返回列表 發帖
Victor’s Choice熱選歌曲.第七位:
RubberBand - 未來見

作曲:RubberBand
填詞:Tim Lui
編曲:RubberBand
監製:正@RubberBand

Victor’s Choice熱選歌曲.第六位:
「佢今年嘅產量比較少,得兩首歌,但兩首曲風完全唔同嘅歌都能夠登上冠軍位置,咁產量少啲都冇問題啦。就算有問題,都係...」

Victor’s Choice熱選唱作人.金獎:
林奕匡
親自創作上榜歌曲:草原 / 好好的聊個天 / 從世界到我家 / 生 ...
victor18 發表於 2019-1-13 14:13

What an insult to AGA

AGA 江海迦 - 小問題

作曲:AGA 江海迦
填詞:陳詠謙
編曲:T-Ma
監製:舒文@Zoo Music

Victor’s Choice熱選歌曲.第五位:
「聽呢首歌嘅時候心情少不免會有啲複雜,會慶幸有一首歌紀錄低呢個團隊嘅點滴,但聽到佢嘅聲音時都會有啲感傷。雖然過去嘅事情唔能夠番轉頭,但只要有愛,當中嘅感情絕對係...」

What an insult to AGA
bagfgfcde 發表於 2019-1-13 14:43

明顯嘅以量取勝

AGA 江海迦 - 小問題
作曲:AGA 江海迦
編曲:T-Ma
監製 ...
victor18 發表於 2019-1-13 14:45

可一可再

啲tag幾明顯

Victor’s Choice熱選歌曲.第五位:
陳奕迅 - 可一可再

作曲:陳奕迅
編曲:The Duo Band
監製:王雙駿

Victor’s Choice熱選歌曲.第四位:
「呢個歌手嘅路途一啲都唔平坦,佢一開始拎到歌唱比賽冠軍入行,但又係上位期間患上情緒病,到今年年頭首歌爆Hit,Plan好年尾開佢首個個人演唱會,偏偏又因爲身體不適而取消...
不過相信只要養好身體,一定有機會再開屬於你自己嘅演唱會,而呢首歌一樣好歌有好報。」

明顯嘅以量取勝
victor18 發表於 2019-1-13 14:49

今年可以bam多啲佢啲廢歌

可一可再

啲tag幾明顯
bagfgfcde 發表於 2019-1-13 14:51

冇諗過要人估

林欣彤 - 忍

作曲:Larry Wong
填詞:林夕
編曲:Larry Wong
監製:舒文

Victor’s Choice熱選歌曲.第三位:
「到頭三甲啦喎,入到頭三甲嘅歌應該都有一定嘅質素。
好似呢首歌咁,旋律好聽,歌詞有意思,演繹得都好好,係首歌名有啲問題...得半分鐘又點夠聽一首歌呢?」

「呢個歌手嘅路途一啲都唔平坦,佢一開始拎到歌唱比賽冠軍入行,但又係上位期間患上情緒病,到今年年頭首歌爆Hit,Plan好年尾開佢首個個人演唱會,偏偏又因爲身體不適而取消...
不過相信只要養好身體,一定有機會再開屬於你自己嘅演唱會,而呢首歌一樣好歌有好報。」
victor18 發表於 2019-1-13 14:51

不過又因為Mag要休息,MIRROR先攝到個期,咁快有得開演唱會……
利申:有去MIRROR演唱會
2018音樂公民頒獎典禮得獎名單:https://goo.gl/NzkrwJ

Victor’s Choice熱選歌曲.第三位:
許廷鏗 - 停半分鐘聽一闋歌

作曲:Cousin Fung / 黃兆銘
填詞:6號@RubberBand
編曲:黃兆銘
監製:于逸堯@人山人海 / 周錫漢

Victor’s Choice熱選歌曲.第二位:
「今年樂壇岀現左兩個嘅熟悉又陌生嘅名字,我地用左大半年嘅時間了解佢哋嘅故事背景,而呢一切,要由呢一首歌岀現開始講起。」

Victor’s Choice熱選歌曲.第二位:
謝安琪 - 人妻的偽術

作曲:雷頌德
填詞:林夕
編曲:雷頌德
監製:麥浚龍 / 雷頌德

Victor’s Choice熱選至尊歌曲:
「一首至尊歌,要用幾多時間同心血去製作呢?
呢首歌用左十年嘅時間去沉澱,幫當年嘅故事寫下一個遺憾但完美嘅結局。
櫻花雖然會枯萎,但情懷就好似大樹咁,可以百年不朽。」

Victor’s Choice熱選至尊歌曲:
張敬軒 - 百年樹木

作曲:伍卓賢
填詞:林若寧
編曲:Mac Chew
監製:張敬軒 / 廖志華

Victor’s Choice熱選至尊唱片:
「頒完至尊歌,就到頒至尊碟啦。
究竟要有咩元素先可以制作到一張至尊唱片吧?要扣人心弦嘅旋律、有深度有意思嘅歌詞、好流暢嘅歌曲編排、定還是要有全年最高嘅銷量呢?呢啲嘢重要,但應該唔係最重要,最緊要嘅,應該係仍然有做唱片嘅心、同埋歌手同佢嘅團隊對音樂嘅愛...」

明顯嘅以量取勝
victor18 發表於 2019-1-13 14:49
咁兩首真·新歌又真係太少
希望AGA今年全身發力 推到下年上紅館啦

Victor’s Choice熱選至尊唱片:
《L.O.V.E.》陳奕迅 / eason and the duo band

上榜歌曲:破壞王 / 龍舌蘭
冠軍歌曲:與你常在 / 漸漸 / 可一可再

Victor’s Choice熱選組合.銅獎:
「好多人話佢地只係識唱同一類嘅情歌,但係今年佢地用音樂證明咗情歌都可以有好多種玩法。」

Victor’s Choice熱選組合.銅獎:
Dear Jane

上榜歌曲:全也活過來 / 深化危機 / 身體語言 / 永遠飛行模式
冠軍歌曲:寧願當初不相見

Victor’s Choice熱選組合.銀獎:
「佢地由得幾十個觀眾嘅舞台,用咗超過十年嘅時間,終於係2018年,全場人企足全晚,同佢地一齊震撼紅館嘅舞台。」

Victor’s Choice熱選組合.銀獎:
Supper Moment

上榜歌曲:不要死在崇拜裡 / 全世界暫停
冠軍歌曲:橙海 / 撼動 / To Whom

Victor’s Choice熱選組合.金獎:
「佢地今年為電影配樂之餘,亦用佢地嘅專輯為香港配樂,為香港人打氣。一隊屬於香港嘅樂隊」

Victor’s Choice熱選組合.金獎:
RubberBand

上榜歌曲:逆流之歌 / 那一端 / 發麻
冠軍歌曲:城市當代配樂團 / 未來見

Victor’s Choice熱選女歌手.銅獎:
「史上首次!同時有兩個女人拎到呢個女歌手銅獎,有請浦銘心同埋...」

Victor’s Choice熱選女歌手.銅獎:
謝安琪

上榜歌曲:(一個男人)一個女人和浴室 / 沐春風
冠軍歌曲:人妻的偽術 / 一個女人和浴室

Victor’s Choice熱選女歌手.銀獎:
「佢都係史上首次喎,第一次攞到女歌手三甲!」

Victor’s Choice熱選女歌手.銀獎:
鄧小巧

上榜歌曲:將沙拋給一片海 / 四大發明 / 重陽
冠軍歌曲:和好 / 芭樂

Victor’s Choice熱選女歌手.金獎:
「今日咁多女歌手係度奉獻佢地嘅第一次嘅?
佢今年唔止第一次上紅館開佢嘅個人演唱會,仲拎到佢第一次嘅女歌手金獎!」

Gin Lee 李幸倪

上榜歌曲:曌 / 信 / 天地一沙鷗 / 侘寂 / 風靡
冠軍歌曲:很堅強 / 自我感覺還好

Victor’s Choice熱選男歌手.銅獎:
「以往佢就被樂迷叫做「走數王」,不過今年佢終於找數,仲交岀一張近乎完美嘅專輯」

Victor’s Choice熱選男歌手.銅獎:
張敬軒

上榜歌曲:潛水
冠軍歌曲:缺 / 天才兒童1985 / 百年樹木

Victor’s Choice熱選男歌手.銀獎:
「呢位歌手一直都好熱心做佢嘅音樂,今年佢唔只唱好廣東歌,仲搭住佢架巴士走匀香港宣傳廣東歌」

Victor’s Choice熱選男歌手.銀獎:
許廷鏗

上榜歌曲:恐怖情人 / 體操 / 白紙
冠軍歌曲:大雄胖虎綜合症 / 演員的自我修養 / 停半分鐘聽一闋歌

Victor’s Choice熱選男歌手.金獎:
「其實以佢而家嘅位置,大不了可以只係間唔中岀一、兩首歌...不過佢仍然有心同佢嘅團隊做岀一張至尊級數嘅唱片,多謝你」

支持唱作男歌手

Victor’s Choice熱選男歌手.金獎:
陳奕迅

上榜歌曲:我們 / 破壞王 / 龍舌蘭
冠軍歌曲:與你常在 / 漸漸 / 可一可再

Victor’s Choice熱選你最喜愛的組合:
「到左最後四個大獎,真正由你地一人一票投選本年度你地最喜愛嘅歌曲、男歌手、女歌手同埋組合!
究竟繼7年霸嘅C AllStar之後,邊隊組合可以攞到呢個獎呢?」

Victor’s Choice熱選你最喜愛的組合:
RubberBand

總得票數:36
第一階段得票率:65.38%
第二階段得票率:36.54%

Victor’s Choice熱選你最喜愛的女歌手:
「有啲人或者會覺得係爆冷,但係其實佢當年由馬來西亞嚟到香港踢館嘅時候,就已經一鳴驚人。
恭喜你,到左今日,得到香港樂迷嘅喜愛」

Gin Lee 李幸倪

總得票數:31
第一階段得票率:38.46%
第二階段得票率:39.62%

Victor’s Choice熱選你最喜愛的男歌手:
「今年佢得到大家嘅喜愛,除左因爲終於肯找數之外,亦都因為佢係全年最勤力嘅歌手,一年四季都有主打歌而且首首都咁精彩!」

Victor’s Choice熱選你最喜愛的男歌手:
張敬軒

總得票數:29
第一階段得票率:46.15%
第二階段得票率:32.69%

Victor’s Choice熱選你最喜愛的歌曲:
「2018年度最多樂迷投選佢地最喜愛嘅一首歌。
呢首歌無論係呢度第一及第二階段都係票數最高嘅歌曲,其實都呼之欲出」

Gin Lee 李幸倪
第二階段得 ...
victor18 發表於 2019-1-13 16:45

咁多打手投票

Victor’s Choice熱選你最喜愛的歌曲:

總得票數:36
第一階段得票率:61.54%
第二階段得票率:38.46%

Gin Lee 李幸倪
第二階段得 ...
victor18 發表於 2019-1-13 16:45

wow實至名歸!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

「恭喜今屆得到四個獎嘅大贏家RubberBand!
亦都多謝各位嘅支持!
2019年,希望各位歌手仍然繼續『無懼的 去唱著歌』!
岀年見!」

《Victor’s Hit Music Awards 2018》
得獎名單

Victor's Choice熱選歌曲
第十位:陳柏宇 - 認真如初
第九位:周柏豪 - 老少平安
第八位:鄧小巧 - 芭樂
第七位:RubberBand - 未來見
第六位:AGA 江海迦 - 小問題
第五位:陳奕迅 - 可一可再
第四位:林欣彤 - 忍
第三位:許廷鏗 - 停半分鐘聽一闋歌
第二位:謝安琪 - 人妻的偽術

Victor's Choice熱選至尊歌曲:
張敬軒 - 百年樹木
作曲:伍卓賢
填詞:林若寧
編曲:Mac Chew
監製:張敬軒 / 廖志華

Victor's Choice熱選至尊唱片:
《L.O.V.E.》陳奕迅

Victor's Choice熱選新力軍
金獎:MIRROR
銀獎:劉卓軒
銅獎:曾樂彤

Victor's Choice熱選唱作人
金獎:林奕匡
銀獎:AGA 江海迦
銅獎:胡鴻鈞

Victor's Choice熱選組合
金獎:RubberBand
銀獎:Supper Moment
銅獎:Dear Jane

Victor's Choice熱選女歌手
金獎:Gin Lee 李幸倪
銀獎:鄧小巧
銅獎:謝安琪

Victor's Choice熱選男歌手
金獎:陳奕迅
銀獎:許廷鏗
銅獎:張敬軒

Victor's Choice熱選你最喜愛的組合:
RubberBand

Victor's Choice熱選你最喜愛的女歌手:
Gin Lee 李幸倪

Victor's Choice熱選你最喜愛的男歌手:
張敬軒

Victor's Choice熱選你最喜愛的歌曲:

Jim's Music Selection 2018

前言: 先感謝大家的投票支持, 抱歉本人身體抱恙, 今晚和明晚會直接宣布得獎名單。

在宣布結果前, 先公布2018年本榜的一些數據:

最多上榜歌男歌手: 陳奕迅, 許廷鏗, 林奕匡 (共5首)
最多上榜歌女歌手: 李幸倪 (共7首)
最多上榜歌組合: RubberBand, Supper Moment (共4首)
最多冠軍歌男歌手: 張敬軒, 謝霆鋒 (共2首)
最多冠軍周男歌手: 張敬軒, 謝霆鋒 (共2周)
最多冠軍歌女歌手: 陳慧琳 (共3首)
最多冠軍周女歌手: 容祖兒 (共5周)
最多冠軍歌組合: RubberBand, Robynn & Kendy, 小塵埃, Pandora, 野仔 (共1首)
最多冠軍周組合: RubberBand (共4周)
最長上榜歌: 莫文蔚 - 慢慢喜歡你 (共21周)

最多冠軍周歌曲: 心之科學, 未來見 (共4 周)
最高分無冠歌曲: 麥浚龍 - 勇悍.17 (185分, 最高第2位)
最低分單位: 林德信, Jude (1.5分)

Next: 我最喜愛的男,女歌手及組合

我最喜愛的男歌手

陳奕迅

我最喜愛的女歌手

謝安琪

我最喜愛的組合

RubberBand

我最喜愛的歌曲大獎

再次感謝大家投票

Next: 唱作人大獎

我最喜愛的男歌手

陳奕迅

我最喜愛的女歌手

謝安琪

我最喜愛的組合

RubberBand

我最喜愛的歌曲大獎

...
放空 發表於 2019-1-13 21:21

Support support!
RubberBand 未來見實至名歸

唱作人大獎結果是出乎意料之外的

唱作人銅獎:

陳奕迅 (188)

上榜冠軍作品: 可一可再 (188)

唱作人銀獎:

謝霆鋒 (189)

上榜冠軍作品: 青空 (189)

唱作人金獎:

洪嘉豪(255)

上榜作品: 半天空檔 (175), 表情符號 (9), 掉進海的眼淚 (71)

Next: 十大

Support support!
RubberBand 未來見實至名歸
bagfgfcde 發表於 2019-1-13 21:24

thanks for your support! this was the song of 2018

唱作人銅獎:

陳奕迅 (188)

唱作 ...
放空 發表於 2019-1-13 21:31

Jim's Music Selection 十大

第十位:

可一可再 - Eason And The Duo Band        
分數: 188
上榜周數: 共10周, 1周冠軍
上榜走勢: 08>13>09>07>05>03>03>04>01>13

第九位:

青空 - 謝霆鋒      
分數: 189
上榜周數: 共10周, 1周冠軍
上榜走勢: 08>03>03>04>10>05>05>01>18>16

Next: 十大(第七至八位)

希望有心之科技

第八位:

侘寂 - 李幸倪     
分數: 209
上榜周數: 共9周, 1周冠軍
上榜走勢: 18>02>08>02>04>02>02>06>01

第七位:

一個女人 和浴室 - 謝安琪  
分數: 219
上榜周數: 共14周, 1周冠軍
上榜走勢: 19>05>05>04>03>11>10>19>07>04>03>01>16>19

Next: 十大 (第五至六位)

第六位:

林二汶 - 愛情是一種法國甜品     
分數: 252
上榜周數: 共11周, 1周冠軍
上榜走勢: 03>04>06>05>04>05>02>01>08>08>05

第五位:

莫文蔚 - 慢慢喜歡你
分數: 282
上榜周數: 共21周, 1周冠軍
上榜走勢: 18>18>X>15>04>02>07>06>03>04>07>09>19>18>13>08>07>14>14>01>04>17

Next: 十大 (第三至四位)

唱作人銅獎:

陳奕迅 (188)

唱作 ...
放空 發表於 2019-1-13 21:31

點解可以咁噴
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

第四位:

一二三,三二一 - 楊千嬅  
分數: 290
上榜周數: 共13周, 2周冠軍
上榜走勢: 04>02>04>02>04>01>09>X>06>06>16>04>X>19>X>01

第三位:

未來見 - RubberBand
分數: 313
上榜周數: 共12周, 4周冠軍
上榜走勢: 04>02>11>03>01>01>01>03>07>01>17>04

Next: 新力軍大獎

Joey 至尊歌了

新力軍大獎

銅獎:
曾樂彤 (116)
上榜作品: 單身旅遊日誌 (27)
冠軍作品: 青春、戀愛和意外 (89)

銀獎:
黃妍 (159)
上榜作品: 如何從夏天活過來 (100),  笑容迷路了 (59)

金獎:
洪嘉豪 (255)
上榜作品: 半天空檔 (175), 表情符號(9), 掉進海的眼淚 (71)

Next: 十大 (至尊歌曲及第二位)

Jim’s Music Selection 十大

第二位:

心之科學 - 容祖兒
分數: 332
上榜周數: 共13周, 4周冠軍
上榜走勢: 05>01>01>01>06>05>03>10>06>06>03>01>14

至尊歌曲大獎:

缺 - 張敬軒
分數: 344
上榜周數: 共16周, 1周冠軍
上榜走勢: 19>03>02>05>06>10>06>03>03>04>03>03>05>05>01>18

Next: 明晚繼續頒發: 男女歌手組合獎, 至尊唱片大獎, 幕後人大獎

Gin Lee 李幸倪
上榜歌曲:曌 / 信 / 天地一沙鷗 / 侘寂 / 風靡
冠軍 ...
victor18 發表於 2019-1-13 16:05

WOW 實至名歸!係咪 GIN 霏共第四金
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Jim's Music Selection 2018

前言: 先感謝大家的投票支持, 抱歉本人身體抱恙, 今晚和明晚會直接宣布得獎名 ...
放空 發表於 2019-1-13 21:14

take care and support
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Jim’s Music Selection 十大

第二位:

心之科學 - 容祖兒
分數: 332
上榜周數: 共13周, 4周冠軍
上榜走 ...
放空 發表於 2019-1-13 22:28

祖祖好慘