返回列表 發帖
瘋狂音樂 狂熱推介(第十位)
追憶半生,原來早已錯過了沒法再追...

陳奕迅 - 漸漸 (143)

走勢:04>05>13>05>10>18>11>04>01
作曲:張傑邦
填詞:陳詠謙
編曲:the duo band
監製:王雙駿

瘋狂音樂 狂熱推介(第十位)
追憶半生,原來早已錯過了沒法再追...

瘋狂音樂 狂熱推介(第九位)
人們對身邊 ...
daniel1136 發表於 2019-2-18 21:02

第八位係咪自我都可自high
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

瘋狂音樂 狂熱推介(第九位)
人們對身邊美好的事物總是走馬看花,可惜的是身在福中不知福!

Supper Moment - 橙海 (147)

走勢:15>09>02>12>07>05>05>01

作曲:Supper Moment
填詞:Supper Moment
編曲:Adrian Chan / 王雙駿 / Supper Moment
監製:Adrian Chan / 王雙駿

第八位係咪自我都可自high
JasOh103 發表於 2019-2-18 21:15

轉頭就知架喇~~~

瘋狂音樂 狂熱推介(第八位)

一首獨唱的合唱歌,如果可以開心,如果可以快樂,誰想沉浸在憂鬱之中?

Gin Lee - 自我感覺還好 (148)

走勢:18>16>11>02>10>08>08>11>06>01

作曲:馮翰銘

作詞:林夕
       編曲:馮翰銘

監製:馮翰銘

瘋狂音樂 狂熱推介(第七位)
人越大越難自欺,我們都痛心時間將我們很多想做的事都沖走,已踏入社會的你,還記得年少氣盛的自己嗎?

瘋狂音樂 狂熱推介(第六位)
男人都愛單純的女人,而女人則為愛她的男人而變得單純,有誰會狠心揭破真相?

瘋狂音樂 狂熱推介(第五位)
小時候經常唱著一飛衝天去 一飛衝天去... 那時的自己總是天真的。當人大了,進入了複雜的社會,我們還能保持這種天真嗎?

瘋狂音樂 狂熱推介(第七位)
人越大越難自欺,我們都痛心時間將我們很多想做的事都沖走,已踏入社會的你,還記得年少氣盛的自己嗎?

張敬軒 - 天才兒童1985 (151)

走勢:05>10>15>08>14>11>04>04>01

作曲:伍樂城

作詞:黃偉文
       編曲:伍樂城 @ RNLS
       監製:伍樂城

瘋狂音樂 狂熱推介(第六位)
男人都愛單純的女人,而女人則為愛她的男人而變得單純,有誰會狠心揭破真相?

謝安琪 - 人妻的偽術 (153)

走勢:10>06>03>12>06>04>03>01

作曲:雷頌德
填詞:林夕
編曲:雷頌德
監製:麥浚龍/雷頌德

瘋狂音樂 狂熱推介(第五位)
小時候經常唱著一飛衝天去 一飛衝天去... 那時的自己總是天真的。當人大了,進入了複雜的社會,我們還能保持這種天真嗎?

古巨基 - 初心 (160)

走勢:13>09>09>02>06>13>07>18>02>01

作曲:林獻凱
編曲:楊鎮邦
監製:舒文@Zoo Music

瘋狂音樂 狂熱推介(第四位)
當一段關係出現了第三者,這已不是一段關係了。

瘋狂音樂 狂熱推介(第三位)
繁華鬧市 燈光普照 唯獨這歌贈你

瘋狂音樂 狂熱推介(第二位)
命運決定了以後再沒法聚頭,但說過去卻那樣厚。人與人之間的溝通或多或少會出現磨擦。即使如此,我們都會默默將一些珍視的友誼保存於心,即使前路不同,仍能約定在那相交的未來再見。

瘋狂音樂 狂熱推介(第四位)
當一段關係出現了第三者,這已不是一段關係了。

林欣彤 - 忍 (171)

走勢:11>11>10>06>13>06>05>03>02>01

作曲:Larry Wong
  編曲:Larry Wong

瘋狂音樂 狂熱推介(第三位)
繁華鬧市 燈光普照 唯獨這歌贈你

許廷鏗 - 停半分鐘聽一闕歌(179)

走勢:13>11>04>08>05>06>14>11>06>08>01

作曲:Cousin Fung / 黃兆銘

填詞:6號@RubberBand
  編曲:黃兆銘
  監製:于逸堯@人山人海 / 周錫漢

瘋狂音樂 狂熱推介(第二位)
命運決定了以後再沒法聚頭,但說過去卻那樣厚。人與人之間的溝通或多或少會出現磨擦。即使如此,我們都會默默將一些珍視的友誼保存於心,即使前路不同,仍能約定在那相交的未來再見。

Rubberband- 未來見(182)

走勢:16>11>04>03>03>02>12>10>01

作曲:RubberBand
  填詞:Tim Lui
  編曲:RubberBand
  監製:正@RubberBand

瘋狂音樂 年度至尊金曲

幸福來也匆去也匆,既然是隨機,何苦需要在乎?

瘋狂音樂 年度至尊金曲

容祖兒 - 心之科學(185)

走勢:05>03>05>11>07>03>09>07>16>15>01

作曲:Howie@DearJane / 林家謙
  填詞:黃偉文
  編曲:Dear Jane

瘋狂音樂 幕後人大獎

作曲人大獎

Howie@Dear Jane

榜分:597.5

冠軍歌:死不了的(136)、重光紀念日(130)、心之科學(91)

上榜歌: 全也活過來(37)飢餓遊戲(64)、深化危機(48)、 寧願當初不相見(92)

填詞人大獎

黃偉文

榜分:1399

冠軍歌: 閱後即焚(82)、黑彩虹(139)、天才兒童1985(151)、心之科學(185)、月亮不代表我的心(123)、芭樂(159)、沉默的士高(112)、愛情是一種法國甜品(138)

上榜歌:Don’t Let It Go(34)、剩下光年 (61)、老花前必做10件事 (30)、週日司機(44)、階磚三(60)、 絕望元年(51)、重陽 (30)

編曲人大獎

謝國維

榜分:671

冠軍歌: 怕(125)、黑彩虹(139)、 重光紀念日(130)、芭樂(139)

上榜歌:和好(83)、將沙拋給一片海(40)、重陽(15)

監製大獎

舒文

榜分:1238

冠軍歌:Nights Without You(53)、一晃眼(75)、初心(160)、忍(171)、愛徹底(102)、小問題(119)、心之科學(185)

上榜歌:無期 (73)、Feel So Right (23) 寶貝兒(45)、週日司機(44)、窮我一生(60)、終生女友(34)、在月台上等你(65)、太空艙(28)

瘋狂音樂唱作人大獎 - 銅獎

周國賢

榜分:317

冠軍歌:當下的力量(136)、錢七 (96)
  上榜歌:橡筋(78)、守口如瓶(7)

瘋狂音樂唱作人大獎 - 銀獎

Supper Moment

榜分:362

冠軍歌:橙海(147)、撼動(109)

上榜歌:不要死在崇拜裡(84)、To Whom(44/2=22)

瘋狂音樂唱作人大獎 - 金獎

林奕匡

榜分:404

冠軍歌:一世同學(142)

上榜歌:草原(56)、好好的聊個天(74)、從世界到我家(42)、生之頌(90)

瘋狂音樂 年度至尊金曲

容祖兒 - 心之科學(185)走勢:05>0 ...
daniel1136 發表於 2019-2-18 22:19

VERY GQ!!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

cHarrty Music 2018年度粵語榜頒獎典禮

我最喜愛粵語歌曲第十位
呢位歌手出道0既時候成為大家0既我最喜愛,但轉眼間成為大家0既我最討厭。
係歡眾未入晒場0既時候快快手手頒左呢個獎先。

我最喜愛粵語歌曲第十位
吳業坤《神不守舍》
作曲︰Larry Wong
作詞︰林若寧
編曲︰Larry Wong
監製︰舒文
分數︰297
走勢︰19>12>11>9>9>6>6>10>3>2>1

我最喜愛粵語歌曲第九位
「低調做人,高調做音樂」正好係呢位歌手0既寫照。
連續十三年可以係呢度得獎,證明你做音樂唔止係高調,仲係高質。

瘋狂音樂頒獎禮Part 2 完結~~~

瘋狂音樂頒獎禮2018 部分得獎名單
至尊歌曲:容祖兒 - 心之科學
十大第二位:
Rubberband- 未來見
十大第三位:許廷鏗 - 停半分鐘聽一闕歌
十大第四位:林欣彤 - 忍
十大第五位:古巨基 - 初心
十大第六位:謝安琪 - 人妻的偽術
十大第七位:張敬軒 - 天才兒童1985
十大第八位:Gin Lee - 自我感覺還好
十大第九位:Supper Moment - 橙海
十大第十位:陳奕迅 - 漸漸

唱作人大獎
金:林奕匡
銀:Supper Moment
銅:周國賢

幕後人大獎
作曲人:Howie@Dear Jane
填詞人:黃偉文
編曲人:謝國維
監製:舒文

新聲勢歌手
金:洪嘉豪
銀:李皓軒
銅:黃妍

合唱歌曲
金:周柏豪 + 楊千嬅 - 背後女人
銀:古天樂 + 謝安琪 - (一個男人) 一個女人和浴室
銅:王浩信/HANA菊梓喬 - 欲言又止

最佳影視歌曲
金:楊千嬅 - 無雙 (劇集 "三個女人一個「因」" 主題曲)
銀:Rubberband - 逆流之歌(電影《逆流大叔》主題曲)
銅:胡琳 - 半邊天 (劇集 "平安谷之詭谷傳說” 主題曲)

最佳國語歌曲
金:莫文蔚 - 慢慢喜歡你
銀:容祖兒 - 優秀
銅:張惠妹 - 連名帶姓

最佳跳舞歌曲
金:鍾舒漫 - 開心節
銀:Gin Lee - 曌
銅:許廷鏗 - 體操

傑出表現獎
金:胡鴻鈞
銀:AGA
銅:JW

獎項分佈
2    容祖兒、Gin Lee、許廷鏗、Rubberband、Supper Moment
1.5 楊千嬅、謝安琪
1  林欣彤、古巨基、張敬軒、陳奕迅、莫文蔚、張惠妹、鍾舒漫、胡鴻鈞、AGA、JW 、周國賢、胡琳、洪嘉豪、李皓軒、黃妍
0.5  周柏豪、古天樂、王浩信、菊梓喬

part 3將於20/2/2019 晚上10:30-00:00 繼續進行,多謝支持,請繼續留意!

我最喜愛粵語歌曲第九位
王菀之《沉默的士高》
作曲︰王菀之
作詞︰黃偉文
編曲︰馮翰銘
監製︰馮翰銘
分數︰297
走勢︰8>8>8>4>2>2>4>1>5

我最喜愛粵語歌曲第八位
「世界很簡單,人類很複雜」
生活形形役役,你有幾耐冇好好咁享受生活﹑享受大自然0既風景﹖
冇時間﹖咁先聽下呢首歌,等你放低繁忙0既生活,帶你睇最靚0既風景。

我最喜愛粵語歌曲第九位
王菀之《沉默的士高》
作曲︰王菀之
作詞︰黃偉文
編曲︰馮翰銘
監製︰馮翰銘
分數 ...
harry 發表於 2019-2-18 22:58
橙海???

橙海???
daniel1136 發表於 2019-2-18 22:59

我最喜愛粵語歌曲第八位
Supper Moment《橙海》
作曲︰Supper Moment
作詞︰Supper Moment
編曲︰Adrian Chan/Supper Moment/王雙駿
監製︰Adrian Chan/王雙駿
分數︰298
走勢︰7>1>3>3>2>4>7>7>13

我最喜愛粵語歌曲第七位
係新生代0既女歌手入面,呢位歌手係頒獎台到出現0既頻率好高。
出道6年已經有4年打入十大,仲曾經成為女歌手金獎0既得主。
失戀﹖濕碎啦

我最喜愛粵語歌曲第七位
AGA《小問題》
作曲︰AGA
作詞︰陳詠謙
編曲︰T-Ma
監製︰舒文
分數︰298
走勢︰10>3>2>5>2>6>1>4>12

我最喜愛粵語歌曲第六位
你有冇試過做唔到一0既承諾人地0既事﹖
我就唔鐘意人地放飛機,遵守諾言,係愛都係責任。
畢業了﹑工作了﹑長大了,每一次相遇都可能係最後一次見面,
你,又有冇珍惜值得你珍惜0既人﹖

瘋狂音樂唱作人大獎 - 金獎
林奕匡
榜分:404冠軍歌:一世同學(142)上榜歌:草原(56)、好好的聊個天(74)、 ...
daniel1136 發表於 2019-2-18 22:37
好歌有好報

好歌有好報
nicholashin 發表於 2019-2-18 23:07

你估下我俾咩獎佢

我最喜愛粵語歌曲第六位
RubberBand《未來見》
作曲︰RubberBand
作詞︰Tim Lui
編曲︰RubberBand
監製︰正
分數︰300
走勢︰16>15>15>5>10>7>6>4>1>5>5>5

我最喜愛粵語歌曲第五位
情人節街裏愛人一對對,佢同老公就成為尖沙咀最閃0既一對。
能夠令個老公咁錫你,可能就係人妻的藝術。

我最喜愛粵語歌曲第六位
RubberBand《未來見》
作曲︰RubberBand
作詞︰Tim Lui
編曲︰RubberBand
監製︰正 ...
harry 發表於 2019-2-18 23:10

一個女人!
雖然我真係鐘意人妻的偽術多啲

cHarrty Music 2018年度粵語榜頒獎典禮

我最喜愛粵語歌曲第十位
呢位歌手出道0既時候成為大家0既我最喜愛 ...
harry 發表於 2019-2-18 22:54

HURRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
二〇二三年度全女班投票

一個女人!
雖然我真係鐘意人妻的偽術多啲
daniel1136 發表於 2019-2-18 23:12

寫住係人妻
我最喜愛粵語歌曲第五位
謝安琪《人妻的偽術》
作曲︰雷頌德
作詞︰林夕
編曲︰雷頌德
監製︰麥浚龍/雷頌德
分數︰310
走勢︰7>3>8>2>6>1>2>3>7

我最喜愛粵語歌曲第四位
呢首歌係呢位歌手0既新嘗試,亦暗暗地將內心0既自己釋放出黎。
令人驚0既係作曲人已經好耐冇寫到咁躍動0既旋律,
唔知歌者同作曲人腦入面0既故事係唔係一樣呢﹖

寫住係人妻
我最喜愛粵語歌曲第五位
謝安琪《人妻的偽術》
作曲︰雷頌德
作詞︰林夕
編曲︰雷頌德 ...
harry 發表於 2019-2-18 23:14

GOOOOOOOOOOOOODDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
二〇二三年度全女班投票

我最喜愛粵語歌曲第四位
許廷鏗《體操》
作曲︰林一峰
作詞︰周耀輝
編曲︰何山/JOSH YEUNG
監製︰何山
分數︰343
走勢︰5>2>1>3>2>2>4>4>9>15

我最喜愛粵語歌曲第三位
講到un呢方面呢,2018年最好un 0既一首歌。

從世界到我家>>>>>>>>>>體操

我最喜愛粵語歌曲第三位
周國賢《錢七》
作曲︰Goro Wong
作詞︰藍奕邦
編曲︰Goro Wong
監製︰Goro Wong
分數︰383
走勢︰7>6>5>7>6>4>4>6>4>1>6>5>5

我最喜愛粵語歌曲第二位
2018年有17首兩個字0既歌奪冠,其中有三首己經出現0既,第四首會係﹖

無期/橙海/撼動/侘寂/前傳/橡筋/
錢七/草原/潛水/體操/漸漸/想創/
荒原/有火/放肆/青空/求生

我最喜愛粵語歌曲第二位
Supper Moment《撼動》
作曲︰Supper Moment
作詞︰Supper Moment
編曲︰Adrian Chan/Supper Moment/王雙駿
監製︰Adrian Chan/王雙駿
分數︰385
走勢︰15>5>3>3>3>2>2>1>7>8>9>9

我最喜愛粵語歌曲第一位
至尊歌除0既代表係一年最喜愛0既作品之外,我仲希望係對於得獎歌手0既一首重要0既歌。
例如係佢0既新嘗試或者係突破佢自己一向0既模式。
呢位歌手今次用一個宗教包裝一首歌,鬧人都鬧得有文化。

MastaMic應該好忙

我最喜愛粵語歌曲第一位
MastaMic《破地獄》
作曲︰Moritz Friedrich
作詞︰MastaMic
編曲︰Moritz Friedrich/陳瑋洛
監製︰MastaMic/Moritz Friedrich
分數︰401
走勢︰1>2>3>2>2>3>5>5>2>5>14

我最喜愛粵語新人
3個得獎單位都係男士

我最喜愛粵語新人銅獎
劉卓軒
分數︰352
上榜歌曲︰太陽(170)/有些夢太廉價(30)/流水落花(42)/遇怪魔我急於變大個(110)

我最喜愛粵語新人銀獎
PsycLover
分數︰360
上榜歌曲︰Dear...親愛的(150)
冠軍歌曲︰當我們都不再流淚(210)

我最喜愛粵語新人金獎
洪嘉豪
分數︰376
上榜歌曲︰半天空檔(140)/表情符號(100)/掉進海的眼淚(136)

我最喜愛粵語滄海遺珠歌曲大獎
得唔到0既愛情,可能就係最滄海0既遺珠

我最喜愛粵語滄海遺珠歌曲大獎
周國賢《橡筋》
作曲﹑編曲﹑監製︰周國賢
作詞︰李倩菱

我最喜愛粵語組合銅獎
若然佢地今年有原創作品,相信獎項位置一定會更高

我最喜愛粵語樂團銅獎
從punk到pop,到現在加上電子,阿tim都己經37歲。
經歷0既十幾年,2019年終於上紅館。
希望你地搵到一個令你地更受歡迎0既音樂風格

我最喜愛粵語組合銅獎
小塵埃
分數︰240
上榜歌曲︰仙樂處處飄(70)/生命有價(50)/哪兒(120)

我最喜愛粵語樂團銅獎
Dear Jane
分數︰472
上榜歌曲︰Sol#4(20)/全也活過來(20)/身體語言(145)/深化危機(177)/寧願當初不相見(80)/壞(30)

我最喜愛粵語組合銀獎
C AllStar 休團後,組合獎會唔會係靠佢地支撐﹖

我最喜愛粵語樂團銀獎
反其道而行,佢地由大公司大監製靡下轉為獨立,仍然無懼的去唱著歌,無憾的去做我

我最喜愛粵語組合銀獎
Mirror
分數︰270
上榜歌曲︰ASAP(40)
冠軍歌曲︰一秒間(230)

我最喜愛粵語樂團銀獎
RubberBand
分數︰740
上榜歌曲︰那一端(40)/城市當代配樂團(140)/發麻(10)
冠軍歌曲︰未來見(300)/逆流之歌(250)

我最喜愛粵語組合金獎
當然金獎仍然係元老級坐鎮

我最喜愛粵語樂團金獎
都兩首十大。
上年金獎俾鐵樹蘭拎0既,今年再度上金獎0既獎台,成為第一隊三次奪金0既樂隊。
咦,Sunny你有四座金喎!

我最喜愛粵語組合金獎
Shine
分數︰592
上榜歌曲︰不怕(95)
冠軍歌曲︰老花前必做十件事(235)/果欄男孩(262)

我最喜愛粵語樂團金獎
Supper Moment
分數︰1527
上榜歌曲︰Love is Nearby(30)/全世界暫停(145)
冠軍歌曲︰258 km/h(292)/不要死在崇拜裡(277)/撼動(385)/橙海(298)/To Whom(200/2=100)

我最喜愛粵語男歌手銅獎
近幾年佢0既音樂同我少0既0既共嗚,似乎入左果間公司0既歌手都係咁。
2018年0既佢四首主打,保持住佢一貫0既水準。
感覺上,佢成熟了,音樂上成熟了,好似走出0既以前迷失0既自己。
希望佢講0既幾年之後可以自己作多0既歌,畢竟宜家佢0既地位,已經唔係小軒咁簡單。

我最喜愛粵語男歌手銅獎
張敬軒
分數︰1076
上榜歌曲︰可惜我是水瓶座(30)/活得比你好(35)
冠軍歌曲︰天才兒童1985(256)/百年樹木(257)/缺(280)/潛水(218)

我最喜愛粵語男歌手銀獎
2018年佢做得最多0既係湊女
但唔覺唔覺又可以上榜上到銀獎

我最喜愛粵語男歌手銀獎
陳柏宇
分數︰1092
上榜歌曲︰勉強共勉之(155)/後排慶功宴(55)/無限大(130)
冠軍歌曲︰所多瑪城(165)/想創(295)/認真如初(292)

我最喜愛粵語男歌手金獎
我諗佢細個都經常考第一,可能學業上唔會經歷好多失敗,但係歌手之路上,
唔多唔少,佢都跌過﹑迷失過。
可幸0既係佢身邊一路有好多貴人相助,令佢繼續發展自己鐘意0既音樂路。

雖然佢都有0既經歷,但0既金獎都係第一次。恭喜你,成為呢個榜第十位男歌手金獎得主,以後可以同陳奕迅﹑古巨基﹑麥浚龍﹑陳柏宇﹑張敬軒﹑周國賢﹑馮允謙﹑周柏豪同林奕匡齊名啦!

我最喜愛粵語男歌手金獎
許廷鏗
分數︰1190
上榜歌曲︰大雄胖虎綜合症(120)/白紙(85)/原來我可以哭(60)/恐怖情人(20)/強迫症進行曲(15)
冠軍歌曲︰停半分鐘聽一闋歌(267)/演員的自我修養(280)/體操(343)

我最喜愛粵語女歌手銅獎
出道14年,第12個女歌手獎項。

我最喜愛粵語女歌手銅獎
謝安琪
分數︰800
上榜歌曲︰沐春風(75)/歌聲如初(80)/(一個男人)一個女人和浴室(130/2=65)
冠軍歌曲︰一個女人和浴室(270)/人妻的偽術(310)

我最喜愛粵語女歌手銀獎
出道8年,第一次係呢度0既獎。

我最喜愛粵語女歌手銀獎
李幸倪
分數︰807
上榜歌曲︰天地一沙鷗(160)/自我感覺還好(30)/信(145)/風靡(100)
冠軍歌曲︰侘寂(190)/很堅強(182)

我最喜愛粵語女歌手金獎
出道10年,人生第一個女歌手獎項,就係金獎。

我最喜愛粵語女歌手金獎
陳蕾
分數︰990
上榜歌曲︰Tracey(195)/慌(210)
冠軍歌曲︰Run Away(293)/娛樂人生(292)

我最喜愛粵語唱作人
三個得獎單位都己經出現過,加快進度一次頒。