返回列表 發帖
WYTV Music Award 2018
分數發表 (只列過130分)

十大

未來見   157
荷光    154 (replaced by 未來紀念館)
人妻的偽術 149
沉默的士高 147
百年樹木  147 (replaced by 缺)
奉愛之名  142
芭樂    142
忍     140
自我感覺還好 138
愛情是一種法國甜品 137
小問題   136
城市當代配樂團 136 (replaced by 未來見)
漸漸    136 (out)
開心節   136 (out)
未來紀念館 135
停半分鐘聽一闋歌 135
缺     134
初心    133
風塵三俠  132
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

WYTV Music Award 2018 完整名單
十大金曲
第一位 未來見 - Rubberband
第二位 沉默的士高 - 王菀之
第三位 人妻的偽術 - 謝安琪
第四位 奉愛之名 - 吳雨霏
第五位 忍 - 林欣彤
第六位 芭樂 - 鄧小巧*
第七位 自我感覺還好 - Gin Lee
第八位 小問題 - AGA
第九位 愛情是一種法國甜品 - 林二汶*
第十位 未來紀念館 - Robynn & Kendy
第11位  停半分鐘聽一闋歌 - 許廷鏗
第12位  缺 - 張敬軒
*為歌手首支十大

國語歌 
金 半生緣(我們在這裡相遇) - 莫文蔚
銀 頌海 - 方大同
銅 言不由衷 - 徐佳瑩
合唱歌 
金 To whom - Supper moment Survive Said The Prophet
銀 天衣 - 王嘉儀 李拾壹
銅 On The Road - Jude 林德信
主題曲 
金 凍戀 - 薛凱琪
銀 盡力呼吸 - 岑寧兒
銅 黃金花 - 趙學而
改編歌 
金 Creo en mi - 鄭秀文
銀 Remember me - 許志安
銅 生命有價 - 小塵埃

唱作人 
金 林奕匡
銀 陳蕾
銅 AGA
新人 
金 梁釗峰
銀 葉巧琳
銅 劉卓軒
進步 
金 Dear Jane
銀 陳蕾
銅 per se
唱片 
金 Senses Inherited - 張敬軒
銀 L.O.V.E. - 陳奕迅
銅 我們在中場相遇 - 莫文蔚

幕後人
作曲人 Supper moment
填詞人 陳詠謙
編曲人 王雙駿
監制  舒文

男歌手 
金 張敬軒
銀 陳奕迅
銅 謝霆鋒
女歌手 
金 鄧小巧
銀 Gin Lee
銅 林欣彤
組合 
金 Robynn & Kendy
銀 Supper moment
銅 Rubberband

播放指數 (歌曲) 未來見 - Rubberband
播放指數 (歌手) Robynn & Kendy

3隊組合/樂隊掃咗好多獎
ed8671ed 發表於 2019-1-6 22:56

因為男歌手同女歌手都無人跑出

平時男金 / 女金都會大幅拋離
雖然Alfred都廢 但輸畀Lemon都幾慘
Plan B調畀小肥好過啦
nicholashin 發表於 2019-1-6 23:03

小肥攞咪仲衰過AGA攞

上榜期短到不得了, 況且小肥舊年都攞左男銅
恭喜 RK 掃獎
除左 Gin Gin 好慘之外其他都好滿意
616.1314 發表於 2019-1-6 23:02

堅姐明年睇下點, 表現超班就當今年過冷河等佢再上2019女金
係咪因為冇男歌手十大先要開11,12位
ed8671ed 發表於 2019-1-6 23:04

可以咁interpret, 但真心係想俾呢2首, 其實軒仔係最有機唔開位, 但咁樣迫走rk / 二汶都唔想

3首冠軍歌輸俾一首
JasOh103 發表於 2019-1-7 02:40

因為個首亞軍歌破左最高分嘅無冠紀錄

延堅個11位似係無三甲而分返舊豬肉
kel_kelvin 發表於 2019-1-7 03:50

分豬肉不嬲都係本榜特色
新城式嘅分豬肉, 港台式嘅亂加位, 叱吒式嘅總分排位

新地十大。第六位

「好想儲下每一個經過。」

太喜歡R&K這兩年的歌了。
去年首次自己到外地旅行,四日三夜 ...
帥小寶` 發表於 2019-2-4 20:07

原來已經撞左3首十大

新地十大。第四位

「願望無懼否決。」

「圓」固然是美滿願望,然而「缺」才是常態。新年又到了,願望所有 ...
帥小寶` 發表於 2019-2-4 21:05

4首了
4首裡面真心鍾意呢首

姐係其餘三首都唔係真心鍾意
616.1314 發表於 2019-2-4 21:07

i mean張敬軒派台個4首

缺>>>百年>>>>>天才>>>>>>>潛水
帥小寶` 發表於 2019-2-4 21:14

同意

新地十大。第二位

「幸福 既然隨機,你為何心死。」

我們還是要相信愛情。「有個獎係手,總好過拖錯手」
...
帥小寶` 發表於 2019-2-4 21:25

ban

有請家謙BB上台!!!!!!
帥小寶` 發表於 2019-2-4 21:30

好似早左一年上台

新地生力軍銅獎

「就算送我世界,但我不要。就發聲,為了詩,為了歌,更需要。」

原諒我不怎麼loop她 ...
帥小寶` 發表於 2019-2-4 21:50

21分就有銅獎

今年啲新人真係唔掂.....
帥小寶` 發表於 2019-2-4 21:54

所以咪要搵班元老出黎救場

新地樂壇 唱作人 金獎

「松樹白透了,長路未覺凍,借用你做個夢。」

2018有兩顆遺珠。一首是《Let Us  ...
帥小寶` 發表於 2019-2-4 22:29

無期雖然係冬天啱聽, 但係真係聽得多會悶

為什麼不支持金
帥小寶` 發表於 2019-2-4 22:45

我支持
最好快d有碟

癲過你家美匡
帥小寶` 發表於 2019-2-4 23:23