返回列表 發帖
再見智慧齒係咩意思?
智慧齒大約16歲打後先出現,咁點解係Kids?

回復 51# Nathan

我廿幾,都未出智慧齒... 可能係講人生轉折點 成長之類,硬tag佢係牙醫jer,唔駛咁認真,但個名同個poster一樣噴。
舞來舞去 不日內開始錄音。

好,我撇除我嘅粉絲身份,用翻我嘅專業 marketing 邏輯去睇件事

(1) 「老本」客,有經濟能力未?
通常 6年 ...
Bluejays 發表於 2018-12-6 19:13

c HING做邊行既Marketing?

好,我撇除我嘅粉絲身份,用翻我嘅專業 marketing 邏輯去睇件事

通常 6年 ...

坤哥都有人買,點會冇人睇

中意既,人紅就乜人都會去睇

5紅、反感既,就真係要用marketing"執豆"咁逐粒執

有投資者、夠歌、其實呢個時代開1場冇問題,欣宜同年(2010)出道發歌都開到兩場,女既fans層分分鐘窄過男bor

坤哥都有人買,點會冇人睇
中意既,人紅就乜人都會去睇
5紅、反感既,就真係要用marketing"執豆"咁逐粒 ...
onceuponatime 發表於 2018-12-6 20:11

咁我地唔知 投資者 有乜聲音,華納 知
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

林狗操刀既poster唔會衰得去邊
呢張應該係暫時

咁 *如果* Alfred 前幾日係因為呢個演唱會名唔開心到 lock IG,我唔怪佢
同 TVB 要佢第一首歌唱刷牙歌冇乜 ...
Bluejays 發表於 2018-12-6 14:24

我都想知佢之前咁唔開心係點解,又要黑面又嬲

開第一次梗係叫"許廷鏗嫩/攣齒演唱會
即係新開始,重新的意思
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

其實係咪用再見幼齒先係match返個goodbye kids

通常 6年 ...

你肯定佢的fans大部分係學生? 係KKBox live我坐550區偏後果排,見隔離左右果批人全部個樣唔似學生喎,好多都30 plus. 無都25。上年Joox live我even見有中年夫婦同年青couples帶小朋友去睇。重見唔少似返office的人放工去睇。

仲以為係牙醫管理委員會主辦

你肯定佢的fans大部分係學生? 係KKBox live我坐550區偏後果排,見隔離左右果批人全部個樣唔似學生喎,好多 ...
Ching2015 發表於 2018-12-6 21:39

請看我個 post 嘅 (3) , (4)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

個名咩事呀

會唔會請朱咪咪做嘉賓
matthewyky 發表於 2018-12-6 14:21

搵CKJ贊助
「微笑之中 接受還未有 答案。」

係咪會現場表演幫觀眾睇牙?

因為呢個名
我見有facebook page已經出post笑佢
華納幾醒目, 免費宣傳

因為呢個名
我見有facebook page已經出post笑佢
華納幾醒目, 免費宣傳
721AXA 發表於 2018-12-8 00:53

有朋友唔留意開樂壇,都走黎同我講再見智慧齒呢個名

係咪會現場表演幫觀眾睇牙?
54320笨 發表於 2018-12-7 12:26

令人想起公園仔事件

唔知有無機開四面台?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

令人想起公園仔事件

唔知有無機開四面台?
l00540 發表於 2018-12-8 09:47

訪問講過係四面台

有個啱啱剝咗3隻智慧齒嘅f見到個post,話到時想去懷緬下

原來主題係個technical term, 即28,9歲左右會脫智慧齒。今日金堅開Facebook live講的。

原來主題係個technical term, 即28,9歲左右會脫智慧齒。今日金堅開Facebook live講的。 ...
Ching2015 發表於 2018-12-8 18:47

但係個名個小家子左D lor,又唔好笑...再見智慧齒....有d通俗咁lor

平時當GAG講係會好笑既,但要睇下咩事情/場合,我睇到覺得有滴汗...

有時,聽下人意見未必係壞事。

訪問講過係四面台
Ching2015 發表於 2018-12-8 12:14

Wow
四面台必睇!!!
而家呢一代歌手好少可開四面

BTW
未見過華納搞四面台
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

Wow
四面台必睇!!!

BTW
未見過華納搞四面台 ...
JayantL 發表於 2018-12-8 19:27

Sammi年代?

Sammi年代?
Jacz 發表於 2018-12-8 20:46

反正近十年諗唔出
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

呢張應該係暫時
rfv123 發表於 2018-12-6 20:30

瑞瑞321go果張

Wow
四面台必睇!!!

BTW
未見過華納搞四面台 ...
JayantL 發表於 2018-12-8 19:27

G for girl live
Funny face 都係四面台
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

比較驚演唱會整首“再見智慧齒”主題歌,跟住又唱成長歌

開四面台真係替佢擔心
應該點都仲會加多場
24000人點塞爆
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

呢張應該係暫時

are u sure?
i.e. 你們的幸福CD cover
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

呢張應該係暫時

上年321go!

上年321go!
放空 發表於 2018-12-9 17:49

My Secret Live幾靚吖 雖然好似俾人話抄

建行終於都設網上購票
SAMMI 三米

周慧敏同送禮都係靚

我覺得個名改得好好.. 至少我每日都偷笑緊. marketing 可能係7 D 都好過冇人理.
你睇佢連續2隻碟都冇乜noise.我係WARNER 都會咁做..
總之TURN OUT 個PRODUCTION 唔係個名咁7就OK.._

Alfred IG:

#留名睇live #一齊玩大佢 #以後咩都用再見開始 #再見牙膏 #再見牙瘡 #再見牙菌膜 #英文名#GoodbyeAggregatibacterActinomycetemcomitans #incase你唔識讀 #廣東話版 #艾掘嘅啲啤他_亞田露賣竊聽鄺蜜騰 #你冇睇錯我冇串錯 #呢個係牙菌膜裡面主要細菌個名 #一玩就玩到讀都唔識讀 #改名唔容易架 #你睇下宜家啲爸爸媽媽改名要搵幾多窿路 #又風水師又剩 #今晚live見啦

10年嚟,佢第一次肯曬牙科語言
我以前恨聽佢講下「成年人總共有幾多隻牙」都冇得聽
~ 直覺 覺得佢受左好大刺激 ~

Alfred IG:

#留名睇live #一齊玩大佢 #以後咩都用再見開始 #再見牙膏 #再見牙瘡 #再見牙菌膜 #英文名#Good ...
Bluejays 發表於 2018-12-11 19:53

佢好似都好唔gur個演唱會名...

佢好似都好唔gur個演唱會名...
Lewis 發表於 2018-12-11 21:27

仲好似? 腸都畫左出嚟

睇完佢開live, 叫人為演唱會主題改名,又quota左幾個粉絲改但唔似出得街的名。可以改嗎?

收手啦
唔好再玩,再玩真你無人救到你

收手啦
唔好再玩,再玩真你無人救到你
艾石仔 發表於 2018-12-11 23:04

https://www.instagram.com/p/BrQLJsiHSQn/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=19eyuhlhspzrg
出左呢個帖還可以.

正如我地無法想像,喺一個腦裡面
「記住要共最美的人分享每個夜晚」嘅隔離
係停舶左「AggregatibacterActinomycetemcomitans」

我地一樣無法想像
「演唱會」隔離停舶左「智慧齒」三個字,對佢嚟講,係乜野感受

我地想像唔到前者,其實係冇權去 judge 後者,只能夠尊重 明白嘅人 嘅感受
而明白嘅,只有佢

佢應該做獨立歌手~

佢應該做獨立歌手~
阿mark 發表於 2018-12-12 06:56

Alfred話過想開唔止一次紅館,同埋黎緊佢都想繼續爭取樂壇獎項。即係要紅。其實有邊個獨立歌手係可以無唱片公司捧而紅到的? 果批紅左上左神枱先獨立果的唔計。或者可1)簽細公司如JW, 側田,紅館可以照開,但應該同903獎項say good bye,佢唔需要再攞男銅。
2)做番全職牙醫,但佢要再去進修下,part time唱下歌出下歌當玩算。咁同退出其實無咩分別。

Alfrred話過想開唔止一次紅館,同埋黎緊佢都想繼續爭取樂壇獎項。即係要紅。其實有邊個獨立歌手係可以無唱 ...
Ching2015 發表於 2018-12-12 07:46

但係依家都係紅唔倒

但係依家都係紅唔倒
eggsteven 發表於 2018-12-12 08:55

要紅一定要公司捧,完全唔覺華納捧緊佢,以為有十大但停半分鐘播播下停哂,白紙lyric video出左都完全無人知,出碟開紅館零宣傳。
https://youtu.be/Yg1XgdaOMMM

正如我地無法想像,喺一個腦裡面
「記住要共最美的人分享每個夜晚」嘅隔離
係停舶左「AggregatibacterActin ...
Bluejays 發表於 2018-12-12 01:02

即係個名係佢諗出黎?

要紅一定要公司捧,完全唔覺華納捧緊佢,以為有十大但停半分鐘播播下停哂,白紙lyric video出左都完全無人 ...
Ching2015 發表於 2018-12-12 09:21

歌唔得...點捧   
   1.比佢紅館
   2.MINI CONCERT 都幾次   
   3.上次巴士LIVE
    4.今次11歌 大碟

咁都叫冇

即係個名係佢諗出黎?
kayzzz 發表於 2018-12-12 09:32

睇 posts 睇全 set,#86-92 係一 set

Alfred話過想開唔止一次紅館,同埋黎緊佢都想繼續爭取樂壇獎項。即係要紅。其實有邊個獨立歌手係可以無唱 ...
Ching2015 發表於 2018-12-12 07:46

佢係想做 非星夢+有自主權的紅歌手