返回列表 發帖
Live唱咗新編曲, 但唔落碟係乜嘢玩法
721AXA 發表於 2018-12-21 00:07

成隻碟都係mac chew編曲
略微聽咗少少 成隻碟都好輕飄飄嘅感覺 幾隻未曝光嘅編曲都好90年代
結果俾1985一隻破壞曬成隻碟營造嘅意境
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

說好的快歌呢…
不過宜家都好
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

成隻碟都係mac chew編曲
略微聽咗少少 成隻碟都好輕飄飄嘅感覺 幾隻未曝光嘅編曲都好90年代
結果俾1985一 ...
JayantL 發表於 2018-12-21 00:09

可能真係為爭獎 LOL

抽咗三隻新歌嚟聽, 感覺的確完整
形影不離成六分鐘 暫時呢首幾impressive

說好的快歌呢…
不過宜家都好
Qmen 發表於 2018-12-21 00:19

潛水已經最快XD
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

聽咗一半
同意天才兒童1985個編曲破壞曬成隻碟個意境
希望拎完至尊碟之後可以出翻個慶功版入翻 Mac Chew 版編曲
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

聽左一半 前半首首歌都勁高亢 勁考唱功

會唔會實體碟先收錄mac chew編曲版,當彩蛋咁?
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

話說封面張相都好有感覺完美隻碟d宣傳照感覺
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

btw中間首interlude做咩抄CAS

《假以時日》第一句真係不得了
好聽到

假以時日真心正

《假以時日》第一句真係不得了
好聽到
JayantL 發表於 2018-12-21 02:38

形影不離都好正

形影不離、 假以時日

作曲:林家謙
填詞:陳耀森

形影不離、 假以時日

作曲:林家謙
填詞:陳耀森
dicksonkwok 發表於 2018-12-21 11:07

真係森仔填?
呢個後生仔真心有前途,幾首歌都填得好好!

假以時日第一句,有上一代詞人嘅風韻,好有詩意,
旋律加歌詞加演繹,成件事好match
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

btw中間首interlude做咩抄CAS
sampras625 發表於 2018-12-21 01:52

上车咒  

缺 好似重新編曲過?
我祈求美雅拎女銅一定要發生

20170201 (純音樂)  曲/編: MAC CHEW 監: 張敬軒
明明他已離開妳 曲: 伍卓賢 詞: 陳耀森 編: MAC CHEW 監: 張敬軒/FLIC.H
形影不離  曲: 林家謙 詞: 陳耀森 編: MAC CHEW 監: 張敬軒/廖志華
John 14:27 (純音樂)  曲/編: MAC CHEW 監: 張敬軒
假以時日  曲: 林家謙 詞: 陳耀森 編: MAC CHEW 監: 張敬軒/廖志華
傾慕 曲: 李宗盛 詞: 李雄 編: MAC CHEW 監: 張敬軒/廖志華
培正東4號 (純音樂)  曲/編: MAC CHEW 監: 張敬軒

陳耀森是新詞人嗎,確實是很有上個時代詞人的風韻,用詞和立意平實而有詩意,填詞好符合旋律本身節奏,好過某些近年冒起的詞人好多

想問下係咪未賣斷市?

想問下係咪未賣斷市?
eggsteven 發表於 2018-12-21 15:03

有冇咁好賣啊

有冇咁好賣啊
阿mark 發表於 2018-12-21 15:08

貨都未翻
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

想問下係咪未賣斷市?
eggsteven 發表於 2018-12-21 15:03

邊有咁易斷市

CD warehouse $139 with poster

去緊cd 鋪,希望買到

邊有咁易斷市

CD warehouse $139 with poster
721AXA 發表於 2018-12-21 15:16

唔係話印好少又話好多人會買咩

唔係話印好少又話好多人會買咩
eggsteven 發表於 2018-12-21 15:26

學juno&kay

20170201 (純音樂)  曲/編: MAC CHEW 監: 張敬軒
明明他已離開妳 曲: 伍樂城 詞: 陳耀森 編: MAC CHEW 監:  ...
721AXA 發表於 2018-12-21 14:15

明明他已離開妳 伍樂城定伍卓賢? KKBOX寫伍卓賢

隻碟d 相會唔會太似蓮妹隻 夢了 瘋了 倦了

Wtf 沙田cd warehouse賣哂

J咗半日
我會認為呢隻碟係張敬軒出道以來最完整 flow最順嘅一張大碟
Mac Chew真係好勁

張敬軒過往有唔少好聽嘅專輯
但好多張碟啲flow都唔順(即使係當年 酷愛 定 urban emontions 個flow都好怪)

而呢一隻係真嘅由頭到尾都聽得好舒服 好順
如果要挑剔嘅 我諗就只有1985呢粒老鼠屎(原諒我用詞mean咗)係同隻碟格格不入

本身都ok 1985
但放入碟之後真係好憎呢隻歌XD

J咗半日
我會認為呢隻碟係張敬軒出道以來最完整 flow最順嘅一張大碟

張敬軒過往有唔少好 ...
JayantL 發表於 2018-12-21 19:01

1985可能Mac Chew重新編曲後又會好夾呢

J咗半日

張敬軒過往有唔少好 ...
JayantL 發表於 2018-12-21 19:01

我覺得大家都慢歌, 聽落唔算太突兀
個flow同感覺的確好完整好順
不過我就略嫌太多慢歌, 雖然每首都算高質
如果有多首係玩下例如jazz/r&b會更好

Btw 個包裝望落質感真係好好

phderek 發表於 2018-12-21 15:48

Joox寫伍樂城, 我未買到碟未confirm到

形影不離好難唱,仲難過潛水
假以時日好懷舊
成隻碟除左1985之外都好有憶蓮味
MAC Chew既編曲加左好多分
潛水雖然算快歌都好岩flow
聽落去好統一
至尊碟好嗎

聽完隻碟就快訓著覺
首首營造虛無縹緲既感覺好似差唔多既......得潛水想再翻聽

聽左一次, 太多慢歌, 覺得首首差唔多
要消化下

歌詞書寫伍卓賢

張軒Facebook依家有新碟發佈會,有新碟live聽,好正!

張軒Facebook依家有新碟發佈會,有新碟live聽,好正!
uponand 發表於 2018-12-21 22:26

LOL 好勁, 成隊strings
不過望落點解唔似LIVE, 好似係預早錄影?

LOL 好勁, 成隊strings
不過望落點解唔似LIVE, 好似係預早錄影?
721AXA 發表於 2018-12-21 22:30

係錄定,但都係唱live吖嘛XD

成隻碟聽過一次
個人覺得佢 D sidetrack 個唱法冇派台個幾首咁作狀
傾慕完勝年頭翻唱碟
明明他已離開妳好憶蓮
暫時最鍾意形影不離

賣晒未?? 好驚又買唔到

賣晒未?? 好驚又買唔到
星夢情真 發表於 2018-12-22 00:05

太子CD WAREHOUSE無了

傾慕真係好有驚喜

碟寫伍卓賢
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

有無忠粉講解下點解唯獨係天才兒童唔係mac chew 編曲?

其實呢… 隻碟係咪無第 5 plug?
如果係都幾浪費
因為 side track 真係好聽過派台果 d,mixing 都好聽好多
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

有無忠粉講解下點解唯獨係天才兒童唔係mac chew 編曲?
ksquare 發表於 2018-12-22 11:02

聽完下星期叱咤樂壇訪問,如果有講到,我再黎答你

其實呢… 隻碟係咪無第 5 plug?
如果係都幾浪費
因為 side track 真係好聽過派台果 d,mixing 都好聽好多 ...
星勤 發表於 2018-12-22 14:34

呢隻碟無第5 plug, 明年一月一派全新歌曲。

呢隻碟無第5 plug, 明年一月一派全新歌曲。 ...
uponand 發表於 2018-12-22 14:40

好癲 年年1月1就派新碟新歌
呢隻碟啲歌晒左

咁快就又有新歌,呢隻碟都未消化得切。。。

又做side track
不過最後曝光個幾首又係唱live唱死人既
期待下新歌先