返回列表 發帖

沐春風 - 謝安琪

單選投票, 共有 179 人參與投票
77.09% (138)
3.91% (7)
1.68% (3)
1.12% (2)
16.20% (29)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: kaytse

派台日期: 3/12/2018

作詞:周耀輝   
作曲:王雙駿
編曲:王雙駿
監製:麥浚龍、王雙駿

半彎的脊椎和半曲的脊椎會聚
還有半伸的舌尖和半縮的舌尖 會催
令沒法脫落的 脫落
叫會偷的去偷 快樂
一身變得很敏銳
薄唇綻開有霧水

讓我沖去春風裡
讓片刻沖開一輩子
更沖出花蕊裊繞我
沖去不顧慮
為未來現在過去
為陌生的他舔汗水

刺激的記得還刺激的覺得有罪
還會再生的女人能再三的懶得 畏懼
做未算約誓的約誓
叫會偷的去偷 姿勢
一身變得很敏銳
薄牆裂開有活水

讓我沖去春風裡
讓片刻沖開一輩子
更沖出花蕊裊繞我
沖去不顧慮
能一抹乾可離去
但濕著了怎歸去

讓我沖去春風裡
讓片刻沐浴在五內
由千個泡沫沖開我
沖去不顧慮
為未來現在過去
能任由自己繼續碎

半生的記憶陪眾生的脊椎去睡
還要半生的角色被眾生的舌尖 剝去

好正 非主流曲風有驚喜

陳煒之後
香港新一代沐浴巨星
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

最愛周耀輝,真係唔明肥Y咁既質素既詞逼人一定要plug,
寫認真野果時都唔係好過人
FIGHT for 陳柏宇

周耀輝 「舌尖」系列又多一首

還有半伸的舌尖和半縮的舌尖 會催  - 沐春風
我要你舌尖舔著我要害  - 黃耀明 黑房
越要舌尖都有故事 就紋了瑪利亞  - 舌尖紋了瑪利亞 JUNO
換了你唇  換了你全身的感覺  即刻識穿我希望  - 雌雄同體 JUNO
伸就伸 有幾多舌尖   拉就拉 到筋骨裡邊  - 許廷鏗 體操
一時吻得很瘋癲  一時吻得很冷艷   - 舌尖開叉 容祖兒

周耀輝形容「舌尖」這類感官是「肉體的邊緣」,「份外令人想越軌」,他對被視為「越軌」的愛慾交纏一直很感興趣。
- 朱耀偉、梁偉詩:《後九七香港粵語流行歌詞研究》

呢首好特別5分!!

從演繹上係聽得出一位歌手對歌曲的投放程度
肯了解故事 再揣摩好角色
唔係單靠背完歌詞之後唱到音符就算 然後自己唱過啲乜都唔知
Kay能夠將細節都處理得咁到位 係因為佢完全地投入於歌中意境

今年邊個值女金 聽完呢首就知
咁淡既曲如果某人唱 已經變成催眠歌
5分!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

點解文案一開始係個女人同佢講野

點解文案一開始係個女人同佢講野
kwanie 發表於 2018-12-6 02:21

#sheshe 啊

陳煒之後
香港新一代沐浴巨星
JayantL 發表於 2018-12-6 01:45

牙MAG呢 洗澡巨星
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

話說VANI播完沐春風之後接住播李香蘭, 仲要係憶蓮版
佢真係好鬼識聽歌!
一早覺得兩首歌個feel有幾分似, Kay出道到一路發展都成日比人話有憶蓮影子~
希望kay可以繼續唱多呢d 新嘗試. 以藝術行先, 多於考量流行榜成績既作品~

評分人數

叱咤唯一大滿貫女歌手

女金封盤

我第一次聽都有諗起In Search of Lost Time嘅億蓮,同埋王菲首MV。

佢今年嘅曲風真係估佢唔到,呢首淡淡然,好正。

四首入面最愛呢首
kay既演繹好有味道,加咗好多細節(主要係d呻吟聲好正)
以前覺得佢淨係得社會歌
今年聽完浦銘心呢個project開始覺得憶蓮女神既都市性感女人路線終於有接班人

我要你舌尖舔著我要 ...
hehehaha 發表於 2018-12-6 02:04

仲有JUNO初開 「豎起尾巴 伸著舌尖 統統有永恆慾望」

好好聽

詞窮系列

今年最開心見到kay開始多元化 搵之前無合作過既班底
唔再係
1st plug cousin fung
2nd plug cc年度之歌
3rd plug hea 播之作

今年每首都高製作水準
但依首歌詞真係淫左小小
我唔認同首歌存在任何人既影子
一聽演繹就知係有kay味既kay歌

仲有 Ellen 嘅囂張 , 不過就用左脷尖做表達
盛世太少味蕾 你伸脷尖舔銅銹

5分
曲風舒服好特別
再加上KAY演繹

5分
突出到kay獨特細膩既聲線

好勇 呢個時刻派呢首歌

如果樂壇頒獎禮係公平嘅話
佢早就係女金 同 最受歡迎女歌星
無冕女王
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

就首歌唔容易唱得好
key姐既演繹已經值5分
初心傷過
重新再跳

其實首歌唔係商業性曲種,但聽兩、三次已經上腦,絕對是Kay今年最突出的歌曲!!

好勇 呢個時刻派呢首歌

如果樂壇頒獎禮係公平嘅話
佢早就係女金 同 最受歡迎女歌星
無冕女王{:4 ...
liebe 發表於 2018-12-6 10:07

嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

希望kay 贏返佢應得嘅嘢啦
叱咤唯一大滿貫女歌手

耀輝阿kay首次合作
冇理由唔5分

五分係畀沐浴巨星

超side track
But 我鐘意!!!

詞窮系列
stephybest 發表於 2018-12-6 09:04

但好成功咁build up 到一個周耀輝 universe
每次見到某一堆字詞 (例如: 我城、 春風、了 etc.)
就知係佢作品

kay 果幾plug 簡直係頂尖班底 juno真係好野

頭幾次聽真係覺得kay演繹同耀輝ge詞唔搭
畢竟第一次合作,感覺好新鮮
而家聽多左就feel到好正
相信碟入面其他歌eg其實寂寞 比呢首大路得多
但選左春風就應該真係配合個故仔而出
我祈求美雅拎女銅一定要發生

好王菲feel
首歌好有感染力 kay 唱出個種feel  聽得好舒服

好聽!!

唔知幾時出MV呢?

謝安琪 x 王雙駿 x 周耀輝
都係kay第一次合作(?)

曲詞編唱冇一個突出,
因為全部都咁出盡火力,
第一次吸引到既係編曲,
之後第二次睇埋歌詞不得了,
有哂畫面。

邊個歌手一年三首plug可以請哂林夕、黃偉文、周耀輝填詞,仲要係高汁到傻咗﹖(嗯,小巧好似係)

不知可解, 總覺有點陰風陣陣之感, 好彩早上聽, 如果晚上聽,可能會覺得倩女幽魂索命之感. 不計曲詞, 謝安琪唱這類曲真的無得輸.5分

kay 果幾plug 簡直係頂尖班底 juno真係好野
add 發表於 2018-12-6 19:44

唉, 好想要一首CC...Juno偏心到拎晒d CC黎唱><
叱咤唯一大滿貫女歌手

是春風的事業~~

唉, 好想要一首CC...Juno偏心到拎晒d CC黎唱>
kaytse 發表於 2018-12-7 14:55

我有諗過The Album part 2 可能交換某幾首歌melody唱
有CC唔出奇
但仲有 56x, 舒文未出場

我有諗過The Album part 2 可能交換某幾首歌melody唱
有CC唔出奇
但仲有 56x, 舒文未出場 ...
hehehaha 發表於 2018-12-7 17:19

Juno 應該唔會咁hea 掛

非專輯有機會
叱咤唯一大滿貫女歌手

投了五分~~

但編曲諗起《紅屋頂》
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

最正是唱「還會再生的女人能再三的懶得 畏懼」前的那一下笑聲 完全有晒畫面

紅屋頂d friend

有d位似李香蘭 不過好正

希望會有林憶蓮或者關淑怡合唱版

呢首可以接夜夜癡纏

唔係幾明⋯⋯文案第一段話佢見到男人,第二段變咗女人?
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

成個系列,Kay 呢首個vocal 最正!

d詞淫到....讓人臉紅

好jenggggg
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak