返回列表 發帖
佢自彈自唱《一句話》嗰陣連山頂都feel到佢好緊張
JayantL 發表於 2019-3-24 02:30
彈Intro嗰陣個結他走/破過音,都真係戥佢緊張
2018音樂公民頒獎典禮得獎名單:https://goo.gl/NzkrwJ

睇完 好令人失望wor
舞台設計完全反智 四面台睇唔到對面發生咩事 個波入面又睇唔清楚 仲有個波上面啲燈好娘 ...
henry168 發表於 2019-3-24 02:32

台設計真係唔太掂, 如果只係其中一part都算幾靚, 但全程喺度真係好阻定
而且搞到好少舞台效果, 唯一效果就係個波 LOL

全晚都唱得好好,我聽到我想聽嘅嗰個 vocalist
強逼症進行曲/即刻消失/體操/藍血人/鬼,絕對係奠定佢係 vocalist 嗰 part

新演繹 比到我 surprise 嘅係 鬼、演員的自我修養、神奇之旅、面具
(藍血人、福氣喺 kkbox演唱會 聽過)
大爆seed 當然係 仁至義盡,同埋 明星
強逼症進行曲、即刻消失 雖然唔算有新演繹
但嗰種 vocalist 嘅氣牆,真係每次開演唱會都唔少得呢兩首

---------------------------------------------------------------------------------

音響燈光都非常好,個台嘅設計就 ...
或許佢以後再睇翻唔同角度嘅錄影 playback
就會明白個 comfort罩 喺視覺上係真係唔 practical 的
個 回轉壽司 雖然係幫到一個新手做四面台
但亦同時局限左佢嘅舞台發揮
壓台,一向係佢強項 ... 雖然佢今晚都好壓台
但何不唔任佢四面走,讓佢全面發揮

---------------------------------------------------------------------------------

壓到歌,壓到台,但壓唔到rundown
可能因為唔想用太多tag,好多 part 嘅 setup 都唔夠力
冇左嗰種「wow,到呢首喇!」嗰種震撼(單靠音樂 intro 做 setup,得歌迷識)
加上好多食糊歌,都唔係擺食糊位或用食糊嘅 presentation
(e.g. 面具 做 setup 歌,劇歌做握手位,青春頌 個 presentation 完全唔 work)
令成個演唱會少左 高潮疊起 嘅 flow
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實佢手結他咁嘅level就彈少少算啦, 同埋護航居然握手唱...好唔啱feel

回復 904# Stanley

遺物是許生所有歌,我心目中top 3一定會有呢首。好想去睇呢個演唱會,奈何無錢飛過去香港。 sosad

一人一首冇唱到嘅遺珠/唔應該出現嘅歌

殘忍
jason 發表於 2019-3-24 00:44

遺珠:魂遊太虛、人曲、壓棄、他不好、根
唔應該出現:福氣

我寧願佢唱登對同等一等都唔好唱福氣
【This is MC】澳門見

一人一首冇唱到嘅遺珠/唔應該出現嘅歌

殘忍
jason 發表於 2019-3-24 00:44

臨時演員/厭棄/根要唱啦
唔應該出現:福氣

雖然有好多改進嘅地方,
但係作為第一次已經係超額完成!

一個sincere 同用心嘅演出。

Ps. 如果佢個comfort zone 得閒可以升起唔好成日block住哂都幾好。

冇唱大雄胖虎綜合症?

1. 我坐黃區(樂隊後面),全程畀個罩 (許廷鏗稱之為comfort zone)遮住,好難見Alfred正面;見到好多人講「個波」,點解我唔太留意到……
2. 《護航》轉編曲+放握手位,真係唔同晒feel,一度懷疑自己係咪聽錯……
2018音樂公民頒獎典禮得獎名單:https://goo.gl/NzkrwJ

尋晚普遍對佢演唱會都係positive comments wor
恭喜許生

睇完 好令人失望wor
舞台設計完全反智 四面台睇唔到對面發生咩事 個波入面又睇唔清楚 仲有個波上面啲燈好娘 ...

吓?我地睇緊同一場?

以佢第一次開演唱會,我會收貨,
開始以我的志願,好貼題,編曲好靚
跟住唱厭棄,係我好鐘意既一首歌,好開心佢竟然唱,
sumtom 發表於 2019-3-24 01:39

你睇邊場?我睇個場都無唱 你就好
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

睇完 好令人失望wor

坐我前面嗰行勁多人玩電話

hinz 發表於 2019-3-24 09:12

個台設計真係有啲問題
睇嚟佢踩台個時,冇行過去480同300啲位望返落個台睇個design 有冇阻隔視線
Infinity & Eternity

諗住Encore 就放喺後面kay做壓軸嘉賓?!

吓?我地睇緊同一場?
賴爽 發表於 2019-3-24 08:41

坐red 480 山腰 基本上佢一入個波就見佢唔到
一句話同明星啱啱好係對角完全見唔到野
四面台唔係suppose比人睇哂個表演者既走位同表演架咩
我個邊啲觀眾真係可能因為咁而都幾唔投入

我覺得許廷鏗可以做得好好多喎 尤其係對rundown設計
Even 欣宜個演唱會個rundown都好好多

坐red 480 山腰 基本上佢一入個波就見佢唔到
一句話同明星啱啱好係對角完全見唔到野
四面台唔係suppose比 ...
henry168 發表於 2019-3-24 10:25

認同個台係有啲低能,但 RUNDOWN 我幾滿意,起碼我無睇過電話

好sad 我以為會有原來我可以哭
話哂有關家姐拍mv

好sad 我以為會有原來我可以哭
話哂有關家姐拍mv
eggsteven 發表於 2019-3-24 10:34

Encore位加呢首好過啦

個台設計真係有啲問題
睇嚟佢踩台個時,冇行過去480同300啲位望返落個台睇個design 有冇阻隔視線 ...
pooh1460 發表於 2019-3-24 10:00

我以為完左第一part會升起個波點知成場keep住係到...
「微笑之中 接受還未有 答案。」

以為個 Comfort zone 會解體 點知原來自己諗多左
風箏斷線...方可飛到很遠:)
放低從前黑暗...完成昨天...等待日出光線=]

個台設計真係有啲問題
睇嚟佢踩台個時,冇行過去480同300啲位望返落個台睇個design 有冇阻隔視線 ...
pooh1460 發表於 2019-3-24 10:00

等於我成日話佢自己拍嘅 MV,啲鏡頭攞位好flat
佢嘅視覺思為,係唔立體的
唔會想像哂 XYZ axis 先去決定 用唔用個罩
總之鍾意個概念,就會以平面畫面去執行

至於監製導演點解會 ok 個設計
就唔知係經驗問題定乜喇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

整體黎講好滿意
LIVE真係難得地成晚都好好聽
連星夢D垃圾歌都改得好左
特別係福氣

整體黎講好滿意
LIVE真係難得地成晚都好好聽
連星夢D垃圾歌都改得好左
特別係福氣 ...
艾石仔 發表於 2019-3-24 11:47

福氣cd ver連個唱腔都好惡頂
尋晚佢用返正常唱法
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

台設計真係唔太掂, 如果只係其中一part都算幾靚, 但全程喺度真係好阻定
而且搞到好少舞台效果, 唯一效果 ...
721AXA 發表於 2019-3-24 03:22

同hocc上次個樓梯咁
我坐blue gate, row4對正個樓梯,完全睇唔到其他位係度搞緊乜,嬲到

hinz 發表於 2019-3-24 09:12

福氣cd ver連個唱腔都好惡頂
尋晚佢用返正常唱法
JayantL 發表於 2019-3-24 12:03

螞蟻值頭無哂癡利根

放空 發表於 2019-3-24 12:21

提名3月金句得唔得

希望佢可以開Side Track Show
太多好歌未唱

鐘意咗佢十年
覺得呢個show好多位可以做好D
例如藍血人/鬼果度應該整個Medley
藍血人/鬼/偽人/光害/厭棄/魂遊太虛
一次過唱曬堆dark歌

另外仁至義盡應該接 痛醒 or 郵輪

Other than the weird decision to not sing his two newest plugs (偽人 / 白紙), it is pretty good show ...
kin888 發表於 2019-3-24 01:29

其實可以K歌同冷門歌一齊做。
昨晚good show, vocal很好,但我係黃區780, 有點覺得被冷落。因為Alfred太多面向嘉賓果邊。不過第一次紅館算成功同埋個轉盤帮到佢走位。

(唔好意思 睇完有唔少感想 寫下寫下寫到咁長...sorry)

我好好彩 建行優先購票 竟然買到正面台Row 6
開場前見到側邊啲Artist 入場 有千嬅一家 伊健 許志安 夕爺 栢芝 紅軍 (好似仲見到二汶)
後來仲見到森美同嘉姐都係到

舞台同燈光係靚 個comfort zone 概念同係我正面eye level 睇係ok ge
但係絕對同意中間可以拆開或者升起會好啲 因為真係幾阻礙視線
仲有 幾鍾意恐怖情人嗰個迴旋木馬燈光效果 我嗰邊角度望落去係靚

衫嗰方面其實我覺得都OK (可能我無乜fashion sense 但係我覺得嗰件蕉衫係鏗鏗身上都叫做OK 呀)
band 套校服算係好睇tim  (仲有發現咗周錫漢Randy 都幾靚仔~ haha)

鏗鏗簡直係水準以上表現 全晚靚聲 無乜出錯位
仁至簡直係爆晒 聽到我雞皮都起晒 好好聽 好有壓場感

Rundown 同選歌我又覺得OK 喎
第一part 用我的志願開頭 係無諗過但係都貼題
再唱三部曲同我的離開也是愛好似係佢出道心聲
跟住一堆華納偏門歌可能係展示佢想係音樂上作出的新嘗試(所以要離開星夢)的作品showcase
再跟住阿樂福氣護航可能係係佢想對舊公司的致謝

用停半分鐘呢首向廣東歌致意的歌 再引出嘉賓(姊妹?)同埋同佢哋合唱佢哋的首本名曲
最後加首十年約會同青春頌唱頌友誼作結
四姊妹嗰part非常好 好感動 (見到mag 唱忍,  JW 同joyce兩位真情流露) 靚聲 好滿意

仲係到諗點解佢唔唱重新長大同神奇之旅  原來留係encore唱
Kay 做嘉賓又係超勁 狀態簡直爆燈 高音穩 好好聽
最後仲有幾首大家比較熟的K歌 痛醒遺物同記住忘記我
再有時光 (正) 同神奇之旅, second encore唱埋你在我在
我覺得係一個回顧與展望的小總結 意義OK
但係稍嫌神奇之旅同你在我在的傳唱度唔夠高 大家大合唱唔到…

rundown唯一個問題係中間
我可能會調一句話同明星先,
接住之前幾首致謝致意的歌(阿樂福氣護航)
然後將感覺良好 演員的自我修養 面具放落下一part,
加首登對/厭棄唔太快唔太慢的歌過渡去恐怖情人
然後再一首如你是我 再爆seed唱仁至義盡
一堆好似講男女間感情的歌 個flow好似好啲

選歌我滿意呀 星煥星夢時期的hit歌基本唱晒 K歌 劇歌都有
唱遺物同時光簡直係喜出望外尖叫咗
如果可以唱埋 登對 厭棄 魂遊太虛 如你是我 (仲有上善若水) 就好啦

華納啲歌係傳唱度比較低
但我都幾鍾意的藍血人 恐怖情人 演員修養 同停半分鐘都有唱到
華納啲歌都佔咗唔少
不過奇怪根 偽人同白紙無唱
其實我覺得根可以係致謝嗰part 出 偽人就係love drama 嗰part唱
另外我都想聽大雄胖虎綜合症

演唱會派比觀眾的燈OK 幾靚 幾有心思 同埋個cost應該唔平
紀念品就只買咗毛巾 因為去到嗰陣T恤無我個size
袋同件zip up 外套略嫌貴
條毛巾唔知點解唔係好雪白偏米色 係唔係特登?

唯一真係要彈就係演唱會海報同個演唱會中文名
真係有欠質感又唔靚/唔好聽
比起上週dear jane 演唱會個海報同個名 真係低咗幾皮…

總括嚟講 第一次紅館演唱會 鏗鏗表現得好好
而且其實睇得出佢好重視呢個show 擺咗好多心機
其實唔少細緻位都睇得出佢的心思 (stage, 燈效, rundown, 佢, dancer, choir, band同嘉賓的衫, 演唱會燈, 同埋紀念品 姑勿論出嚟的效果如何)
作為觀眾的我係收貨
我仲同到佢握手 hahahahahahaha 收晒貨
下次紅館我應該會再睇

其實恐怖情人都唔係咁差je 我個人覺得幾好聽呀,
不過福氣真係可以換走 呢首我都已經遺忘咗

又, 鏗鏗瘦返真係好好J (haha) 其實昨晚所見佢手臂都唔算幼 都係有啲肌肉/肉(?)
當然唔稱得上大隻 但係唔似張相入面睇落去咁幼

提名3月金句得唔得
艾石仔 發表於 2019-3-24 12:30

笑死我 要提名呢句

好正呀

鐘意咗佢十年
覺得呢個show好多位可以做好D
例如藍血人/鬼果度應該整個Medley
藍血人/鬼/偽人/光害/厭 ...
samxdxd 發表於 2019-3-24 13:29

其實唔一定要唱曬既,留返黎下次開紅館再唱咪得囉

好多朋友睇完都讚mag
希望佢快啲開到大show

好正呀
Jun. 發表於 2019-3-24 14:31

首歌真係謝安琪專屬
香港應該無另一個女歌手發揮到首歌咁好

好正呀
Jun. 發表於 2019-3-24 14:31

太顛。。。。。太正啦

首歌真係謝安琪專屬
香港應該無另一個女歌手發揮到首歌咁好
kayzzz 發表於 2019-3-24 14:40

今次(聽落)發揮到咁勁好大原因係鏗鏗唱哂d低音咋不過仍開心,終於見到有狀態既“謝安琪”

話說何哲圖有冇去睇

佢啲gag爛到 仲要鏗鏗唔識接佢啲gag
nicknicknick 發表於 2019-3-24 14:49

佢啲gag一向爛啦
次次講完都話自己諗咗好耐XD
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

佢啲gag一向爛啦
次次講完都話自己諗咗好耐XD
JayantL 發表於 2019-3-24 14:51

我好鍾意浸大,因為我係d mv成日浸浴
我好鍾意中大,因為我係忠既,多謝(全場靜謐)

今次(聽落)發揮到咁勁好大原因係鏗鏗唱哂d低音咋不過仍開心,終於見到有狀態既“謝安琪” ...
HOTMAN 發表於 2019-3-24 14:44

我都覺

佢唱低音係好唔穩下

今次(聽落)發揮到咁勁好大原因係鏗鏗唱哂d低音咋不過仍開心,終於見到有狀態既“謝安琪” ...
HOTMAN 發表於 2019-3-24 14:44

下 我覺得kay發揮得ok咋喎 可以再好d
首歌個verse隔硬要鏗鏗唱原key 好慘呀
不過睇埋個段chat都明點解佢會揀首歌

下 我覺得kay發揮得ok咋喎 可以再好d
首歌個verse隔硬要鏗鏗唱原key 好慘呀
不過睇埋個段chat都 ...
kayzzz 發表於 2019-3-24 15:10

我括(聽落)既意思係 如果佢唱埋低音個part
觀眾觀感一定冇而家咁好 所以alfred唱哂低音係好聰明
高音就不嬲佢強項

鏗鏗一個人台上唱青春頌同大家大合唱咪仲好
加mag 欣宜jw佢地變咗一齊開音樂會

簽名被屏蔽