返回列表 發帖
今次(聽落)發揮到咁勁好大原因係鏗鏗唱哂d低音咋不過仍開心,終於見到有狀態既“謝安琪” ...
HOTMAN 發表於 2019-3-24 14:44

Alfred 與 Kay 於 2013星光熠熠耀保良 合唱 最好的時刻/青春頌/囍帖街/海闊天空
音樂工房 一齊訪問佢兩個,以下係部份訪問嘅筆錄:

Alfred:
我自己就覺得因為 Kay 嘅聲部係比較高
我係男仔嚟講偏低
所以反而有互補嘅作用
和聲嚟講,我都好鍾意研究
我知道 Kay 都有好強嘅音樂底子
所以我地嘅和聲部份係冇問題嘅

Kay:
我覺得 Alfred 把聲好厚,好似張綿被咁,「啪」咁一張綿被
我係女聲之中,仲要係中高嗰種人
我係向上發展嘅,咁佢可以墊住個底
所以我地兩個把聲夾埋一齊
雖然好似好唔同嘅質感,但擺埋一齊係好好聽
同埋我地係會就對方嘅人
即係我地會用耳仔去聽住對方
咁樣嘅拍檔係好難搵
我係好欣賞佢同珍惜佢
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

佢同kay一直都好fd wor
以前仲要同公司
JayantL 發表於 2019-3-24 15:38

Alfred 喺未識 Kay 之前,唔算係 Kay fans,只係佢好多鍾意嘅歌手之一

2011年 港大合作嗰次,其實都唔熟
Alfred 仲要彩排仲係睇緊歌詞 好似個唔識唱歌嘅人咁(因為佢係讀緊書趕過來)
Kay 彩排個樣都似擔心
但到正式 Alfred 個表現又 唱得好好 好放 成個表演者咁
係睇住 Kay 個樣由擔心變笑哂的

Alfred 同 Kay 真正熟,根本就係 星煥
嗰時 Kay hashtag Alfred 係叫佢 老彿爺 的
Kay 離開 星煥 後頭一年,做訪問都話
佢仲喺星煥個 group chat 裡面,大家仲好 close,包括 Super Girls

點解尋晚演唱會 chitchat 時,故意唔提 佢兩個曾經同公司 就唔知喇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

IG live 線索:

check 緊 audio 比 youtube upload 嘅過程中
Wilson 係會問 Alfred 某啲歌出唔出得
即係唔係首首 非華納歌 都唔得

IG live 中,福氣、護航、面具 係飛左帶的
而家睇冇飛帶嘅 我的離開也是愛、阿樂 up 唔 upload 喇

我的離開也是愛、遺物 嘅 copyright 一定唔同其他 Herman歌
我的志願、你在我在、痛醒 嘅 copyright 唔同 亦唔出奇
但 阿樂 如果唔同就有啲奇

假設 upload 去 youtube 係 up 得就 up 嘅話
到時就可以知道喺 rundown 編排上,其實係咪就住 copyright 嚟排 ... e.g.
排哂啲 copyright ok 嘅歌 兼喺靚位,劇歌變握手位歌
出走三部曲 group埋 橫掂唔出得,暗黑跳舞環節 全華納歌 etc

註:
IG live 只係由 我的離開也是愛 播到 恐怖情人
前面嘅 我的志願 唔知係點樣處理

冇睇劇iTunes 又無
Stanley 發表於 2019-3-25 21:29

套劇出街 剛好係 confirm Herman 入 TVB
然後 鄧智偉 辭職 嗰個交接期

即係 遺物 係一首
星煥 又入唔切碟,星夢 又唔會比佢入碟 嘅 交接期 犧牲品
只有演唱會先有得聽

當然嚟到而家,遺物 同 我的離開也是愛 一樣
版權反而會比 星煥/星夢 歌易攪
睇下幾時,連 上善若水 都可以搬翻出嚟唱下玩下

明星 喺 IG 出 ... 係 full version

其實啲片係邊個拍
咁似啲觀眾電話拍片嘅 同公司Dear Jane都係po呢啲片 ...
JayantL 發表於 2019-4-1 15:34

等睇埋 youtube upload 嗰啲 先知係咪全部係咁

Alfred最初出道係Super Four 組合,行跳唱
Ching2015 發表於 2019-4-4 10:45

係 Super 4 唔係 Super Four,Super 4 係唔跳舞的

其實佢喺 TVB啲大show 跳好多舞,尤其是 2009-2010年,真係跳得好嘅有 2 part:
1) 2010年 巨聲紅館音樂會 怎麼天生不是女人/So Sad/芳華絕代 medley
2) 2015年 台慶六男medley 最後嗰個 360 full turn,做埋 spotting,pro 到嚇死我

嘩,好pro其實我一早覺得Alfred適合行跳唱。我真係無睇錯。

利申,無睇巨聲,其實19,20我都無 ...
Ching2015 發表於 2019-4-5 22:25

2015年 台慶 只係講緊最尾嗰一個 turn,前面當然全部唔得

我都覺得今次紅館佢係跳得好
呢個 style 嘅舞 係咪最啱佢我唔敢講,但佢係跳得到嘅

不過我睇條片,主要係 loop 強逼症 同 體操 啲 低音live,而唔係睇跳舞
而家好少有機會聽到佢啲低音,好矜貴
以前 TVB 做 大show 唱 covers 就成日有得聽

佢ig已經預告有新歌,應該同人山人海合作,真係好勤力,睇好佢上男金
森姆@結論 發表於 2019-4-5 22:47

新歌係同 何山 (from sdoor IG)

回復  Bluejays

原來一道門就係指何山
森姆@結論 發表於 2019-4-5 23:02

一道門 係 Alfred 嘅 creative team 成員
何山 係新歌合作單位
人山人海 係錄音場地

何山 呢個 info,係喺 一道門 IG 睇到
何山 唔係 一道門

我攬住啲 強逼症、即刻消失、花輪同學,我好滿足架喇

咁容易就滿足?
森姆@結論 發表於 2019-4-5 23:25

一 target 做 hit 歌,又整首 我的志願 啲 friend 比大家嘆,好難捱架

但我覺得佢去左華納呢2隻碟d歌
質素都好好喎,只欠缺流行度
所以我先話無左大台宣傳
佢而家最需要一個大 ...
森姆@結論 發表於 2019-4-5 23:16

Alfred 有一首廣告歌,就係 約誓

搵得佢做代言人,都係要翻佢已建立嘅形象,即係都會係嗰啲歌
佢係需要自己轉左形象,先會有客戶願意用佢嘅新形象

咁強迫症,即刻消失,花輪同學,鬼建立的形象,有咩廣告可拍?
Ching2015 發表於 2019-4-5 23:49

都冇人識呢批歌,就算識都唔係大眾接受嘅歌
咁邊有建立到新形象比大眾

Exactly, 我想佢走郭天王路線。Yea!
Ching2015 發表於 2019-4-6 12:38

跳到舞,唔等於可以做跳唱歌手
只代表可以出幾首跳唱歌

你明唔明白,Aaron 係 80年代 打後
TVB 最 talented 嘅一個 dancer
(前面最多數到兩個,後面冇再出現過)
唔好將 跳到舞,同 跳舞奇材 放埋一齊講
(我頂唔順 :P)

再講,Alfred vocal 嘅可能性咁大,亦唔係 Aaron 嗰派

我淨係知《約誓》係廣播劇主題曲?
lms+spray 發表於 2019-4-9 15:18