返回列表 發帖

[Dec/12/2018] The Album - 麥浚龍 x 謝安琪 (EP)

歌手:麥浚龍 x 謝安琪
唱片名稱:The Albrum
唱片封面:

推出日期:2018/12/12
唱片類型:EP

TrackList:
CD
1. 麥浚龍 勇悍・17  
2. 麥浚龍 困獸・28
3. 麥浚龍 暴烈・34
4. 謝安琪 一個女人 和浴室
5. 古天樂 謝安琪 一個男人 一個女人 和浴室
6. 謝安琪 人妻的偽術
7. 謝安琪 沐春風

附加資料:
2018推出《the album part one》首回,2019年緊接續下回。

2017年,Juno麥浚龍 正式執導拍攝他編寫及籌備長達四年的電影劇本《風林火山》。
2018年1月,在零下25度的深山上,拍攝電影最後一場戲的同時,Juno萌生了一個跨越兩年的音樂企劃,創作了兩個角色: 董折、浦銘心。
聯同加盟旗下藝人謝安琪一同製作市場上極罕見的「合輯」。兩位歌者,以角色出發(董折及浦銘心),合演一張電影專輯。
先推出首回 (part one),糅合文字/聲音演繹/影像/角色設定/對白等連同多個音樂單位,展開一個思索人生和感情的電影音樂故事。
《the album part one》就這樣誕生。

大碟概念如「一張電影」,每首歌曲交代著不同階段男女主角的成長及情感描寫,Juno更執筆為每一首歌撰寫如劇本般的千字文案,令故事好比小說般添上強烈的追看性。隨著兩位角色的成長,遇上不同的人和事,由初相識到一段感情的崩壞,進入人生另一段的路程,由17歲到70歲,這不是一個單向的愛情童話故事,而是把虛構的人物放在真實的年代背景,透過角色年紀的增長,一章一章地道出人生感情上的育成與糾結。

一切始於1986年切爾諾貝爾核洩的晚上⋯世界另一端:董折遇上浦銘心。17歲,勇悍的年紀,帶著未知莽撞,在二人獨有世界活得猖狂,將青春怒放。然而,一個十年,成家、畢業、立室。當青春跑走,有如被困般的重擔,發覺人生並不是只靠單純的勇悍就能面對,而命運亦將分開了的情感悄悄牽起來…

這是一個關於長大的故事。成長需要累積,長大可以在一瞬間,長大也可能一輩子都不會出現。人生,帶着無數種奇妙。數不盡的擦肩而過,忘掉或忘不掉的種種經過,作者盡地相信:人,必先要經過種種邂逅及碰撞,才會產生花火。花火或許會令人愛、令人痛;悲歡離合,散聚有時。只是要在活著之中談悲歌喜宴,一切其實仍是言之尚早。

長大,從來不是年紀問題,而是一瞬間的內心,對自己更了解的一剎⋯

大碟由麥浚龍總監製/策劃/編寫,王雙駿及陳偉強(Jerald chan) 監製,創作班底結合多位詞曲創作人,包括林夕、黃偉文、周耀輝、雷頌德、澤日生、孔亦佳、Edward Chiu、Bert 等。

出處:Mini shop
HINZ TOP 20 Week 3
01 重生 - 陳健安
02 心之書 - 小塵埃
03 相信一切是最好的安排 - 陳蕾

好想快D出part II....要等到12月

成個project突然由暗黑愛情故事變咗合家歡趣劇
mosesming 發表於 2019-5-17 23:30

可能遲啲會有家燕姐、叉燒丙同苑瓊丹
見證心姐董折世紀復合
最後推出跳舞大合唱快歌
Happy Ending

應該係啦
abcxyz302006 發表於 2019-5-17 23:12

成個project突然由暗黑愛情故事變咗合家歡趣劇
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

今日開始疑似成隻the album M記都聽得到
hehehaha 發表於 2019-5-16 15:03

應該係啦
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

依家全城圍插阿key
下個月出第二版會唔會滯銷
hehehaha 發表於 2019-3-15 03:41

估錯了。一出第二位,一星期後仲上埋冠軍
茫茫圍城的顛簸 層層燎原的星火
重燃原來消失的感覺

RE: [Dec/12/2018] The Album - 麥浚龍 x 謝安琪 (EP)

hehehaha 發表於 2019-5-16 15:03

喺M記播暴裂34會唔會趕客

結果到最後戴慈欣先係林嘉欣
abcxyz302006 發表於 2019-4-30 01:51

係lor 竟然之後先有佢
總之12月既時候 唔知點解硬係有個感覺呢個project會有林嘉欣
估唔到真係有
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

簽名被屏蔽

唔知點解 我覺得韓玲可能係林嘉欣
liebe 發表於 2018-12-19 14:47

結果到最後戴慈欣先係林嘉欣
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

Part One 今日到貨
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

純粹覺得有啲Confused...
其實The Album已經係一張完整嘅專輯啦
咁The Album and the rest of it係乜嘢嚟? ...
若葉之年 發表於 2019-3-18 16:02

係囉 應該叫《The Album: Endgame》

回復 476# 若葉之年

我都有諗過呢個問題 LOL 可能係The Album: The rest of it

純粹覺得有啲Confused...
其實The Album已經係一張完整嘅專輯啦
咁The Album and the rest of it係乜嘢嚟?
正確表達係咪應該係:The Album part one and the rest of it 啊?
明知匆匆一世~太缥缈~
花一秒决定自己多么重要

april再翻貨
timgoi 發表於 2019-2-28 22:14

今次要買!
>>>二〇一九年度全女班音樂流行榜頒獎典禮<<<
完滿結束,多謝支持,女歌手金獎:謝安琪

沐春風真係好正
nicknicknick 發表於 2019-3-17 12:32

呢首的確襟聽
份詞值好多分

沐春風真係好正
。Kaykay。Taytay。Kelly。

如果隻碟叫 The Album - Live In The Moment
咁應該會滯銷
放空 發表於 2019-3-17 09:15

要搵煎煎做心姐

如果隻碟叫 The Album - Live In The Moment
咁應該會滯銷
放空 發表於 2019-3-17 09:15

好想收錄暴烈34 live版
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

依家全城圍插阿key

咁應該會滯銷
JIM’S MUSIC SELECTION 2020
WK07: Diamond Mine (1 Week No.1) / 路徑 / 我在陽台上看你

簽名被屏蔽

等緊《The Album And The Rest Of It》

隻碟又唔係Live recording 一take 過
nicknicknick 發表於 2019-3-15 04:24

嚇走哂啲街客

依家全城圍插阿key

隻碟又唔係Live recording 一take 過

依家全城圍插阿key

心姐派歌啦好嗎
叱咤樂壇女歌手銀獎 - 鄧小巧 !

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 08
1. 愛斯基摩人之吻 2. 厭世臉  3. 原罪

咁啲紙順序印左出黎先,再cut空心書,再擺翻啲紙同周邊物品入去咪得囉……
唔係咁咩…… ...
stephybest 發表於 2019-3-9 22:32

但d紙少左一半
d頁數專登唔齊

d紙順序放
係咪都可以用機器一野轟落去?
hehehaha 發表於 2019-3-9 22:20

咁啲紙順序印左出黎先,再cut空心書,再擺翻啲紙同周邊物品入去咪得囉……
唔係咁咩……

用人手cut紙咁煩。。。機器一chop落去咪仲快。。空心書姐
stephybest 發表於 2019-3-9 21:44

d紙順序放
係咪都可以用機器一野轟落去?

似原裝
其實逐頁Cut啲紙係咪哂好多時間
又要入隻戒指
hehehaha 發表於 2019-3-9 21:42

用人手cut紙咁煩。。。機器一chop落去咪仲快。。空心書姐

翻印都要搞咁耐………原裝package定新package呀……
stephybest 發表於 2019-3-9 21:39

似原裝
其實逐頁Cut啲紙係咪哂好多時間
又要入隻戒指

april再翻貨

翻印都要搞咁耐………原裝package定新package呀……

沐春風好正

會唔會個包裝變普通CD盒size
冇咗本書
hehehaha 發表於 2019-2-28 22:24

咁買黎都無意思..

不過又會無端端加印嘅? 重有好多人想買又未買?

april再翻貨

會唔會個包裝變普通CD盒size
冇咗本書

april再翻貨

之前周圍去碟鋪 都係斷哂貨無得買
係咪真係印埋上次唔再翻貨?

The Album - 麥浚龍 x 謝安琪 (EP)

請問幾時會再返貨?問過幾間都斷貨...
現在又冇 HMV...... 好難買碟... ...
carlghost 發表於 2019-1-15 16:20

有三間指定GIORDANO分店有碟賣,可以去問下:
旺角西洋菜街14-24號榮華大廈地下
佐敦彌敦道192-194號協成行九龍中心地下
尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈地下

現在又冇 HMV...... 好難買碟... ...
carlghost 發表於 2019-1-15 16:20

之前又話印埋上一轉就真係唔會再翻?
聖誕嗰陣仲有好多

回復 431# hehe

希望早plug歌多出幾首歌
Elio喜歡上別人了

現在又冇 HMV...... 好難買碟...
讓我美麗 有甚麼可以阻我
尤物要走過 才不要問你許可

回復 445# 阿mark

今次第二次斷貨!星期一開始斷!下星期應該先落榜!再返貨有機再上no 1

The Kay
HOTMAN 發表於 2019-1-12 20:35

The Key feat. Eason
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

我仲未買

第二隻

又全城斷貨啦....  星期一想買一直斷貨, 去左好多間都賣晒...話斷貨
kevin1982 發表於 2019-1-12 20:46

點解個個星期都上到銷量榜

又全城斷貨啦....  星期一想買一直斷貨, 去左好多間都賣晒...話斷貨

邊個叫你咁遲買?

我個fd喺Giordano買到XD