返回列表 發帖
唱阿樂唔唱郵輪
肥佬

根本護航就應該係用來放endings , 點會用來握手用啊
gordon0807 發表於 2019-3-24 00:20

認同

根本護航就應該係用來放endings , 點會用來握手用啊
gordon0807 發表於 2019-3-24 00:20

應該用《我的離開也是愛》
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

其實佢唱真心幾Ok,把聲好入咪,同埋d live 都好穩。
不過真係到左樽頸位,好多大反應既歌都係劇歌同舊歌
新歌同曲風另類d 既唔係冇咩人識就係歌不稱身。
overall 第一次紅館show 其實收曬貨,相信都可以再有第二次。

好明顯係無左tvb宣傳之後班街客真係唔係太識新歌

好明顯係無左tvb宣傳之後班街客真係唔係太識新歌
kwanie 發表於 2019-3-24 00:28

呢個真 劇歌真係好勁反應
反而我無咩睇開劇 聽開903我個人好鐘意阿樂同你在我在
記得忘記我 遺物都堅係完全唔識唱

其實佢唱真心幾Ok,把聲好入咪,同埋d live 都好穩。
不過真係到左樽頸位,好多大反應既歌都係劇歌同舊歌
...
victor1991415 發表於 2019-3-24 00:27

第一part未開聲wo
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

好正
一啲悶場都冇wor
佢本身都好多歌幾悶下 但估唔到個show完全唔悶
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

第一part未開聲wo
l00540 發表於 2019-3-24 00:33

我反而覺得一開波《我的志願》最touch 到

佢一開始就出走三部曲,我有下以為由最舊唱到最新

我反而覺得一開波《我的志願》最touch 到
victor1991415 發表於 2019-3-24 00:40

的確好震撼

一人一首冇唱到嘅遺珠/唔應該出現嘅歌

殘忍

殘忍
jason 發表於 2019-3-24 00:44

冇唱到嘅遺珠 風眼
唔應該出現嘅歌 福氣
今晚唯一驚喜嘅係唱咗殘忍
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

對金堅好感直線上升600點
睇得出真係好鍾意體操 個操字唱得特別有感情
愛堅
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

幾唱得喎! 好聽架喎其實!

以為首首差唔多既慢歌
新編曲同live演繹救左好多

有兩首小提琴襯底做得好好喎覺得

對金堅好感直線上升600點
睇得出真係好鍾意體操 個操字唱得特別有感情
愛堅 ...
帥小寶` 發表於 2019-3-24 00:46

堅系歌手!

Live真係幾穩。

殘忍

遺珠- 論Hit的 壓棄
私心的 side track - 忘掉他

唔想聽的
藍血人/感覺良好
太悶
成隻神奇之旅唔唱都無問題,

冇唱到嘅遺珠 風眼
唔應該出現嘅歌 福氣
今晚唯一驚喜嘅係唱咗殘忍
fifty1205 發表於 2019-3-24 00:46

殘忍係surprise係因為其實唔算多人識 又唔似係牙醫中意嘅歌
我嘅surprise位反而係喺感覺良好
家him bb又嚟左

佢一開始就出走三部曲,我有下以為由最舊唱到最新
stephybest 發表於 2019-3-24 00:40

我都有咁諗,無諗過hit歌咁早出哂

藍血人其實唱得幾差
最想聽蝸居光害愛到透明
唔應該出現遺物福氣
最估唔到有強逼症

殘忍係surprise係因為其實唔算多人識 又唔似係牙醫中意嘅歌
我嘅surprise位反而係喺感覺良好
家 ...
jason 發表於 2019-3-24 00:53

殘忍好正
感覺良好OK好過人曲

遺珠又冇咩我覺得,畢竟第一次紅館,而佢又唔算真係咁多歌。
反而覺得呢個show 睇到最開心係佢同Mag, 欣宜同JW 個part,覺得佢都幾真。
Mag 唱忍真係太好唱得,偏偏得佢未開到紅館show ....

殘忍

#絕口不提
#最喜歡不是我
#原來我可以哭
#厭棄
#登對
#知己
#原本諗有冇一兩首或者medley
#其實有些歌佢都可以半首唱多d

好正
一啲悶場都冇wor
佢本身都好多歌幾悶下 但估唔到個show完全唔悶
JayantL 發表於 2019-3-24 00:39

中間有幾首係幾悶
但現場氣氛幾好,啲人真係鍾意佢

幾唱得喎! 好聽架喎其實!

以為首首差唔多既慢歌
新編曲同live演繹救左好多

有兩首小提琴襯底做得好好喎 ...
samson712 發表於 2019-3-24 00:47

同感啊!唱得幾好,編曲都有upgrade左!

合唱個part怪怪地,Alfred把聲同阿Mag/JW/Kay都唔match,青春頌原本可以有個大moment但係無啦啦搞到咁... A little bit disappointed.

合唱個part怪怪地,Alfred把聲同阿Mag/JW/Kay都唔match,青春頌原本可以有個大moment但係無啦啦搞到咁... A ...
angelicdestiny 發表於 2019-3-24 01:12

我歌故我在 唔啱alfred唱 唔知點解佢會揀首歌
Kay水準可以 但唔係最好

今晚狀態完全爆seed, 希望今年有最男

另外,佢咬字改善左好多! 好感動。
初出道既佢,啲咬字難聽到聽唔落

Other than the weird decision to not sing his two newest plugs (偽人 / 白紙), it is pretty good show. Alfred really sang very well. But I do agree that there's a weird chasm between his most famous songs and what songs he probably wish to sing. It's probably difficult to entirely change his fanbase, but those that who would shout and yell continuously, even during intro of quiet songs like 一句話, and those who would appreciate and can sing to 神奇之旅 are really two very different groups. I guess with time, he can fade out some of the 殘忍 / 痛醒 and do more of the 體操 / 強迫症.

By the way, after this concert, I don't get the feeling that he doesn't like his TVB songs, just that he wished he can sing different kind of songs as well. I think he will still sing karaoke songs at least once every album. You can see the crowd still reacting well to 恐怖情人 / 停半分鐘聽一闋歌 (even though neither was as popular as 仁至義盡, but at least there were positive reaction. I think Alfred and his team can look to last week's Dear Jane concert as the best case scenario -- how to keep a high level of popularity and can still sing the songs that the artist wants to sing.

一句話雖然佢自彈自唱有彈錯但送俾Ellen所以好感動
「微笑之中 接受還未有 答案。」

, 希望今年有最男
紅葉大祭司 發表於 2019-3-24 01:25

佢入到5強真係當贏

殘忍

華納歌有埋白紙同大雄就好
「微笑之中 接受還未有 答案。」

我歌故我在 唔啱alfred唱 唔知點解佢會揀首歌
Kay水準可以 但唔係最好
kayzzz 發表於 2019-3-24 01:20

本身首歌個Key勁高 alfred佢用晒真音會好吃力但我現場聽係OK的 唱得唔錯

以佢第一次開演唱會,我會收貨,
開始以我的志願,好貼題,編曲好靚
跟住唱厭棄,係我好鐘意既一首歌,好開心佢竟然唱,
跟住螞蟻,出走,我的離開也是愛等舊歌好正,
之後有d近期既歌我就唔多識,
當新歌聽,每首都唱得好穩定,
體操個part我都幾鐘意,d詞真係好正

以佢第一次開演唱會,我會收貨,
開始以我的志願,好貼題,編曲好靚
跟住唱厭棄,係我好鐘意既一首歌,好開 ...
sumtom 發表於 2019-3-24 01:39

厭棄都冇唱。。。。

#絕口不提
#最喜歡不是我
#原來我可以哭
#厭棄
#登對
#知己
#原本諗有冇一兩首或者medley
#其實有些歌佢 ...
iloveuboyz 發表於 2019-3-24 01:03

絕口不提又係好正
當年因爲christopher chak作曲專登搵黎聽!

唱阿樂唔唱郵輪
肥佬
kwanie 發表於 2019-3-24 00:24

阿樂係情歌,點可以唔唱
握到金堅隻手,唔夠滑
好想好似欣宜咁幫佢搽handcream

成隻watermark 唱得一首
艾石仔 發表於 2019-3-23 23:49

唱左三首呀,記住忘記我 仁至義盡 阿樂

AlbumSongsGoodbye  Kids
Runaway Trilogy9444%
Blue9111%
Grandit10220%
The Times4125%
Stars  Shine32825%
Colour by  Numbers10220%
Watermark10330%
The Ultimate  Collection6350%
The  Voice26831%
Miraculous  Journey8450%
Alfred Hui10880%
Warner Music181267%
non-Album  songs1
non-Alfred  songs6

1. 我坐黃區 (樂隊後面),比較少見Alfred正面,但唱《體操》佢就揀咗我哋嗰邊~ 難忘
2. 林家謙頭先都喺度啊~~
2018音樂公民頒獎典禮得獎名單:https://goo.gl/NzkrwJ

lscn388 發表於 2019-3-24 02:00

我最多歌中意嘅Blue唱得一首

會唔會唱 放開= =我好中意嘅side track
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

個BOXSET好有心思!!!!

lscn388 發表於 2019-3-24 02:00

我最鍾意Alfred Hui同出走三部曲 好滿足

其實神奇之旅根本唔應該做encore ending,如果加多首白紙做真ending就最好。
最驚訝竟然冇《根》,明明轉會第1Plug都可以唔唱,對唔對得住AGA入場睇

不過台燈聲畫總製作真係好唔錯,樂隊好掂
嘉賓們表現好好,尤其Kay睇上去唱得好輕鬆
唱《一句話》果陣真係起雞皮,
但係隔離個大叔話呢首歌咁唔掂就唔好唱啦,勁想鬧佢

佢自彈自唱《一句話》嗰陣連山頂都feel到佢好緊張
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

睇完 好令人失望wor
舞台設計完全反智 四面台睇唔到對面發生咩事 個波入面又睇唔清楚 仲有個波上面啲燈好娘 lol
rundown無舖排無心思(我覺得even 有啲精神分裂) 中間真係悶到全場玩電話
不斷握手自拍其實令平飛觀眾好抽離 佢自己唱都唔啱mood la

不過要讚佢唱得幾好 jw joyce mag 個part係好睇既

個BOXSET好有心思!!!!
艾石仔 發表於 2019-3-24 02:24

唔好提,爭三個,買唔到

由於有殘忍聽,我high大咗,勁大聲同個frd一齊講野
然後前個老公(hehe)到叫我細聲啲,佢係全程陪情人嚟睇金堅,係攞望遠鏡睇,冇一刻放低過
Infinity & Eternity