返回列表 發帖
進步金
Dear Jane

上榜歌: 寧願當初不相見 / 身體語言 / 永遠飛行模式
冠軍歌: 深化危機

十大金曲 第四位

呢兩個位係兩種極端, 前者先係我性格, 都可以話係我做人宗旨嘅, 所以個人好鍾意呢份詞. 唔知係咪背景相近, 有時我覺得呢位填詞人對於美好嘅歌詞係最有心同有力
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

係咪世界美好的
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

WYTV Music Award 2018

十大金曲 第四位

奉愛之名 - 吳雨霏

曲 Kiri T.
詞 陳詠謙
編 Kiri T.
監 馮翰銘

十大金曲 第三位

大愛 vs 虛偽
後者可能係最多人採用, 但係呢個世界係無絕對嘅, 有人咁樣選擇, 而又有人受嘅, 都可能係另一種愛嘅

只想支持gin lee

恭喜Kary

進步銅
per se

上榜歌: 天空塌下前 / 逝水如斯

進步銀

銀獎今年發揮空間好大, 同時都建立屬於自己個人 ...
kevinlai1621 發表於 2019-1-6 20:55

Talent always wins

十大金曲 第四位
奉愛之名 - 吳雨霏

曲 Kiri T.
詞 陳詠謙
編 Kiri T.
監 馮 ...
kevinlai1621 發表於 2019-1-6 21:10

Talent 又贏

十大金曲 第三位

人妻的偽術 - 謝安琪

曲 雷頌德
詞 林夕
編 雷頌德
監 雷頌德 / 麥浚龍

幕後人

新加嘅, 聽歌聽多左, 係會留意多左歌曲背後嘅設計, 所以係時候要Tribute番一眾幕後人

作曲人: 寫俾自己又得, 寫俾人都得, 仲要多種不同風格, 甚或度身訂造, 咁嘅功力仲唔係佢地
填詞人: 可能係會有沙石, 但係唔可以因為一小撮, 又或一兩句而扼殺佢嘅努力, 其實佢都可以有好詞
編曲人: 快歌係佢最拿手, 但係佢仲有唔少project, 都可以證明佢講故事嘅功力
監制: 佢最出名, 但都無可否認, 佢take嘅Vocal都係無懈可擊

幕後
作曲人 - Supper moment

上榜歌: 不要死在崇拜裡, 全世界暫停, 關於寂寞, 撼動, To whom, Love is Nearby (共6首)
冠軍歌: 一二三三二一, 橙海, 天陰,間中有陽光 (共3首)

填詞人 - 陳詠謙

上榜歌: 上榜歌: 破壞王, R U Naughty, 認真如初, 好好的聊個天, 可一可再, 與你常在, 草原, 飢餓遊戲, 在月台上等你, 半天空檔, 維多利亞, 求生, 閨蜜專用, 永遠飛行模式, I Just Wanna Stay With You, 龍舌蘭, 缺氧, 掉進海的眼淚 (共18首)
冠軍歌: 奉愛之名, 漸漸, 開心節, 小問題, 揮揮手, 一晃眼 (共6首)

編曲人 - 王雙駿

上榜歌: 被討厭的勇氣, 不要死在崇拜裡, 全世界暫停, 閨蜜專用, 勇悍.17, 撼動, 裸泳, R U Naughty, 龍舌蘭,
沐春風, 黑人問號
(共11首)
冠軍歌: 一二三三二一, 橙海, 開心節 (共3首)

監制 - 舒文

上榜歌: 無期, 在月台上等你, 生涯規劃, 生涯規劃 (合唱版) (共4首)
冠軍歌: 忍, 小問題, 初心, 愛徹底, 終生女友, 揮揮手, 心之科學, 一晃眼 (共8首)

十大金曲 第二位

最後兩個位, 兩首年度大作, 一首歌可以有唔同層次. 同樣地, 呢兩首歌分別係不同領域有所突出. 呢首歌, 最突出當然係編曲同mv

SM/肥仔/COW/威廉幻想的對象
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

芝心科技有得出場 xx(
我們的總和

SM/肥仔/COW/威廉幻想的對象
dongbb2332 發表於 2019-1-6 21:20
不要再說了

未來見 係咪坐亞only?

不要再說了
nicholashin 發表於 2019-1-6 21:22

DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

十大金曲 第二位

沉默的士高 - 王菀之

曲 王菀之
詞 黃偉文
編 馮翰銘
監 馮翰銘

十大金曲 第一位

呢個位都唔洗多講, 曲詞編都係咁震撼人心. 仲唔係年度之最.

RubberBand 未來見
我們的總和

改編歌
銅 生命有價 - 小塵埃
銀 Remember me - 許志安
金 Creo en mi - 鄭秀文 ...
kevinlai1621 發表於 2019-1-6 19:55

omg好高質!!!

好似撞咗唔少十大
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

十大金曲 第二位
沉默的士高 - 王菀之

曲 王菀之
詞 黃偉文
編 馮翰銘
監 馮 ...
kevinlai1621 發表於 2019-1-6 21:25

肯定係你頭像 很堅強

ivana 好勁
恭喜RB又掃多個Song of the Year

十大金曲 第一位

未來見 - Rubberband

曲 Rubberband
詞 Tim Lui
編 Rubberband
監 正

國語歌

最後五強

言不由衷 – 徐佳瑩 / 幾分之幾 – 盧廣仲 / 半生緣(我們在這裡相遇) – 莫文蔚 / 頌海 – 方大同 / 殘缺的彩虹 – 陳綺貞

見到呢個五強名單都知點解要擺咁後頒, 都係金曲歌王歌后實力級人馬, 可惜就得三個位, 所以唔可以怪我仲有d歌后上唔到榜XD

Tanya is robbed

好彩五字歌連五強都冇

好彩五字歌連五強都冇
ed8671ed 發表於 2019-1-6 21:31

我個頒獎典禮補翻

合唱歌
銅 言不由衷 - 徐佳瑩
銀 頌海 - 方大同
金 半生緣 (我們在這裡相遇) - 莫文蔚

係有私心嘅, 因為呢個live, 令我再度喜愛呢首歌. 個種張力, 個種意境, 令人無法自拔

唱片銅

近年唔興出碟, 變相d歌儲左一排先出又唔夠分, 遲出又追唔切.
年尾歌手大發力, 咁年頭都唔係無碟, 銅獎呢張專輯可能唔係佢嘅the best, 但係意義大於一切, 裡面嘅歌都唔係絕無可取嘅

合唱歌
銅 言不由衷 - 徐佳瑩
銀 頌海 - 方大同
金 半生緣 (我們在這裡相遇) -  ...
kevinlai1621 發表於 2019-1-6 21:35

估唔到
係咪L.O.V.E.

唔係又莫文蔚呀嘛

唱片銅
我們在中場相遇 - 莫文蔚

上榜歌: 如初之光 / 半生緣(我們在這裡相遇) / 絕 /
冠軍歌: 慢慢喜歡你

唱片銀

開完個冷盤, 接住呢兩張應該都係大熱. 其實3張唱片都係意義大於一切, 無他嘅, 出得碟都要有包裝, 由歌者嘅心出發, 先可以打動人心, 所以無懼時間考驗都要出到. 係咩原因, 好明顯就係一個字

唔係又莫文蔚呀嘛
bagfgfcde 發表於 2019-1-6 21:39

好勁呀你, 咁都中

我個頒獎典禮補翻
bagfgfcde 發表於 2019-1-6 21:32

睇唔到睇唔到睇唔到

唱片銅

上榜歌: 如初之光 / 半生緣(我們在這裡相遇) /  ...
kevinlai1621 發表於 2019-1-6 21:40

點解咁都見到首歌。。。

唱片銅

上榜歌: 如初之光 / 半生緣(我們在這裡相遇) /  ...
kevinlai1621 發表於 2019-1-6 21:40

@ed8671ed

估 Eason

而家先到eason haha

Bold & Beautiful!
二〇二三年度全女班投票

希望A Touch Of爆冷

點解咁都見到首歌。。。
ed8671ed 發表於 2019-1-6 21:41

因為要首歌點都出場

唱片銀
L.O.V.E. - 陳奕迅

上榜歌: 與你常在 / 可一可再 / 破壞王 / 龍舌蘭 /
冠軍歌: 漸漸

唱片金

感情真係好特別, 因為重視先得到延續. 無論係碟嘅concept定係歌嘅畫面, 都係滿載故事. 歌曲可能係大路左d, 但係咁樣先會發掘背後嘅編曲, 背後嘅製作. 呢張專輯量黎講都好多, 如此, 仲唔係更值收藏

Gin Lee 衝咗上台
二〇二三年度全女班投票

Hins 男金了

唱片金
Senses Inherited - 張敬軒

上榜歌: 潛水
冠軍歌: 缺 / 天才兒童1985 / 百年樹木 /

聽者2018 side track

表演環節

又黎萬眾期待嘅表演嘉賓, 承接唱片金獎得主, 有請原作者出場, 帶黎誇時代嘅音樂

唱片金
Senses Inherited - 張敬軒

上榜歌: 潛水
冠軍歌: 缺 / 天才兒童1985 / 百 ...
kevinlai1621 發表於 2019-1-6 21:50

Gin Lee 好慘
二〇二三年度全女班投票

表演環節

又黎萬眾期待嘅表演嘉賓, 承接唱片金獎得主, 有請原作者出場, 帶黎誇時代 ...
kevinlai1621 發表於 2019-1-6 21:50

點解係佢表演 LOL
點解唔係美轉或者 Nancy
二〇二三年度全女班投票

點解係佢表演 LOL
點解唔係美轉或者 Nancy
616.1314 發表於 2019-1-6 21:52

nancy 得captain nancy 一首歌, 唔夠承接力
Gin Lee 好慘
616.1314 發表於 2019-1-6 21:51

一陣留意下分數

組銅

黎到大直路, 組銅呢個單位好不幸地臨尾幾個星期被一個又一個地追過. 無他嘅, 我對佢地唔係真愛, 唔係都唔會要等6年先再進駐3甲. 守得住呢個位, 證明佢地努力都無白費

原來十二大除咗Rk冠齊
幕後都係撞3/4

撞三首十大
啊係 好意外主題曲 延禧攻略 / 如懿傳 入唔到圍
二〇二三年度全女班投票

組銅

黎到大直路, 組銅呢個單位好不幸地臨尾幾個星期被一個又一個地追過. 無他嘅,  ...
kevinlai1621 發表於 2019-1-6 21:58

R&K

Dear Jane?