返回列表 發帖

不如叫番神奇之旅香港站算啦。無建行信用咭,反正優先無得選位,都係等公售先買。

好,我撇除我嘅粉絲身份,用翻我嘅專業 marketing 邏輯去睇件事

(1) 「老本」客,有經濟能力未?
通常 6年 ...
Bluejays 發表於 2018-12-6 19:13

你肯定佢的fans大部分係學生? 係KKBox live我坐550區偏後果排,見隔離左右果批人全部個樣唔似學生喎,好多都30 plus. 無都25。上年Joox live我even見有中年夫婦同年青couples帶小朋友去睇。重見唔少似返office的人放工去睇。

令人想起公園仔事件

唔知有無機開四面台?
l00540 發表於 2018-12-8 09:47

訪問講過係四面台

原來主題係個technical term, 即28,9歲左右會脫智慧齒。今日金堅開Facebook live講的。

睇完佢開live, 叫人為演唱會主題改名,又quota左幾個粉絲改但唔似出得街的名。可以改嗎?

收手啦
唔好再玩,再玩真你無人救到你
艾石仔 發表於 2018-12-11 23:04

https://www.instagram.com/p/BrQLJsiHSQn/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=19eyuhlhspzrg
出左呢個帖還可以.

佢應該做獨立歌手~
阿mark 發表於 2018-12-12 06:56

Alfred話過想開唔止一次紅館,同埋黎緊佢都想繼續爭取樂壇獎項。即係要紅。其實有邊個獨立歌手係可以無唱片公司捧而紅到的? 果批紅左上左神枱先獨立果的唔計。或者可1)簽細公司如JW, 側田,紅館可以照開,但應該同903獎項say good bye,佢唔需要再攞男銅。
2)做番全職牙醫,但佢要再去進修下,part time唱下歌出下歌當玩算。咁同退出其實無咩分別。

但係依家都係紅唔倒
eggsteven 發表於 2018-12-12 08:55

要紅一定要公司捧,完全唔覺華納捧緊佢,以為有十大但停半分鐘播播下停哂,白紙lyric video出左都完全無人知,出碟開紅館零宣傳。
https://youtu.be/Yg1XgdaOMMM

佢係想做 非星夢+有自主權的紅歌手
阿mark 發表於 2018-12-12 13:32

佢係想做 非星夢+有自主權的歌手
我覺得要delete左個字。

其實都唔需要將星夢 highlight 出嚟,星夢唔 work
只係因為星夢 offer 嘅自主權 唔夠高 ...
Bluejays 發表於 2018-12-12 15:09

No,我係highlight個字。唔關星夢事。反而我係支持星夢,覺得以前Herman對佢好好,我係覺得Alfred的自主歌唔work.

Hubert唔係一哥都係二哥 點會係局外人
kayzzz 發表於 2018-12-12 16:21

咩叫局內人, 局外人,咩局, 唔明?

講番Alfred新碟其實坊間都係好評多,有唔同類型的歌我都覺好有新鮮感。我指work唔work係指hit唔hit到。暫時停半分鐘算好的,但都唔叫好hit. 暫時關注度都唔及星煥/星夢時期的舊歌。佢黎緊試新嘢之餘,真係要同時做番一的大路hit歌增人氣。

1月10至18號AEG優先,1月24日公售。

我無建行咭等買AEG優先. 驚公售未必買到靚位

建行 同 AEG 兩個都投,咪兩個都做
Bluejays 發表於 2018-12-23 19:46

會唔會建行有份贊助? 最靚位封哂比哂建行? 17年Joox Live都係建行贊助,霸哂的中間位。

張相唔多靚。

打算買780。想個位靚的,應該買AEG
定等公售好?

9點上網買780, 完全入唔到。試過兩次入到但process唔到payment. 9點25分再入但話780已經賣哂。唔放棄,9點30分打得通電話買到兩張780.

只想講,AEG個網好廢,真係打電話好過。

希望可以 真 加兩場 加兩場 加兩場加兩場
使我們的票房不正常
kayzzz 發表於 2019-1-10 10:47

今朝真係心跳加速,完全估唔到780咁難買,早知搵朋友借信用卡買建行飛.

但係建行好多日先賣哂
eggsteven 發表於 2019-1-10 11:00

無建行咭. 上AEG見到暫時780賣哂。

From Joyce IG stories:
This photo gives me Justin Timberlake / Robin Thicke vibes.

---------------- ...
Bluejays 發表於 2019-1-10 21:36

我只會選擇性地follow少部份人I g. 呢個一早 unfollow左。但多謝update.
你話AEG的位較好,我信你,今日搶780好辛苦,希望唔好比公售的差啦。其實會唔會建行的位係
最好? 即建行>AEG>公售?

會唔會好似煎煎咁明知唔爆都加場?
帥小寶` 發表於 2019-1-11 02:43

有可能㗎,估計鏗鏗應該同煎煎差不多,一場應該爆到,加場就要送飛/贊助。佢core fans 就有,街客唔夠多,所以先賣哂780而平飛就去得慢。其實以前果批tvb fans去哂邊? 無上tvb宣傳,隨時唔知佢開show.

煎煎有係鏗鏗  Ig 留言鼓勵,話一定得,多謝煎煎! 希望呢對男女銀都真正上到位。

300元飛想選兩張都賣哂了。

LOL 咩事
突然全部sold out
金堅屋企人掃飛吖?
JayantL 發表於 2019-1-14 17:52

會唔會係大陸粉絲買? 昨天重有大陸粉絲係Alfred微博問點買飛? 迷會原來無搞團購,留言叫佢地自己上AEG用微信支付。之後有大陸粉話自己搞團購。

華納 fb 最新演唱會廣告係剪星夢 d 劇歌 MV 出黎…
星勤 發表於 2019-1-15 21:01

咁事實上係星夢的劇歌比較hit同多人識,應該買哂版權啦。

我覺得只係響 youtube cut d 片出黎用咋喎…
星勤 發表於 2019-1-16 09:15

華納都幾慳皮。

https://www.instagram.com/p/Bsrj ... gshid=1ldlkgmwzs3xb

剛錄完新歌,唔知係唔係演唱會主題曲?

Dear Jane 三面台
Alfred 經理人 前幾日形容 Alfred 唱 annual dinner 個台 係四面台預演
同公司 隔一週開 ...
Bluejays 發表於 2019-1-18 13:10
我都一早講左係四面台啦。即係個stage要再搭。

反而我想聽從來沒發生多啲
Alanalan 發表於 2019-1-20 23:31

同感,side track我最中意從來沒發生同登對。

https://www.instagram.com/p/Bs7S ... igshid=z1vddzo5r5ev

下一plug拍埋mv,  似演唱會主題曲

回復 271# HOTMAN
今日下午三點有記招,應該係宣傳紅館。

成個記招 我最開心見到 協辦公司 係 Eric
祝酒見到 Alfred 同 Eric 交流嗰種親切,遠勝同 Warner Gordon
有 ...
Bluejays 發表於 2019-1-23 22:19

我覺得,其實華納Gordon都對Alfred好好,好睇佢。

但宜家真係入唔去
samsam 發表於 2019-1-24 10:40

之前打電話買左兩張AEG,本想公售買到前幾行便trade左AEG果兩張。我10點頭香入左去有兩張780, 41區,但買唔到前面果幾行所以放棄了。 點睇黑位都比公售好。

我完全唔得, 逐張買都唔得城市電腦售票網真係唔得
samsam 發表於 2019-1-24 10:44

其實AEG重差。個網完全入唔到靠打電話先買到。城網我起碼入到。你試下打電話啦, 2111 5999。

如果唔爆就唔好格硬開兩場
寧願一場慢慢賣晒好過加場後兩場都滯銷
有之前某位女歌手借鏡 ...
kayzzz 發表於 2019-1-24 15:09

某女歌手係三面台,Alfred係四面台。

所以咪更加難爆場囉
kayzzz 發表於 2019-1-24 15:16

所以我都建議一場四面爆好好睇睇,如果公售唔速爆唔好加場。

聽我講得多,同我同一口吻 ... thank you
華納 唔會好似 星娛樂 咁隊個藝人去死嘅掛 ...
Bluejays 發表於 2019-1-24 16:05

其實星夢同華納兩個老闆,對Alfred都好好。肥佬係太保守,對歌手太保護,星夢三年零個唱, 零進步。反而我覺得華納Gordon對金堅係好好,轉會第一年安排神奇之旅,十大第二。18年KKBox Live, 廣州個唱熱身之後,再男銀同紅館四面台。我反而覺得呢的迫歌手進步, go ahead 但又係某一程度上保護歌手的先係好老闆。

唔出 DVD = 唔需要顧慮 re-recording rights
希望等於所有 Herman歌 都可以自由選擇去唱 ...
Bluejays 發表於 2019-1-25 00:03

應該無咩阻力啦。華納even放劇歌MV 係公司ig宣傳紅館show.

阮兆祥喺 1圈圈 講過佢有內幕消息
好肯定 星夢 2017年 confirm 左個紅館期比 Alfred

Fred 個紅館傳聞, ...
Bluejays 發表於 2019-1-25 02:15

即係點? 即係星夢預左Alfred開兩場紅館?

因為要開兩場先有機會有錢賺
lblemon 發表於 2019-1-25 10:00

一場四面台有錢賺嗎?

剛去完通利琴行攞東華飛順便8下銷情。職員話780只賣剩section 44最後果行,其他全部賣哂了。今日的人多數買480。佢話其實所有飛賣淨唔係好多,但無update 位置圖同唔比影相。

通利其實唔可信
好似以前排隊買飛咁 通利通常好快話賣曬
我諗應該係通利個system同城網唔同
俾通 ...
JayantL 發表於 2019-1-26 17:40

通利職員話佢地收到D飛其實唔多。我唔sure係唔係兩套system。

唔係想攻擊鏗鏗,但現實同你講既差好遠喎

岩岩login 入城網780賣緊10行,揀10連都仲有13行
480 揀10連 ...
lemontea1069 發表於 2019-1-26 17:11
大家都係講事實啫, 我又唔係華納staff, 我只係普通樂迷,唔需要係度同金堅做marketing。其實我係一直以為城網同通利係同一套system.

我都無惡意既
只係講返件事你知
其實用城網app 即刻check 到
我都想鏗鏗第一次好好睇睇 ...
lemontea1069 發表於 2019-1-26 18:14

我知道呢度好多會員都好關心鏗鏗演唱會銷情,不過我通常買優先,真係唔係好熟城網同通利嘅紅館玩法啫。

如果出青春頌之後一年開
應該好賣好多
lemontea1069 發表於 2019-1-26 19:16
其實應該13年 Star Hall,跟手14年紅館,都拖左5年啦,星夢三年真係零個唱,都出道十年先紅館算遲開。780應該無問題,480同300靠街客,出左廣告應該慢慢賣得哂嘅。

咁都係快
因為好少見賣咗幾日之後先突然一日去曬啲飛
而且aeg嗰陣都係咁 ...
JayantL 發表於 2019-1-27 15:53

粉絲其實買哂啦,480同300係比街客。前天開始華納先出地鐵廣告,應該吸引唔少街客同唔知佢開show的tvb舊粉。

我都係剛剛去通利睇 原來賣曬
同場見到有唔少人 買300
samsam 發表於 2019-1-27 15:55

昨天星期六去通利8下,職員都話所有價錢都淨番好少飛啦。780淨番最後果排,問我要唔要。
利申,一早買左優先啦。

如果你問我,我覺得關鍵喺 16-20行 度

Alfred 啲慢熱游離街客,特徵係專業人事同親子客
16-20行 賣 780 ...
Bluejays 發表於 2019-1-27 17:36

我覺得呢批街客應該會改買480。其實480的位都幾靚。

得翻中價飛,寧願唔睇嘅大有人在
同樣係 第20行,係最貴飛就覺得唔算後,係中價飛就覺得好後 ...
Bluejays 發表於 2019-1-27 18:05

其實快點賣哂780重好好睇睇啦。你講嘅係5年前星煥,Alfred轉會後的遊離客profile都唔同哂啦。其實480個座位表好靚,有心睇都會望下個seating plan啦。咁樣賣大包反而會加速賣哂所有飛,唔通真係等到3月咩。我覺得反而問題係少宣傳,廣告少。因為而家target係街客,睇tvb果批人分分鐘唔知佢開紅館。
重有,Alfred12場校園show, 多左唔少學生粉。對佢地黎講,780太貴了。

哈哈哈哈哈哈,真係滯銷又鬧。賣曬又鬧一場四面台貴飛全部去曬 差不多成4000 張
其實新一代真係唔容易。 ...
samsam 發表於 2019-1-27 19:56

令我想起螞蟻歌詞。2010年後出道歌手,邊個最後生存到就係winner. 男我睇好Alfred, 女睇好Gin Lee.

$780 可能留番贊助商喺 Facebook 送飛
phykk45 發表於 2019-1-28 00:02
最後淨番單丁位,送單數?

上城網睇,300飛只剩少量,重有十連,但已經賣到36行了。