返回列表 發帖

二 〇 一 八 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮

28/12/2018 , 20:30 - 23:30

入圍名單          樂迷投票          足本重溫          得獎名單          歷屆賽果

全女班十大
第一位 容祖兒 ——〈心之科學〉
    (470)
第二位 孫燕姿 ——〈風衣〉
    (230)
第三位 陳慧琳 ——〈尾站天國〉
    (204)
第四位 李幸倪 ——〈很堅強〉
    (135)
第五位 江海迦 ——〈小問題〉
    (168)                                             
第六位 莫文蔚 ——〈慢慢喜歡你〉
    (190)
第七位 徐佳瑩 ——〈灰色〉
    (168)
第八位 王灝兒 ——〈揮揮手〉
    (128)
第九位 謝安琪 ——〈人妻的偽術〉
    (170)
第十位 林欣彤 ——〈忍〉
    (161)

全女班至尊歌曲大獎
容祖兒 ——〈心之科學〉(470)
曲:Howie@Dear Jane、林家謙
詞:黃偉文
編:Dear Jane
監:舒文@Zoo Music

全女班至尊唱片大獎
容祖兒 ——《答案之書》(635)
唱片監製:陶山、馮翰銘、常石磊、黃馨、謝馨儀、單為明、荒井十一、陳建騏
上榜歌曲:亞亞亞 (120)、長大 (26)、剛好 (21)、綁夢 (38)、幸福不急 (15)
冠軍歌曲:容光 (92)、孤單喧嘩 (85)、答案之書 (99)、優秀 (90)、單人遊 (49)

全女班生力軍金銀銅獎
金獎 —— 吳嘉熙 (77)
上榜歌曲:把持 (1)
冠軍歌曲:你的你 (76)

銀獎 —— 李昭賢 (70)
上榜歌曲:—
冠軍歌曲:還未抱過的人 (70)

銅獎 —— 徐加晴 (64)
上榜歌曲:封箱 (20)、大概大概 (44)
冠軍歌曲:

全女班傑出表現大獎
—— 黃淑蔓 (194)
上榜歌曲:—
冠軍歌曲:那一年零一個月 (108)、天陰,間中有陽光 (86)

全女班組合金獎

金獎 —— Robynn & Kendy (406)
上榜歌曲:未來紀念館 (54)、青春終老 (47)、荷光 (76)
冠軍歌曲:無敵 (115)、世界對我們 (114)

全女班歌手金銀銅獎
金獎 —— 李幸倪 (885)
上榜歌曲:Live (15)、雙雙 (20)、和每天講再見 (20)、水百合 (15)、風靡 (30)
冠軍歌曲:緣.兩半 (105)、很堅強 (135)、信 (190)、自我感覺還好 (105)、天地一沙鷗 (120)、侘寂 (130)

銀獎 —— 孫燕姿 (550)

上榜歌曲:我很愉快 (42)、充氧期 (30)、天越亮,夜越黑 (62)、天天年年 (36)
冠軍歌曲:跳舞的梵谷 (82)、風衣 (230)、極美 (68)

銅獎 —— 陳慧琳 (453)
上榜歌曲:Be With You (40)、花見小路 (46)、做自己的太陽 (6)
冠軍歌曲:尾站天國 (204)、冷淡 (157)

全女班幕後大獎

最佳旋律   李榮浩 ——〈慢慢喜歡你〉(唱:莫文蔚)
最佳填詞   林 夕 ——〈人妻的偽術〉(唱:謝安琪)
最佳編曲   江志仁 ——〈侘寂〉   (唱:李幸倪) 
最佳音樂錄像 邱柏昶 ——〈風衣〉   (唱:孫燕姿) 

全女班我最喜愛的演唱會
李幸倪 ——《First Of All Live》(得票率 39.0%)

全女班我最喜愛的歌手
—— 容祖兒(得票率 35.7%)

全女班我最喜愛的歌曲
容祖兒 ——〈心之科學〉(投票得分:470)

馬來西亞會員最愛歌手*
容祖兒/楊千嬅/李幸倪

見到我就知邊個係得獎者大獎*
—— 蔡健雅

全女班榮譽大獎*
—— 容祖兒

星號 (*) 為非常設獎項,本屆特別頒發
————————————————————
總結(歌手)
7.0 容祖兒
5.0 李幸倪
3.0 孫燕姿
2.0 陳慧琳 / 莫文蔚 / 謝安琪
1.0 江海迦 / 徐佳瑩 / 王灝兒 / 林欣彤 / 吳嘉熙 / 李昭賢 / 徐加晴 / 黃淑蔓 / Robynn & Kendy / 楊千嬅 / 蔡健雅

總結(公司)
13.0 環球唱片
07.0 英皇娛樂
02.0 索尼音樂 / 幻國文化
01.0 亞神音樂 / Sunny Idea / 手工藝創作 / JamCast / 1563 at the East / VoV Entertainment / 寰亞唱片 / 正向文化

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

WYTV Music Award 2017
2018.01.05 / 06 (待定) 20:00

歷屆得獎名單:

部分獎項紀錄保持者:
連續六年 ...
kevinlai1621 發表於 2018-12-18 21:18

支持 Gin Lee 連續三年女金刷新紀錄
二〇二三年度全女班投票

堅姐唱片紀錄唔夠咩
kevinlai1621 發表於 2018-12-18 22:57

anyway 期待祖祖憑長大再次拎細獎
Fiona 係咪靠凍戀拎主題曲 , 定一生何求拎改編歌
二〇二三年度全女班投票

二 〇 一 八 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮

28/12/2018 , 20:30 - 23:30

入圍名單          樂迷投票          現場直播          得獎名單          歷屆賽果

Hello 大家好 :)
仲有個半鐘左右
最後一屆全女班音樂流行榜頒獎典禮就會喺呢度隆重舉行
趁仲有啲時間,同大家重溫一下今年嘅冠軍歌先喇

2018年度全女班冠軍歌巡禮
01   Wonder Woman
02   美麗新世界
03   一晃眼
04   緣.兩半
05   跳舞的梵谷
06   無敵
07   世界對我們
08   那一年零一個月
09   無期
10   一二三三二一
11   一二三,三二一
12   風衣
13   風衣                                   
14   Leaving Home
15   生涯規劃
16   很堅強
17   信
18   灰色
19   忍
20   尾站天國
21   尾站天國
22   慢慢喜歡你
23   慢慢喜歡你
24   如初之光
25   心之科學
26   信                                    
27   人妻的偽術
28   人妻的偽術
29   自我感覺還好
30   小問題
31   翩翩
32   心之科學
33   天地一沙鷗
34   終生女友
35   千年如一日
36   Creo en Mi
37   Creo en Mi
38   冷淡
39   侘寂                                   
40   Let Us Go Then You And I
41   天陰,間中有陽光
42   你的你
43   心之科學
44   心之科學
45   揮揮手
46   孤單喧嘩
47   容光
48   答案之書
49   極美
50   還未抱過的人
51   單人遊
52   優秀

喺頒獎禮開始之前,我會不定時同大家分享十首同十大「就欠一點點」嘅歌
大家得閒就入嚟睇下邊十首歌今晚會食白果
如果你好鍾意首歌,可以默默為佢流一滴眼淚
如果你好憎首歌,可以悄悄咁喺心入面歡呼吶喊

最後提提大家,最後一屆全女班有獎問題遊戲喺「非共和榜榜單及預告帖 (2018年第五十二週)」進行緊
有興趣而又未參與嘅美會員快啲過去留言喇
頒獎禮開始咗之後就截止噶喇

暫時係咁多先,今晚八點半見
二〇二三年度全女班投票

HONOURABLE MENTION
20. 謝安琪 ——《沐春風》(0)
沒有上榜的日子

第一次聽呢首歌,我諗起嘅其實係 “Sakura Sakura” lol
旋律有啲淡,但係謝安琪嘅演繹真係好好,唔想讚佢都要讚
咁露骨咁大膽嘅歌詞當然都係加分位啦
無分只係因為要停榜上唔切,唔洗陰謀論 THX

19. Serrini ——《Don’t Text Him》(0)
沒有上榜的日子

好鍾意呢首
好鍾意呢首
好鍾意呢首
真係好鍾意所以要講三次
特別係今年我都遇到一個好想 Text 但係又唔可以 Text 嘅 Him :’(

二〇二三年度全女班投票

支持容祖兒
bagfgfcde 發表於 2018-12-28 18:57
支持容祖兒
bagfgfcde 發表於 2018-12-28 19:03

多謝祖粉永遠都咁快手咁支持我
二〇二三年度全女班投票

18. 林二汶 ——《愛情是一種法國甜品》(24)
08>03

呢首啱啱出嗰陣覺得一般
所以求其上完個高位就 OUT 咗
最近攞翻出嚟聽先發現其實好正
份詞真係好精警
#不要擺全個心下去
#別妄想每日甜下去

17. 王菀之 ——《沉默的士高》(36)
09>07>09>07>03

呢首曲詞固然係高質
但係唔知點解近年我開始有少少接受唔到 Ivana 嘅 Vocal
成日覺得個演繹唔係好 Match 首歌
所以扣咗好多分,SORRY 老公

二〇二三年度全女班投票

好鍾意又唔上榜
樂壇已死
bagfgfcde 發表於 2018-12-28 19:09

SORRY 囉 BB
支持聖誕樹rini
RVHOCPC 發表於 2018-12-28 19:17

小道消息話聖誕節已經完咗,所以美樹今晚會白果
二〇二三年度全女班投票

16. Robynn & Kendy ——《荷光》(76)
06>06>04>04>02

年尾大塞車之下嘅犧牲品 > <
R&K 今年嘅作品入面其實我最鍾意呢首
不過好似話一早夠分所以個冠最後讓咗俾同公司嘅新加坡女歌手
無咗個冠唔緊要啦 聽講今晚會有另一樣嘢補償翻

15. 衛 蘭 ——《一晃眼》(98)
06>03>01>02

舊年電單車開行 TURBO 踩行油
不過唔係好中我
今年年頭呢首其實幾好
可惜之後玩失蹤
乜都無LU~

二〇二三年度全女班投票

季選頒獎人表示已經聽左呢兩首歌太多次 唔想再聽
nicholashin 發表於 2018-12-28 19:24

Thanks NH
咁呢兩首無獎你係咪好開心
二〇二三年度全女班投票

我d候選十大不停出現
Btw support
Yan 發表於 2018-12-28 19:37

Thanks Yan
foresee 到應該好多人會話 #11-20 正過真十大
16-20位HONOURABLE MENTION都好高質,支持
weiquan 發表於 2018-12-28 19:41

多謝支持噶
二〇二三年度全女班投票

14. 麥家瑜 ——《終生女友》(108)
07>07>07>05>03>03>01

好似話祖粉淨係識聽 K 歌
唔識欣賞啲有深度嘅歌,例如某首六字歌
呢首就啱曬我呢啲咁膚淺嘅祖粉喇

13. Serrini ——《Let Us Go Then You And I》(115)
06>06>06>03>03>05>01>10

雖然呢位歌手個唱腔真係唔係人人都接受到
不過學 @bagfgfcde 話齋
份詞係好勵志好有力量嘅
希望大家聽完呢首歌之後
都可以好似祖祖咁樂觀噶

二〇二三年度全女班投票

12. 鄭秀文 featuring Jackson Wang ——《Creo en Mi》(171)
01>01>03>03>04>04>10

嘩呢首曲詞編唱以至個 MV 都係年度級
咁都十大不入 除咗小圈黑暗之外我都唔知講乜好喇
呢個榜主真係好無恥 x.x

11. 楊千嬅 ——《一二三,三二一》(198)
09>07>05>03>02>01>01>02>03

細個嘅時候
唔想返學 唔想考試 唔想做功課 淨係想去玩
好想快啲大個
以為大個咗就無人管呢樣管嗰樣
可以自由自在咁做自己想做嘅嘢

大個之後 先至發現
有好多沉重的責任要咩
有好多複雜嘅關係要處理
有好多比考試更嘔心嘅難關要自己一個去面對
原來做人 係好辛苦
原來細個 先係最開心 最無憂無慮嘅

年頭一首令我感受好深嘅歌
隨住時間嘅流逝
我哋嘅歲數好似不斷咁增長緊
但其實另一邊廂
剩翻嘅時間,係喺度倒數緊
一二三,三二一

毋忘初心,珍惜所有

二〇二三年度全女班投票

支持阿kay
雖然係祖兒頒獎禮
不瑕 發表於 2018-12-28 19:47

聽講 kay 唔洗食白果
支持呢兩首
HOTMAN 發表於 2018-12-28 19:54

Thanks HOTMAN
支持fellow祖粉
JasOh103 發表於 2018-12-28 20:01

Thanks Jas
不過你見到 #12 應該會即刻唔想支持我
咁高質都要白果
kevinlai1621 發表於 2018-12-28 20:06

不知姐姐大駕光臨
妹妹有失遠迎
還望姐姐見諒
二〇二三年度全女班投票

光環 / Gin Lee (2017年度全女班歌手金獎得主)

二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮現在開始!
有請上屆女金得主 Gin Lee 用歌聲歡迎一眾候選歌手進場

入圍「全女班十大」/「全女班至尊歌曲大獎」/「全女班我最喜愛的歌曲」最後二十強
01. AGA — 小問題
02. AGA — 無期
03. Gin Lee — 天地一沙鷗
04. Gin Lee — 信
05. Gin Lee — 很堅強
06. JW — 揮揮手
07. Robynn & Kendy — 世界對我們
08. Robynn & Kendy — 無敵
09. Serrini — Let Us Go Then You And I
10. 王嘉儀 — 翩翩
11. 林欣彤 — 忍
12. 孫燕姿 — 風衣
13. 容祖兒 — 心之科學
14. 徐佳瑩 — 灰色
15. 莫文蔚 — 慢慢喜歡你
16. 陳慧琳 — 冷淡
17. 陳慧琳 — 尾站天國
18. 楊千嬅 — 一二三,三二一
19. 鄭秀文 — Creo en Mi
20. 謝安琪 — 人妻的偽術

入圍「全女班歌手金銀銅獎」/「全女班我最喜愛的歌手」最後二十強
01. AGA
02. Gin Lee
03. JW
04. Serrini
05. 王嘉儀
06. 吳嘉熙
07. 林欣彤
08. 孫燕姿
09. 容祖兒
10. 徐加晴
11. 徐佳瑩
12. 莫文蔚
13. 陳慧琳
14. 麥家瑜
15. 黃淑蔓
16. 楊千嬅
17. 衛蘭
18. 鄧小巧
19. 鄭秀文
20. 謝安琪

入圍「全女班我最喜愛的演唱會」最後二十強
01. Gin Lee 李幸倪 First Of All Live
02. HotCha Are U My Best Friend 十周年回憶慈善演唱會
03. JW 王灝兒 Never Too Early 2018 演唱會
04. Serrini 便服日 陀地歌姬Serrini香港音樂會
05. 一萬天荒愛未老·周慧敏30週年演唱會
06. 王菀之 Happiness is… 音樂會
07. 王菀之下北沢的北極光2018音樂會
08. 岑寧兒 Nothing is Under Control Live 2018
09. 金光燦爛徐小鳳演唱會2018
10. 胡琳 shining moment演唱會2018
11. 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會—香港站
12. 陳潔靈 由靈開始 Private Music Room 演唱會 2018
13. 楊千嬅三二一GO! 演唱會2017
14. 溫碧霞海潮演唱會2018
15. 葉麗儀萬般瑰麗2018香港演唱會
16. 趙學而 Right on Time 演唱會 2018
17. 衛蘭 Oh My Janice World Tour 2018
18. 鄧小巧 Inner Strength 音樂會
19. 鄭欣宜 Break a Leg 演唱會 2018
20. 黎瑞恩感恩有你演唱會2018

入圍「全女班至尊唱片大獎」最後十強
01. AGA《Luna》
02. Gin Lee《Bold & Beautiful》
03. 王嘉儀《Quarter》
04. 孫燕姿《No.13 作品:跳舞的梵谷》
05. 容祖兒《答案之書》
06. 徐佳瑩《心裡學》
07. 莫文蔚《我們在中場相遇》
08. 陳慧琳《Watch Me》
09. 楊千嬅《One on One Collection》
10. 鄭秀文《Believe In Mi》

入圍「全女班傑出表現大獎」最後五強
01. JC
02. 吳嘉熙
03. 徐加晴
04. 黃淑蔓
05. 鄧小巧

入圍「全女班組合金獎」最後四強
01. Robynn & Kendy
02. S.H.E.
03. Super Girls
04. Twins

入圍「全女班生力軍金銀銅獎」最後九強
01. 吳嘉熙
02. 李昭賢
03. 徐加晴
04. 陳嘉茵
05. 曾樂彤
06. 黃妍
07. 戴祖儀
08. 謝文欣
09. 譚杏藍
二〇二三年度全女班投票

入場支持
帥小寶` 發表於 2018-12-28 20:31

Thanks
好似話仲趕緊 TAG
感恩
一二三三二一冇十大
bagfgfcde 發表於 2018-12-28 20:32

千千好慘 聽講明明夠分都入唔到
二〇二三年度全女班投票

Bibbidi-Bobbidi-Boo / Verna Felton (Cinderella)

灰姑娘可以去到舞會
全靠仙女教母嘅幫忙
喺我地欣賞女主角善良勇敢嘅同時
背後嘅施法者同樣值得我地嘅注目
同樣地,除咗嘉許歌手嘅演繹之外
幕後嘅音樂人亦都好需要我地嘅肯定
首先為大家頒發「全女班幕後大獎」
二〇二三年度全女班投票

全女班最佳旋律
李榮浩/慢慢喜歡你

全女班最佳填詞
林 夕/人妻的偽術

全女班最佳編曲
江志仁/侘寂

全女班最佳音樂錄像
邱柏昶/風衣

二〇二三年度全女班投票

Support 616 希望李幸運掃獎
Wonders 發表於 2018-12-28 20:41

Thank you der
I don't know her
二〇二三年度全女班投票

童話話俾我地聽

只係很堅強同信
灰姑娘都可以去舞會
醜小鴨都可以變天鵝
而舊年顏卓靈都用行動話俾我地聽
雞仔聲都可以做到歌手㗎喎

可能呢個故事實在太勵志
令到今年嘅樂壇多咗一班別樹一幟嘅新人
有把聲 Tune 到好似機械人咁嘅 KOL
有要靠著頹衫去婚禮搏上報嘅前亞視暗星
有唱快歌自以為好 High 但其實煩膠嘅前女團成員
當然亦都唔少得外表同歌喉一樣令人驚艷嘅星夢孖寶喇

不過好在喺云云新人入面
依然有正常嘅、好聽嘅
令到我地依然可以頒到新力軍嘅獎項
仲夠分金、銀、銅添~

入圍「全女班生力軍金銀銅獎」最後九強
01. 吳嘉熙
02. 李昭賢
03. 徐加晴
04. 陳嘉茵
05. 曾樂彤
06. 黃 妍
07. 戴祖儀
08. 謝文欣
09. 譚杏藍
二〇二三年度全女班投票

黃 妍 (21)
上榜歌曲:笑容迷路了 (21)

全女班生力軍銅獎 TAG
首先要多謝 @kel_kelvin
如果唔係我應該會 Miss 咗呢個女人
雖然兩首歌都係 K 歌
不過唱得好聽就得喇 :D
二〇二三年度全女班投票

Gin Lee分分鐘三首十大
JasOh103 發表於 2018-12-28 20:43

舊年已經三首喇
sorry 頒得好慢因為仲趕緊 tag
希望今年唔會 overrun 得太勁啦
二〇二三年度全女班投票

全女班生力軍銅獎
徐加晴 (64)
上榜歌曲:封箱 (20)、大概大概 (44)

全女班新力軍銀獎 TAG
第一次認識呢位歌手
係喺 @nicholashin 嘅流行榜上面嘅
會留意佢
係因為佢個名令我諗起古代後宮階級
加上歌名又有個「抱」字
而我係好鍾意同朋友同學老師抱抱嘅
旋律唔錯 題材唔公廁
唱亦都好過一班大公司新人
可惜好似變咗一曲歌手 :((
希望快啲會有新作品面世喇
二〇二三年度全女班投票

Lm
最佳曲詞編高質到
kayzzz 發表於 2018-12-28 20:46

Wowwwwwww 你竟然會嚟睇
好 Surprised 好開心噶 , 多謝 Kay 粉支持
二〇二三年度全女班投票

全女班新力軍銀獎
李昭賢 (70)
冠軍歌曲:還未抱過的人 (70)

全女班新力軍金獎 TAG
一直好想俾一次組金 Super Girls
可惜 15 同 16年
A2A 同 SiS 都各自交出咗一首我好鍾意嘅歌
17年打後 呢隊嘢又開始 Flop :((
俾唔到組金
就唯有俾新人金佢哋嘅成員喇
二〇二三年度全女班投票

全女班新力軍金獎
吳嘉熙 (77)
上榜歌曲:把持 (1)
冠軍歌曲:你的你 (76)

全女班生力軍候選歌手榜分一覽
1. 吳嘉熙 77
2. 李昭賢 70
3. 徐加晴 64
4. 黃 妍 21
5. 曾樂彤 6
6. 譚杏藍 2
7. 謝文欣 1
7. 戴祖儀 1
7. 陳嘉茵 1
二〇二三年度全女班投票

入圍「全女班傑出表現大獎」最後五強
01. JC
02. 吳嘉熙
03. 徐加晴
04. 黃淑蔓
05. 鄧小巧
二〇二三年度全女班投票

全女班傑出表現大獎
黃淑蔓 (194)
冠軍歌曲:那一年零一個月 (108)、天陰,間中有陽光 (86)

全女班傑出表現大獎候選歌手榜分一覽
1. 黃淑蔓 194
2. 吳嘉熙 77
3. 鄧小巧 68
4. 徐加晴 64
5. 陳泳彤 53
二〇二三年度全女班投票

恭喜蔓蔓喜歡你
bagfgfcde 發表於 2018-12-28 21:04

祖粉好醒,無俾假新聞呃到
二〇二三年度全女班投票

入圍「全女班組合金獎」最後四強
01. Robynn & Kendy
02. S.H.E.
03. Super Girls
04. Twins

全女班組合金獎 TAG
呢隊組合坦白講一開始我唔係咁鍾意嘅
覺得佢哋明明係中女但又要扮少女
懶係清新咁 又唱埋啲口水歌
但係舊年 佢哋開始轉型
涉獵咗好多唔同種類嘅音樂
開拓咗好多新嘅題材
令到佢哋成為史上第一隊可以蟬聯組金嘅組合
二〇二三年度全女班投票

頭先 Honourable Mention 提過〈荷光〉
嚟到組金,我反而想講上年嘅〈無敵〉
作為一個偏向鍾意聽 K 歌嘅樂迷
舊年 R&K 最吸引到我嘅作品
毫無疑問 當然係〈急救中〉
不過好在有 @bagfgfcde
將呢首歌定咗做佢去年嘅至尊歌
為呢首歌寫咗段好高質嘅 Tag
仲喺頒獎禮前夕俾我先睹為快
我先至無錯過到呢首咁精彩嘅作品
首歌講乜,有 bag 段文字珠玉在前
我就唔喺度獻醜喇
不過我想講嘅係
曾經我都係一個好在意名次嘅人
要自己好似美祖咁七連金
但同時我又覺得自己咁好衰
因為身邊嘅同學都係我嘅好朋友
唔應該視佢哋為我嘅 competitor
嚟到今日,我依然對自己好有要求
但係已經唔會咁執著要去同人比較
因為無敵,所以無敵
多謝 bag
多謝 R&K
多謝林寶

全女班組合金獎
Robynn & Kendy (406)
上榜歌曲:未來紀念館 (54)、青春終老 (47)、荷光 (76)
冠軍歌曲:無敵 (115)、世界對我們 (114)

全女班組合金獎候選歌手榜分一覽
1. Robynn & Kendy 406
2. S.H.E. 36
3. Super Girls 33
4. Twins 2.5
二〇二三年度全女班投票

Part Of Your World / Jodi Benson (The Little Mermaid)

頭先同大家分享咗一啲屬於我嘅音樂選擇
跟住落嚟,我地一齊進入你嘅世界
揭曉你最喜愛的歌曲、歌手同演唱會

「全女班我最喜愛的演唱會」最後六強
按入圍編號序,排名不分先後
01. Gin Lee 李幸倪 First Of All Live
04. Serrini 便服日 陀地歌姬Serrini香港音樂會
07. 王菀之下北沢的北極光2018音樂會
13. 楊千嬅三二一GO! 演唱會2017
17. 衛蘭 Oh My Janice World Tour 2018
18. 鄧小巧 Inner Strength 音樂會

「全女班我最喜愛的歌手」最後五強
02. Gin Lee
04. Serrini
09. 容祖兒
16. 楊千嬅
20. 謝安琪

「全女班我最喜愛的歌曲」最後六強
09. Serrini — Let Us Go Then You And I
二〇二三年度全女班投票

大比數拋離
kevinlai1621 發表於 2018-12-28 21:14

好難唔拋離 bor
二〇二三年度全女班投票

點樣先算係一個精彩嘅演唱會呢?
呢個演唱會
無華麗嘅舞台
無浮誇嘅服裝
亦都無睇到人拍案叫絕嘅特技
單靠歌手嘅一把靚聲
就已經俘虜到觀眾嘅心

全女班我最喜愛的演唱會
Gin Lee 李幸倪 First Of All Live (39%)

全女班我最喜愛的演唱會得票率一覽
1. Gin Lee 李幸倪 First Of All Live - 39%
2. 楊千嬅三二一GO! 演唱會2017 - 19.5%
3. Serrini 便服日 陀地歌姬Serrini香港音樂會 - 9.8%
4. 王菀之下北沢的北極光2018音樂會 - 7.3%
5. 衛蘭 Oh My Janice World Tour 2018 - 4.9%
5. 鄧小巧 Inner Strength 音樂會 - 4.9%
二〇二三年度全女班投票

完全無人同堅姐打氣...
anyway, 為咗增加刺激度
我最喜愛的歌曲係會逐步公佈票數

歌曲 首選票數 次選票數 三選票數 總得分
天地一沙鷗 ? ? 2 20
很堅強 ? ? 2 20
LUGTYAI ? ? 2 20
心之科學 ? ? 3 30
一二三 ? ? 1 10
人妻的偽術 ? ? 3 30
二〇二三年度全女班投票

多謝大家嘅留言
暫時無時間逐一回覆真係唔好意思
因為我仲趕緊 TAG 同食緊飯
二〇二三年度全女班投票

全女班我最喜愛的歌手
容祖兒 (35.7%)

全女班我最喜愛的歌手得票率一覽
第一階段
1. 容祖兒 - 17.1%
1. Gin Lee - 17.1%
3. Serrini - 14.6%
4. 楊千嬅 - 12.2%
5. 謝安琪 - 9.8%
第二階段
1. 容祖兒 - 35.7%
2. Gin Lee - 28.6%
3. 謝安琪 - 21.4%
4. 楊千嬅 - 7.1%
4. Serrini - 7.1%
二〇二三年度全女班投票

繼續同大家逐步公佈票數

歌曲首選票數次選票數三選票數總得分
天地一沙鷗?82180
很堅強?2260
LUGTYAI?1240
心之科學?2370
一二三?3170
人妻的偽術?43110
二〇二三年度全女班投票

gin gin點會答案之
HOTMAN 發表於 2018-12-28 21:42

第一階段 Gin 粉投多一票就贏到
二〇二三年度全女班投票

全女班我最喜愛的歌曲
容祖兒 —《心之科學》(470)

全女班我最喜愛的歌曲得票率一覽
歌曲首選票數次選票數三選票數總得分
天地一沙鷗382330
很堅強422260
LUGTYAI612340
心之科學823470
一二三631370
人妻的偽術343260
二〇二三年度全女班投票

辛苦倪衝咗上台
bagfgfcde 發表於 2018-12-28 21:45

對不起不是你
二〇二三年度全女班投票

終於到十大
雖然調完頒獎次序都係寫唔切
送俾大家(唔完整嘅)十花 · 十人 · 十歌

入圍「全女班十大」/「全女班至尊歌曲大獎」最後二十強
01. AGA — 小問題
02. AGA — 無期
04. Gin Lee — 信
06. JW — 揮揮手
07. Robynn & Kendy — 世界對我們
08. Robynn & Kendy — 無敵
10. 王嘉儀 — 翩翩
11. 林欣彤 — 忍
12. 孫燕姿 — 風衣
14. 徐佳瑩 — 灰色
15. 莫文蔚 — 慢慢喜歡你
16. 陳慧琳 — 冷淡
17. 陳慧琳 — 尾站天國
19. 鄭秀文 — Creo en Mi
二〇二三年度全女班投票

拾 — 綠梅 · 烏拉那拉如懿
夜雪初霽,寒風習習
翊坤宮的院子裡傳來縷縷梅香
案上的綠梅卻依舊光禿禿的
了無生機

那是她的少年郎送她的禮物
縱然如今她被他困在這翊坤宮中
非死不得出
他們也曾經有過一段相知相許的好時光

天放晴時,她會與他攀到城樓上
看紫禁城的紅牆巍峨
下雨了,他們便依偎在暢音閣裡
聽那一齣《牆頭馬上》

她身陷流言,他緊握著她的手
溫言道:「你放心」
他登上龍椅,覺得高處不勝寒
她便爬上鳳座,回他一句:「有我在」

一切是那麼順心如意
讓她也曾以為
他們會細水長流似的
一直走下去

可是後來他變了
變得剛愎自用、薄情寡性
變得自私虛偽、疑心深重

她痛失麟兒,他質疑是她命格相剋
侍衛予她安慰,他懷疑她倆偷情苟合
她彈壓宮妃獻媚爭寵,他斥責她婦人醋妒
她勸諫他莫要沉迷酒色,他嫌棄她古板無趣

為著那點愛、那點情
她一直吞聲忍氣、沉默不語

看著他橫蠻猙獰的模樣
她陡然發現
破鏡嫣能重圓,頑石豈會成金?

南方的綠梅開得再美再盛
再怎麼樣精心仔細的料理著
挪到了北方,依舊會水土不服

花如此,人亦如此

不忍了

乾隆三十年南巡期間,
繼皇后烏拉那拉氏斷髮於御舟上
二〇二三年度全女班投票

原來十個人都係遠古時代啲豬八戒
bagfgfcde 發表於 2018-12-28 22:03

聽講淨係寫得切五個
二〇二三年度全女班投票

HOTMAN 發表於 2018-12-28 22:05

欣賞你嘅觀察力
不過真係諗多咗
二〇二三年度全女班投票

全女班十大第十位
林欣彤 ——《忍》(161)
06>06>02>04>04>04>04>04>01

很典型的一首港式情歌
「我愛你但你唔愛我」
猶幸旋律搶耳而不罐頭
歌詞狗血而不俗套

入選十大
主要還是出於對歌者的一份同情吧
入行八年,失聲兩次
贏在起跑線,卻後勁不繼
衷心祝願小彤能早日康復
再次盡情盡興地 Da Di Da
二〇二三年度全女班投票

玖 — 牡丹 · 富察容音
晨曦微露
陽光穿過紙糊的窗戶
曬進她的寢殿

她睜開眼睛
映入眼簾的
依舊是長春宮熟悉的景象

廊前的牡丹
案上的鳳冠
還有衣架子上的一抹明黃
無一不提醒著她
她的身分是大清的皇后
理應端莊自持 沉穩大度

所以
即便她熱愛歌舞
還是得踏上花盤底
不緩不急 從容優雅地邁出每一步

即便她深愛著他
還是得接受與其他女人一同分享他的宿命
善待她們 對她們的孩子視如己出

即便她生氣難過
還是得努力擠出一絲笑容
時刻保持和顏悅色

她常道:
「善欲人見,並非真善」
可像她那樣虛偽的善良著
又是否真善?

牡丹和芍藥
外表相似
一個是花中之王
一個卻是妖豔無格

可若有來世
她寧願當那芍藥
縱然登不上大雅之堂
至少可以真實赤裸地做回自己
二〇二三年度全女班投票

全女班十大第九位
謝安琪 ——《人妻的偽術》(170)
02>05>01>01>03>05>03

謝氏久休兩年復出的頭炮主打
旋律與編曲不過中上水平
真正打動我的
是林夕的歌詞

一字一句
都與我的待人處世之道不謀而合

當你冒犯於我
我只會忍,不會動怒
我不想因為一時的衝動
破壞彼此間的和諧

當你說錯了話做錯了事
我不會當面拆穿你
我怕你難堪

當你為了一些在我眼裡壓根兒微不足道的事情而沾沾自喜時
我還是會裝傻充愣,然後稱讚你幾句
你高興便好

對你,我一直逆來順受
甚至卑微到成了四不像都不要緊
因為
我真心想你快活如蜜甜

我乖巧地吞下你為我準備的牛扒煎雙蛋
不打算告訴你
我喜歡的
其實從來都是雞扒炒滑蛋
二〇二三年度全女班投票

捌 — 海棠 · 甄嬛
冬去春來,海棠花開
偶爾一陣罡風
吹落樹上的花瓣

呆呆凝視著碎玉軒
地上的玉鞋
案上的髮釵
床頭的繩結
一磚一瓦,皆是回憶

「縱得莞莞,莞莞類卿」

郎才女貌,兩情相悅
原來不過是當影子當替身罷了
四年來的癡心
終究是錯付了

冬去春來,海棠花開
罡風吹落樹上的花瓣
也吹走寂寞沉鬱的她
二〇二三年度全女班投票

全女班十大第八位
JW ——《揮揮手》(128)
01>02>03>03>05>06

願我可以學會放低你
就讓我重頭來過物色新知已
望著你的臉如山水一般優美
要走的我總企在原地
願我可以絕到踢走你
但是我如何能拒絕張開的臂
自問我可以贏你但喜歡輸給你
猶像你親於我自己
我怎可以一刀切下來親手傷你
我只可以將心割下來親手給你

二〇二三年度全女班投票