返回列表 發帖
咁 *如果* Alfred 前幾日係因為呢個演唱會名唔開心到 lock IG,我唔怪佢
同 TVB 要佢第一首歌唱刷牙歌冇乜分別,叫牙醫協會出信 block 左個名佢啦 :P
要食8年嚟嘅「老本」粉,定係食新收嘅中學粉,都唔係咁食架 吓哇
華納乜事?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我見牙醫d粉話佢同華納高層互相取關
cathay1996 發表於 2018-12-6 14:28

「取關」是甚麼意思?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

好,我撇除我嘅粉絲身份,用翻我嘅專業 marketing 邏輯去睇件事

(1) 「老本」客,有經濟能力未?
通常 6年 計一個 generation,Alfred 有8年,係夠嘅
但 Alfred 嘅起步客年紀好細,如果 12-16歲 聽 螞蟻
現在出左嚟打緊工嘅得一半

(2) 新客,有經濟能力未?
全部讀緊書

(3) 佢嘅 unique 游離客路,有幾多會嚟,夠唔夠?
TVB客,唔可以靠佢地肯出街去消費
25-40歲 專業人士,當 會聽演唱會嘅 嚟哂,但數量都好細

(4) 要拉闊個 有經濟能力嘅市場,應該向邊度拉?(Hi-Fi、福音、社團、客戶 etc)
佢應該係拉闊 親子客 嗰邊 ... 3/23,小學/中學 考緊試/放緊假?

---------------------------------------------------------------------------------

就當個結論係要取得家長嘅主意力
我唔覺得係用「兒歌形象」去吸引佢地,而係應該著大學畢業袍配「我畢業了」嘅字眼

又當個結論係 基本固定嘅客,唔會理個演唱會叫乜,可以唔駛服務佢地
有牙齒呢啲字眼,會更有 talking point,拉闊個市場 幾多得幾多
咁就要計 得失 比率 ... 我就唔會搏

kkbox mini-concert 嘅海報,其實已經初步行緊呢條路
嗰次係好 ok 嘅 ... 但用到牙齒,真係適得其反
真的,如果確定要行呢條路,用「畢業」呢個主題會失少好多

坤哥都有人買,點會冇人睇
中意既,人紅就乜人都會去睇
5紅、反感既,就真係要用marketing"執豆"咁逐粒 ...
onceuponatime 發表於 2018-12-6 20:11

咁我地唔知 投資者 有乜聲音,華納 知

你肯定佢的fans大部分係學生? 係KKBox live我坐550區偏後果排,見隔離左右果批人全部個樣唔似學生喎,好多 ...
Ching2015 發表於 2018-12-6 21:39

請看我個 post 嘅 (3) , (4)

Alfred IG:

#留名睇live #一齊玩大佢 #以後咩都用再見開始 #再見牙膏 #再見牙瘡 #再見牙菌膜 #英文名#GoodbyeAggregatibacterActinomycetemcomitans #incase你唔識讀 #廣東話版 #艾掘嘅啲啤他_亞田露賣竊聽鄺蜜騰 #你冇睇錯我冇串錯 #呢個係牙菌膜裡面主要細菌個名 #一玩就玩到讀都唔識讀 #改名唔容易架 #你睇下宜家啲爸爸媽媽改名要搵幾多窿路 #又風水師又剩 #今晚live見啦

10年嚟,佢第一次肯曬牙科語言
我以前恨聽佢講下「成年人總共有幾多隻牙」都冇得聽
~ 直覺 覺得佢受左好大刺激 ~

佢好似都好唔gur個演唱會名...
Lewis 發表於 2018-12-11 21:27

仲好似? 腸都畫左出嚟

正如我地無法想像,喺一個腦裡面
「記住要共最美的人分享每個夜晚」嘅隔離
係停舶左「AggregatibacterActinomycetemcomitans」

我地一樣無法想像
「演唱會」隔離停舶左「智慧齒」三個字,對佢嚟講,係乜野感受

我地想像唔到前者,其實係冇權去 judge 後者,只能夠尊重 明白嘅人 嘅感受
而明白嘅,只有佢

即係個名係佢諗出黎?
kayzzz 發表於 2018-12-12 09:32

睇 posts 睇全 set,#86-92 係一 set

佢應該做獨立歌手~
阿mark 發表於 2018-12-12 06:56

佢只係需要一間發行宣傳公司
製作,去到邊佢都係自己做,亦唔會有減產嘅壓力

發行宣傳公司 自然有大細好壞之分
影響嘅係歌曲嘅 傳播度 同 獎項
但唔會影響製作嘅數目

咁佢2014年就唔應該繼續留係星夢浪費時間同埋資源
阿mark 發表於 2018-12-12 13:56

2014 佢都未係呢個思維,係 2016 嘅事

佢係想做 非星夢+有自主權的歌手
我覺得要delete左個紅字。
Ching2015 發表於 2018-12-12 14:51

其實都唔需要將星夢 highlight 出嚟,星夢唔 work
只係因為星夢 offer 嘅自主權 唔夠高

Alfred IG live:

Jan 10 開始有 AEG 訂票

建行優先訂完仲嚟多輪優先?
JayantL 發表於 2018-12-23 19:36

建行 同 AEG 兩個都投,咪兩個都做

會唔會建行有份贊助? 最靚位封哂比哂建行? 17年Joox Live都係建行贊助,霸哂的中間位。 ...
Ching2015 發表於 2018-12-23 20:21

AEG 唔會差

From Joyce IG stories:
This photo gives me Justin Timberlake / Robin Thicke vibes.

------------------------------------------------------------------

我就見到 堂本剛 嘅 金田一

閲   

你買左飛未?
kayzzz 發表於 2019-1-10 21:45

買左喇

Dear Jane 三面台
Alfred 經理人 前幾日形容 Alfred 唱 annual dinner 個台 係四面台預演
同公司 隔一週開,通常係 share stage 少啲 overhead
咁而家一個三面,一個四面,即係點?

成個記招 我最開心見到 協辦公司 係 Eric
祝酒見到 Alfred 同 Eric 交流嗰種親切,遠勝同 Warner Gordon
有一個 前TVB人 睇住Alfred,Alfred會安心啲,我地亦可以安心啲

Eric 可能係 Alfred 喺 TVB 唔同階段 前後三個經理人中 最低調嗰個
但亦可以講係最幫到佢嗰個

所以咪更加難爆場囉
唱片公司係要係依d位保護artist架啦
kayzzz 發表於 2019-1-24 15:16

聽我講得多,同我同一口吻 ... thank you
華納 唔會好似 星娛樂 咁隊個藝人去死嘅掛

偽毒一場3面台TIM LA, 咪又係有下次
Lewis 發表於 2019-1-24 16:09

星娛樂 要錢唔要人

賣得唔好就一早預咗啦
但對於呢一代嘅歌手 有得開就梗係開咗先啦
仲要四面台真係好難得

其實佢一早就應該 ...
JayantL 發表於 2019-1-24 16:19

星夢主辦演唱會

你睇睇個 list,就知道星夢做紅館嘅方向

笑左
samsam 發表於 2019-1-24 17:02

如果冇信心 星夢歌手 可以賣得好過 顧嘉煇 鄭少秋 汪明荃 薛家燕
Herman 好難 justify 幫班歌手開

我唔信金堅 hubert 賣得差過Captain Nancy lor
JayantL 發表於 2019-1-24 17:09

星夢啲紅館,全部起碼兩場,包括 Captain Nancy
Alfred Hubert 唔係 guaranteed 兩場的

聽聞今年夏天SUMMERPOP 個SHOW係星夢群星
samsam 發表於 2019-1-24 17:12

星夢群星 呢個 idea,由 星煥 講到而家講左8年,我都希望佢終於成事
(到時又可以欣賞下 Fred fans 點樣發功 :P)

正常啦
華納通常都冇budget買影音產品版權
JayantL 發表於 2019-1-25 00:00

唔出 DVD = 唔需要顧慮 re-recording rights
希望等於所有 Herman歌 都可以自由選擇去唱

1/30 出嘅嗰首新歌,Alfred 喺訪問講,係一首 演繹力比較強,比較 epic 少少嘅歌

印象中本身鄭俊弘係有機會開紅館,
但撞正訂婚後移情別戀事情,
Herman先放棄個期……

Btw,真心覺得Alfre ...
lms+spray 發表於 2019-1-25 01:55

阮兆祥喺 1圈圈 講過佢有內幕消息
好肯定 星夢 2017年 confirm 左個紅館期比 Alfred

Fred 個紅館傳聞,係話 Alfred 離巢後,個期轉左比 Fred
但理論上 紅館期 係唔可以咁樣轉人的
如果真係比 星夢 轉到,咁應該最後就係 汪明荃 個期

Fred 緋聞係 2017/4/6,Alfred 離巢係 2017/6/1,汪明荃 個期係 2017/8/27

點解無論優先定公售
佢啲飛都係去得咁突然
可以一日之間從十連變成sold out ...
JayantL 發表於 2019-1-27 14:39

780 昨日全日已經冇 10連,早啲有 4連,跟住得 2連

咁都係快
因為好少見賣咗幾日之後先突然一日去曬啲飛
而且aeg嗰陣都係咁 ...
JayantL 發表於 2019-1-27 15:53

Alfred 從來都係鐵粉冇乜力,靠游離街客
游離街客 星期六 先買飛唔出奇

AEG 嗰次都係 780 一早賣哂,突然變化只係 480 300

華納近1X年第一個四面台
16行竟然唔係780
良心到
JayantL 發表於 2019-1-23 18:29

如果你問我,我覺得關鍵喺 16-20行 度

Alfred 啲慢熱游離街客,特徵係專業人事同親子客
16-20行 賣 780,到 3月 一樣會賣哂
呢班慢熱游離街客,見到最貴飛賣哂,可能會寧願唔睇

16-20行賣 480,係可以令到 780 快點賣哂
但咁係對 Alfred 嘅客路特性 唔夠了解或唔夠信心
只希望快快賣哂啲貴飛,個座位表靚啲

而事實上,Dear Jane 第二場 亦的確係 300 飛最快去哂,780 飛去唔到
我嘅結論係,華納嘅 MK mentality,唔適合處理 Alfred 嘅劃位
我幾相信 Herman 會將16-20行 劃做 780,然後有得啲 780 飛賣到 3月

Herman 當年幫 Alfred 劃 Star Hall 啲 680 後到嚇死人
最後一樣係 680 去哂先

我覺得呢批街客應該會改買480。其實480的位都幾靚。
Ching2015 發表於 2019-1-27 17:57

得翻中價飛,寧願唔睇嘅大有人在
同樣係 第20行,係最貴飛就覺得唔算後,係中價飛就覺得好後

上城網睇,300飛只剩少量,重有十連,但已經賣到36行了。
Ching2015 發表於 2019-1-29 17:02

Urbtix 出左 "少量" 個 label

會唔會有機加場
kayzzz 發表於 2019-1-29 19:19

我嘅答案:

如果唔爆就唔好格硬開兩場
寧願一場慢慢賣晒好過加場後兩場都滯銷
kayzzz 發表於 2019-1-24 15:09

唱片公司係要係依d位保護artist架啦
kayzzz 發表於 2019-1-24 15:16

sdoor IG:
偽人   一月三十日
全線音樂平台上架
MV  Youtube 同步上映

佢好似好少快歌咁
有無人可以list哂佢warner 之前既快歌
等我study下
到時可以一路唱一路睇佢除件恤衫 ...
hehehaha 發表於 2019-2-3 19:54

主打歌 - 厭棄  面具  魂遊太虛  如你是我  福氣  阿樂  你在我在
side track - 光害  小島  <--- 兩首都值得聽 (有 link)

------------------------------------------------------

卡通歌 - 夢想成真小城鎮  Keroro世界  理想的翅膀
巨聲歌 - Super Voice  飛聲
RTHK - 原力
劇歌/綜藝歌 - 灰色控訴  一夜成名  真相  迷宮

呢堆野,建議聽 - 夢想成真小城鎮  飛聲 (有 link)

呢堆好多我都唔當係快歌
阿樂都快歌真係
厭棄  面具  魂遊太虛 頂多係編曲重少少,beat ...
hehehaha 發表於 2019-2-3 23:54

唔係我想當架
艾石仔 list 左 大雄胖虎綜合症
攪到我都唔知個界線喺邊 ... 唯有以呢個作準

呢堆好多我都唔當係快歌
阿樂都快歌真係
厭棄  面具  魂遊太虛 頂多係編曲重少少,beat ...
hehehaha 發表於 2019-2-3 23:54

體操 話明係第一首 plug 嘅快歌,條界線 set 喺呢度 以前唔會有架喎
咪得啲 Super Voice  飛聲  一夜成名  原力  迷宮 囉

最想聽
光害 / 厭棄 / 如你是我 / 魂遊太虛 / 藍血人 / 偽人
艾石仔 發表於 2019-2-3 22:43

我係
魂遊太虛  強迫症進行曲  即刻消失  花輪同學  仁至義盡  遺物
(藍血人 偽人 實唱唔計)

註:
仁至義盡  因為係佢嘅轉戾點
遺物  因為冇落過碟

希望佢今年做多隻快歌
其實rock少少都啱佢唱
聲底夠雄厚
hehehaha 發表於 2019-2-4 00:25

你由 3:30 開始聽
https://www.youtube.com/watch?v=QbMBgpAaCX8

最想聽
光害 / 厭棄 / 如你是我 / 魂遊太虛 / 藍血人 / 偽人
艾石仔 發表於 2019-2-3 22:43

呢個係 for 艾石仔 的 ... 等你個 medley 可以多一首歌
(當然其他人都可能有興趣睇睇)

From 13:40:
https://www.youtube.com/watch?v=08fQiHWUSoM

痴線
點解你咩鏗片都 J
hehehaha 發表於 2019-2-4 01:36

留定彈藥 嚟答你問題吖嘛 :P

呢個係 for 艾石仔 的(當然其他人都可能有興趣)

From 13:40:
Bluejays 發表於 2019-2-4 01:07

我由 2015年 阿樂 一路捱到 2016年 我的志願 你在我在
我真係失望到 唔知佢個 vocal 去左邊
直到 2016年除夕 聽到呢一段,我先重新相信 佢仲喺度
雖然 7日 之後 勁歌總選 個 medley,又比佢嚇死我

以為你suggested 個show 玩遊戲+倒數
hehehaha 發表於 2019-2-4 02:10

我 mark 13:40 mark 得好準確架喎

三個幾月前喺廣州開show嘅rundown
JayantL 發表於 2019-2-4 02:00

KKBOX                      廣州            

面具                           神奇之旅
藍血人                        殘忍
光害                           出走
殘忍                           螞蟻
                              仁至義盡
阿樂                           恐怖情人
福氣                           時光
感覺良好                     重新長大
大雄胖虎綜合症             阿樂
演員的自我修養             感覺良好
恐怖情人                     Be My Love
仁至義盡                     演員的自我修養
螞蟻                           遺物
神奇之旅                     記住忘記我
遺物                           護航
我的離開也是愛             藍血人
護航                           面具
記住忘記我                  你在我在
體操                           我的離開也是愛
重新長大                     我的志願
青春頌                        青春頌

兩個 rundown 換左嘅歌

KKBOX   8 華納   6 星煥   5 星夢   2 TVB Music
廣州        5 華納   8 星煥   6 星夢   2 TVB Music

竟然冇停半分鐘
hehehaha 發表於 2019-2-4 04:14

KKBOX plug 到 體操 only
廣州 嗰時就 plug 左 停半分鐘

刀絲咦渣人,何必分得那麼細
實際係華納 8:13 星夢 / 華納 5:16 星夢 ...
kingsfacheung 發表於 2019-2-4 05:11

事實上 星煥 做嘅歌好過 星夢 好多
就算係 Alfred 喺 星夢 嘅自主歌,都唔夠 星煥 好
將 星煥 同 星夢 混為一談,太貶低 星煥 了

TVB Music 嗰兩首,雖然同 星夢 同性質
但其實有自己特色,而且最重要係,唔係 Herman 做
Alfred 兩張精選碟,都冇落呢兩首