返回列表 發帖
Musicholic瘋狂音樂頒獎禮2018 即將開始
daniel1136 發表於 2019-2-12 20:22

支持!!
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

滄海遺珠歌曲獎:太陽 Taeyang– 劉卓軒

另外兩首入五強嘅歌係JW嘅《維多利亞》同Supper Moment嘅《撼動》

跟住落黎會頒發最佳新人獎,獎項不分性別頒發,共設3個獎項。銅獎得主,是自2014年後首隊奪新人獎的樂隊。7月第一次聽佢地嘅新歌,覺得主音把聲幾特別,又有似古巨基。仲記得之後有一晚TVB無間音樂請左佢地做嘉賓,第二日我就喺銅鑼灣站見到個主音 XD

HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

Musicholic瘋狂音樂頒獎禮2018 正式開始

有請今晚嘅開場嘉賓,鋒味型男 謝霆鋒!!!
2018年佢回歸香港樂壇,希望今年佢真係開演唱會

最佳新人 銅獎:Pandora潘朵拉樂團

得分 58.00上榜6 (33-38)

2018年最多人識嘅新人唔知係咪銀獎得主呢?淨係個樣都夠煞食啦!佢同11年前其中一位新人風格真係幾似喎。

正式頒發第一個獎項~~
瘋狂音樂新聲勢歌手大獎—銅獎
呢位歌手入行前參加過英皇搞嘅歌唱比賽,之後喺台灣一次演出,被另一間唱片公司嘅高層賞識,一年後成功同呢間唱片公司簽約。

最佳新人 銀獎:洪嘉豪

得分 149.00 上榜15 (22-29, 34-37, 50-52)

金獎得主出道作就有林夕填詞,唱功又好好,2018年兩首歌喺本榜成績都非常好,可惜未受大家關注。唔緊要,你仲年輕,要加油啊!

瘋狂音樂新聲勢歌手大獎—銅獎

得獎者:黃妍
榜分 :87
上榜歌曲: 如何從夏天活過來(47)、笑容迷路了(40)

最佳新人 金獎:李晧軒

得分 154.00 上榜15 (21-2738-45)

之後會頒發年度金曲獎第10位至第2位。

部分歌曲同歌手獎項可能好冷門,全屬個人喜愛,希望大家多多包涵。

10: 恭喜呢位歌手出道六年已經第四次拎十大喇,呢首歌好catchy,但MV入面佢個造型就比較特別,你又鍾唔鍾意呢?

瘋狂音樂新聲勢歌手大獎—銀獎

呢位新歌手唱功真心幾得!而且搵到林夕同舒文呢d重量級音樂人幫佢造歌!希望佢下年有更多高質作品

年度金曲獎 第十位:小問題 – AGA  (收錄在《Luna)

得分 90.00 上榜9(22-30),於第26週冠軍

9: 返左工之後,真係少左好多時間陪屋企人,但佢地年紀漸大,正正需要我地更多關顧。呢首歌提醒左我,家人絕對比工作重要!

瘋狂音樂新聲勢歌手大獎—銀獎

得獎者:李皓軒
榜分 :134
上榜歌曲: 窮我一生(64)、明明想抱緊 (70)

瘋狂音樂新聲勢歌手大獎—金獎:
呢位歌手有軒仔加持,加上自家制歌曲同高質外貌,實有前途!

年度金曲獎 第九位:老少平安周柏豪  (收錄在《All About Love 關於愛》)

得分 91.00 上榜8(44-51),於第46週冠軍

8: 第一次聽呢首歌已經好鍾意,覺得好舒服,特別係佢喺我就放暑假時出呢首歌,成個感覺真係好輕鬆!頭先頒其中一個獎時,你有無發現到線索係邊個會拎多個獎呢?

瘋狂音樂新聲勢歌手大獎—金獎

得獎者:洪嘉豪
榜分 :160
上榜歌曲: 半天空檔(46)、表情符號(60)、掉進海的眼淚(54)

年度金曲獎 第八位:半天空檔洪嘉豪 (收錄在《Curiosity)

得分 92.00 上榜10(22-29,51-52),於第25週冠軍

7: 唔知我係咪唯一一個頒獎俾呢首歌嘅人?應該好難估到呢首會拎獎,提示係呢首歌拎十大第七位,歌名都有個七字

瘋狂音樂合唱歌曲大獎 - 銅獎

喺今年唔多合唱歌之下,呢首歌成功得到好嘅成績!係一首電視劇插曲,劇差但歌唔差!

年度金曲獎 第七位:七尺之下 - Kolor

得分 93.00 上榜9(16-24),於第18週冠軍

6: 兩隊樂隊跨地合作,原來背後有個兄弟情嘅感動故事。恭喜佢地除左有十大第六位之外,仲拎埋今年嘅最佳合唱歌曲獎!

瘋狂音樂合唱歌曲大獎 - 銅獎
王浩信/HANA菊梓喬 - 欲言又止
曲: 張家誠 詞: 張美賢
編: 張家誠
監: 何哲圖/韋景雲

年度金曲獎 第六位:To Whom –Supper MomentSurviveSaid the Prophet

最佳合唱歌曲:To Whom –Supper MomentSurviveSaid the Prophet

得分 94.00 上榜8(45-52),於第48週冠軍

5: 呢首一月頭就派台嘅第一plug都幾慢熱,但聽多左就有味道,唔似第二plug會覺得悶,但各大流行榜好似buy第二plug多過呢首。

瘋狂音樂合唱歌曲大獎 - 銀獎

呢首歌堅呀!搵埋影帝出山唱歌,仲有個咁正嘅storyline,抵你勁嘅

年度金曲獎 第六位:To Whom –Supper Moment、SurviveSaid the Prophet最佳合唱歌曲:To Whom –Supper M ...
hechart 發表於 2019-2-12 21:16
好似得返我哋兩個咁...
我估缺

瘋狂音樂合唱歌曲大獎 - 銀獎
古天樂 + 謝安琪 - (一個男人) 一個女人和浴室

作詞:黃偉文   
作曲:Bert
編曲: Ted Lo
監製: 麥浚龍/陳哲廬

lol
第5位係咪95分
第4位係咪96分
第3位係咪97分
第2位係咪98分
第1位係咪99分
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

lol
第5位係咪95分
第4位係咪96分
第3位係咪97分
第2位係咪98分
第1位係咪99分 ...
帥小寶` 發表於 2019-2-12 21:23

差少少估中

年度金曲獎 第五位:缺張敬軒 (收錄在《Senses Inherited)

得分 95.00 上榜9(3-11),於第6週冠軍

4: 我好少飲酒,亦未飲醉過,但純曲已經相當好聽,副歌非常上腦。

好似得返我哋兩個咁...
我估缺
daniel1136 發表於 2019-2-12 21:20

中呀 大家互相支持啦
有d歌手拎完我俾ge獎就到拎你ge獎

瘋狂音樂合唱歌曲大獎 - 金獎
一個家庭必有嘅野~!~

中呀 大家互相支持啦
有d歌手拎完我俾ge獎就到拎你ge獎  ...
hechart 發表於 2019-2-12 21:26
啱呀!一齊加油~~

年度金曲獎 第五位:缺 –張敬軒 (收錄在《Senses Inherited》)得分 - 95.00 上榜9週 (第3-11週),於第6 ...
hechart 發表於 2019-2-12 21:25

半杯入魂???

年度金曲獎 第四位:半杯入魂 - 側田

得分 96.00 上榜8(28-35),於第31週冠軍

3: 即使朋友們沒有分隔異地,工作後大家都各有各忙,又多左唔同圈子,由以往每日見,變一兩星期見一次,到一個月見一次,而家好似變成幾個月先見一次,傾嘅話題都好表面,唔知由幾時開始好似多左層隔膜咁,希望未來可以見返多d…

周柏豪 + 楊千嬅 - 背後女人

作曲:周柏豪
填詞:Tim Lui
編曲:周錫漢/黃兆銘
監製:周錫漢

周柏豪 + 楊千嬅 - 背後女人

作曲:周柏豪
填詞:Tim Lui
編曲:周錫漢/ ...
daniel1136 發表於 2019-2-12 21:32

估唔到呢首贏左浴室 不過我鍾意

年度金曲獎 第三位:未來見 -RubberBand (收錄在《Hours)

得分 96.00 上榜9(39-46, 51),於第42週冠軍

2: 讀生物、教科學嘅我對呢首歌唔會陌生

瘋狂音樂最佳影視歌曲大獎—銅獎

年頭低收視高質劇,歌者唱出混亂時代中女人的心聲

年頭低收視高質劇,歌者唱出混亂時代中女人的心聲

...
daniel1136 發表於 2019-2-12 21:41

半邊天?

年度金曲獎 第二位:心之科學容祖兒

得分 97.00 上榜9 (25-32,52),於第27週冠軍

之後會頒最佳女歌手。今年女歌手在本榜表現好弱勢但又好平均,無乜邊個特別出色,相信結果會同其他榜有好大分別。銅獎得主2018年頭開左演唱會,之後要到第三、四季先出新歌,竟然年尾都追到個銅獎返黎。

半邊天?
hechart 發表於 2019-2-12 21:42

yes ahhh

胡琳 Bianca - 半邊天 (劇集 "平安谷之詭谷傳說” 主題曲)
榜分: 55

曲: 張家誠
詞: 楊熙
編: 張家誠
監: 何哲圖/韋景雲

瘋狂音樂最佳影視歌曲大獎—銀獎
電影主題曲,啱啱入圍金像獎電影原創歌曲獎

最佳女歌手 銅獎:JW

得分 164.00 上榜17(3-733-3948-52)

連續三年拎女銅之後,今年終於升上女銀,不過反而今年產量好似少左d?仲諗住年尾會出多首hit歌推上女金添!希望2019無論女歌手獎定十大都見到你更上一層樓。

最佳女歌手 銀獎:AGA

得分 165.00 上榜17 (1-822-30)

演唱會唱新歌都可以全場大合唱,Live版仲正過半年後先出嘅CD版。而TVB將一套劇集延遲到2018年先播放嘅安排,竟然亦為你加左好多分,仲成就左你相隔十年再一次奪得女金

Rubberband - 逆流之歌(電影《逆流大叔》主題曲)
榜分:81

作詞: RubberBand
作曲: RubberBand
編曲: RubberBand
監製: RubberBand

瘋狂音樂最佳影視歌曲大獎—金獎

又一套低收視高質劇,周日女王演得好好,歌者成功將歌人合一

Rubberband - 逆流之歌(電影《逆流大叔》主題曲)
榜分:81

作詞: RubberB ...
daniel1136 發表於 2019-2-12 21:54

睇黎我地又撞獎

瘋狂音樂最佳影視歌曲大獎—金獎

楊千嬅 - 無雙 (劇集 "三個女人一個「因」" 主題曲)
榜分:90

作曲: 張家誠
填詞: 張美賢
編曲: 張家誠
監製: 何哲圖/韋景雲

睇黎我地又撞獎
hechart 發表於 2019-2-12 21:57
HAHA~~~撞多d

最佳女歌手 金獎:楊千嬅

得分 185.00 上榜19 (5-1827-31)

之後會頒男歌手獎。銅獎得主,慶幸佢2017年轉左新公司後,仍然保留到原有風格,但人氣就好似真係差左。又係一次偶然,令我欣賞左佢嘅一首劇集歌,幫佢上到銅獎呢個位置

瘋狂音樂最佳國語歌曲金獎一首淡淡嘅情歌,細水長流嘅愛情樂章

瘋狂音樂最佳國語歌曲銀獎

香港一姐再次越洋到台灣,今次隻碟終於有返d質素,係一隻_ _ 嘅唱片

瘋狂音樂最佳國語歌曲銅獎

98年叱吒女金得主

Wow 千嬅女金

瘋狂音樂最佳國語歌曲金獎一首淡淡嘅情歌,細水長流嘅愛情樂章

瘋狂音樂最佳國語歌曲銀獎
香港一姐再次越洋 ...
daniel1136 發表於 2019-2-12 22:05

金慢慢
銀優秀?
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

最佳女歌手 金獎:楊千嬅得分 - 185.00 上榜19週 (第5-18、27-31週)                              

...
hechart 發表於 2019-2-12 22:02

PH?
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Wow 千嬅女金
nicholashin 發表於 2019-2-12 22:06

你入得黎好合時

最佳男歌手 銅獎:周柏豪

得分 233.00 上榜22(16-2439-51)

同時恭喜周柏豪奪得第二最佳唱片!

第二最佳唱片: 《All About Love 關於愛》 - 周柏豪

得分 233.00 上榜22 (16-2439-51)

今年橫掃本地流行榜男歌手獎項嘅呢位歌手,如果年尾果plug早少少出,相信佢都唔止呢個位置