返回列表 發帖

[Dec/12/2018] The Album - 麥浚龍 x 謝安琪 (EP)

歌手:麥浚龍 x 謝安琪
唱片名稱:The Albrum
唱片封面:

推出日期:2018/12/12
唱片類型:EP

TrackList:
CD
1. 麥浚龍 勇悍・17  
2. 麥浚龍 困獸・28
3. 麥浚龍 暴烈・34
4. 謝安琪 一個女人 和浴室
5. 古天樂 謝安琪 一個男人 一個女人 和浴室
6. 謝安琪 人妻的偽術
7. 謝安琪 沐春風

附加資料:
2018推出《the album part one》首回,2019年緊接續下回。

2017年,Juno麥浚龍 正式執導拍攝他編寫及籌備長達四年的電影劇本《風林火山》。
2018年1月,在零下25度的深山上,拍攝電影最後一場戲的同時,Juno萌生了一個跨越兩年的音樂企劃,創作了兩個角色: 董折、浦銘心。
聯同加盟旗下藝人謝安琪一同製作市場上極罕見的「合輯」。兩位歌者,以角色出發(董折及浦銘心),合演一張電影專輯。
先推出首回 (part one),糅合文字/聲音演繹/影像/角色設定/對白等連同多個音樂單位,展開一個思索人生和感情的電影音樂故事。
《the album part one》就這樣誕生。

大碟概念如「一張電影」,每首歌曲交代著不同階段男女主角的成長及情感描寫,Juno更執筆為每一首歌撰寫如劇本般的千字文案,令故事好比小說般添上強烈的追看性。隨著兩位角色的成長,遇上不同的人和事,由初相識到一段感情的崩壞,進入人生另一段的路程,由17歲到70歲,這不是一個單向的愛情童話故事,而是把虛構的人物放在真實的年代背景,透過角色年紀的增長,一章一章地道出人生感情上的育成與糾結。

一切始於1986年切爾諾貝爾核洩的晚上⋯世界另一端:董折遇上浦銘心。17歲,勇悍的年紀,帶著未知莽撞,在二人獨有世界活得猖狂,將青春怒放。然而,一個十年,成家、畢業、立室。當青春跑走,有如被困般的重擔,發覺人生並不是只靠單純的勇悍就能面對,而命運亦將分開了的情感悄悄牽起來…

這是一個關於長大的故事。成長需要累積,長大可以在一瞬間,長大也可能一輩子都不會出現。人生,帶着無數種奇妙。數不盡的擦肩而過,忘掉或忘不掉的種種經過,作者盡地相信:人,必先要經過種種邂逅及碰撞,才會產生花火。花火或許會令人愛、令人痛;悲歡離合,散聚有時。只是要在活著之中談悲歌喜宴,一切其實仍是言之尚早。

長大,從來不是年紀問題,而是一瞬間的內心,對自己更了解的一剎⋯

大碟由麥浚龍總監製/策劃/編寫,王雙駿及陳偉強(Jerald chan) 監製,創作班底結合多位詞曲創作人,包括林夕、黃偉文、周耀輝、雷頌德、澤日生、孔亦佳、Edward Chiu、Bert 等。

出處:Mini shop
HINZ TOP 20 Week 17
01 其實寂寞 - 謝安琪
02 聲音導航 - 馮允謙
03 光 - 盧凱彤

建議零售價 : $ 228  
HINZ TOP 20 Week 17
01 其實寂寞 - 謝安琪
02 聲音導航 - 馮允謙
03 光 - 盧凱彤

這是一個關於長大的故事。成長需要累積,長大可以在一瞬間,長大也可能一輩子都不會出現。人生,帶着無數種奇妙。數不盡的擦肩而過,忘掉或忘不掉的種種經過,作者盡地相信:人,必先要經過種種邂逅及碰撞,才會產生花火。花火或許會令人愛、令人痛;悲歡離合,散聚有時。只是要在活著之中談悲歌喜宴,一切其實仍是言之尚早。

長大,從來不是年紀問題,而是一瞬間的內心,對自己更了解的一剎⋯

容粉 CONFIRMED
陳奕迅:一個極之優秀非常忠愛唱歌的表演者。多謝你,容祖兒!- 09 APR 2017

建議零售價 : $ 228
hinz 發表於 2018-12-8 14:35

佢敢收依個價應該連銷量榜都唔使上
iamsingingwong 憑佢一貫膠論 榮獲CM 2019年最噴水會員奬 - CM會員投票認證三大膠之一
今次叻左架喇 頂到發帖榜頒獎禮被人選為噴水會員先被bam 可惜下年唔可以用同一個account嬋聯

寂寞乜乜乜 同 偷情manner 都唔收入碟係咩玩法
期待度大減
iamsingingwong 憑佢一貫膠論 榮獲CM 2019年最噴水會員奬 - CM會員投票認證三大膠之一
今次叻左架喇 頂到發帖榜頒獎禮被人選為噴水會員先被bam 可惜下年唔可以用同一個account嬋聯

唉﹗睇嚟要聽KAY個人全新大碟,恐怕最快都係2020年,呢隻碟我不會買啦,對不起美琪姐
任我行 失憶蝴蝶

期待度大減
kayzzz 發表於 2018-12-8 02:40 PM

明顯收錄系part two
唔系點繼續玩
PS得7首歌認真失望空歡喜一場
以為有多啲新歌聽
搞咁耐原來系兩人EP一齊當大碟出
但TrackList咁排又幾正即刻明曬
一種永遠 19>X>05>02>01 AP73*
Pretty Crazy coming soon

期待度大減
kayzzz 發表於 2018-12-8 14:40

今年呢幾首夠拎女金 可能特登留呢2首下年黎打容e Juno識玩

原來係雙人EP

至尊碟似乎有結果了~~
潛水。。。。

笑L 死朕
吹到上外太空結果淫Kay 一首新歌都無
我寧願要返隻數愛
啲咩拾回有夢要想孤嶺花乜乜加埋仲多歌
好心春袋會員唔好影響市容 講少啲on9弱智嘢啦

點解可以咁樣突然出碟就呃到至尊碟
毫無成意

隻碟一張相片都無,又無MV,仲要賣咁貴,擺買
祖兒又唔係商台聽眾杯茶
出道19年的容祖兒更首次於叱咤樂壇流行榜頒獎典禮食白果。

開頭講到自己個專輯音樂概念幾理想同夢幻
等我地班樂迷一直幾咁期待同驚喜
最後咪又係向現實低頭
為左趕得切20190101拎至尊碟
跟本隻碟就係為出而出

7首歌唔會至尊碟掛
可能係啱啱相反
放棄至尊碟lock實kay個女金

呢隻碟整出黎係咪淨係為咗想拎至尊碟? :0)
仲要收228 得番一首未出過....... 叫人點買
香港天后楊千嬅!!!
唯一一位女歌手奪得香港電影金像獎最佳女主角 / 4奪叱咤女歌手金獎 / 8奪我最喜愛的女歌手 / 3奪最受歡迎女歌星 /
真正天后 - 獎項人氣票房兼備

7首歌唔會至尊碟掛
可能係啱啱相反
Crooks 發表於 2018-12-8 14:56
咁Juno都憑《Addendum》拎過至尊碟嘅

7首歌唔會至尊碟掛
可能係啱啱相反
Crooks 發表於 2018-12-8 14:56

Lock 實kay 個女金出隻碟黎做咩?
擺明係截數前報名至尊碟
香港天后楊千嬅!!!
唯一一位女歌手奪得香港電影金像獎最佳女主角 / 4奪叱咤女歌手金獎 / 8奪我最喜愛的女歌手 / 3奪最受歡迎女歌星 /

應該都唔會買。一早講左麥生係商人唔係音樂人。

今年呢幾首夠拎女金 可能特登留呢2首下年黎打容e Juno識玩
Wonders 發表於 2018-12-8 14:46

咁入多兩隻side tracks充下數都好啊
$228 7隻歌真係...要去簽名會仲要買埋件tee

利申:照買

咁Juno都憑《Addendum》拎過至尊碟嘅
nicholashin 發表於 2018-12-8 14:58

係喎,乜原來冇8首都可以叫大碟,真係唔知

咁有啲唱片公司仲做8-10首歌、有幾首side tracks嘅碟真係好儍

嘩,原來呢隻就係傳說中嘅至尊碟,期待值大減,唔會買。
「來尋呼吸的勇氣  來一起找到存在意義」
Week 16 ERadio 華語榜
1. 雲吞 - 鄧小巧  |  2. Pretty Crazy - 容祖兒  |  3. 歌頌者 - 吳青峰

Lock 實kay 個女金出隻碟黎做咩?
擺明係截數前報名至尊碟
放空 發表於 2018-12-8 14:59

又唔係喎 如果真係想截數前趕報名至尊碟 都可以收埋果兩隻寂寞同偷情架姐

Wonders 發表於 2018-12-8 14:46

又同美祖正面交鋒?

2018年拉闊同肥y原來已經劇透左兩首下年隻碟既歌

又唔係喎 如果真係想截數前趕報名至尊碟 都可以收埋果兩隻寂寞同偷情架姐 ...
kayzzz 發表於 2018-12-8 15:20

想留翻出年繼續 Plug 掛
可能擔心依家入埋
出年 903 會當第四第五主打咁 Hea 播
二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

期待度大減
kayzzz 發表於 2018-12-8 14:40

2018推出《the album part one》首回,2019年緊接續下回。
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

想留翻出年繼續 Plug 掛
可能擔心依家入埋
出年 903 會當第四第五主打咁 Hea 播 ...
616.1314 發表於 2018-12-8 15:22

如果係咁 希望下隻碟起碼有十首歌啦

另外個價錢真係好趕客

又唔係喎 如果真係想截數前趕報名至尊碟 都可以收埋果兩隻寂寞同偷情架姐 ...
kayzzz 發表於 2018-12-8 15:20

另外2隻用黎下年再爭至尊   
香港天后楊千嬅!!!

如果係咁 希望下隻碟起碼有十首歌啦

另外個價錢真係好趕客 ...
kayzzz 發表於 2018-12-8 15:25

好失望
本身隻碟個 Concept 好吸引
依家一拆二變咗 EP
仲要無新歌
仲要好貴
好似係想爭至尊碟同呃 Fans 錢咁
成件事即刻商業化曬
利申:覺得 Juno 嗰兩首 CC 好聽,同埋鍾意人妻的偽術,同埋好鍾意睇啲文案
二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

雙cd單碟價就聽過,單cd雙碟價就真係好過份!!!
所有歌曲已曝光(得34未出),完全冇任何驚喜,
編排曲目亦都好hea,幾首juno幾首kay咁想點,
佢啲package夠皮未,下下都黑麻麻,一係就白色抹地布
「Juno更執筆為每一首歌撰寫如劇本般的千字文案,令故事好比小說般添上強烈的追看性」
呢個千字文都非常難頂,索性出小說啦,洗咩格硬每首歌都作故事,本身好期待點串聯起咁多首高質單曲,而家全毀了

照咁睇浦銘心疑似雙性偷吃

雙cd單碟價就聽過,單cd雙碟價就真係好過份!!!
所有歌曲已曝光(得34未出),完全冇任何驚喜,
編排曲目 ...
stephybest 發表於 2018-12-8 03:45 PM

又唔洗咁勞嘈
拋開所有嘢其實都OK
就無咁過癮囉要分開曬無咁完整
其他真系都還好
最后祝距揮贏蛋記揮贏皇上啦

黠都會買既其實 係唔太滿意分開兩隻
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 16
1. 致旅途中的我 2. You Don't Know Me 3. 很久不見

簽名被屏蔽

係咪打錯價錢咋 $228?
故事講到70歲 故事發展到依家係part one,
得返juno一首新歌合理既,
之前JUNO都講過呢個PJ係兩年,
但$228呢個價有啲離譜,
會唔會玩連埋下年個隻一齊計

2個人一齊夾埋出一隻EP 強搶至尊碟。
如果唔分part 2,下年點繼續搶。
可能
2018出part 1,
2019出part 2,  
2020 出 part 1 + part 2 Boxset
環球試下 Eason x Gin Lee
英皇試下 Hins x Joey
華納試下 Janice x 廷鏗
星夢試下 柏豪 x 詩雅

呢個玩法唔錯,一齊谷至尊,每人4隻歌谷全年,大家一隻EP 雙碟價
兩班Fans有助銷量
2019 Follow MI
我風光因你起,准我仍然擁護你,准我能陪你飛。
還像最初,還像最初,一千年與你步過。

2020謝安琪繼續女金確定

真係無乜意欲買 咁手然貴
要是再重遇你
明明同樣五官 但是你經已死

2個人一齊夾埋出一隻EP 強搶至尊碟。
如果唔分part 2,下年點繼續搶。
可能
2018出part 1,
2019出part 2,  
...
dom 發表於 2018-12-8 16:14

之後歌手唔洗再出個人碟啦,間間公司出合輯咪得囉,
英皇出返英皇盛世2018,
環球出環球高歌2018,
華納出華納精選2018………etc
睇下邊間播得多咪拎至尊囉

咁貴仲要冇新歌 真心唔會買
收錄多首其實寂寞都好呀
偷情 伍樂城(?) 咪留下年當新era咁玩

可能未諗好邊個飾演韓0所以要拆碟
Jason's Playlist 2019 Week 16
13樓的大笨象 - 鄭融 // Bad Guy - Billie Eilish

收錄多首其實寂寞都好呀

可能未 ...
JasOh103 發表於 2018-12-8 16:42

偷情禮儀好似係馮穎琪作

560好似係另一首

下年果隻碟似係pop到盡

會唔會限量出先賣咁貴呀
搖滾區的神經病IG

$228想買但係又好貴
Long's Music Picks WK14
1. Pretty Crazy
2. 告別的藝術
3. 雲吞

好嘔心,得6.5隻學人賣咁貴,juno 你有病睇醫生啦
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

搵個五音不全身古天樂出來合唱玩gimmick
原來係要樂迷找數的

偷情禮儀好似係馮穎琪作

560好似係另一首

下年果隻碟似係pop到盡
kayzzz 發表於 2018-12-8 16:44

係呀 偷情係Vicky x Wyman
如果男女浴室當兩首 咁Wyman三首就定左
之前訪問差56x 舒文 未登場
Jason's Playlist 2019 Week 16
13樓的大笨象 - 鄭融 // Bad Guy - Billie Eilish

如果j&k 今年咁嘅成績表想拎大獎
女金/至尊碟2揀1
Juno 一定冇十大
最歌都唔好諗
今次真係好失望,諗住9首歌都會有掛。。。

仲要賣228,銷量即刻跌一半
咩marketing 嚟,juno 你想點?
叱咤唯一大滿貫女歌手

收錄多首其實寂寞都好呀

可能未 ...
JasOh103 發表於 2018-12-8 16:42

可能同美長傾緊數

可能同美長傾緊數
faithshun 發表於 2018-12-8 16:52

唔係一早話傾唔掂咩
叱咤唯一大滿貫女歌手

228係咪包埋淫K全裸浴室寫真

印個堆萬幾字單曲文案都好多錢ga
就當賣專輯送小說咯

七首歌唔係唔得 起碼都好高質
不過無曬新鮮感就真ge
我祈求美雅拎女銅一定要發生