返回列表 發帖
佢ig已經預告有新歌,應該同人山人海合作,真係好勤力,睇好佢上男金

回復 1182# Ching2015

其實無人信係因為星夢時間太定型唱情歌,無一d跳唱歌俾Alfred去發揮佢跳舞既潛質
真心覺得佢過檔真係過得好
現在的他,無左大台,惟有靠一個大型d嘅廣告,配合歌曲日播夜播,只有靠社交媒體、街頭
同校園show,就算有好歌,始終唔夠令人熟悉(去年的「聽半分鐘聽一闕歌」就是例子)

回復 1184# Bluejays

之前ig story 見佢影人山人海
仲有同明哥影相
以為同佢地合作

回復 1184# Bluejays

原來一道門就係指何山

我而家反而覺得做歌質素同歌曲流行度比男金重要。
Ching2015 發表於 2019-4-5 23:05

但我覺得佢去左華納呢2隻碟d歌
質素都好好喎,只欠缺流行度
所以我先話無左大台宣傳
佢而家最需要一個大型廣告去配合佢d歌去強勁宣傳佢d好歌咁先幫到佢
呢樣嘢希望華納可以幫佢爭取
仲有,佢d廣告都幾老餅下
鴻福堂、九巴、馬百良....仲要得平面無電視廣告
想流行,真要最好拍返d Adidas、百事、M記之類
咁佢d歌接觸層面先夠廣闊
(我認為去年首「停」可以有條件hit到)

一道門 係 Alfred 嘅 creative team 成員
何山 係新歌合作單位
人山人海 係錄音場地

何山 呢個 info,係 ...
Bluejays 發表於 2019-4-5 23:10

明哂,thanks

我攬住啲 強逼症、即刻消失、花輪同學,我好滿足架喇
Bluejays 發表於 2019-4-5 23:22

咁容易就滿足?

咁不好索性用快歌做主打。打造型男形象,係I g好多comments都叫佢做快歌。
講黎講去,都係做番的易上口的h ...
Ching2015 發表於 2019-4-6 00:04

我係其中之一叫佢做快歌
偽人擺明唔會係大hit歌種喇
廣告快歌易上口、又要型男形象、仲要街知巷聞的話
我突然諗起佢前大師兄郭天王的「唱這歌」
不過Alfred雖然跳舞唔錯
但仍然要繼續磨練一下

Alfred 有一首廣告歌,就係 約誓

搵得佢做代言人,都係要翻佢已建立嘅形象,即係都會係嗰啲歌
佢係需要 ...
Bluejays 發表於 2019-4-5 23:41

其實我覺得佢係好肯試新嘢
好肯擺脱以前大台「電視味」重既形象
佢係叱吒台上都講過自己會橫衝直撞
唔試過唔心息個種
問題係佢之前個人氣比星夢時低了
有好歌但傳唱度低(佢演唱會之前係街突激搵人問識佢邊隻, D人都係只識「記住忘記我」)
希望演唱會之後,能有廣告客戶可以賞識
或者要依靠華納的強大市塲部幫佢sell佢搵個大型廣告商
好似當年Sammi搵Panasonic
郭天王係百事
這樣才能幫到Alfred上一線

都冇人識呢批歌,就算識都唔係大眾接受嘅歌
咁邊有建立到新形象比大眾 ...
Bluejays 發表於 2019-4-6 00:01

假設當有人識
頭2首勉強都可以拍一d運動用品廣告嘅

你d想法真係幾天真
cathay1996 發表於 2019-4-6 03:25

所以我都話係假設

頭先許牙醫竟然在診所做緊嘢都開ig live
佢講緊野不過無聲聽到嘅
係咪㩒錯制?