返回列表 發帖
《閃亮的青春》隻碟好悶
nicholashin 發表於 2019-1-6 20:25

Hinry 居然輸比呢條友=,=
kwanie 發表於 2019-1-6 20:25

派台歌真係好重要 Hinry 已經最後5week都追到個銅算係咁
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

WYTV Music Award 2018

十大歌曲 第六位

芭樂 - 鄧小巧

曲 馮穎琪
詞 黃偉文
編 謝國維
監 謝國維

恭喜小巧首奪十大

十大金曲 第五位

另一首本年度大熱K歌, 有時聽歌真係好講mood, k 歌就係要俾你呢種感覺, 聽完覺得揪心, 咁就得左

????  

作詞:黃偉文   
作曲:林家謙
hehehaha 發表於 2019-1-6 20:33

Copy 得太快唔記得

已改thx

十大歌曲 第五位

忍 - 林欣彤

曲 Larry Wong
詞 林夕
編 Larry Wong
監 舒文

恭喜mag連攞十大成功

唱作銅

唱作人今年唔算調好多, 一個好嘅唱作人, 當然要寫多幾首歌先證明到自己實力. 銅獎佢就不嬲都少產量, 不過好彩都做到慢工出細貨. 不過都係個句, 等你好耐

唱作銅

AGA

上榜歌: 無期
冠軍歌: 小問題

唱作銀

銀獎好勤力, 不過最後出唔到碟, 唔係佢今年做新人一定超哂班.

得銅ja...
不瑕 發表於 2019-1-6 20:39

兩首歌有銅執到啦

係咪嗰個咩咁多年未甩過十大嘅 Record
616.1314 發表於 2019-1-6 20:39

Yes 12-18年, 年年有份

唱作銀

陳蕾

上榜歌: 娛樂人生 / 慌
冠軍歌: Run Away

唱作金

佢恨呢個獎好耐, 第一年攞完後就係俾人馬走, 今年頒俾佢, 唔知係咪安慰獎

有無咁差
一個獎都容納唔到

唱作金
林奕匡

上榜歌: 草原 / 好好的聊個天 / 從世界到我家 / 花灑下的歌
冠軍歌: 一世同學

進步銅

每年係呢個獎都斟酌好耐, 因為我遲起步, 變相有單位轉歌路又想俾, 認識新聲音後又想俾, 今年有hit歌但又做唔到十大嘅又想俾, 所以最後呢個名單係真心推介.

最後五強
陳蕾 / 岑寧兒 / 關楚耀 / Dear Jane / per se /

銅獎呢個單位今年呢張專輯歌曲意境非常好, 讓人好易投入歌曲嘅畫面. 真心識貨係遲嘅, 但係唔影響對佢嘅喜愛.

呢個世界好多盲反
nicholashin 發表於 2019-1-6 20:51

竟然得一首冠軍歌
616.1314 發表於 2019-1-6 20:51

咁一早講左攞完男金就會手緊

進步銅
per se

上榜歌: 天空塌下前 / 逝水如斯

進步銀

銀獎今年發揮空間好大, 同時都建立屬於自己個人風格, 出唔到碟唔緊要, 咁就越級挑戰

佢喎\
係咪YOYO 呀
kwanie 發表於 2019-1-6 20:51

係無加個地字
Yoyo如果派多首歌都可以考慮, 雖然ride我都好鍾意

進步銀
陳蕾

上榜歌: 娛樂人生 / 慌
冠軍歌: Run Away

進步金

最勤力嘅組合, 亦係轉型最成功嘅組合. 連最拿手嘅情歌都可以融入新氣象, 今年嘅新編曲, 希望可以繼續延續

豹哥兩銀?
不瑕 發表於 2019-1-6 20:59

無錯
  進步獎係我早兩日先決定俾

Hi hi
I am here
支持萬年銀再攞銀
JasOh103 發表於 2019-1-6 21:03

welcome
反對男主音嘅魔音 單曲聽定成隻碟聽都覺得難聽到爆 X_X
nicholashin 發表於 2019-1-6 21:00

唱係差d 嘅, 但編曲搭救

進步金
Dear Jane

上榜歌: 寧願當初不相見 / 身體語言 / 永遠飛行模式
冠軍歌: 深化危機

十大金曲 第四位

呢兩個位係兩種極端, 前者先係我性格, 都可以話係我做人宗旨嘅, 所以個人好鍾意呢份詞. 唔知係咪背景相近, 有時我覺得呢位填詞人對於美好嘅歌詞係最有心同有力

十大金曲 第四位

奉愛之名 - 吳雨霏

曲 Kiri T.
詞 陳詠謙
編 Kiri T.
監 馮翰銘

十大金曲 第三位

大愛 vs 虛偽
後者可能係最多人採用, 但係呢個世界係無絕對嘅, 有人咁樣選擇, 而又有人受嘅, 都可能係另一種愛嘅

十大金曲 第三位

人妻的偽術 - 謝安琪

曲 雷頌德
詞 林夕
編 雷頌德
監 雷頌德 / 麥浚龍

幕後人

新加嘅, 聽歌聽多左, 係會留意多左歌曲背後嘅設計, 所以係時候要Tribute番一眾幕後人

作曲人: 寫俾自己又得, 寫俾人都得, 仲要多種不同風格, 甚或度身訂造, 咁嘅功力仲唔係佢地
填詞人: 可能係會有沙石, 但係唔可以因為一小撮, 又或一兩句而扼殺佢嘅努力, 其實佢都可以有好詞
編曲人: 快歌係佢最拿手, 但係佢仲有唔少project, 都可以證明佢講故事嘅功力
監制: 佢最出名, 但都無可否認, 佢take嘅Vocal都係無懈可擊

幕後
作曲人 - Supper moment

上榜歌: 不要死在崇拜裡, 全世界暫停, 關於寂寞, 撼動, To whom, Love is Nearby (共6首)
冠軍歌: 一二三三二一, 橙海, 天陰,間中有陽光 (共3首)

填詞人 - 陳詠謙

上榜歌: 上榜歌: 破壞王, R U Naughty, 認真如初, 好好的聊個天, 可一可再, 與你常在, 草原, 飢餓遊戲, 在月台上等你, 半天空檔, 維多利亞, 求生, 閨蜜專用, 永遠飛行模式, I Just Wanna Stay With You, 龍舌蘭, 缺氧, 掉進海的眼淚 (共18首)
冠軍歌: 奉愛之名, 漸漸, 開心節, 小問題, 揮揮手, 一晃眼 (共6首)

編曲人 - 王雙駿

上榜歌: 被討厭的勇氣, 不要死在崇拜裡, 全世界暫停, 閨蜜專用, 勇悍.17, 撼動, 裸泳, R U Naughty, 龍舌蘭,
沐春風, 黑人問號
(共11首)
冠軍歌: 一二三三二一, 橙海, 開心節 (共3首)

監制 - 舒文

上榜歌: 無期, 在月台上等你, 生涯規劃, 生涯規劃 (合唱版) (共4首)
冠軍歌: 忍, 小問題, 初心, 愛徹底, 終生女友, 揮揮手, 心之科學, 一晃眼 (共8首)

十大金曲 第二位

最後兩個位, 兩首年度大作, 一首歌可以有唔同層次. 同樣地, 呢兩首歌分別係不同領域有所突出. 呢首歌, 最突出當然係編曲同mv

十大金曲 第二位

沉默的士高 - 王菀之

曲 王菀之
詞 黃偉文
編 馮翰銘
監 馮翰銘

十大金曲 第一位

呢個位都唔洗多講, 曲詞編都係咁震撼人心. 仲唔係年度之最.

十大金曲 第一位

未來見 - Rubberband

曲 Rubberband
詞 Tim Lui
編 Rubberband
監 正

國語歌

最後五強

言不由衷 – 徐佳瑩 / 幾分之幾 – 盧廣仲 / 半生緣(我們在這裡相遇) – 莫文蔚 / 頌海 – 方大同 / 殘缺的彩虹 – 陳綺貞

見到呢個五強名單都知點解要擺咁後頒, 都係金曲歌王歌后實力級人馬, 可惜就得三個位, 所以唔可以怪我仲有d歌后上唔到榜XD

合唱歌
銅 言不由衷 - 徐佳瑩
銀 頌海 - 方大同
金 半生緣 (我們在這裡相遇) - 莫文蔚

係有私心嘅, 因為呢個live, 令我再度喜愛呢首歌. 個種張力, 個種意境, 令人無法自拔

唱片銅

近年唔興出碟, 變相d歌儲左一排先出又唔夠分, 遲出又追唔切.
年尾歌手大發力, 咁年頭都唔係無碟, 銅獎呢張專輯可能唔係佢嘅the best, 但係意義大於一切, 裡面嘅歌都唔係絕無可取嘅

唱片銅
我們在中場相遇 - 莫文蔚

上榜歌: 如初之光 / 半生緣(我們在這裡相遇) / 絕 /
冠軍歌: 慢慢喜歡你

唱片銀

開完個冷盤, 接住呢兩張應該都係大熱. 其實3張唱片都係意義大於一切, 無他嘅, 出得碟都要有包裝, 由歌者嘅心出發, 先可以打動人心, 所以無懼時間考驗都要出到. 係咩原因, 好明顯就係一個字

唔係又莫文蔚呀嘛
bagfgfcde 發表於 2019-1-6 21:39

好勁呀你, 咁都中

點解咁都見到首歌。。。
ed8671ed 發表於 2019-1-6 21:41

因為要首歌點都出場

唱片銀
L.O.V.E. - 陳奕迅

上榜歌: 與你常在 / 可一可再 / 破壞王 / 龍舌蘭 /
冠軍歌: 漸漸

唱片金

感情真係好特別, 因為重視先得到延續. 無論係碟嘅concept定係歌嘅畫面, 都係滿載故事. 歌曲可能係大路左d, 但係咁樣先會發掘背後嘅編曲, 背後嘅製作. 呢張專輯量黎講都好多, 如此, 仲唔係更值收藏

唱片金
Senses Inherited - 張敬軒

上榜歌: 潛水
冠軍歌: 缺 / 天才兒童1985 / 百年樹木 /

聽者2018 side track

表演環節

又黎萬眾期待嘅表演嘉賓, 承接唱片金獎得主, 有請原作者出場, 帶黎誇時代嘅音樂

點解係佢表演 LOL
點解唔係美轉或者 Nancy
616.1314 發表於 2019-1-6 21:52

nancy 得captain nancy 一首歌, 唔夠承接力
Gin Lee 好慘
616.1314 發表於 2019-1-6 21:51

一陣留意下分數

組銅

黎到大直路, 組銅呢個單位好不幸地臨尾幾個星期被一個又一個地追過. 無他嘅, 我對佢地唔係真愛, 唔係都唔會要等6年先再進駐3甲. 守得住呢個位, 證明佢地努力都無白費

組銅

Rubberband

上榜歌: 那一端
冠軍歌: 城市當代配樂團 / 未來見

組銀

今年可謂係愈戰愈遠, 無論係專輯, 演唱會, 定還是將廣東歌推到另一個層次, 每一個舉動都對得住天地良心, 對得住欣賞佢地嘅人. 期望佢地2019又會帶d咩奇蹟俾我地.

Dear Jane?
ed8671ed 發表於 2019-1-6 22:01

攞左進步獎就無3甲ga la
撞三首十大
啊係 好意外主題曲 延禧攻略 / 如懿傳 入唔到圍
616.1314 發表於 2019-1-6 21:59

其實我睇左頭3集就斷左 無時間追

組銀

Supper moment

上榜歌: 不要死在崇拜裡 / 全世界暫停 / 撼動 / Love is Nearby / To whom
冠軍歌: 橙海

組金

咩係真愛, 佢地咪真愛. 見到佢地愈做愈高質,
其實心裡面都好激動. 今年再接再勵, 但係都好想問一句, 幾時出得碟?

好慘  
咁精彩嘅劇都唔追  
想幫 深宮計 延禧攻略 同 如懿傳 寫劇評總結下我嘅 2018 {:1 ...
616.1314 發表於 2019-1-6 22:05

支持
  雖則另外個兩套其實我都係飛住睇

原來冇上逆流之歌
Wonders 發表於 2019-1-6 22:08

因為RB從來都唔係真愛
  對上一次攞十大同組合都已經係2012
RK 話咗今年出碟
放空 發表於 2019-1-6 22:08

支持

組金

Robynn & Kendy

上榜歌: 青春終老
冠軍歌: 世界對我們 / 未來紀念館 / 荷光

男銅

男歌手3個今年都跑足全年, 表面睇係敬老, 但實際上上左神台嘅係更加有多份責任去行前多一步, 注入更多新嘅元素俾樂迷. 3位就係因為呢份愛而成就2018. 男銅呢位就第一次打入3甲, 原因好簡單, welcome back.

男銅

謝霆鋒

上榜歌: 放肆
冠軍歌: 有火 / 青空

男銀

銀獎走得更前係因為佢嘅團隊, 每個崗位確實缺一不可, 但係有時又會被忽略. 堅持每首歌都發揮音樂嘅本質, 堅持團隊嘅創作, 呢份誠意收到哂

男銀

陳奕迅

上榜歌: 與你常在 / 可一可再 / 破壞王 / 龍舌蘭
冠軍歌: 漸漸

男金

年頭跑到年尾嘅最佳示範, 編曲力臻完美, 就算沿用96年班底, 擺入現今世代都唔會過時, 錄音嘅追求更不在話下, 有心有力去保存美好, 再重新演繹, 呢份感情就已經打動我

好pun
冇諗過係chef lemon
ed8671ed 發表於 2019-1-6 22:16

lol
Wonders 發表於 2019-1-6 22:17
竟然係Lemon
nicholashin 發表於 2019-1-6 22:18

男銅真係好難搞, 男歌手2018真係好難搞 唯有俾個新面孔

男金

張敬軒

上榜歌: 潛水
冠軍歌: 缺 / 天才兒童1985 / 百年樹木

女銅

唉, 唔能夠走到最後, 係一大遺憾, 但幾時都係, 健康最緊要. 不過唔緊要, 就用呢個獎肯定你年頭嘅努力.

敬軒又贏
bagfgfcde 發表於 2019-1-6 22:25

其實我覺得佢今年係值

Anyway, 佢都係係我到第二次攞男金

女銅
林欣彤

上榜歌: Da Di Da
冠軍歌: 忍 / 重光紀念日

女銀

見到呢個名真係唔好嚇親, 年頭派d咁嘅歌真係好難撐得落, 好彩張ep都叫見得下人, 年尾更加係DIVA大爆發. 都攞左兩年金, 咪讓下人

女銀
Gin Lee

上榜歌: 很堅強
冠軍歌: 自我感覺還好 / 天地一沙鷗 / 侘寂

女金

空降女金呀!! 同時破埋最短年資女三甲得主. 無他, 佢嘅音樂路從來都唔易行, 可幸嘅係, 佢有強大嘅幕後團隊, 無論選歌, 策劃都走出最有個人特色嘅路, 今年就係時候得到最大嘅嘉許

HURRRRRRRRRR
咁都無金 好慘
616.1314 發表於 2019-1-6 22:33

女金呢張音樂椅黎 2年就換人
  隔離男歌手都係2年

坤坤表現比較好
nicholashin 發表於 2019-1-6 22:33

坤坤今年0上榜

女金
鄧小巧

上榜歌: 和好 / 將沙拋給一片海 / 四大發明
冠軍歌: 芭樂

播放指數 歌曲

最後兩個獎, 歌曲的話都毫無懸念, 除左因為真係百聽不厭, 當然仲有一份聲討係裡面

播放指數 歌曲
未來見 - Rubberband

曲 Rubberband
詞 Tim Lui
編 Rubberband
監 正

播放指數 歌手

得到呢個獎應該係最大嘅驚喜. 佢地不再停留係自己嘅comfort zone, 而係一次又一次帶來驚喜, 不論係對愛情, 對未來, 對世界, 都有自己嘅睇法. 2018再次得到主流媒體嘅目光, 作為真愛, 我就行多一步, 俾多個獎你地

播放指數 歌手
Robynn & Kendy

上榜歌: 世界對我們 / 未來紀念館 / 青春終老 / 荷光

其實4首都唔係每月冠軍, 都算係一個紀錄
再次恭喜各得獎者, 頒獎禮到此結束, 我地明年再見
稍後有分數公佈

歌手獲獎數目 (只列多於一獎)

3  Robynn & Kendy / Rubberband / 張敬軒
2.5 Supper moment (連幕後)
2  鄧小巧 / Gin Lee / 陳奕迅 / 林欣彤 / 莫文蔚 / AGA / 陳蕾

分數發表 (只列頭五名)

男女組金係近年最接近嘅一次

男歌手

張敬軒 399
陳奕迅 393
謝霆鋒 275
許廷鏗 275
小肥  271

女歌手

鄧小巧 400
李幸倪 400
林欣彤 325
謝安琪 298
莫文蔚 296

組合

RK  409
SM  319
RB  309
DJ  268
Fabel 159

唱作人

王菀之 278 (out)
林奕匡 218
陳蕾  198
AGA  191
方大同 189

唱片

Senses Inherited 399
L.O.V.E.       393
The Album     354 (out)
Hours        309 (out)
我們在中場相遇   298
Watch me     288
Bold & Beautiful  260

播放指數 歌曲

未來見  162
漸漸   114
認真如初 113
人妻的偽術 103
心之科學 101

播放指數 歌手

RK   263
張敬軒  263