得就更加籠統
除咗 太空艙 其他幾首都唔算得上係佢講嘅香港生活日常